Statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus for første gang. Samtalen omhandlet krigen i Ukraina og handelspolitikk, og det var god stemning under pressekonferansen. Flere norske politikere, inkludert Erna Solberg, Sylvi Listhaug og Abid Raja, har kommentert møtet.
Solberg uttrykte usikkerhet om hvor påvirkelig Trump er, men håper møtet la grunnlag for videre samarbeid. Listhaug etterlyser mer konkret informasjon om resultatene, spesielt om Ukraina og handel. Raja understreker viktigheten av tydelige budskap om fredsløsninger som ikke går på bekostning av Ukraina.
Handel og toll ble også diskutert, særlig i lys av Trumps varslede tollsatser som midlertidig er satt på pause for Norge. Møtet fant sted i en tid med økt spenning rundt Ukraina, og flere politikere påpeker viktigheten av USAs fortsatte engasjement i europeisk sikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, hvor tonen var god og preget av gjensidig respekt. Hovedtemaet i samtalen var Ukraina, der Støre understreket behovet for økt press på Russland for å få slutt på krigen. De diskuterte også norsk-amerikansk samarbeid i nordområdene, særlig innen forsvar og etterretning, med vekt på Norges rolle som "øyne og ører" i nord. Trump uttrykte stor interesse for Norge og landet generelt. Støre opplevde Trump som lyttende, og møtet hadde en positiv atmosfære. I tillegg snakket de om handel, hvor Støre og finansminister Jens Stoltenberg fremhevet viktigheten av norsk-amerikansk samhandel og norske bedrifters investeringer i USA, uten at det ble ført forhandlinger om toll eller tariffer.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Det hvite hus og møtte president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Møtet var preget av Trumps ros til Norge og delegasjonen, men også tydelige uenigheter, særlig om krigen i Ukraina og amerikansk tollpolitikk. Støre fremhevet Norges viktige rolle i amerikansk sikkerhet, spesielt i nordområdene, og fikk bekreftet en gjensidig tillit i NATO-samarbeidet. Til tross for uenighet om hvordan konflikten i Ukraina bør løses, understreket Støre Norges støtte til et sterkt ukrainsk forsvar og press på Russland. Tollspørsmålet forble uavklart, med Trump som opprettholdt sin holdning om at Norge kan betale mer. Eksperter mener Støre og Stoltenberg kan ha lykkes i å få Trumps oppmerksomhet på sikkerhetsspørsmål, men tviler på at de endret hans syn på toll og fredsforhandlinger.
6 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus for å diskutere krigen i Ukraina, handel og mulige løsninger. Møtet inkluderte også utenriksminister Marco Rubio og finansminister Scott Bessent. Trump uttrykte ønske om å avslutte krigen og understreket viktigheten av de kommende dagene. Støre fremhevet behovet for politisk vilje til en våpenhvile og at de har hatt en god dialog. Begge ledere bekreftet et godt forhold mellom USA og Norge, og Trump uttrykte ønske om å besøke Norge, noe Støre tok imot med åpen invitasjon.
9 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte USAs president Donald Trump i Det hvite hus denne uken. Møtet vil fokusere på sikkerhetspolitikk, Nato, krigen i Ukraina, samt handel og næringsliv. Støre understreker at USA er Norges viktigste allierte, spesielt i en tid med økte sikkerhetspolitiske utfordringer. Tidligere har Støre hatt telefonkontakt med Trump, der tollspørsmål ble diskutert, spesielt etter at Trump innførte tollsatser som senere ble satt på pause i 90 dager for land utenom Kina. Støre ønsker å unngå en tollkrig og fremhever viktigheten av samarbeid mellom Europa og USA. Stoltenberg, som var Nato-sjef under Trumps første periode, uttrykker bekymring for usikkerheten rundt tollsatser og deres ringvirkninger. Reuters omtaler Stoltenberg som en potensiell «Trump-hvisker» som kan bidra til å dempe handelskonflikter mellom Norge og USA.
9 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møter USAs president Donald Trump i Det hvite hus torsdag. Møtet skal blant annet handle om sikkerhetspolitikk, Nato, krigen i Ukraina, handel og næringsliv. Dette er første fysiske møte mellom Støre og Trump, som tidligere bare har snakket på telefon. Støre understreker viktigheten av det nære samarbeidet mellom Norge og USA, særlig i en krevende sikkerhetspolitisk tid. Stoltenberg deltar også for å fremheve Norges betydning for amerikansk økonomi og for å diskutere internasjonal økonomi. Møtet skjer i en tid preget av politisk uro i USA, med blant annet uforutsigbare tollpolitikker og protester mot Trump. Støre har tidligere uttalt at Norge ikke vil gjengjelde Trumps tollsats på 10 prosent, som gjelder alle land unntatt Kina.
9 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møter USAs president Donald Trump i Det hvite hus torsdag. Møtet skal blant annet handle om sikkerhetspolitikk, Nato, krigen i Ukraina, handel og næringsliv. Dette blir Støres første fysiske møte med Trump, som tidligere har hatt telefonkontakt med ham. Stoltenberg deltar også i møtet i forbindelse med sitt opphold i Washington for et Verdensbank-møte. Støre understreker viktigheten av det nære samarbeidet mellom Norge og USA, spesielt i en urolig sikkerhetspolitisk tid. Møtet kommer etter flere turbulente måneder i USA, med uforutsigbare politiske uttalelser og protester mot Trump. Begge norske politikere ser fram til å diskutere både samarbeid og utfordringer i forholdet til USA.
8 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre skal torsdag møte USAs president Donald Trump i Det hvite hus. I forkant av møtet har Støre fremhevet flere viktige temaer som sikkerhets- og forsvarspolitikk, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt Norges betydning for USA. Finansminister Jens Stoltenberg deltar også, og han uttrykker særlig bekymring for usikkerheten rundt Trumps tollsatser. Støre understreker at USA er Norges viktigste allierte, og at det er avgjørende å unngå en tollkrig som kan skape større politiske konflikter. Møtet kommer etter at Støre og Trump kun har hatt telefonkontakt siden valget i november. Stoltenberg, som tidligere var Nato-sjef under Trumps første periode, omtales som en viktig diplomat i den pågående handelskonflikten.
9 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte USAs president Donald Trump i Det hvite hus torsdag. Møtet vil blant annet handle om sikkerhetspolitikk, Nato, krigen i Ukraina og handel. Støre understreker viktigheten av det nære forholdet mellom Norge og USA, som er Norges viktigste allierte. Stoltenberg reiser til Washington først for et møte onsdag, mens Støre kommer senere samme kveld. Til tross for tidligere uenigheter, blant annet om Trumps kritikk av Ukrainas president, ser Støre fram til å diskutere samarbeid på flere områder. Støre blir en av de første statslederne som besøker Trump i hans andre presidentperiode, og er den 11. norske statsministeren som møter en amerikansk president i Det hvite hus.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga flere komplimenter til Norge og uttrykte ønske om fortsatt samarbeid, særlig innen handel og sikkerhet. Han beskrev Norge som en smart og velstyrt nasjon. Støre roste Trump for hans innsats for å få en slutt på krigen i Ukraina og understreket behovet for våpenhvile. USA-ekspert Eirik Løkke advarer mot å legge for stor vekt på Trumps ros, og påpeker at det er begrenset hva som kan oppnås, spesielt når det gjelder tollpolitikken. Møtet skal også omfatte diskusjoner om sikkerhetspolitikk, situasjonen i Ukraina og Norges strategiske betydning for USA. Trump avsluttet med å uttrykke sin kjærlighet til Norge og et ønske om å stå på ski der.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg besøker USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Møtet startet med en lunsj, etterfulgt av en planlagt presseseanse i Det ovale kontor. Støre har forberedt fire hovedtemaer: forsvarspolitisk samarbeid, situasjonen i Ukraina, Trumps tollsatser og Norges betydning for USA. Han erkjenner at samtalen kan ta uventede retninger, da Trump ofte tar opp andre amerikanske temaer. Stoltenberg understreker at møtet ikke er et forhandlingsmøte, men fremhever Norges åpne økonomi og betydelige investeringer i USA, spesielt gjennom Oljefondet. Trump bekreftet sin tro på en fredsavtale i Ukraina ved ankomst.
6 dager siden
USAs president Donald Trump møtte Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg til en arbeidslunsj i Det hvite hus. Møtet varte nesten en time lenger enn planlagt, og samtalene handlet om Ukraina, Russland og handel mellom landene. Tidligere ambassadør Kåre Aas beskriver møtet som meget bra og fremhever at Trump gjorde sitt ytterste for å være en god vert, til tross for tidligere uro rundt møtet. USA-ekspert Eirik Løkke påpeker at Trump vektla det gode forholdet mellom USA og Norge, og at Støre lyktes med å bygge en tettere relasjon til Trump. Møtet bekreftet Norges støtte til Ukraina samtidig som det viste respekt for ulike synspunkter om Russland. Samlet sett vurderes møtet som positivt og i tråd med norske mål.
6 dager siden
Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg møtte Donald Trump i Det hvite hus for å diskutere handel, toll, Ukraina og sikkerhetspolitikk. Møtet ble preget av god stemning, men venstresiden, representert ved Bjørnar Moxnes (Rødt) og Ingrid Fiskaa (SV), mener at Støre og Stoltenberg ikke var tydelige nok i å forsvare folkeretten, Palestina og Grønland. De etterlyser en klarere kritikk av USAs utenrikspolitikk, spesielt knyttet til trusler om annektering av Grønland og situasjonen i Ukraina og Gaza. Støre forsvarer møtet og sier Norge var tydelig på Ukrainas territorielle integritet og Grønlands status som del av Danmark. Høyre uttrykker tilfredshet med møtets tone og støtter regjeringens prioriteringer, særlig Norges støtte til Ukraina i konflikten med Russland.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møter USAs president Donald Trump for å diskutere Norges betydning for USA, tollsatser, forsvarspolitisk samarbeid og situasjonen i Ukraina. Norske bedrifter uttrykker bekymring for usikkerheten rundt USAs tollpolitikk og dens konsekvenser for global økonomi og handel. Flere næringslivsledere understreker viktigheten av fri og rettferdig handel, og håper Støre og Stoltenberg vil fremme norske interesser tydelig. Sjømatnæringen peker på behovet for bilaterale avtaler for å redusere eller fjerne toll på norsk sjømat, mens andre aktører etterlyser forutsigbarhet og konsekvent politikk. Selv om det er usikkert hva møtet vil oppnå, ser næringslivet positivt på dialogen og muligheten til å være på radaren hos Trump-administrasjonen.
6 dager siden
USAs president Donald Trump tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg i Det hvite hus, hvor han ga Norge og den norske ledelsen ros for deres forretningssans og lederskap. Under møtet diskuterte de blant annet Ukraina-krigen og handel, og Trump uttrykte håp om å bli invitert til Norge av Kong Harald. Eksperter mener møtet var vellykket for Norge, særlig fordi Støre klarte å etablere en god personlig relasjon til Trump, noe som er viktig i amerikansk utenrikspolitikk. Det ble ikke forventet gjennombrudd på tollspørsmål eller endring i Trumps syn på Nato og Ukraina, men møtet styrket det bilaterale forholdet mellom landene.
7 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte USAs president Donald Trump i USA. Støre har fire hovedtemaer på agendaen: toll og handel, betydningen av alliansen mellom USA og Norge, norsk-amerikansk samarbeid om sikkerhet og forsvar, samt situasjonen i Ukraina. TV 2 har spurt folk på gata om hva de ville sagt til Trump, og mange uttrykker bekymring for hans tollpolitikk og internasjonale handlinger. Enkelte ønsker at Trump skal «skjerpe seg» eller trekke seg, mens andre mener Norge må være forsiktige for å unngå økonomiske straffetiltak. Trumps tollsatser har skapt uro i verdensøkonomien, og mange følger spent med på utfallet av møtet.