To svenske 19-åringer, Linnea Nordström og Märta Kastenholm, har latt seg inspirere av norsk russekultur og gir nå ut Sveriges første russesang. Låten handler om den svenske «studenten», men er sterkt preget av den norske russefeiringen.
Initiativet kom fra den norske artisten Sportsalleen, som kontaktet dem etter å ha sett en video de hadde lagt ut på TikTok. Sangen har allerede blitt populær på TikTok, og jentene planlegger å besøke Norge for å delta i russefeiringen.
Samtidig opplever norske russeartister økende popularitet i Sverige, men noen kritiserer dem for å forsøke å «stjele» russetiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Artikkelen belyser hvordan unge kvinner bruker TikTok for å ta et oppgjør med de snevre, norske skjønnhetsidealene. Øyvår (21) deler sin personlige historie om å aldri ha følt seg pen, noe som har skapt et stort engasjement. Olimata Elin Mboge (19) ønsker å konfrontere både egne komplekser og det hun beskriver som et «skjønnhetstyranni». De forteller om et økende press, spesielt blant jenter, for å oppnå urealistiske idealer. Jenter med minoritetsbakgrunn beskriver også opplevelser med rasisme og utseendepress. Gjennom TikTok finner de støtte og et fellesskap hvor de kan dele sine erfaringer og sammen utfordre de eksisterende standardene.
2 måneder siden
Avgangselever i Østfold tar initiativ til å endre russetiden for å fremme inkludering. De ønsker å fjerne ordet «russ» og heller fokusere på en avgangsmarkering som omfatter alle, uavhengig av gruppetilhørighet. Kunnskapsministeren roser initiativet og har invitert elevene til Stortinget. Elevene ønsker et felles samlingssted for å unngå ekskludering knyttet til russebusser. Østfold fylkeskommune støtter tiltaket, men har foreløpig ikke satt av midler til formålet, selv om muligheten vurderes i neste års budsjett.
4 måneder siden
Flere norske politikere har tatt i bruk TikTok for å nå et yngre publikum, med varierende suksess. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har fått oppmerksomhet for en dansevideo, mens statsminister Jonas Gahr Støre også er aktiv med humoristisk innhold. Eksperter mener politikere bør være bevisste på sitt innhold og fremstå genuine for å unngå å virke useriøse. Humor trekkes frem som en mulig vei for å bygge tillit og nå ut til et bredere publikum. Erna Solberg leder an med flest følgere, mens flere andre ministre er i startfasen av sine TikTok-karrierer.
1 måned siden
Søte og Rare Gutter, en duo fra Ullern i Oslo, er nominert til Spellemannprisen for årets låt 2024 med sangen «Bærum Bitches». Gruppen har raskt blitt populær, delvis takket være deres tilstedeværelse på TikTok, hvor de har mange følgere og likes. «Bærum Bitches» oppnådde kommersiell suksess kort tid etter utgivelsen i 2024, og toppet hitlistene i både Norge og Sverige. De har tidligere hatt flere konserter sammen med Tigergutt1010.
1 måned siden
Artikkelen ser tilbake på bloggens 20-årige historie i Skandinavia, med fokus på «rosabloggere» og deres innflytelse. Den beskriver hvordan bloggere som «Blondinbella» inspirerte en generasjon unge jenter til å dele sine liv på nettet, og hvordan dette utviklet seg til en profesjonell influenserbransje. Artikkelen belyser kritikken mot bloggere for å fremme overfladiskhet og kroppspress, men anerkjenner samtidig deres rolle i å åpne for diskusjoner om feminisme og identitet. TV-serien «Bloggerne» trekkes frem som et eksempel på hvordan bloggere fikk en bredere plattform og ble en del av populærkulturen. Avslutningsvis konstateres det at bloggere har utviklet seg til influensere på sosiale medier, men at utfordringene knyttet til markedsføring og kommersialisering fortsatt er aktuelle.
2 måneder siden
Svenske skiløperes fokus på buing fra det norske publikummet under VM i Trondheim skaper reaksjoner. Lotta Udnes Weng oppfordrer svenskene til å «vokse opp» og heller være fornøyde med publikums tilstedeværelse, og ser på buingen som humor. Edvin Anger avfeier kritikken med at Udnes Weng får mene hva hun vil. Andre svenske løpere, som Johanna Hagström og Maja Dahlqvist, rapporterer at de enten ikke hørte buing eller var forberedt på det, og ser det som et tegn på engasjement fra publikum.
3 måneder siden
Svensk kvinnelangrenn opplever en gullalder med stjerner som Jonna Sundling, Ebba Andersson og Frida Karlsson. Til tross for suksessen, advarer den norske langrennseksperten Petter Skinstad Sverige mot å la denne generasjonen hindre fremtidige talenter. Han påpeker at Norge mistet sin dominans etter at profiler som Marit Bjørgen og Therese Johaug la opp. Frida Karlsson uttrykker bekymring for at unge løpere ikke får sjansen i dagens sterke svenske lag. Dette illustreres av Erica Lavén, som ikke er i landslagstroppen og har valgt å studere i USA.
2 måneder siden
Den svensk-finske artisten Markoolio har sluppet en provoserende sang kalt «Norge – ett ruttet land» like før ski-VM i Trondheim. Målet med sangen er å sette de norske skistjernene ut av spill ved å harselere med tidligere hendelser, inkludert Petter Northugs narkotikadom og Therese Johaugs dopingsak. I sangen refereres det blant annet til Northugs angivelige forkjærlighet for «snø» og Johaugs bruk av lypsyl. Artisten uttrykker et håp om at sangen vil distrahere de norske utøverne under konkurransene, og dermed øke Sveriges sjanser for å vinne medaljer.
1 måned siden
En ny trend kalt «full bush in a bikini» har spredt seg på TikTok, der unge kvinner oppfordrer til å omfavne naturlig kjønnshår og utfordre den glattbarberte normen. Trenden startet med en viral video som har blitt sett over 16 millioner ganger, og har ført til en diskusjon om samfunnets syn på kvinners hårvekst. Gynekolog Pernille Nylehn støtter initiativet og påpeker at mange kvinner føler et press om å fjerne kjønnshår, selv om det ikke er uhygienisk og faktisk har en beskyttende funksjon. Hun mener det er positivt at unge kvinner tar et oppgjør med disse holdningene, da mange unge jenter barberer seg fordi de synes kjønnshår er ekkelt.
21 dager siden
Ellinor (18) fra Horten finansierer russetiden med lån fra foreldrene etter å ha sluttet i jobben for å fokusere på skolen. Russefeiringen har blitt dyrere enn forventet, og hun spekulerer på inntekten ved å selge klær og vaske. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler åpenhet om økonomi med foreldre, men unner alle russ en fin feiring. Ellinor delte sine økonomiske utfordringer på TikTok, noe som resulterte i blandede tilbakemeldinger.
1 måned siden
De to ni år gamle venninnene Nora og Isabelle står bak nettbutikken «Lille Mathilde», der de selger hjemmelagde smykker og hårtilbehør. Inspirasjonen kom i svømmetimene, og jentene har selv lært seg å designe og drive nettbutikken ved hjelp av veiledninger på YouTube og Google. Foreldrene har bidratt med opprettelse av nettsiden og innkjøp av utstyr. Entreprenørskapseksperter fremhever jentenes initiativ som et godt eksempel på hvordan man kan skape engasjement og motivasjon hos unge, og trekker frem viktigheten av praktisk læring. Jentene reinvesterer pengene de tjener tilbake i bedriften, og har planer om å utvide med en fysisk butikk når de blir eldre.
29 dager siden
En svensk TikTok-video der Annie Byström hyller svensk taco, har utløst en storm av reaksjoner, spesielt fra Mexico og USA. Videoen, som har over 2 millioner visninger, viser frem svensk taco, noe som har fått mange til å reagere negativt på ingredienser som agurk, nøtter og frukt. Byström sier til DinSide at hun er overrasket over responsen, men at hun synes det er morsomt å se de mange reaksjonene. Hun mener kritikerne vil endre mening hvis de får smake svensk taco, fordi den kan tilpasses etter egne ønsker. Svensk taco har likheter med norsk fredagstaco, men utmerker seg ved bruk av agurk og andre uvanlige ingredienser.
3 måneder siden
En ny studie fra SSB viser en økning i antall unge gründere, spesielt blant kvinner. Aurora, Astri og Malene, tre unge kvinner, driver bruktbutikken Dilla i Oslo. De opplever utfordringer som høy konkurranse og moms på bruktklær. Jentene startet butikken med egne midler, drevet av en drøm og inspirert av Auroras mormor. De mener flere unge ønsker å ta sjanser og bestemme over egen karriere. Professor Thomas Hoholm ved BI ser en økende interesse for gründerskap blant unge, men påpeker at vekst krever kompetanse og investeringer. Innovasjon Norge understreker viktigheten av å støtte unge gründere og gi dem rom til å feile, da dette gir verdifull læring.
18 dager siden
De svenske influenserne Lovisa Worge og Hanna Friberg har uttalt seg om kritikken de har fått for å skape kroppspress i sosiale medier. I et intervju med Aftonbladet forteller de om forventningene om å være perfekte forbilder, og hvordan de selv bidrar til et urealistisk kroppsbilde. Worge, kjent fra «Girls of Stockholm», sier hun tar ansvar for å ha lagt ut bilder som har provosert, og innrømmer at hun er en bidragsytende faktor til kroppspresset. Friberg understreker at de er vanlige jenter som lever offentlig, og at det er vanskelig å alltid være et godt forbilde.
1 måned siden
Den svenske stjernen Frida Karlsson kritiserer Norges stafettvalg under VM, der debutanten Kristin Austgulen Fosnæs gikk ankeretappen. Karlsson mener det var unødvendig å legge et så stort press på en uerfaren utøver i et VM på hjemmebane. Landslagstrener Marit Bjørgen forsvarer valget og sier Fosnæs var godt forberedt og at laget hadde en klar taktikk om å gå offensivt ut. Fosnæs selv var preget etter sølvet, men aksepterer kritikken og ser fremover. Sverige vant stafetten etter en spennende spurt på sisteetappen.