Kjønnskamp splitter Sør-Korea: Unge menn ser feminister som fiender
Sør-Korea opplever en økende og polariserende kjønnskamp, spesielt blant unge voksne. Unge kvinner og menn står langt fra hverandre politisk og sosialt, noe som påvirker alt fra dating til samfunnsdebatt.
Kort oppsummert
- Unge menn i Sør-Korea, spesielt i 20-årene, uttrykker sterke antifeministiske holdninger, ofte via nettforum som Ilbe.
Sør-Korea er preget av en dyp og økende kjønnskonflikt, spesielt mellom unge kvinner og menn. Sosiologistudent Lee Seo Ha (20) beskriver unge menn i 20-årene som feminismens største fiender, som uttrykker kvinnehat åpent på nettforum som Ilbe.
Denne antifeministiske bølgen ble forsterket under presidentvalget i 2022, da kandidat Yoon Suk-yeol appellerte til unge menn ved å love å avskaffe likestillingsdepartementet, noe som bidro til hans valgseier. Konflikten har konkrete konsekvenser, inkludert vold mot kvinner mistenkt for å være feminister, og har ført til at noen kvinner velger bort forhold med menn gjennom bevegelser som 4B.
Ekspert Vladimir Tikhonov ved UiO forklarer at kvinnehatet har vokst over 20 år, delvis drevet av nyliberal kapitalisme og at høyresiden bruker mediene til å skylde på kvinner og minoriteter for samfunnsproblemer. Lee mener dårlig utdanning bidrar til manglende forståelse for sosiale problemer.
Lee Seo Ha
Yoon Suk-yeol
Vladimir Tikhonov
VG
Seong Kong Hwae-universitetet
The Guardian
Time
UiO
BBC
The Korean Herald
Korea Women’s Hotline
NRK P3
TV 2
Aftenposten
Sør-Korea
Seoul
Gwanghwamun
Asia
USA
Norge
Tyskland