TV 2 har etter en lang kamp fått innsyn i tall over uønskede hendelser på norske sykehus. Fire helseforetak i Helse Vest nektet først å dele tallene, men etter pålegg fra Helse- og omsorgsdepartementet og Sivilombudet, ble tallene frigitt. Det viser at 1064 personer har mistet livet og 3611 har fått betydelige skader på grunn av kommunikasjonssvikt de siste fem årene.
Manglende kommunikasjon var en medvirkende årsak i alle de uønskede hendelsene. Saken belyses gjennom historien om lille Ole, som døde på Haukeland universitetssykehus, der foreldrene mener svikt i kommunikasjonen var årsaken.
Helse Bergen har erkjent kommunikasjonssvikt i Oles sak, men har ikke kommentert de nye tallene. Helseministeren understreker viktigheten av åpenhet for å lære av feil.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Helsetilsynets første rapport om pasientskader, utløst av TV 2s avsløringer, viser alvorlige og vedvarende problemer i norsk helsevesen. Over 4500 pasienter har blitt alvorlig skadet eller dødd de siste fem årene, hvor dødsfall forekommer i 60 prosent av sakene. Rapporten peker på kommunikasjonssvikt, mangelfull samhandling og feilmedisinering som viktige årsaker. Helsetilsynet understreker behovet for et nasjonalt løft for å bedre pasientsikkerheten, og fremhever at det å ikke skade pasienter er helsepersonells fremste forpliktelse.
20 dager siden
Etter TV 2s avsløring av over 1000 dødsfall på norske sykehus grunnet uønskede hendelser, implementerer helseminister Vestre en ny meldeordning. Sykehusene må nå umiddelbart varsle Statsforvalteren om avvik og rapportere om lærdommer innen tre måneder. Tiltaket følger etter nedleggelsen av en nasjonal oversikt over slike hendelser i 2019, noe Vestre mener har hatt alvorlige konsekvenser. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utrede en ny nasjonal oversikt, som i første omgang vil inkludere sykehus, men potensielt utvides til hele helse- og omsorgstjenesten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler 174 dødsfall som har skjedd i forbindelse med legevaktbesøk i Norge de siste fem årene. Helsetilsynet uttrykker bekymring for mørketall og peker på feil i diagnostikk og kommunikasjon mellom legevakt og sykehus som kritiske punkter. Pasient- og brukerombudet reagerer på hendelsene og fremhever risikoen for feilvurderinger grunnet tidspress og mangelfull informasjon. Helsetilsynet understreker behovet for bedre ledelse, riktig kompetanse og grundig gjennomgang av feil, samt at mange henvendelser burde vært håndtert av fastlegen for å redusere presset på legevaktene.
4 måneder siden
Sykehuset Telemark har meldt fem alvorlige hendelser til Helsetilsynet etter at pasienter fikk forsinkede kreftdiagnoser på grunn av lang ventetid på koloskopi. En pasient er død, en har usikker prognose, mens tre ikke har tegn til prognosetap. Sykehuset beklager hendelsene og erkjenner at manglende systemer kan ha bidratt til forsinkelsen. Det har vært kjent over tid at det er risiko for pasientskade grunnet lange ventelister. Statsforvalteren har åpnet tilsynssak, og sykehuset har iverksatt tiltak for å redusere ventetiden.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har undersøkt en sak der et barn døde 18 timer etter et besøk på legevakten. Tilsynet avdekket at helsepersonell ikke hentet inn tilstrekkelig informasjon fra barnets kjernejournal, noe som førte til at viktig helseinformasjon ikke ble vurdert. Selv om manglende oppslag i journalen ikke direkte kan knyttes til dødsfallet, har tilsynet avdekket svikt i samhandlingen mellom sykehuset og de kommunale helsetjenestene. De involverte aktørene har gjennomgått hendelsesforløpet og iverksatt tiltak for å bedre pasientsikkerheten. Det ble også påpekt at det tok for lang tid før foreldrene ble kontaktet.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.
1 måned siden
En kirurg ved Sørlandet sykehus granskes i tre tilsynssaker etter flere alvorlige pasientskader, hvorav en pasient døde etter en mageoperasjon. Statsforvalteren undersøker både kirurgen og sykehuset, og Helsetilsynet vurderer om behandlingsvalg kan ha bidratt til dødsfallet. Kirurgen er tatt ut av tjeneste, og sykehuset melder selv om sakene. Sykehuset har tidligere hatt en lignende sak med en annen lege, men mener de har forbedret rutinene. Kirurgisk avdeling erkjenner rekrutteringsutfordringer, men avviser at dette er årsaken til de aktuelle sakene.
2 måneder siden
En pasient ved Sørlandet sykehus Arendal døde etter å ha blitt feilmedisinert av en sykepleier. Hendelsen fant sted i mai i fjor, og Statsforvalteren har konkludert med at sykehuset ikke ga forsvarlig helsehjelp, spesielt på grunn av manglende tilsyn i løpet av natten. Sykehuset har beklaget hendelsen og iverksatt tiltak som endrede rutiner for tilsyn og medisinutdeling. Politiet etterforsker saken for å avdekke systemfeil, men ingen enkeltpersoner er foreløpig siktet.
28 dager siden
Akershus universitetssykehus (Ahus) bekrefter at de opererte feil pasient etter en forveksling. Hendelsen skjedde fordi to pasienter med samme fornavn ble forbyttet; den ene skulle på sårkontroll, mens den andre skulle opereres. Sykehuset erkjenner at fullt navn og fødselsdato ikke ble tilstrekkelig kontrollert før operasjonen. Ahus har meldt saken til Helsetilsynet, og Statsforvalteren fører tilsyn med sykehuset. Pasienten som ble feiloperert, bestrider sykehusets versjon av hendelsen og hevder inngrepet har hatt negative konsekvenser for livskvaliteten. Sykehuset har iverksatt tiltak for å hindre gjentakelse.
22 timer siden
Statsforvalteren i Agder har åpnet tilsynssak mot legevakten i Arendal. Dette skjer etter at et barn i tenårene døde etter gjentatt kontakt med legevakten.
3 måneder siden
Norsk pasientskadeerstatning (NPE) utbetalte i 2024 rekordhøye 1,3 milliarder kroner i erstatning, der en tredjedel gikk til pasienter som hadde opplevd feilbehandling hos tannlegen. Marianne Didriksen Skille er en av dem som har fått erstatning etter at en tannbro knakk kort tid etter innsetting. Hun mottok 100 000 kroner for å dekke kostnadene ved ny behandling. Antallet klager på tannbehandling har økt kraftig de siste årene, fra 597 i 2020 til 1095 i 2024. NPE-direktør Kristin Cordt-Hansen mener økningen kan skyldes økt bevissthet om erstatningsordningen, men også at enkelte tannleger har mange saker på grunn av feilbehandling. Dårlig journalføring hos tannleger fører til at flere pasienter får medhold i klagesaker.
1 måned siden
En TV 2-undersøkelse avslører at flere helsetiltak for barn og unge med rus- og psykiatriutfordringer fortsatt mangler, til tross for tidligere løfter fra regjeringen. Dette inkluderer manglende psykiatriteam i barnevernsinstitusjoner, treg satsing på heldøgnsplasser og helgestengte klinikker. Høyres Tone Trøen kritiserer regjeringen for manglende handling og bringer saken til Stortinget. Helseminister Jan Christian Vestre forsvarer seg med at helseregionene jobber med å implementere tiltakene, og takker samtidig en mor som har engasjert seg i saken. Utvalgsleder Erik Stene påpekte tidligere at manglende handling ville føre til flere dødsfall, noe som har vist seg å stemme.
23 dager siden
Statsforvalteren i Agder har opprettet tilsynssak mot Sørlandet sykehus etter at et spedbarn døde like etter fødselen i 2023. Moren klaget over manglende ekstern vurdering av sykehusets oppfølging før dødsfallet, og mener at manglende igangsetting av fødselen kan ha bidratt til barnets død. Sykehuset meldte selv hendelsen til Statens helsetilsyn, men Statsforvalteren valgte først å ikke åpne tilsynssak. Etter morens klage har Statsforvalteren snudd og vil nå undersøke om moren fikk forsvarlig medisinsk oppfølging i forkant av fødselen. Sykehuset sier de har fokus på å lære av slike hendelser.