I oktober 2024 forsvant en kryptert minnepenn med sensitive opplysninger fra Nordland politidistrikt under transport i posten. Minnepennen inneholdt informasjon om en straffesak relatert til overgrep mot barn, og var ment for et forskningsprosjekt.
Mottakeren fant konvolutten åpnet og tom. Hendelsen er rapportert til Datatilsynet som et avvik, og politiet endrer nå sine rutiner for å hindre lignende hendelser.
Politiet understreker at informasjonen på minnepennen er utilgjengelig for andre, da den er kryptert og krever passord.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
Riksadvokaten har uttrykt bekymring over at flere forsvarerkopier med sensitivt materiale fra skjulte etterforskningsmetoder er forsvunnet, med seks tilfeller rapportert i 2024. Riksadvokaten har skjerpet rutinene ved å innføre en ny rapporteringsplikt for politidistriktene for å bedre kontrollen med materialet. Forsvarere som gjentatte ganger unnlater å returnere sensitivt materiale, risikerer disiplinærsak og i ytterste konsekvens å miste retten til å bli oppnevnt i fremtidige saker. Selv om Riksadvokaten understreker at materialet er kryptert og passordbeskyttet, anses situasjonen som alvorlig. Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll vil motta en oversikt over de tapte kopiene.
3 måneder siden
En politiadvokat involvert i Lørenskog-saken erkjenner at sensitiv informasjon ikke var tilstrekkelig sikret. En nedlagt operasjonssentral med defekt lås ble brukt som hovedkvarter, hvor sakens detaljer var synlig på veggene. Rundt 100 politifolk var involvert, og det tok flere dager før saken ble skjermet i politiets system. På et tidspunkt hadde over 200 ansatte i påtalemyndigheten tilgang til saksdokumentene. Spesialenheten henla saken om brudd på taushetsplikten, da de ikke kunne identifisere kilden til lekkasjene. Tom Hagens advokater kritiserer politiet for å ha lekket bevis og lagt til rette for en svertekampanje i media. Politiet beklager lekkasjene, men svarer ikke på detaljerte spørsmål om manglende kontroll.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer manglende åpenhet rundt en rapport om æresrelatert vold i Norge, der funn gradvis presenteres i media. Den påpeker en økning i antall saker, særlig blant jenter og barn, samtidig som viktige tiltak som Kripos’ spesialgruppe for æresrelatert vold avvikles. Artikkelen understreker behovet for tidlig innsats i barnehager og skoler, kompetanseheving hos nøkkelpersonell, og bedre samarbeid mellom ulike sektorer for å beskytte barn og unge mot undertrykkelse, vold og frykt, og etterlyser en nasjonal strategi for politiet.
2 måneder siden
En mann er siktet for seksuallovbrudd etter å ha filmet jenter i en skolegarderobe i Indre Østfold. Kommunen anmeldte forholdet tre ganger mellom 2022 og 2023, men foreldrene ble først informert om saken denne uken. Foreldre reagerer sterkt på mangelen på informasjon og frykter at bildene kan ha blitt spredt på nettet. Politiet fant bilder fra 2018 til 2023 i mannens bolig. Kommunen beklager og vil gjennomgå saken. Politiet patruljerer rundt siktedes bolig etter hærverk.
4 dager siden
Kripos ser utfordringer i saker om mishandling av små barn. Etterforskningstopp foreslår tiltak for bedre rettssikkerhet.
15 dager siden
Artikkelen omhandler familier som flytter hyppig for å unngå barnevernets oppfølgning. En konkret sak viser hvordan en familie flyttet mellom kommuner for å unngå undersøkelser, noe Bufdir bekrefter er en kjent problemstilling. Lovverket ble styrket i 2024 for å sikre bedre kommunikasjon mellom kommunene ved flytting. Statistikken viser at 3,4 prosent av barnevernssaker ble henlagt i 2023 grunnet flytting. Bufdir understreker at kommunene har ansvaret for å følge opp hvert enkelt barn, men erkjenner at kvaliteten på barnevernet varierer mellom kommunene. Et utvalg ble opprettet i desember 2024 for å gjennomgå barnevernets organisering.
1 måned siden
Artikkelen omhandler politiets etterforskning av Lørenskog-saken, med fokus på uvanlige Google-søk relatert til Anne-Elisabeth Hagen i perioden før hennes forsvinning. Politiet har funnet en markant økning i søk på hennes navn, adresse og andre personrelaterte søkeord fra mai 2018, flere måneder før selve forsvinningen. Etterforskerne forsøker å identifisere personene bak disse søkene og har anmodet Google om å utlevere informasjon, inkludert IP-adresser. Politiet mistenker at Hagen kan ha blitt overvåket i forkant av hendelsen og undersøker derfor også data om Google-brukeres bevegelser i området rundt hennes hjem. Google understreker at de balanserer hensynet til personvern opp mot forespørsler fra myndighetene.
4 måneder siden
Sivilombudet kritiserer manglende bevissthet rundt overgrep i barnevernsinstitusjoner, og påpeker at ansatte ofte ikke er kjent med gjeldende rutiner. En rapport basert på intervjuer med barn og ansatte avdekker at overgrep er et ikke-tema, og at barn ikke vet hvor de skal varsle. Saken har aktualisert seg etter at en svensk vikar er tiltalt for overgrep mot flere jenter. Barne- og familieministeren har varslet hastetiltak, og justisministeren ser på regelverket for politiattester for utenlandske ansatte. Stortinget debatterer også saken, og etterlyser bedre varslingskanaler for barn.
26 dager siden
Barneombudet er bekymret for samarbeidsproblemene mellom Tromsø kommune og politiet i U16-samarbeidet, som har som mål å forebygge utenforskap og kriminalitet blant unge. Politiet har trukket seg fra deler av samarbeidet på grunn av bekymringer knyttet til personvern. Barneombudet understreker at taushetsplikten kan hindre effektiv informasjonsdeling og dermed svekke oppfølgingen av sårbare barn. En stortingsrepresentant fra Høyre foreslår å fjerne taushetsplikten for å bedre samarbeidet mellom etatene, men Barneombudet mener at dagens regelverk gir tilstrekkelig rom for godt samarbeid. Barneombudet oppfordrer kommunen og politiet til å finne en løsning som både ivaretar barns rettigheter og sikrer et effektivt samarbeid.
3 måneder siden
En tidligere politiker i Agder er dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige asylsøkere. Statsforvalteren i Agder nekter innsyn i dokumenter knyttet til saken, til tross for sterk kritikk fra lagmannsretten. Retten mener at fylkesmannen og politiet ikke tok bekymringsmeldinger alvorlig, og at dette førte til at overgrepene kunne fortsette. Fylkesmannen gjenoppnevnte politikeren som verge selv etter flere varsler om overgrep. Aviser har blitt nektet innsyn i saksbehandlingen, noe som undergraver tilliten til forvaltningen. Kommunalministeren oppfordres til å granske statsforvalterens håndtering av saken for å hindre at lignende hendelser skjer igjen.
4 måneder siden
Politiet henla saken om tyveri av Sol Heilos instrumenter og utstyr fra en tilhenger i Bærum. Saken ble henlagt grunnet manglende informasjon om gjerningspersonen, men kan gjenåpnes ved nye opplysninger. Heilo, kjent fra Katzenjammer, engasjerte et privatetterforskningsbyrå etter tyveriet. En innsamling ble startet for å dekke kostnadene til privatetterforsker og eventuelt nye instrumenter. Heilo mistet spesiallagde instrumenter og måtte utsette innspilling av filmmusikk. Politiet bekrefter at Heilo står fritt til å engasjere privatetterforsker.
4 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe har varslet en rekke strakstiltak etter avsløringer om overgrep på barnevernsinstitusjoner, inkludert saken om 14 år gamle Madelen som tok sitt eget liv etter overgrep. Bufdir får i oppdrag å kartlegge omfanget av overgrep, gjennomgå rutiner og foreslå tiltak for å forebygge grenseoverskridende adferd fra ansatte. Tiltakene inkluderer risikovurdering, bedre opplæring, og skjerpede krav til politiattester, også for utenlandske ansatte. Statens helsetilsyn skal også vurdere hvordan kunnskap om forebygging kan styrkes. Toppe understreker at barn på institusjoner må være trygge og kjenne sine rettigheter.
2 måneder siden
Riksrevisjonen har siden 2018 lagret sensitive helseopplysninger om opptil 2,5 millioner nordmenn uten tilstrekkelig sikkerhet. Sikkerhetsbruddet omfatter detaljer knyttet til sykdom, diagnoser, kirurgiske inngrep, samt rus- og tvangsbruk. Dataene gjelder alle som har fått eller venter på behandling i spesialisthelsetjenesten. Bruddet ble avdekket i en intern kontroll i fjor høst, og serveren ble umiddelbart stengt. Riksrevisjonen beklager feilen og erkjenner at behandlingen av dataene ikke har vært i tråd med GDPR. De berørte personene er ikke blitt varslet, og Datatilsynet behandler nå saken.
3 måneder siden
Et granskingsutvalg har levert en delrapport som retter sterk kritikk mot norske myndigheter og adopsjonsforeningen Adopsjonsforum for deres håndtering av utenlandsadopsjoner fra Ecuador og Colombia. Utvalget mener at det er sannsynlig at Camilla Austbø ble kidnappet før hun ble adoptert til Norge, og kritiserer Utenriksdepartementet og Adopsjonsforum for å ha overført penger til Ecuador for å stoppe kravet om at hun skulle returnere til sin biologiske mor. Utvalget kritiserer også Adopsjonsforum for mangelfull informasjon om donasjoner og forhåndsbetalinger til norske myndigheter. Utvalget mener at både myndighetene og Adopsjonsforum prioriterte å begrense skadevirkningene på eget omdømme fremfor barnets beste. Barne- og familieminister Kjersti Toppe sier at funnene må tas på alvor og at en gransking burde vært gjort tidligere.
22 dager siden
En ti år gammel jente ble mandag kveld innelåst i en Postnord-pakkeboks i Aalborg, Danmark, under en gjemsel-lek. Jenta krøp inn i skapet, men ble fanget da døren smekket igjen og koden allerede var brukt. Nødetatene rykket ut og fikk henne raskt ut i god behold. Pressesjef i Postnord Norge, Haakon Nikolai Olsen, bekrefter hendelsen og opplyser at boksene har luftehull. Han forteller at de jobber med tekniske løsninger for å minimere risikoen for lignende hendelser i fremtiden, og oppfordrer brukere til å lukke dørene etter bruk. Han råder også publikum til å kontakte brannvesenet umiddelbart dersom noen blir innelåst.