Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avsluttet et tilsyn ved våtlageret ved IFE i Halden, etter å ha blitt varslet om en nyoppdaget situasjon. Tilsynet, som pågikk fra 21.
januar til 13. februar, avdekket brudd på flere regelverk og krav i konsesjonen for atomanlegget.
DSA beskriver situasjonen som alvorlig og vil ferdigstille en tilsynsrapport innen utgangen av februar. Tilsynet har observert IFEs oppfølging av funn av metallskader i våtlagerets strukturer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har gjennomført tilsyn ved atomreaktoren i Halden etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel. DSA melder om en alvorlig situasjon og brudd på flere regelverk. Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en hendelsesutredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere. DSA vil vurdere videre oppfølging etter at tilsynsrapporten er ferdigstilt, og har bedt IFE om å vurdere tiltak for å styrke sikkerheten.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avdekket flere regelbrudd ved Haldenreaktoren etter et tilsyn i januar, som ble iverksatt etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel. DSA uttrykker bekymring over situasjonen og påpeker brudd på flere regelverk og konsesjonskrav. Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en utredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere, og DSA vil vurdere videre oppfølging og tiltak for å styrke sikkerheten ved anlegget.
2 måneder siden
Et tilsyn avdekker økt fare for radioaktive utslipp ved atomanlegget i Halden, samt brudd på regler og krav. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) beskriver situasjonen som alvorlig, og viser til at anlegget er gammelt og nedslitt. Institutt for Energiteknikk (IFE) oppdaget i fjor løse bolter og materialsvakheter i et basseng der 1,6 tonn brukt brensel lagres. DSA startet tilsynet etter at IFE varslet om brukne bolter i nærheten av radioaktivt brensel i januar. Anlegget skal overføres til Norsk nukleær dekommisjonering (NND) i mars.
1 måned siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avdekket ni avvik ved Haldenreaktoren etter et tilsyn tidligere i år, som ble iverksatt etter bekymringer om materialslitasje i et lager for brukt brensel. Avvikene inkluderer manglende varsling fra Institutt for energiteknikk (IFE) om funn, uforsvarlig lagring og mangelfulle sikkerhetsrapporter. DSA påla IFE i 2018 å utbedre lagringsforholdene, men tilsynet avdekket manglende fremdrift. IFE understreker at situasjonen ikke utgjør noen fare for mennesker eller miljø, og at de følger opp avvikene.
7 dager siden
Statens jernbanetilsyn (SJT) gjennomførte i januar et omfattende tilsyn hos Bane NOR og flere jernbanevirksomheter for å kartlegge årsakene til togstansen 1. juledag, da togtrafikken i hele landet sto i 13 timer. Tilsynet konkluderer med at det ikke forelå brudd på regelverket, men gir en rekke anbefalinger til Bane NOR. Blant annet anbefales det at Bane NOR bør få bedre oversikt over kritiske sårbarheter i jernbanesystemet. Direktør i SJT, Erik Ø. Reiersøl-Johnsen, understreker viktigheten av at virksomhetene tar anbefalingene på alvor og vurderer nødvendige tiltak.
1 måned siden
Statens jernbanetilsyn (SJT) har stengt tre skitrekk ved Ål Skisenter umiddelbart etter et uanmeldt tilsyn. Tilsynet avdekket flere sikkerhetskritiske feil, blant annet mangler ved nødstoppbrytere, snorbrytere, lagerovervåkning og manglende funksjon ved avsporing av trekktauet. SJT mener Ål Skisenter ikke har ivaretatt publikums sikkerhet på en tilfredsstillende måte, og direktøren understreker at stans er nødvendig når det er fare for liv og helse. Ål Skisenter har tidligere fått stansvedtak i 2023 for manglende inspeksjoner og for å ha ansatt mindreårige til å drifte skitrekkene.
4 måneder siden
Finanstilsynet har ilagt revisjonsselskapet EY overtredelsesgebyrer på totalt 8 millioner kroner etter å ha avdekket alvorlige brudd på revisorloven og hvitvaskingsloven. Tilsynet avdekket feil i revisjonsarbeidet for et børsnotert foretak og et mindre selskap, samt mangler i etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Dette inkluderer områder hvor EY tidligere har fått kritikk fra Finanstilsynet. Gebyrene fordeles med 5 millioner kroner for brudd på revisorloven og 3 millioner for brudd på hvitvaskingsloven. Opplysningene fremkommer i en fersk tilsynsrapport, og saken ble først omtalt av DN.
7 dager siden
Jernbanetilsynet har gjennomgått hendelsen med den omfattende togstansen 1. juledag, da all togtrafikk i Norge sto stille i nærmere 13 timer på grunn av problemer med et kommunikasjonssystem. Tilsynet har ikke funnet brudd på regelverket, men rapporten peker på flere områder med rom for betydelige forbedringer. Blant annet anbefales det at Bane Nor og Jernbanedirektoratet tydeliggjør sine roller ved håndtering av hendelser. Videre bør Bane Nor få bedre oversikt over kritiske sårbarheter i jernbanesystemet for å kunne forhindre langvarige stopp, sikre beredskap ved nødssituasjoner og raskere normalisere trafikken. Direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen i Statens jernbanetilsyn understreker viktigheten av at virksomhetene tar anbefalingene på alvor og iverksetter nødvendige tiltak.
1 måned siden
Arbeidstilsynets årsrapport for 2024 viser at det ble gjennomført nesten 13.000 tilsyn på norske arbeidsplasser. I 72 prosent av tilfellene ble det avdekket brudd på arbeidsmiljøloven, en nedgang på to prosent fra året før. I de fleste tilfeller fikk bedriftene pålegg om å utbedre forholdene, mens 1140 tilsyn resulterte i stans på grunn av overhengende fare. Arbeidstilsynet anmeldte 29 forhold til politiet.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.
2 måneder siden
Statens vegvesen avdekket flere alvorlige kjøretøymangler under en kontroll på E16 ved Kløfta. Blant annet ble en personbil med fullstendig utslitte dekk og en bil med tilhenger uten bremser stoppet. En lastebil hadde også manglende bremser på fem hjul. Flere førere ble anmeldt og kjøretøy fikk bruksforbud. Vegvesenet uttrykte skuffelse over de alvorlige manglene, men understreket viktigheten av å fjerne disse kjøretøyene fra veiene.
3 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anmeldte Haldenreaktoren til Økokrim etter funn av avvik og manipulasjon av forskningsresultater i kommersielle prosjekter. Anmeldelsen omhandlet eksperimenter utført i hovedsak på 1990- og 2000-tallet. Økokrim har nå henlagt saken på grunn av foreldelse. Institutt for Energiteknikk (IFE) drev kjernefysisk forskning ved Haldenreaktoren, inkludert eksperimenter for utenlandske kunder. Ifølge DSAs anmeldelse ble forskningsresultatene i kommersielle prosjekter manipulert. Økokrim begrunner henleggelsen med at de anmeldte forholdene ligger mange år tilbake i tid, og at tidsforløpet taler mot å åpne etterforskning.
1 måned siden
Statens jernbanetilsyn (SJT) har undersøkt togstansen 1. juledag, da all togtrafikk sto stille i nesten 13 timer. Rapporten viser ingen direkte brudd på regelverket, men SJT mener Bane Nor har forbedringspotensial for å unngå lignende hendelser. SJT forventer at Bane Nor vurderer og iverksetter tiltak basert på rapportens anbefalinger. Direktøren i SJT understreker at lange stanser er uakseptable og kritisk for samfunnet og transportsikkerheten.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg etter at det er avdekket to alvorlige avvik ved Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Det ene avviket gjelder manglende behandling av 123 klagesaker om tvangsmedisinering, noe som har gått ut over pasienters rettssikkerhet. Det andre avviket omhandler brudd på offentleglova. Klagesakene, som gjelder perioden fra 2019 til sommeren 2023, ble lagt til side i strid med gjeldende rutiner. Statsforvalteren opplyser at de nå kontakter de berørte pasientene og har endret praksis for å unngå lignende hendelser i fremtiden. Haugland sier hun ikke lenger har tillit fra statsråden og tar konsekvensen av dette.
17 timer siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler en stor bot til Telia. Årsaken er at Telia skal ha mottatt statlige midler for basestasjoner som ikke var oppgradert som avtalt.