Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun flytter eksamen for å redusere ekskludering og negativt fokus i russetiden. Tiltaket innebærer at flere eksamener samles i mai for å gi eksamen større prioritet.
Utdanningsdirektoratet og flere organisasjoner har tidligere vært imot forslaget.
Elever ved Askim videregående skole støtter endringen og har selv jobbet for en mer inkluderende feiring, blant annet ved å foreslå å endre tittelen «russepresident» til «avgangspresident» og spre arrangementer utover året.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Regjeringen har besluttet å flytte eksamen for russekullet i 2026, slik at de fleste eksamener avsluttes før 17. mai. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun begrunner avgjørelsen med et ønske om at russefeiringen skal skje etter at eksamensperioden er over. Skriftlig eksamen i norsk hovedmål kan bli avholdt så tidlig som 4. mai. Endringene påvirker ikke eksamensavviklingen for russen i 2025, der eksamenene er lagt mellom 12. og 23. mai.
1 måned siden
Regjeringen har besluttet at de fleste eksamener for russekullet i 2026 skal avholdes før 17. mai, til tross for faglige råd som advarte mot dette. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) begrunner avgjørelsen med et ønske om å redusere de negative effektene av russefeiringen og mener festen bør komme etter eksamen. Utdanningsdirektoratet, KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet har vært kritiske til forslaget, da de mener det kan gå ut over undervisningstiden og lærernes arbeidstidsbestemmelser. Nordtun håper også at russetreff som Landstreff Stavanger vil flytte sine arrangementer til etter eksamensperioden.
1 måned siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtuns (Ap) beslutning om å flytte eksamen til før 17. mai neste år møter motstand fra flere hold. Elever frykter at dette vil ramme de som allerede sliter mest faglig, og mener at ekskludering i russetiden starter lenge før selve russetiden. Elevorganisasjonen ønsker å erstatte eksamen med en langtidsoppgave, mens en MDG-politiker kaller flyttingen for brannslukking og vil fjerne eksamen helt. Utdanningsdirektoratet, KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet har tidligere frarådet å flytte eksamen, fordi de mener elevene vil få for få undervisningstimer før eksamen.
2 måneder siden
Utdanningsdirektoratet fraråder regjeringen å flytte eksamen for russen til før 17. mai i 2026, da skolene allerede sliter med å gi elevene nok undervisningstid før eksamen. Kunnskapsministeren ønsker likevel å finne en løsning for å avvikle eksamen før russefeiringen, men møter motstand fra flere hold, inkludert Utdanningsdirektoratet. KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet støtter Utdanningsdirektoratets vurdering, og frykter at en flytting vil gå ut over elevenes læring og øke presset på både elever og lærere. De mener eksamen bør tilpasses elevene, ikke russefeiringen.
1 måned siden
Elever ved Sandefjord videregående skole reagerer på kunnskapsministerens beslutning om å flytte eksamen tidligere, og truer med å prioritere russetiden. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun avviser kritikken og mener det er uaktuelt å endre planene. Lærere og politikere uttrykker bekymring for at elevene får mindre tid til å forberede seg til eksamen, og at motivasjonen vil synke når det er en hel måned igjen etter eksamen. Kunnskapsministeren påpeker at elevene fortsatt skal ha standpunktkarakterer og kan trekkes ut til muntlig eksamen.
2 måneder siden
Utdanningsdirektoratet fraråder regjeringen å flytte eksamen for russen til før 17. mai i 2026, da dette vil forsterke eksisterende problemer med undervisningstimer. Kunnskapsministeren ønsker likevel å finne en løsning for å avvikle skriftlig eksamen før russefeiringen, og vil fortsette dialogen med de andre partene. KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet støtter Utdanningsdirektoratets anbefaling, og mener en flytting vil svekke elevenes læring og øke presset på lærere. De mener også at eksamen må tilpasses elevenes læring, og ikke elevenes russefeiring.
2 måneder siden
Avgangselever i Østfold tar initiativ til å endre russetiden for å fremme inkludering. De ønsker å fjerne ordet «russ» og heller fokusere på en avgangsmarkering som omfatter alle, uavhengig av gruppetilhørighet. Kunnskapsministeren roser initiativet og har invitert elevene til Stortinget. Elevene ønsker et felles samlingssted for å unngå ekskludering knyttet til russebusser. Østfold fylkeskommune støtter tiltaket, men har foreløpig ikke satt av midler til formålet, selv om muligheten vurderes i neste års budsjett.
3 dager siden
Regjeringen planlegger store endringer for russefeiringen fra 2026. Russ samlet på Fredriksten Festning uttrykker bekymring for forslagene.
2 måneder siden
Utdanningsdirektoratet anbefaler regjeringen å ikke flytte eksamen for russen til før 17. mai i 2026, og viser til at skolene allerede har problemer med å gi elevene nok undervisningstimer før eksamen. Direktoratet mener en flytting vil forsterke dette problemet. Kunnskapsministeren ønsker likevel å finne en løsning for å avvikle eksamen før 17. mai, og vil fortsette dialogen med de andre partene. KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet støtter Utdanningsdirektoratets anbefaling, og mener en flytting vil svekke elevenes læring.
1 måned siden
Rogaland fylkeskommune har foreslått å flytte russefeiringen til en uke inn i sommerferien, etter skoleslutt. Opplæringsutvalget skal behandle forslaget. Hilde Blesvik fra fylkeskommunen sier at hensikten er å ta tilbake kontrollen over russefeiringen fra kommersielle aktører, og ønsker en feiring uten russebusser og økonomisk press. Russetiden i Rogaland starter i dag 11. april og varer i fem uker.
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er bekymret for økende utenforskap og rusbruk blant ungdom i russetiden, og forteller om tilfeller der ungdommer blir ekskludert fra russebussen for å ikke bidra til narkotikakjøp. Nordtun mener utviklingen har akselerert og ser det som et symptom på et samfunn som prioriterer individ fremfor fellesskap. Tiltak som vurderes inkluderer å begrense kommersielle aktører og russebussene, samt å flytte eksamen tidligere. Forslagene har møtt motstand, og Nordtun understreker viktigheten av at foreldre tar ansvar og vurderer hva som er best for elevenes lærings- og skolemiljø.
4 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) varsler store endringer i de norske læreplanene for å styrke den nasjonale forankringen. Hun ønsker at alle elever skal lære om felles sanger, bøker og historiske hendelser, og nevner nasjonalsangen, andre verdenskrig, vikingtiden og unionsoppløsningen som eksempler. Nordtun mener dette er viktig for å skape et fellesskap og motvirke parallellsamfunn. Endringene vil komme som en del av en planlagt evaluering av læreplanene. Skolebyråd i Oslo, Julie Remen Midtgarden (H), mener derimot at dette er å løse et problem som ikke finnes, og at man heller burde fokusere på elevenes grunnleggende ferdigheter.
1 måned siden
Regjeringen foreslår endringer i opptakssystemet til høyere utdanning, inkludert fjerning av de fleste tilleggspoeng og at 70 prosent av studieplassene skal gå til søkere med førstegangsvitnemål under 23 år. Målet er å redusere karakterpresset og få studenter raskere inn i høyere utdanning. Forslaget møter motstand fra Elevorganisasjonen og Norsk studentorganisasjon, som frykter at det vil gjøre det vanskeligere for de som trenger å forbedre karakterene sine etter videregående, og at det kan føre til økt press på elevene. NSO etterlyser en alternativ vei inn i høyere utdanning for de som trenger å ta opp fag etter videregående.
18 dager siden
St. Hallvard videregående skole i Lier har en avtale som forbyr bruk av russedress før 1. mai. Til gjengjeld slipper russen prøver mellom 1. og 17. mai. Rektor mener russedressen virker ekskluderende og vil unngå store grupper uniformert russ på skolen. Avtalen møter motstand fra russ som føler seg oversett og mener det er opp til hver enkelt å bestemme om man vil være russ. Russens hovedstyre i Oslo mener fokuset bør være på andre ekskluderende faktorer som russebusser og fester, og etterlyser tiltak for inkludering.
26 dager siden
Arbeiderpartiet varsler endringer i skolen for å prioritere lek og redusere digitalt press for de yngste elevene. Kunnskapsministeren mener tidligere skolepolitikk har overdrevet digitaliseringen på bekostning av lek og sosial utvikling. Tiltak inkluderer å fjerne kartleggingsprøver i første klasse, redusere kravene til digitale ferdigheter, innføre heldagsskole for de yngste, og lovfeste retten til fysiske skolebøker. Målet er å bedre tilpasse skolen til barnas behov og redusere stress for småbarnsfamilier ved å integrere idrett og kultur i skoledagen.