Etter 45 dager med forhandlinger har CDU/CSU og SPD i Tyskland inngått en koalisjonsavtale.
Partilederne møttes for å finalisere avtalen, og en pressekonferanse er planlagt for å kunngjøre detaljene.
Avtalen markerer et nytt politisk kapittel for Tyskland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Etter 45 dager med forhandlinger har CDU/CSU og SPD blitt enige om en koalisjonsavtale i Tyskland. Partiene møttes onsdag for å finalisere avtalen etter valget i februar, der CDU/CSU fikk 28,6 prosent av stemmene og SPD 16,4 prosent. Ifølge kilder vil CDU/CSU styre innenriks- og utenriksdepartementene, mens SPD vil styre finans-, forsvar- og justisdepartementene. En pressekonferanse er berammet for å gi ytterligere detaljer om den nye regjeringen.
2 måneder siden
Etter valget i Tyskland har CDU og SPD kunngjort at de vil innlede forhandlinger om et mulig regjeringssamarbeid. CDU-leder Friedrich Merz vil møte SPD-leder Lars Klingbeil og kansler Olaf Scholz for å diskutere mulighetene. SPD, som opplevde et historisk dårlig valgresultat, står overfor interne reformer og skal forhandle med sin tradisjonelle hovedmotstander. Samarbeid mellom CDU/CSU og SPD er ikke uvanlig i Tyskland, og SPDs motivasjon for å gå inn i forhandlingene er et ønske om å styrke demokratiet i en vanskelig tid. Partiene har imidlertid betydelige uenigheter i flere viktige politiske spørsmål, og forhandlingene forventes å ta tid.
2 måneder siden
De konservative, sosialdemokratiske og liberale partiene i Østerrike er enige om å danne en koalisjonsregjering. Kunngjøringen kommer fem måneder etter valget. Partiene informerte presidenten om forhandlingene forrige helg, etter at FPÖ ga opp sine forsøk på å danne regjering. Den nye regjeringen skal etter planen presenteres torsdag ettermiddag.
1 måned siden
Kristeligdemokratene (CDU/CSU) og sosialdemokratene (SPD) har inngått enighet om å danne en ny koalisjonsregjering i Tyskland. CDU-leder Friedrich Merz blir ny statsminister og ønsker en rask regjeringsdannelse innen påske, begrunnet med den usikre sikkerhetssituasjonen i Europa. Partiene er enige om å øke statsgjelden for å finansiere økonomisk vekst og økte forsvarsutgifter. Selv om CDU/CSU fikk flest stemmer i valget, kom SPD på tredjeplass bak AfD. Uenigheter gjenstår vedrørende innvandringspolitikk, velferdsordninger og spørsmålet om å sende Taurus-raketter til Ukraina.
2 måneder siden
Østerrike får ny koalisjonsregjering bestående av de konservative (ÖVP), sosialdemokratene (SPÖ) og de liberale (Neos). Partiene er enige om å danne regjering sammen, og planen er å presentere den nye regjeringen torsdag ettermiddag. Valgvinner FPÖ (ytre høyre) er ikke med i regjeringen. Christian Stocker fra ÖVP ventes å bli landets nye statsminister. Regjeringsforhandlingene har tatt rekordlang tid, hele fem måneder. FPÖ, som ble størst i valget i september i fjor, ga opp forsøket på å danne regjering tidligere i februar.
1 måned siden
Regjeringssonderingene i Tyskland intensiveres etter Donald Trumps offentlige kritikk av Ukrainas president. De konservative under ledelse av Friedrich Merz og sosialdemokratene møtes for å diskutere en mulig koalisjonsregjering. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har understreket behovet for en handlekraftig regjering for å håndtere den oppståtte krisen. Merz har som mål å danne regjering innen utgangen av april. Samtidig er ytre høyre-partiet AfD utelukket fra forhandlingene.
3 måneder siden
En måned før valget i Tyskland antyder prognoser en dramatisk endring i det politiske landskapet, med en potensiell reduksjon til fire partier i Riksdagen. Angela Merkels CDU ser ut til å bli størst og kan velge samarbeidspartner, men et samarbeid med AfD er utelukket. CDU-leder Friedrich Merz har tatt klar avstand fra AfD, og et samarbeid med De grønne anses som mer sannsynlig. Samtidig kan to partier forsvinne fra Riksdagen grunnet endringer i regelverket, og en storkoalisjon med SPD anses som mindre aktuell.
2 måneder siden
Tyskland står overfor et spennende valg med stor usikkerhet. Hovedfokus er på oppslutningen til Alternativ für Deutschland (AfD), mens det kristeligdemokratiske CDU trolig blir størst. Kanslerkandidat Friedrich Merz må finne en eller flere partnere for å danne regjering, der sosialdemokratiske SPD kan bli en nøkkelspiller. Flere mindre partier kjemper for å komme over sperregrensen, noe som kan føre til kompliserte og langvarige forhandlinger. Endringer i valgsystemet og reduksjon i antall representanter bidrar til å gjøre det vanskeligere å forutsi det endelige resultatet.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet forhandler om en løsning for å unngå regjeringskrise, der stridens kjerne er EUs fjerde energimarkedspakke. Rødt mener løsningen er å legge ned veto mot elmarkedsdirektivet og bruke handlingsrommet i EØS-avtalen for å sikre nasjonal kontroll. De ønsker også endringer i bygnings- og fornybardirektivet. Statsminister Støre understreker at Rødt ikke er en del av forhandlingene, og sier det ikke er satt noen tidsplan for en løsning. Senterpartiet har tidligere understreket at partiet ønsker mer nasjonal kontroll i kraftpolitikken og å koble Norge mer fra EU.
2 måneder siden
Valgdagsmålinger indikerer et mulig maktskifte i Tyskland, der CDU-leder Friedrich Merz ligger an til å bli ny statsminister. Målingene viser at CDU har størst oppslutning, fulgt av AfD og SPD. Valget har vært preget av temaer som innvandring, sikkerhet og økonomi. Det har også vært kontrovers rundt Elon Musks støtte til AfD, som har skapt debatt om utenlandsk innblanding i valget. Resultatene fra valgdagsmålingene antyder en potensiell endring i tysk politikk, men de endelige stemmetallene vil gi et mer nøyaktig bilde av valgresultatet.
2 måneder siden
Etter flere måneders konflikt er LO og NHO enige om en ny IA-avtale, med mål om å redusere sykefraværet og øke sysselsettingen. Uenighet om sykelønnsordningen førte til at forhandlingene brøt sammen i høst, men hemmelige samtaler i februar åpnet for et nytt møte initiert av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Avtalen involverer også UNIO, Akademikerne, YS, Virke, KS og Spekter. Detaljer vil bli presentert på en kommende pressekonferanse.
2 måneder siden
Tyskland har avholdt valg til Forbundsdagen, preget av stor spenning knyttet til det høyreradikale partiet AfD. Valgdagsmålinger vil indikere styrkeforholdet mellom partiene, og AfDs fremgang skaper bekymring i Europa. Friedrich Merz fra CDU/CSU forventes å lede en ny regjering, men trenger støtte fra andre partier som SPD og De Grønne. Flere mindre partier ligger rundt sperregrensen på fem prosent, og deres resultater vil ha stor betydning for den endelige sammensetningen av Forbundsdagen og den kommende regjeringsdannelsen. Små marginer kan føre til store utslag.
1 måned siden
Det er brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO etter fire dager. Partene har ikke klart å komme til enighet og ber nå Riksmekleren om hjelp. Meklingen starter 31. mars, med frist 1. april. Både LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-direktør Ole Erik Almlid uttaler at forhandlingene har vært konstruktive, men at avstanden mellom partene er for stor. Partene har innkalt til pressekonferanse for å informere om situasjonen.
2 måneder siden
Tyskland står overfor et viktig valg der velgerne skal avgjøre landets politiske kurs. Kristeligdemokratene (CDU), ledet av Friedrich Merz, er favoritter, men ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) har markant økt sin oppslutning. Valgkampen har dreid seg om innvandring, økonomi og Tysklands rolle i verden. Mulige koalisjonsregjeringer diskuteres, og utfallet vil påvirke landets forhold til USA og støtten til Ukraina. USAs visepresident og Elon Musk har oppfordret tyskere til å stemme på ytre høyre.
22 dager siden
Tyskland har inntil videre stanset mottaket av kvoteflyktninger gjennom FNs bosettingsprogram. Innenriksdepartementet og UNHCR bekrefter at ingen søknader vil behandles i tiden fremover. Samtidig pågår forhandlinger om en ny regjeringskoalisjon, som forventes å føre en strengere asyl- og flyktningpolitikk. Tyskland har forpliktet seg til å ta imot 13.100 kvoteflyktninger i 2024 og 2025, hvorav 5.061 allerede har ankommet. Norge har også redusert antall kvoteflyktninger betydelig, med et budsjett for 2025 som legger til grunn kun 200 flyktninger, ned fra 1000 i fjor.