Jojo Moyes er tilbake med romanen «Vi bor alle her», en lettlest underholdningsroman om familielivets utfordringer. Hovedpersonen Lily Kennedy, en 42 år gammel forfatter, bor i et sjarmerende hus i Nord-London med sine to døtre og stefaren Bill.
Etter en vanskelig skilsmisse blir Lily fristet av forlaget til å skrive om sitt nye liv som singel, samtidig som hennes biologiske far Gene dukker opp og skaper komplikasjoner.
Romanen utforsker temaer som kjærlighet, tilgivelse og selvrespekt, presentert med humor og underholdning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
«Hjerteråte» av Kathinka Steenstrup følger kriminologen Lydia, søsteren til Henriette Steenstrup, i hennes forsøk på å finne kjærligheten via Tinder. Lydia, 41 år og bosatt i Ullevål Hageby med sin sønn, opplever en rekke absurde og mislykkede dater. Boken skildrer hennes rotete hverdag, utfordringene som alenemor, og det vanskelige forholdet til sin eksmann. Hun møter blant annet en ridende politimann som drikker morsmelk fra sin egen mor, og en rekke andre sære karakterer. Til tross for mange nedturer, er boken en feelgood-roman med en overraskende og positiv avslutning.
4 måneder siden
Selma Lønning Aarøs roman skildrer en julefeiring i Spania som går fullstendig galt. Saga, en kvinne i 50-årene, inviterer familien til sitt nye feriehus for å skape minner med sin demente mor. Feiringen utvikler seg til en tragikomisk katastrofe med konflikter, utroskap og uventede hendelser, som når moren stjeler et Jesusbarn fra en julekrybbe. Romanen balanserer mellom humor og alvor, og gir et nyansert bilde av familieforhold og forventninger. Selv om historien er underholdende og rørende, kritiseres den for å mangle dypere eksistensiell resonans.
1 måned siden
«Alle elsker Kari» er en lettbent roman om Kari, en sufflør ved Nationaltheatret, som føler seg oversett og lite verdsatt. Da kjæresten reiser bort står Kari uten bosted og venner, og hun konfronterer et vanskelig forhold til moren og farens tragiske død. Romanen følger Kari gjennom dramatiske dager hvor hun må rydde opp i eget følelsesliv og ta stilling til livets alvor. Gjennom sitt arbeid med en teaterforestilling basert på Tor Ulvens tekster, reflekterer Kari over eksistensielle spørsmål og sin egen motvilje mot å bli voksen. Boken balanserer mellom humor og alvor, og skildrer karakteristiske typer i norsk kulturliv.
3 måneder siden
Nina Staffs roman «Lønnetreet» skildrer en ung jentes oppvekst i en dysfunksjonell familie preget av morens alkoholisme. Hovedpersonen Anni søker trøst i et lønnetre og hos hushjelpen Uveig, før mormor flytter inn og gir henne kjærlighet. Anni strever med å forstå morens problemer, og boken følger hennes utvikling fra barndom til voksen alder. Til tross for en vanskelig oppvekst, viser Anni en sterk evne til å klare seg. Forfatteren reflekterer over sin egen historie og finner styrke i erfaringene, og ender opp med å se moren som en helt.
1 måned siden
Erik Eikehaugs tredje roman, «Alle elsker Kari», introduserer Kari Brattsjå, en sufflør i midten av tredveårene som navigerer kjærlighet og livets utfordringer. Etter et brudd og en tvungen flytting, engasjerer Kari seg i nye relasjoner og utfordringer. Hun jobber med en avdanket skuespiller for å lære inn replikker og tar seg av en deprimert forfatter. Anmelderen finner romanen ujevn, men underholdende, og fremhever bruken av populærkulturelle referanser og Tor Ulvens tekster som et originalt grep.
3 måneder siden
Tina Harnesks roman «Folk som sår i snø» utforsker samisk kultur og historie, med et bakteppe av tvangsflytting av samer i Nord-Sverige. Boken hyller den muntlige fortellertradisjonen gjennom historien om det eldre ekteparet Máriddja og Biera, som har opplevd tvangsflytting og tap. En sentral myte om en háldijente speiler handlingen i nåtidsplanet, der de eldre sliter med å tilpasse seg moderne teknologi. Samtidig introduseres et ungt legepar som flytter til bygda, og deres veier krysses med de eldre. Romanen veksler mellom humor og alvor, og gir et innblikk i samisk kultur og utfordringer.
1 måned siden
Cathrine Montero Moen deler erfaringer om sitt nye liv etter bruddet med Gaute Grøtta Grav. Hun forteller om stor interesse rundt bruddet, men fokuserer på sin nye jobb som journalist i Åndalsnes Avis og et godt samarbeid med eksen om barna. Montero Moen har også funnet kjærligheten på nytt med sogneprest Tommy Høgset og ser positivt på fremtiden. Hun understreker viktigheten av å prioritere barnas behov i den nye livssituasjonen, og verdsetter sin nye jobb hvor hun får møte mange mennesker.
18 dager siden
Helle Haugsgjerds roman «Ubrukelig» utforsker en families krise, der moren Signe kjemper med mammarollen og føler seg distansert fra sin sønn Linus. Teknologien, i form av en app som styrer sexlivet, forsterker følelsen av avstand. Anmelderen beskriver romanen som tidvis sterk, men påpeker at språket er ujevnt og inneholder slitte formuleringer. Likevel fremheves Haugsgjerds evne til å bruke visuelle virkemidler og manipulere leserens forventninger, noe som bidrar til en engasjerende, om enn ujevn, leseopplevelse om de man elsker høyest.
4 måneder siden
Denne uken anmeldes to svært forskjellige bøker: Kathinka Steenstrups «Hjerteråte», en humoristisk roman om dating på Tinder, og Geir Jacobsens «Fußball's Coming Home», et tilbakeblikk på fotball-EM. «Hjerteråte» skildrer vanskelig kjærlighet og utfordringene ved å være alene, med en lett og underholdende stil. «Fußball's Coming Home» gir et innblikk i mesterskapet gjennom møter med mennesker fra ulike land, og gjør det spilte mesterskapet interessant. Begge bøkene får gode anmeldelser, med terningkast 5 for «Hjerteråte» og 4 for «Fußball's Coming Home».
3 måneder siden
I boken «Kul i brystet» deler Line Norman Hjorth og Vigdis Hjorth sine personlige erfaringer med brystkreft. Line ble diagnostisert i 2023, og kort tid etter fikk moren Vigdis samme diagnose. Boken gir et innblikk i kreftforløpet fra begge perspektiver, og skildrer de fysiske og psykiske utfordringene de møtte. Boken tar også opp temaer som pårørenderollen, intimitet, og relasjonen mellom mor og datter. Selv om temaet er alvorlig, er boken også fylt med humor, spesielt i Vigdis' partier. Boken fremstår som et kampskrift for åpenhet rundt sykdom og en hyllest til velferdsstaten.
2 måneder siden
I den fjerde filmen om Bridget Jones er hun blitt enke og småbarnsmor. Hun forsøker å navigere livet som alenemor samtidig som hun dater den yngre Roxster via Tinder. Filmen skildrer hennes forsøk på å balansere morsrollen, et nytt forhold og en karriere. Anmelderen fremhever Zellwegers komiske talent og beskriver filmen som en sjarmerende romantisk komedie. Hugh Grant og Colin Firth er også med, og bidrar til filmens sjarm. Filmen anbefales for de som har fulgt Bridget Jones fra starten.
3 måneder siden
Thomas Korsgaards nye novellesamling «Snytt ut av nesa» er en samling hverdagshistorier fra den danske landsbygda. Novellene skildrer ofte familier som sliter med økonomi og fedre som tar dårlige valg. Mange av karakterene befinner seg i utkanten av det danske velferdssamfunnet. En novelle skildrer et møte mellom to fedre fra ulike samfunnsklasser etter en konflikt mellom sønnene deres, mens en annen handler om en gutt som opplever at ingen av klassekameratene blir med hjem på bursdagen hans. Boken utforsker temaer som utenforskap, sosiale forskjeller og vanskelige familieforhold, ofte sett fra barnets perspektiv. Forfatteren vender tilbake til sitt oppvekstmiljø og skildrer det med stor innlevelse.
2 måneder siden
I sin nyeste roman vender Elizabeth Strout tilbake til kjente temaer som kjærlighet og lidelse, og lar karakterer fra tidligere bøker dukke opp. Handlingen er lagt til en småby på den amerikanske østkysten, der Bob Burgess står sentralt. Strout utforsker mellommenneskelige relasjoner gjennom små fortellinger og realistiske dialoger. Denne gangen introduserer hun også et mordmysterium. Anmelderen roser Strouts evne til å skildre vanlige mennesker og lokalsamfunn, men mener at romanen tidvis blir for terapeutisk og overtydelig i sine budskap om viktigheten av å fortelle hverandres historier.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Rebecca Wexelsens roman «Når jeg løper», som beskrives som en personlig og original fortelling. Forfatteren tar leseren med tilbake i livet der tapet av en bror preger hovedpersonens liv. Når hun selv får en sønn, dukker det opp sammenligninger. Romanen utforsker også hovedpersonens forhold til løping, som utløser angst. Wexelsen beskrives som et talent, og boken som litt rar, men fascinerende. Til tross for at romanen spriker litt, frister den til et videre bekjentskap med forfatteren.
3 måneder siden
Johan B. Mjønes' roman «Spuria» følger 87 år gamle Kristin Krogstad som etter sin manns død leter etter sønnen hun måtte gi fra seg som 15-åring på 1950-tallet. Romanen veksler mellom Kristins nåtid og minner fra fortiden, og skildrer de vanskelige forholdene for ugifte mødre og deres barn. Gjennom en veksling mellom nåtid og fortid, og med en stream-of-consciousness teknikk, får leseren innblikk i Kristins tanker og følelser. Boken tar opp temaer som hemmelighold, adopsjon og jakten på identitet, og viser hvordan fortiden påvirker nåtiden. Romanen er en velskrevet og viktig fortelling om innenlandsadopsjon og stempling av mødre og barn som uekte.