Nyhetssaker
NRK logo

NRK

Meteorologene forklarer strenge regler for varmerekorder

Meteorologene følger strenge retningslinjer for å offisielt erklære nye varmerekorder i Norge, noe som krever presise målinger og kontrollerte omgivelser. Disse reglene er avgjørende for å sikre gyldigheten av temperaturmålinger, spesielt når landet opplever temperaturer nær historiske topper.

1 dag siden

2 min lesetid

Kort oppsummert

  • Meteorologene følger strenge regler for å godkjenne varmerekorder, inkludert krav til værstasjonens farge, plassering på gress og avstand til varmegivende elementer.

Statsmeteorologene på Blindern i Oslo følger nøye med på temperaturutviklingen i Norge, men å erklære en varmerekord krever strenge prosedyrer. For at en måling skal godkjennes, må værstasjonen være hvit for å reflektere solstråler, og temperaturmåleren må stå to meter over bakken på gress.

Det er også et krav om ti meters avstand til busker, trær, asfalt, betong og bygninger for å unngå påvirkning fra avgitt varme. Meteorologene utfører kontrollsjekker av stasjonenes plassering og instrumenter, og ved en potensiell norgesrekord reiser de ut for å kvalitetssikre målingen med et spesielt instrument.

Den nåværende norgesrekorden på 35,6 grader, målt i Nesbyen i 1970, står fortsatt, og instrumentene fra den gang anses like nøyaktige som dagens.

Aslaug van Nes

Meteorologene

Blindern

Oslo

Noreg

Nesbyen