Et ektepar i Kristiansund måtte avlive sin 14 år gamle katt og reagerer på den høye prisen for veterinærvakt i helgen. De kritiserer mangelen på rimeligere løsninger for akutt dyrehelsehjelp og stiller spørsmål ved hva de som ikke har råd skal gjøre.
Veterinæren forsvarer prisen, men beklager samtidig at eierne opplevde situasjonen som vanskelig. En annen katteeier forteller om en lignende hendelse hvor hun ikke fikk hjelp, og katten døde.
Veterinæren beklager hendelsen og sier det kan skje vurderingsfeil, men understreker at han vanligvis stiller opp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tonje Henriksen opplevde høye veterinærutgifter da hennes hund Freja utviklet komplikasjoner etter en operasjon, noe som resulterte i flere veterinærbesøk og kostnader på over 52.000 kroner. Henriksen reagerte på de høye prisene hos veterinærkjedene og uttrykte skepsis, samtidig som hun følte press for å akseptere anbefalte behandlinger. Veterinærene forsvarer prisnivået med at moderne veterinærmedisin krever avansert utstyr og spesialistkompetanse, og anbefaler forsikring for å unngå økonomiske bekymringer. Henriksen er kritisk til at det ble anbefalt tannrens på en gammel hund med helseproblemer, og mener veterinærpriser bør reguleres.
7 dager siden
I Ålesund ble katten Missy (3) påkjørt og drept av en drosjesjåfør i begynnelsen av mars. Videoopptak viser at drosjen først stopper, setter bilen i revers, men deretter kjører fremover og kjører over katten. Katteeieren startet en leteaksjon etter at katten ikke kom hjem, og fant Missy død i et skogholt i nærheten. Sjåføren er straffet med et forelegg på 10.000 kroner for brudd på dyrevelferdsloven, og politiet vurderer hendelsen som grov uaktsomhet, ikke villet handling. Sjåføren har erkjent påkjørselen og forklart at det var en ulykke, da han trodde katten hadde flyttet seg. Katteeieren er misfornøyd med reaksjonen og mener at boten sender feil signal til sjåfører, og oppfordrer til større ansvar for å unngå å kjøre på dyr i nabolag.
1 måned siden
Linn Assersen reagerte på en kraftig prisøkning på sin katteforsikring hos Agria, til tross for at hun aldri har brukt den. Agria forklarer økningen med bortfall av rabattordninger og generelt økte veterinærkostnader. Assersen er skeptisk til mangelen på en individuell begrunnelse og mener selskapet burde gitt mer informasjon. Agria sier at premien baseres på statistikk og prognoser, og at de ikke kan gi individuelle begrunnelser av konkurransehensyn. Forbrukerrådet råder kunder til å følge med på prisjusteringer og forsøke å forhandle om prisen, samt sjekke priser hos andre selskaper.
4 måneder siden
Dyrebeskyttelsen Sogn og Fjordane ble nylig varslet om en kattemor med unger som streifet rundt uten eier. Da de ankom stedet, var to kattunger allerede døde av kulde, mens to andre fortsatt er savnet. Kattemoren er nå i trygghet. Dyrebeskyttelsen påpeker at folk har en lovpålagt plikt til å hjelpe dyr i nød, og kritiserer at huseieren som meldte fra, forlot stedet uten å gi tilstrekkelig hjelp. Organisasjonen understreker viktigheten av kastrering og chipping av katter for å forhindre slike situasjoner, og minner om at katter ikke er tilpasset å overleve ute i vinterklima.
2 måneder siden
Et australsk ektepar kritiserer Qatar Airways etter at en medpassasjer døde under en 14-timers flygning fra Melbourne til Doha. Ekteparet måtte sitte ved siden av liket, tildekket med tepper, i flere timer. Mannskapet forsøkte å flytte kvinnen til business class, men endte opp med å plassere henne ved siden av ekteparet. Etter landing måtte mannen vente mens ambulansepersonell fjernet teppene. Qatar Airways har beklaget hendelsen og uttrykker kondolanser til de pårørende.
2 måneder siden
Mattilsynet har slått alarm etter at flere katter i Norge er smittet av salmonella. Blant tilfellene er katten Sirius fra Moss, som ble alvorlig syk og påførte eieren veterinærutgifter på 38.000 kroner. Smittetilfeller er rapportert fra flere fylker, og Mattilsynet antar at det finnes mørketall. Smitten skjer ofte via kontakt med ville fugler, og symptomene inkluderer diaré og nedsatt appetitt. Katte- og hundeeiere rådes til å vaske utstyr godt, og bønder bør hindre katter og fugler adgang til fjøs og fôrlager. Bondelagslederen understreker at smittevern er viktig.
3 måneder siden
Artikkelen belyser forskjellsbehandlingen av katter og hunder i Norge, og argumenterer for at katter ofte blir ansett som mindre verdifulle kjæledyr. Katter dumpes oftere, ID-merkes sjeldnere, og får sjeldnere veterinærbehandling og forsikring sammenlignet med hunder. Til tross for et stort antall katter i Norge, lever mange som hjemløse og dør årlig. Artikkelen kritiserer manglende tiltak for å bedre katters velferd, og peker på artssjåvinisme som en underliggende årsak til at katter ikke får samme omsorg som hunder. Den konkluderer med at alle dyr bør behandles med respekt og egenverdi.
4 måneder siden
Politiet og Mattilsynet aksjonerte mot en katteeier i Vest-Oppland etter en bekymringsmelding fra en nabo om dårlige forhold for kattene. På stedet fant de 18 katter i så dårlig forfatning at de måtte avlives, samt flere døde katter. En lokal dyrevernorganisasjon deltok i aksjonen og beskrev forholdene som svært dårlige, med stank fra ekskrementer og søppel. Politiet har anmeldt katteeieren for brudd på dyrevelferdsloven, og etterforskning pågår. Dyrevernorganisasjonen ønsker økt politisk fokus på dyrevelferd og kritiserer manglende ressurser til Mattilsynet. Mattilsynet og politiet har begrenset informasjon om saken foreløpig.
3 måneder siden
Under årets nyttårsfeiring i Øksnes døde to sauer, Nell og Vera, av panikk forårsaket av fyrverkeri. Eieren, Ida Elise Johnsen, forteller at dyrene løp i panikk etter at fellesfyrverkeriet ble flyttet nærmere gården. Tidligere har oppskytingen foregått i et havneområde, men i år ble arrangementet flyttet av sikkerhetshensyn. Johnsen beskriver at dyrene løp rundt i panikk og skadet seg. Arrangøren av fyrverkeriet beklager hendelsen, men sier plasseringen var nødvendig. Øksnes kommune, som støttet arrangementet, har ingen planer om å forby fyrverkeri. Johnsen opplever tapet som tungt, både følelsesmessig og økonomisk.
2 måneder siden
Kjartan Lauritzen kritiserer Mattilsynet for vedtaket om å avlive de ville geitene på Kvist i Balestrand. Mattilsynet begrunner vedtaket med manglende tilsyn og fare for innavl. Lauritzen får støtte fra lokalbefolkningen, og kaller avgjørelsen patetisk. Mattilsynet mener eieren har ansvar for dyrevelferden, og at geitene ikke kan leve uten tilsyn. Eieren mener det er urealistisk å fange og merke alle geitene innen fristen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler 174 dødsfall som har skjedd i forbindelse med legevaktbesøk i Norge de siste fem årene. Helsetilsynet uttrykker bekymring for mørketall og peker på feil i diagnostikk og kommunikasjon mellom legevakt og sykehus som kritiske punkter. Pasient- og brukerombudet reagerer på hendelsene og fremhever risikoen for feilvurderinger grunnet tidspress og mangelfull informasjon. Helsetilsynet understreker behovet for bedre ledelse, riktig kompetanse og grundig gjennomgang av feil, samt at mange henvendelser burde vært håndtert av fastlegen for å redusere presset på legevaktene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler troféjakt på ulv i Norge, der en ulvetispe ble drept kort tid etter at maken ble drept. Aktivt Rovdyrvern (ARV) observerer den ulovlige jakten, og en av deres medlemmer opplevde sterk sorg ved synet av den drepte ulven. Det hevdes at jakten drives av en «gutta-på-skauen»-mentalitet og økonomiske interesser, ikke samfunnsnytte. En representant fra SNO kritiserer også jegere for å bruke samfunnsnytte som argument. Norges ulveforvaltning er kritisert i Europa, og det påpekes at naturen taper på denne type jakt.
10 dager siden
Elena Krossnes, en 19 år gammel student, søkte Dyrebeskyttelsen om økonomisk støtte for å sterilisere katten sin på grunn av økte utgifter til dyrehold. Hun er langt fra alene, og Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Haugaland, rapporterer en 70 prosent økning i henvendelser om økonomisk hjelp sammenlignet med 2023. Organisasjonen hadde 60.000 kroner tilgjengelig for å hjelpe 20–25 dyr, men mottok over 100 søknader. Økte veterinærkostnader, matpriser og forsikringer gjør det dyrere å ha kjæledyr. Dyrebeskyttelsen oppfordrer folk til å tenke nøye gjennom kostnadene ved å skaffe seg dyr, inkludert viktigheten av forsikring og valg av friske raser. Norsk familieøkonomi anbefaler å lage budsjett før man skaffer seg kjæledyr, da årlige kostnader for en katt kan være 6000–7000 kroner, mens hunder kan koste betydelig mer. Dyrebeskyttelsen har også åpnet en gratis veterinærklinikk i Oslo for eiere med økonomiske utfordringer.
4 måneder siden
En familie i Kvænangen fant en skadet gaupeunge langs veien og tok den med hjem. Gaupa fikk overnatte i kjelleren før viltnemnda ble kontaktet. Gaupa var for syk til å overleve og ble avlivet. Senere ble det påvist fugleinfluensa hos gaupa, noe som er første gang i Norge. Veterinærinstituttet oppfordrer folk til å være oppmerksomme på syke dyr og holde kjæledyr unna døde fugler, da pattedyr kan smittes av fugleinfluensa. Familien som fant gaupa er vant med gauper i området, og har tidligere mistet katter til gaupe.
2 måneder siden
Et par fra Vest-Oppland er tiltalt for grovt brudd på dyrevelferdsloven etter at Mattilsynet fant 14 avmagrede hunder og 4 katter i deres leilighet i oktober 2023. Dyrene var i så dårlig forfatning at 14 hunder og 1 katt ble avlivet. I tillegg til underernæring ble det funnet store mengder avføring og urin i dyrenes oppholdsrom. Politiadvokaten betegner saken som alvorlig, og påpeker at brudd på dyrevelferdsloven kan føre til fengselsstraff. Rettssaken er berammet i Vestre Innlandet tingrett. Forsvareren til kvinnen ønsker ikke å kommentere saken.