Investeringsdirektør Robert Næss mener Donald Trump er under press på grunn av økende renter og markedsuro. Stigende renter på amerikanske statspapirer undergraver Trumps argumenter for tollbarrierer, samtidig som Kina svarer på USAs tollsatser med mottiltak og reduserte investeringer i amerikanske statsobligasjoner.
Handelskrigen skaper et dilemma for USA, som ønsker å redusere sin avhengighet av Kina, men samtidig refinansiere statsgjeld med lave renter.
Markedet reagerer med uro, og Kinas vilje til å utkjempe handelskrigen skaper ytterligere usikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i markedene og frykt for en global handelskrig. Tollmurene er basert på handelsunderskudd med USA, noe som rammer eksportører til USA hardt. Kina har svart med mottiltak, og EU vurderer lignende skritt. Dette skaper usikkerhet og kan ramme norsk økonomi. Trump ser ut til å ha en langsiktig plan om å endre USAs økonomiske rolle, og ser ikke ut til å ville snu.
21 dager siden
Uroen på verdens børser fortsetter etter at Donald Trump doblet tollene mot Kina. Eksperter er usikre på hva dette betyr for renten i Norge. Handelskrig, svak krone og svak økonomisk vekst trekker i ulike retninger. Høyere tollsatser kan føre til økt inflasjon, som kan tale for å holde rentene høye. Ekspertene tror ikke svingningene i aksjemarkedet vil ha stor innvirkning på rentene, med mindre det kommer et kraftig fall som påvirker folks forbruk og bedriftenes investeringer.
2 måneder siden
Donald Trumps innføring av straffetoll på varer fra Mexico, Canada og Kina har skapt usikkerhet i markedene. Finansinvestor Jan Petter Sissener mener at panikken er overdrevet og ser på Trumps handlinger som et forsøk på å stoppe narkotikaimport og immigrasjon. Eksperter er enige om at handelskrigen kan føre til lavere global vekst, men er usikre på de direkte konsekvensene for Norge. Det er også stor usikkerhet rundt renteutviklingen, men markedet forventer nå flere rentekutt fra Norges Bank. Amerikanske forbrukere vil trolig merke de økte tollene gjennom høyere priser og redusert kjøpekraft.
28 dager siden
Donald Trumps planlagte tollsatser på import til USA skaper uro blant investorer som frykter en global handelskrig. Mens markedet skjelver, forsvarer sjeføkonom Elisabeth Holvik Trumps politikk, og mener USA må endre kurs for å redusere sitt store budsjettunderskudd. Hun mener lave tollsatser har vært en del av USAs politikk siden andre verdenskrig, men at situasjonen nå krever endring. Handelsbankens sjeføkonom Marius G. Hov er uenig, og mener lav sparing er hovedårsaken til handelsunderskuddet. Økonomihistoriker Einar Lie kritiserer også Holvik, og mener skattepolitikken er en mer nærliggende årsak. Usikkerheten har ført til økt uro i aksje- og valutamarkedene.
3 måneder siden
Donald Trumps økonomiske politikk skaper usikkerhet rundt inflasjon og rentebaner. Økte tollsatser kan føre til høyere priser, men også til at kinesiske varer blir billigere i Norge. Eksperter er uenige om effekten på norske forbrukere, men økt konkurranse kan føre til lavere priser. Trumps politikk kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger, og en handelskrig kan føre til dyrere Apple-produkter.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps økonomiske politikk kan påvirke Norge. Eksperter peker på at Trumps planer om økte tollsatser kan føre til økt inflasjon og usikkerhet i markedene, noe som kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger. Samtidig kan økt konkurranse fra Kina føre til lavere priser på kinesiske biler og elektronikk for norske forbrukere. En potensiell handelskrig kan også føre til at store tilbydere senker prisene for å vinne markedsandeler, men det er en risiko for at enkelte produkter kan bli dyrere dersom Europa svarer med egne tollbarrierer. Det understrekes at Trump vil måtte tilpasse seg næringslivets behov.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps økonomiske politikk kan påvirke Norge. Eksperter påpeker at Trumps varslede tollsatser kan føre til økt inflasjon og usikkerhet i markedene, noe som kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger. Samtidig kan økt konkurranse fra Kina resultere i billigere kinesiske biler og elektronikk for norske forbrukere. En potensiell handelskrig mellom USA og Kina kan presse prisene på forbruksvarer ned, men det er også en risiko for at enkelte produkter kan bli dyrere. Usikkerheten i markedet kan føre til at norske forbrukere blir mer bevisste på pengebruken og prioriterer hardere.
2 måneder siden
Markedene er avventende til Donald Trumps varsler om økte tollsatser mot blant annet Canada, Mexico, EU og Kina. Sjeføkonomer mener markedet ikke fullt ut har tatt inn over seg muligheten for at tollene faktisk innføres, og at ytterligere børsfall kan komme. Usikkerheten rundt Trumps handelspolitikk skaper vanskelige forhold for investorer og bedrifter, og kan føre til redusert investeringsvilje. Enkelte analytikere påpeker at en fullskala handelskrig kan føre til en global resesjon, men at det er vanskelig å forutse omfanget.
1 måned siden
Donald Trumps nylige kommentarer om en mulig «overgangsperiode» i økonomien og en tilsynelatende likegyldighet til aksjemarkedets utvikling har utløst børsuro. Futuresmarkedet i New York faller, og sjefstrateg i Nordea Markets peker på Trumps uttalelser som en utløsende faktor, sammen med bekymringer for kutt i offentlige utgifter. Uroen forsterkes av Trumps uforutsigbare tollpolitikk og en generell «risk off»-stemning. Samtidig faller rentene på amerikanske statsobligasjoner, noe som indikerer økende bekymring for den økonomiske situasjonen. Investorer venter nå spent på de kommende inflasjonstallene før Federal Reserves rentemøte.
27 dager siden
Donald Trumps nylige innføring av tollsatser mot en rekke land, inkludert Norge, har skapt internasjonal usikkerhet. Norge innføres en toll på 16 prosent på varer til USA. Eksperter mener at dette kan føre til økt inflasjon og lavere vekst globalt. Samtidig åpner en tollkrig for muligheten for lavere renter, men dette er usikkert. Norges Bank avventer situasjonen, men vil vurdere å senke renta dersom arbeidsledigheten øker. Analytikere forventer at Trumps tolltiltak vil føre til nedgang i både renter og aksjer, men at Norge ikke er blant de hardest rammede landene.
1 måned siden
Donald Trumps innføring av nye toller mot Canada, Mexico og Kina har skapt uro i aksjemarkedene, og analytikere forventer nedgang på Oslo Børs. Canada og Kina har varslet mottiltak. Samtidig har Trump stanset militærhjelpen til Ukraina, noe som har ført til økt fokus på europeisk forsvar og en markant oppgang i forsvarsaksjer, blant annet for Kongsberg Gruppen. Markedet forventer svingninger fremover, men det er usikkert om Trump vil opprettholde de høye tollsatsene over tid.
19 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har ført til betydelig uro i finansmarkedene, med store svingninger i børser, valutakurser og oljepriser. Forvalter Olav Chen i Storebrand beskriver situasjonen som krevende og tidkrevende, og sier han begynner å bli lei. Trumps utsettelse av tolløkninger ga en umiddelbar, men kortvarig, oppgang. Chen tror ikke dramaet er over, og ser for seg en periode med våpenhvile før markedene eventuelt stabiliserer seg. Handelskrigen påvirker også oljeprisen, og det er økende bekymring for de langsiktige økonomiske konsekvensene av Trumps handelspolitikk, inkludert tillitsbrudd i markedet.
20 dager siden
Artikkelen omhandler uroen i verdens rentemarked som følge av handelskrigen mellom USA og Kina. Investorer frykter at Kina vil svare på USAs straffetoll ved å selge amerikanske statsobligasjoner, noe som kan føre til en kraftig renteøkning i USA. Dette beskrives som en «økonomisk atombombe». Eksperter påpeker at økte markedsrenter kan få negative konsekvenser for bedrifter og USAs økonomi, og at spekulasjoner om Kinas mulige salg bidrar til usikkerheten. USA har på sin side økt tollen på Kina til 125 prosent.
2 måneder siden
President Donald Trump har varslet gjensidige tollsatser, noe USA-ekspert Eirik Løkke definerer som en handelskrig der alle taper. Trump har innført toll på import av stål, aluminium og kinesiske produkter. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpeker at implementeringen kan ta tid og at Trumps utspill kan tolkes som et forhandlingsinnspill. Løkke mener dette skaper usikkerhet som vil ramme markedene. Han ser to mulige årsaker til Trumps handlinger: enten tror Trump på proteksjonisme, eller så bruker han toll som et forhandlingskort. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har advart mot handelskrig.
5 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.