Russlands krigskasse tar slutt, mener Harvard-professor
En Harvard-professor hevder Russlands evne til å finansiere krigen i Ukraina nærmer seg en kritisk grense. Lav oljepris og potensielle globale økonomiske nedgangstider pekes på som avgjørende faktorer for hvor lenge krigsøkonomien kan vare.

Kort oppsummert
- Russland bruker 40 prosent av statsbudsjettet på krigsinnsatsen, noe som har ført til ubalansert vekst og høy inflasjon.
Ifølge Harvard-professor Oleg Itskhoki har Russlands økonomi, som har giret om til krigsberedskap og bruker 40 prosent av budsjettet på krigen, stoppet opp etter en periode med vekst. Høy inflasjon og mangel på arbeidskraft preger økonomien, og styringsrenten er satt til 21 prosent for å kjøle ned den sivile delen. Itskhoki understreker at olje- og gasseksport er nøkkelen til å finansiere krigen.
Med dagens oljepriser rundt 60 dollar fatet, som er det laveste siden 2021 og på nivå med G7s pristak, blir det vanskeligere å dekke budsjettunderskuddet. Han foreslår å senke pristaket ytterligere.
Itskhoki mener Russlands krigskasse vil ta slutt, selv om tidspunktet er usikkert, og peker på at Europas og USAs samlede økonomi er langt større enn Russlands. Han legger til at Donald Trumps handelspolitikk, som kan trigge en global resesjon og senke oljeprisene, kan bli en uventet hodepine for Kreml.
Oleg Itskhoki
Putin
Donald Trump
Harvard
Kreml
G7-landene
Nato
Dagbladet
Børsen
Russland
Ukraina
Vesten
Europa
USA
Nord- og Sentraleuropa