Fotballklubben Brann har valgt å slette sin konto på X (tidligere Twitter) etter å ha vært til stede på plattformen siden 2008. Begrunnelsen er at X tillater spredning av hat, rasisme og usensurerte videoer av grove lovbrudd.
Brann mener dette er langt utenfor klubbens verdier og ønsker ikke å være en del av en slik digital verden. Klubben følger dermed etter Tromsø, som nylig tok samme beslutning.
Brann vil fortsatt være synlig i sosiale medier, men satser nå på X-alternativet Bluesky. Flere andre fotballklubber internasjonalt har også forlatt X den siste tiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere idrettsaktører, inkludert Tromsø og Brann, har forlatt X (tidligere Twitter) på grunn av bekymringer knyttet til hatprat, desinformasjon og manglende moderering. Kritikken retter seg mot X sin manglende evne til å beskytte mot falsk informasjon, tillatelse av rasisme og angrep på homofile. Vålerenga og Norges Fotballforbund (NFF) vurderer også å trekke seg fra plattformen. NFF ser på sin bruk av X i forbindelse med en ny strategi for mediekanaler, mens andre klubber har tatt pause eller avsluttet sin tilstedeværelse.
2 måneder siden
Flere idrettsaktører og organisasjoner kritiserer X (tidligere Twitter) for å tillate hatprat, desinformasjon og spredning av usensurerte videoer. Tromsø og Brann har allerede forlatt plattformen, mens Vålerenga og NFF vurderer sin tilstedeværelse. Årsaken er bekymring for plattformens utvikling under Elon Musk sitt eierskap. Flere europeiske klubber og mediehus har også tatt avstand fra X, og NFF ser på sine mediekanaler i en ny strategi.
3 måneder siden
Det tyske forsvaret og forsvarsdepartementet har besluttet å slutte å bruke meldingstjenesten X, tidligere kjent som Twitter. Begrunnelsen er at en objektiv utveksling av synspunkter har blitt stadig vanskeligere på plattformen. X vil kun bli brukt i spesielle tilfeller, som for å imøtegå desinformasjon. Kommunikasjonen vil i stedet flyttes til andre plattformer, som WhatsApp. Beslutningen kommer etter at Elon Musk og X har fått kritikk i EU, blant annet for Musks politiske innblanding og et live-intervju med en leder for det tyske ytre høyre-partiet AfD. EU-kommisjonen har også en pågående gransking av om X bryter EUs digitale tjenestedirektiv.
1 måned siden
Brann har trukket tilbake sitt mistillitsforslag mot Norsk Toppfotballs styreleder Cato Haug etter et ekstraordinært årsmøte. Klubben vedtok et nytt forslag der de uttrykker kritikk mot NTFs håndtering av VAR-saken og signaliserer et ønske om større engasjement i organisasjonen. Brann ønsker å fremme alternative kandidater til NTF-styret gjennom demokratiske prosesser. Samtidig planlegger supportere protestaksjoner for å forsvare medlemsdemokratiet i norsk fotball. Fotballtinget vedtok også et forslag om å verne om den norske modellen med selveiende klubber, til tross for anbefalinger om å stemme mot fra Haug og fotballpresident Lise Klaveness.
1 måned siden
Brann har trukket tilbake mistillitsforslaget mot Norsk Toppfotballs styreleder Cato Haug etter et ekstraordinært årsmøte. Klubben vedtok et nytt forslag som kritiserer NTFs håndtering av VAR-saken og uttrykker et ønske om større engasjement i utviklingen av NTF. Det opprinnelige forslaget ba Haug om å trekke seg, men det nye vedtaket fokuserer på å påvirke NTF gjennom demokratiske prosesser. Flere klubber har engasjert seg i debatten om medlemsdemokratiet i norsk fotball, og supportere planlegger aksjoner for å forsvare dette.
6 timer siden
Fotballstjernen Erling Braut Haaland delte et spørsmål med navnet til Mikkel Rygaard på Snapchat. Dette førte til at Rygaard mottok en flom av hatefulle meldinger.
2 måneder siden
Leder i NFF Hordaland, Tore-Christian Gjelsvik, kritiserer supportere i VAR-debatten for å skape et dårlig debattklima preget av hets og trakassering på sosiale medier. Han etterlyser konstruktiv dialog og påpeker at motstanderne unngår direkte kontakt. Ole Christian Sandvik, talsperson for Norsk Supporterallianse, mener kritikken er et forsøk på å flytte fokus fra VAR-saken. Han fremhever at et hardt debattklima er vanlig på sosiale medier, og understreker at årsmøtet, ikke styret, har siste ord i klubbene. VAR-saken skal avgjøres på fotballtinget 1. og 2. mars.
1 måned siden
Flere anonyme kontoer på TikTok misbruker Fremskrittspartiets logo og merkevare for å spre høyreradikalt innhold. Kontoen «alt.fornorge» er blant de største, og deler både offisielt Frp-materiell og videoer med rasistisk innhold. En medieforsker mener kontoene spiller på rasisme. Frp sentralt har ingen tilstedeværelse på TikTok og reagerer sterkt på misbruken av deres profil, og krever at TikTok fjerner innholdet. En ung mann fra Vestlandet står bak en av kontoene, og sier hensikten er å nå et yngre publikum og fremme Frps politikk.
1 dag siden
En forfatter argumenterer sterkt for å slette Facebook. Årsaken er Metas kontroversielle praksis for datainnsamling og KI-trening.
20 dager siden
Siggerud IL trakk nylig alle lag som var et resultat av et samarbeid med det private fotballakademiet Team Next Norway (TNN). Dette skjedde etter et vedtak på årsmøtet om å avvise alle former for samarbeid med TNN. En fotballpappa, Jens Ellingsson, reagerer sterkt på dette, da han mener det er et brudd på barnas rettigheter når de nektes kamptilbud. NFF Oslo mener Siggeruds vedtak er lovlig og innenfor klubbens handlingsrom, men oppfordrer de berørte barna til å finne andre klubber. Siggerud IL uttaler at de vil jobbe videre med å etablere et tilbud for de medlemmene som velger å forbli i klubben.
23 dager siden
En tidligere styreleder i Sportsklubben Brann uttrykker bekymring for utviklingen i klubben og norsk fotball, spesielt knyttet til maktbalanse, ytringsrom og grunnleggende verdier. Han mener press utenfra og innenfra overstyrer faglighet og langsiktighet, og at frykt for reaksjoner påvirker beslutningene. Tilliten mellom medlemmer, ledelse og supportere er i ferd med å forvitre. Han oppfordrer Branns ledelse til å stå fast ved klubbens prinsipper som demokrati, åpenhet, respekt og trygghet, og ikke la seg styre av tribunemakt. Han støtter VAR i en forbedret utgave, men er mot bruk av bluss.
3 måneder siden
Meta, under ledelse av Mark Zuckerberg, kunngjør store endringer i sin innholdsmoderering på Facebook og Instagram. Selskapet avslutter sitt faktasjekkprogram med uavhengige partnere og erstatter det med et fellesskapsdrevet system, likt det som brukes på X (tidligere Twitter). Zuckerberg begrunner endringene med et ønske om å redusere feil, forenkle retningslinjer og gjenopprette ytringsfriheten. Meta vil også fjerne noen retningslinjer rundt betente temaer som innvandring og kjønn, og justere innholdsfiltrene. Endringene kritiseres av blant andre utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, som mener dette er et politisk grep i favør Donald Trump og hans tilhengere, og at det vil føre til et hardere ordskifte med flere udokumenterte påstander.
3 måneder siden
Meta, tidligere kjent for å bekjempe falske nyheter, endrer nå sin strategi. Selskapet avslutter samarbeidet med tredjeparts faktasjekkere og vil i stedet støtte Donald Trumps politikk. Mark Zuckerberg begrunner dette med at faktasjekkerne har vært for partiske og skadet tilliten. Det nye systemet vil basere seg på brukerrapportering, likt X sin modell. Kritikere frykter økt desinformasjon, polarisering og mer skadelig innhold. Meta har også donert en million dollar til Trumps innsettelsesfond og utnevnt en av Trumps samarbeidspartnere til styret.
1 måned siden
Annonsører vender tilbake til Elon Musks X (tidligere Twitter) av frykt for å bli saksøkt eller havne på en offentlig «slemming-liste». Etter at Musk kjøpte plattformen, flyktet mange annonsører på grunn av bekymringer rundt feilinformasjon og hatytringer. Musk saksøkte flere selskaper for en påstått koordinert boikott. Store merkevarer bruker nå symbolske summer på annonsering for å unngå konflikt med Musk, som også har fått en rolle i Donald Trumps administrasjon. I tillegg er Musk saksøkt av et pensjonsfond for å ha unnlatt å oppgi aksjeeierskap før oppkjøpet av Twitter, noe som skal ha kostet dem penger.
3 måneder siden
Sandefjord Fotball har snudd i synet på videodømming (VAR) og vil nå jobbe for å avvikle teknologien i norsk fotball. Dette ble bestemt på et ekstraordinært årsmøte etter press fra supportere. Klubben har tidligere vært positiv til VAR, men har nå lyttet til tilbakemeldinger fra sine medlemmer. Av de 52 stemmeberettigede stemte 35 mot VAR. Sandefjord vil dermed stemme for å avskaffe VAR på et møte i Norsk Toppfotball 22. januar. Flere andre klubber skal også stemme over VAR i løpet av januar, og saken skal behandles på fotballtinget i mars.