Kristelig Folkeparti markerte sin identitet som et borgerlig, kristendemokratisk parti på sitt landsmøte. Partiet fokuserer på en "tredje vei" med vekt på tradisjonelle familieverdier.
Artikkelen beskriver Kristelig Folkepartis landsmøte i Bergen hvor partiet tydelig posisjonerte seg som et borgerlig, kristendemokratisk parti. Partileder Dag-Inge Ulstein og partiet understreket sin "tredje vei", som avviser både sosialisme og markedsliberalisme, og setter familien i sentrum. Partiet prioriterer vern om tradisjonelle familieformer, bedre økonomi for barnefamilier og valgfrihet i foreldrepermisjon.
KrF tok også et kontroversielt standpunkt mot prideflagget i skolegårder og uttrykte bekymring for en "moralsk kollaps". De er mot aktiv dødshjelp og utvidelsen av abortloven.
Partiet ønsker også kontinuerlig bevæpning av politiet, styrket tolletat og Forsvaret. Artikkelen stiller spørsmål ved om denne smale veien er nok for velgerne.
Dag-Inge Ulstein
Valgerd Svarstad Haugland
Kristelig Folkeparti
Senterpartiet
Bergen
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Kristeleg folkeparti (KrF) står midt i en intern krise preget av usikkerhet rundt partiets politiske retning og verdigrunnlag. Tidligere kjent for å ha faste standpunkt og en saklig politisk tone, har partiet under ledelse av Dag Inge Ulstein tatt en mer kontroversiell kurs. Blant annet har KrF foreslått å forby Pride-flagg i skoler, noe som har skapt sterke reaksjoner og kritikk. Partiet forsøker å nå unge konservative menn, men risikerer å miste sin tradisjonelle kjernevelgergruppe, eldre konservative kvinner. Tidligere partileder Olaug Bollestad har tatt et oppgjør med partiets tidligere homopolitikk, men Ulstein har ikke tatt stilling til dette. Ungdomspartiet har også kommet med kontroversielle utspill, som å prioritere barnefødsler over klimamål. Artikkelen påpeker at KrF trenger et tydeligere verdikompass og bedre lederskap for å gjenopprette sin posisjon som et trygt og verdibasert parti.
6 dager siden
KrF sliter med å komme over sperregrensen på fire prosent i meningsmålingene, noe som blir partiets viktigste mål foran valget. Dag-Inge Ulstein har vært partileder siden januar etter at Olaug Bollestad trakk seg under vanskelige omstendigheter i fjor. Partiet har beveget seg mot en tydeligere borgerlig profil og nærmer seg Fremskrittspartiet i flere saker, som EU-skepsis, bevæpning av politiet og redusert kvoteflyktningtak. Landsmøtet i Bergen skal vedta nye programpunkter under temaet «trygghet», men kjønnsdebatten er tonet ned. KrF ønsker å nå unge, konservative velgere, men står overfor utfordringer med å fornye partiet uten dagens stortingsrepresentanter. Ulstein har sagt nei til gjenvalg, noe som kan skape usikkerhet blant velgerne. Partiet fokuserer nå på hjemlige verdier og velgere, samtidig som det tar avstand fra tidligere forsøk på å bevege seg mot sentrum.
3 måneder siden
Dag Inge Ulstein er valgt som ny leder for KrF. Han ønsker å løfte partiet over sperregrensen ved å fokusere på en konservativ bevegelse og tydelige verdispørsmål. Ulstein vil prioritere familie, si nei til narkotika, fremme verdiskaping og ta vare på eldre. Han mener det er viktig å kunne si at noe er rett og noe er galt, og ønsker en debatt om vanskelige temaer uten at det eskalerer til en kulturkrig. Ulstein har et tydelig standpunkt i spørsmål om kjønnsidentitet og støtter seg på fagfolk og vitenskap. Han er overbevist om at KrF vil få en avgjørende rolle i politikken og trekke den mot sentrum, og tror partiet vil overraske.
4 dager siden
KrF-leder Ulstein jobber for å løfte partiet over sperregrensen. Han tror tydelig politikk tiltrekker verdibevisste velgere.
3 dager siden
KrF vedtok forbud mot Prideflagg i skolen på sitt landsmøte. Vedtaket møter kritikk fra flere hold.
6 dager siden
KrF-leder Dag-Inge Ulstein åpnet partiets landsmøte med en advarsel mot å gjenoppta debatten om EU-medlemskap. Han understreket at Norges sikkerhet først og fremst sikres gjennom Nato og EØS-avtalen, og at en ny EU-debatt vil være splittende og unødvendig. Ulstein la vekt på å fremskynde Langtidsplanen for forsvaret, forenkle militære anskaffelser, øke øvelser og våpenproduksjon i Norge. På skoleområdet ønsker KrF å korte ned skoledagen til finsk nivå, innføre foreldrebetaling for SFO for de rikeste, og øke lærerlønnen med 50 000 kroner. Ulstein takket statsministeren for fastheten i sikkerhetspolitikken og avviste muligheten for at KrF vil delta i en regjering ledet av Frp-leder Sylvi Listhaug. Han fremhevet behovet for et sterkt KrF som kan trekke politikken mot sentrum.
5 dager siden
Kristelig Folkeparti (KrF) står overfor utfordringer før valgkampen, preget av økt konfliktnivå i verdipolitikken og et uklart fiendebilde. Partiet har blitt tydeligere på temaer som kjønn, seksualitet og familiepolitikk, men dette har skapt splittelse og gjort det vanskeligere å tiltrekke seg bredere velgergrupper. KrF har hatt en jevn nedgang i oppslutning og medlemsmasse over tid, og er i dag mer regionalt enn nasjonalt forankret. Den nye ledelsen under Dag Inge Ulstein forsøker å balansere mellom tydelig verdimønstring og å unngå å bli oppfattet som en kulturkrig. Familiepolitikken er sentral i partiets strategi for å utvide velgergrunnlaget, men det er usikkert om dette vil snu nedgangen. KrF må ta klare valg og stå samlet for å lykkes i valgkampen.
3 dager siden
KrF argumenterer for at offentlige skolers flaggstenger kun bør benytte det norske og samiske flagget. Partiet mener disse flaggene symboliserer samhold og demokrati for alle i Norge.
5 dager siden
KrF har besluttet å skrote fedrekvoten for foreldrepermisjon og gi familiene full frihet til å fordele permisjonstiden slik de ønsker. Partiet mener at familienes valg bør veie tyngre enn samfunnets likestillingsmål, og at tredelingen av permisjonen kan være for rigid. Selv om fedrekvoten har økt fedres tid med barna, ønsker KrF å gi kvinner mulighet til lengre permisjon ved behov. Partiet vil framstå tydeligere ideologisk med fokus på familien som samfunnets kjerne, og markerer samtidig avstand til sosialdemokratiet. Partileder Dag Inge Ulstein kombinerer liberale og konservative verdier, med vekt på frihet for familier, sterkere forsvar og lavere skatter. KrFs nye kurs kan provosere, men er et forsøk på å bli mer relevant i norsk politikk.
2 måneder siden
Kristenkonservative mobiliserer for en borgerlig seier etter valget, men ser helst at Venstre ikke er en del av regjeringen. Under Oslo Symposium oppfordres KrF til å distansere seg fra Venstre og heller fokusere på verdikonservative saker som abort, familieverdier og støtte til Israel. Venstre på sin side aksepterer rollen som forsvarer av liberale rettigheter og ser seg som en motvekt til konservative krefter. Samtidig diskuteres Donald Trumps innflytelse, der noen gir ham anerkjennelse for å fremme kristne symbolsaker, mens andre advarer mot personkult.
1 måned siden
Høyre avholdt nylig sitt landsmøte hvor flere viktige vedtak ble fattet. Selv om landsmøtet trosset partiledelsen i spørsmålet om EU-medlemskap, understreker Erna Solberg at partiet fortsatt vil jobbe aktivt for EU. Blant de sentrale vedtakene er nedsettelse av en sykefraværskommisjon, obligatorisk militær motstandskurs for 18-åringer, og forsterket grensekontroll mot Russland. Partiet ønsker også å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og konsekvensutrede olje- og gassleting i nordområdene. Andre vedtak inkluderer bevæpning av politiet og en mulig fartsgrense på 120 km/t på egnede veier.
1 måned siden
Senterpartiet sliter med dårlige meningsmålinger og risikerer å miste profilerte politikere. Partiet ser en mulighet i den økende EU-debatten, etter Høyres landsmøtevedtak om å jobbe for EU-medlemskap. På landsmøtet i Haugesund understreket Trygve Slagsvold Vedum partiets motstand mot EU og fremhevet Senterpartiet som en garantist for norsk selvbestemmelse. Vedum hyllet Anne Enger som et ideal og bekreftet partiets ambisjon om å kjempe for sine saker i regjering. Han kritiserte også høyresiden og understreket partiets engasjement for velferdsstaten og nasjonal kontroll.
8 dager siden
Olaug Bollestad, tidligere leder for Kristelig Folkeparti (KrF) og en av partiets tre stortingsrepresentanter, har bekreftet at hun ikke deltar på KrFs landsmøte i Bergen til helgen. Hun gikk av som partileder i august i fjor og har også sagt fra seg gjenvalg til Stortinget. Bollestad oppgir flere årsaker til fraværet, blant annet at landsmøtet i stor grad skal behandle partiets program for neste stortingsperiode, hvor andre representanter vil overta. I tillegg er hun opptatt med en konfirmasjon lørdag, noe som gjør at hun ikke kan delta. Dette ville i praksis vært hennes siste landsmøte i aktiv rikspolitikk.
2 dager siden
KrF vedtok nylig et forbud mot pride-flagg i norske skolegårder. Dette skaper sterke reaksjoner, spesielt fra Frp-byråd Christian Haugen i Bergen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erna Solbergs beslutning om å ikke stille opp til intervju sammen med ektemannen Sindre Finnes under Høyres landsmøte, i motsetning til tidligere år da han har vært en synlig støtte. Etter aksjeskandalen har paret ikke opptrådt offentlig sammen i intervjuer. Høyre prioriterer nå landsmøtets politiske agenda, og Finnes vil ikke delta på landsmøtet. TV 2 har forsøkt å få et felles intervju, men har fått avslag. Det er usikkert om paret vil stille opp sammen før høstens stortingsvalg.