Sophia Træland (15) startet Large Ice Cream Company (LICC) for å gi ungdom sommerjobber etter å ha slitt med å finne jobb selv. I 2024 ga LICC sommerjobb til 309 ungdommer, og selskapet planlegger nå en nasjonal ekspansjon fra sommeren 2025, med mål om å ha over 100 iskiosker og tilby 1000 ungdommer sommerjobb.
NHO er bekymret for at færre bedrifter ansetter sommervikarer, og fremhever LICC som et positivt eksempel. Hos LICC får ungdom ikke bare jobberfaring, men også muligheten til å avansere til lederstillinger.
Gründerne har også ambisjoner om internasjonal ekspansjon, med et mål om en iskiosk ved Madison Square Garden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
Sommeren nærmer seg, og mange unge søker sommerjobber i ulike bransjer. En ny undersøkelse fra NHO viser at flere bedrifter ansetter sommervikarer i 2025, og at unge i alderen 18–22 år er flinke til å ta direkte kontakt med arbeidsgivere. Ragnhild Wright Ousland, daglig leder ved Ekebergrestauranten i Oslo, opplever stor pågang med over 150 søkere, hvor rundt 30 prosent møter opp personlig med CV og søknad, noe hun mener viser initiativ. Samtidig opplever 17 år gamle Tobias Larsen fra Mo i Rana utfordringer med å få svar på søknader, til tross for aktiv innsats. NHO oppfordrer unge til å fortsette å ta direkte kontakt med bedrifter, da 60 prosent av de som får sommerjobb, har gjort nettopp dette. Undersøkelsen viser også at mange får jobb gjennom nettverk, særlig ved å være barn av ansatte i bedriften. Generasjon Z overrasker med sin aktive tilnærming til jobbsøking, til tross for stereotypier om dem.
4 måneder siden
Det er en markant økning i antall unge gründere i Norge, med en økning på 14 prosent i aldersgruppen 16-24 år fra 2022 til 2023. Guro Berntzen-Haziri (27) er en av disse, som etter å ha opplevd fødselsdepresjoner, startet nettbutikken Lykkesjel og en fysisk smykkebutikk i Sarpsborg. Hun selger «evighetsarmbånd», en trend hun har hentet fra utlandet. Innovasjon Norge ser positivt på denne utviklingen, da Norge har hatt færre unge gründere enn andre sammenlignbare land. Sosiale medier spiller en viktig rolle i å forenkle prosessen for unge gründere, ved å dele tips og triks.
2 måneder siden
Ungdomsbedriften RaskJobb er startet av tenåringer i Moss for å motarbeide fordommer mot generasjon Z og bistå unge med å komme inn i arbeidslivet. Initiativet springer ut fra at mange bedriftsledere anser denne generasjonen som utfordrende og med manglende arbeidsmoral. RaskJobb vil via en nettside skape kontakt mellom ungdom og eldre som trenger hjelp til forskjellige oppgaver. NHO ser dette som en positiv gest til næringslivet, og Ungt Entreprenørskap understreker at jentene tar konseptet videre ved å lære opp andre unge til å bli gode arbeidstakere.
3 måneder siden
En ny studie fra SSB viser en økning i antall unge gründere, spesielt blant kvinner. Aurora, Astri og Malene, tre unge kvinner, driver bruktbutikken Dilla i Oslo. De opplever utfordringer som høy konkurranse og moms på bruktklær. Jentene startet butikken med egne midler, drevet av en drøm og inspirert av Auroras mormor. De mener flere unge ønsker å ta sjanser og bestemme over egen karriere. Professor Thomas Hoholm ved BI ser en økende interesse for gründerskap blant unge, men påpeker at vekst krever kompetanse og investeringer. Innovasjon Norge understreker viktigheten av å støtte unge gründere og gi dem rom til å feile, da dette gir verdifull læring.
15 dager siden
KrFU ønsker å gi unge større økonomisk frihet ved å innføre skattefritak på den første millionen de tjener, uavhengig av om det er sommerjobb eller første jobb etter studiene. Skatteetaten har ikke kommentert forslaget. KrFs finanspolitiske talsperson er skeptisk til kostnadene og foreslår heller å øke frikortgrensen. Forslaget skal diskuteres på KrFs landsmøte.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
2 måneder siden
Mette Nilsen, opprinnelig fra Nordkapp, leder ISS Norge, en stor aktør innen «facility management», med 9000 ansatte. Hun måtte tidlig flytte hjemmefra som 16-åring, noe som bidro til å utvikle hennes selvstendighet. Nilsen har ingen formell høyere utdanning, men har bygget sin karriere gjennom erfaring og arbeidsgivere som har trodd på henne. Hun understreker viktigheten av å gripe muligheter og ta ansvar, og hun påpeker at det finnes flere veier til toppen. Nilsen fremhever også utfordringene ved å drive næringsvirksomhet i distriktene, og oppfordrer unge til å satse på det som appellerer til dem.
2 måneder siden
Alexandra og Robin Amundsen sa opp jobbene sine for å starte Nordic-Cosmetics AS, som selger koreansk hudpleie. De ønsket mer tid med familien og å skape lokale arbeidsplasser. Selskapet har hatt stor vekst siden 2021, med en omsetning på 25 millioner i 2024. Ekteparet leverer og henter barna i barnehagen hver dag, og jobber etter at barna er lagt. De sysselsetter nå seks personer lokalt og planlegger videre ekspansjon i Norden.
1 måned siden
En russegjeng fra Sandvika videregående skole har i to sesonger jobbet i kioskene under ishockeylaget Frisk Asker sine hjemmekamper. Dugnaden har gitt dem nærmere 300.000 kroner i inntekt til russetiden. Dugnadssjef Sofia Ditlevsen forteller at dette er en fin måte å tjene penger på, samtidig som det er sosialt og at de slipper å selge dopapir. Pengene skal brukes på russebussen og feiring. Daglig leder i Frisk Asker, Nicolay Sørensen, er svært fornøyd med jobben russen gjør og fremhever deres ansvarlighet.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna presenterte et nytt «ungdomsløft» for å inkludere flere unge i arbeidslivet. Regjeringen vil garantere alle under 30 år tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning. Tiltakene inkluderer prioritering av unge i NAV, en ny ungdomsytelse, forsøk med lønnstilskudd og et rekrutteringsprogram for helse- og velferd. Målet er å redusere antall unge utenfor arbeid og utdanning, og å sikre fremtidig arbeidskraft i viktige sektorer. Regjeringen vil samarbeide med blant annet Fontenehuset for å nå unge som kan ha vanskelig for å oppsøke NAV.
1 måned siden
Artikkelen handler om 15 år gamle Pia Hasund Vareberg, som har cerebral parese, og hennes vanskeligheter med å finne seg til rette i idretten. Hun forteller om følelsen av å stå utenfor og om manglende tilpasning til hennes behov. Deltakelsen i NRK-serien «Team Pølsa» har gitt henne en ny opplevelse av inkludering, mestring og fellesskap. Møtet med Birgit Skarstein, som selv har overvunnet funksjonsnedsettelser, har vært en stor inspirasjon. Foreldrene håper Pia kan finne et lag eller en idrett hvor hun føler seg inkludert, og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon etterlyser bedre tilrettelegging i idretten for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
2 måneder siden
Victoria Rummelhoff (27) er prosesstekniker for Equinor med en årslønn på rundt én million kroner. Hun ønsker å inspirere flere kvinner til å velge en karriere i oljebransjen, en bransje hun selv valgte som 15-åring. Hun jobber offshore i en turnus som gir god balanse mellom jobb og fritid. For å oppmuntre andre jenter til å satse på tekniske fag, bruker hun sin Instagram-konto og besøker ungdomsskoler for å dele sine erfaringer. Hun har også blitt nominert til Jenteprisen for sitt engasjement for likestilling.
3 måneder siden
I sin nyttårstale fokuserte statsminister Jonas Gahr Støre på situasjonen for unge i Norge. Han lanserte et «ungdomsløft» for å hjelpe de over 100 000 unge som verken studerer eller jobber, og understreket viktigheten av arbeid for selvtillit og håp. Støre erkjente at mange unge opplever press og vanskeligheter knyttet til skole, sosiale medier og arbeidsliv. Han tok til orde for mer fysisk aktivitet og tradisjonelle læremidler i skolen, samt fjerning av mobiltelefoner fra klasserommene. Støre gjentok også at regjeringen ønsker å øke aldersgrensen for sosiale medier. Støre anerkjente at dagens unge lever i en konfliktfylt tid preget av krig og usikkerhet, og lovet å jobbe for fred og trygghet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økende andelen unge uføretrygdede i Norge, spesielt de med psykiske diagnoser. Den forteller historiene om Paul og Benedikte, som begge har klart å komme seg ut av trygdestatistikken og inn i arbeidslivet. Paul ble ansatt i IT-selskapet Sicra etter at daglig leder leste om han i en artikkel, mens Benedikte fikk jobb ved Nordlandssykehuset gjennom prosjektet «Heilt Med». Begge fremhever viktigheten av tillit, tilrettelegging og et inkluderende arbeidsmiljø for å lykkes. Artikkelen understreker også at mange unge uføre kan delta i arbeidslivet med riktig oppfølging og at bedrifter som ansetter personer med utfordringer bidrar til et mer inkluderende samfunn.
1 måned siden
Vilde (25) har slitt med å finne jobb etter endt utdanning innen digital markedsføring. Hun har sendt mellom 60 og 70 søknader, men har fått avslag etter intervjuer. Konkurransen om jobbene er hard, og mange stillinger har flere hundre søkere. En rekrutteringsekspert påpeker at bedrifter ofte stiller unødvendig høye krav til erfaring. Vilde har begynt å dele sine erfaringer på TikTok, hvor hun får støtte fra andre i samme situasjon. For å dekke utgiftene har hun nå tatt en deltidsjobb på en kafé.