Donald Trumps forslag om å utnevne Tulsi Gabbard til etterretningssjef i USA har møtt betydelig motstand. Gabbard er kritisert for å ha et vennligsinnet forhold til Russland og for å ha gjentatt russisk propaganda.
Flere eksperter anser henne som en «nyttig idiot» for Putin-regimet, og det er bekymring for at hennes utnevnelse kan skade USAs etterretningssamarbeid med allierte. Det er også intern motstand mot Gabbard blant republikanske senatorer.
Gabbard har en imponerende bakgrunn med militærtjeneste og politisk karriere, men har skiftet parti fra demokrat til republikaner. Hennes tidligere støtte til Russland og Syria skaper bekymring for hennes rolle som etterretningssjef.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Donald Trumps nominerte til stillingene som etterretningsdirektør og FBI-sjef ble grillet i Senatet. Tulsi Gabbard, tidligere kongressrepresentant, ble kritisert for manglende erfaring og for å ha uttrykt beundring for Russlands president Vladimir Putin og Syrias president Bashar al-Assad. Demokrater frykter at hennes innsettelse vil svekke tilliten til amerikansk etterretning. Kash Patel, Trumps kandidat til FBI-sjef, ble anklaget for å være en konspirasjonsteoretiker som har truet Trumps fiender. Han avviser anklagene og sier han vil prioritere å håndtere voldskriminalitet og gjenopprette tilliten til etaten. Begge kandidatene møtte sterk motstand fra demokratene i Senatet.
2 måneder siden
Tulsi Gabbard, Donald Trumps kandidat til etterretningsdirektør, er godkjent i Senatets etterretningskomité til tross for kontroversielle uttalelser om Russland og et møte med Bashar al-Assad. Gabbard har beveget seg fra å være en progressiv demokrat til å bli en sterk Trump-støttespiller. Hun har kritisert USAs Ukraina-politikk og omtalt Ukrainas regjering som korrupt. Godkjenningen i komiteen kom etter press fra Trumps allierte, men endelig godkjennelse krever støtte fra nesten alle republikanerne i Senatet.
2 måneder siden
Senatet skal stemme over Tulsi Gabbard som USAs nye etterretningssjef, en stilling som gir henne ansvar for landets 18 etterretningstjenester. Nominasjonen har skapt kontrovers, da Gabbard, tidligere demokrat og kongressmedlem for Hawaii, har blitt kritisert for sin støtte til Assad-regimet i Syria og anklaget for å være for vennlig mot Russland. Hun har også endret synspunkter på flere politiske spørsmål, noe som har ført til skepsis fra begge sider av politikken. Til tross for motstand har Gabbard fått støtte i Senatets etterretningskomité og har forsøkt å imøtekomme bekymringer ved å love upartisk etterretning og støtte reformer i overvåkingslover.
2 måneder siden
Tulsi Gabbard er godkjent av Senatet som USAs nye etterretningsdirektør, og blir dermed øverste leder for landets 18 etterretningsorganisasjoner. Gabbard har bakgrunn som politiker for Demokratene, men har ingen erfaring fra etterretningsarbeid. Hun ble en støttespiller for Donald Trump etter å ha forlatt partiet i 2022. Nominasjonen har møtt skepsis på grunn av hennes tidligere uttrykte beundring for Vladimir Putin og møte med Bashar al-Assad. Som etterretningsdirektør vil Gabbard koordinere de ulike etterretningsorganisasjonene og vurdere hvilken informasjon som skal gis videre til presidenten.
2 måneder siden
Tulsi Gabbard er godkjent av Senatet som USAs nye etterretningsdirektør. Hun blir dermed øverste leder for landets 18 etterretningsorganisasjoner, inkludert CIA, NSA og DIA. Gabbard har bakgrunn som politiker for Demokratene, men forlot partiet i 2022 og ble en uttalt støttespiller for Donald Trump. Hun har ingen tidligere erfaring fra etterretningsarbeid. Som direktør vil Gabbard ha ansvar for å koordinere de ulike etterretningsorganisasjonene og vurdere hvilken informasjon som skal formidles videre til presidenten og det nasjonale sikkerhetsrådet.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Zelenskyj som en diktator har utløst kraftige reaksjoner. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for et svekket verdifellesskap over Atlanteren, mens Høyre-leder Erna Solberg avviser Trumps påstand som russisk propaganda. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar også sterk avstand fra uttalelsen og understreker viktigheten av å motstå usannheter. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump handler impulsivt og ønsker å hevne seg på Zelenskyj for tidligere uenigheter.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at Ukraina startet krigen mot Russland og kalt president Zelenskyj for en diktator. Dette har ført til sterke reaksjoner fra norske politikere. Erna Solberg kaller Trumps uttalelser for russisk propaganda. Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug avviser påstandene som historisk feil og løgn. Guri Melby uttrykker bekymring for manglende verdifellesskap over Atlanteren, mens Arild Hermstad mener Trump radikaliseres og støtter Putins retorikk. Flere politikere understreker viktigheten av å støtte Ukraina og styrke Norges forsvar.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelse om at Volodymyr Zelenskyj er en diktator har utløst kraftige reaksjoner fra forskere og eksperter, som frykter at dette kan markere begynnelsen på slutten for Nato. Uttalelsen reiser tvil om USAs vilje til å støtte sine allierte, og flere eksperter understreker at Europa ikke lenger kan stole fullt ut på amerikanske sikkerhetsgarantier. Det er bred enighet om at USA prioriterer andre områder, som Kina og Øst-Asia, og at Trump er villig til å tilsidesette internasjonalt samarbeid for å oppnå sine mål. Kritikere beskylder Trump for å gjenta russisk retorikk og forberede grunnen for russiske fordeler i Ukraina, noe som undergraver Natos troverdighet og samhold.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
24 dager siden
Donald Trumps avsettelse av NSA-sjef Timothy Haugh har skapt spekulasjoner og bekymring. Haugh skal ha blitt sparket etter anbefaling fra konspirasjonsteoretiker Laura Loomer, som anklaget ham for illojalitet. Flere andre tjenestemenn er også fratatt sine stillinger etter Loomers møte med Trump. Senatorer som Angus King og Mitch McConnell uttrykker sterk kritikk og stiller spørsmål ved Trumps kriterier for utnevnelser innen nasjonal sikkerhet. Kongressrepresentant Jim Himes er bekymret for at verdifulle folk sparkes, noe som gjør landet mindre trygt.
3 måneder siden
Pete Hegseth, Donald Trumps kontroversielle kandidat til forsvarsminister, møter sterk motstand i Senatets forsvarskomité. Senator Jack Reed hevder Hegseth er ukvalifisert på grunn av tidligere uttalelser og anklager om alkoholmisbruk, utroskap og et overgrep. Hegseth, som har militær bakgrunn, har også blitt kritisert for manglende erfaring sammenlignet med tidligere forsvarsministre. Han har tidligere uttalt seg kritisk om kvinners rolle i militæret, men har moderert sine synspunkter etter nominasjonen. Hegseth har også kritisert militærledelsen for å slå ned på soldater med ytre høyre-sympatier og har selv blitt varslet for høyreekstreme sympatier. Til tross for motstanden, har Trump gitt sin fulle støtte til Hegseth.
3 måneder siden
Den pensjonerte amerikanske generalløytnanten Ben Hodges kritiserer Donald Trumps uttalelser om mulig militær inngripen på Grønland. Hodges mener slike trusler er «forferdelige» og skader samholdet i Nato. Han tror ikke amerikanske offiserer ville adlydt en ulovlig ordre om å angripe en Nato-alliert. Flere europeiske ledere har også reagert negativt på Trumps uttalelser. Russiske krigsbloggere ser derimot positivt på utviklingen, og mener USA åpner for omfordeling av territorier. Forsvarsforsker Anders Romarheim mener Trumps uttalelser er en fordel for Putin.
2 måneder siden
Donald Trump har kommet med oppsiktsvekkende kommentarer om Ukraina, inkludert å kalle president Zelenskyj for en diktator og påstå at Ukraina startet krigen. Zelenskyj svarer med bekymring for at Putin vil lure verden igjen, og understreker behovet for sterke sikkerhetsgarantier før forhandlinger. Norske politikere reagerer kraftig og mener Trump sprer russisk propaganda, og at det virker som USA har byttet side i konflikten.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelse, der han omtaler Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator», har skapt forbløffelse og skuffelse blant eksperter og politikere. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for at det knapt finnes noe verdifellesskap igjen over Atlanteren, og antyder at Trump ønsker at Putin skal vinne frem. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar sterk avstand fra Trumps karakterisering og understreker viktigheten av å stå opp mot usannheter, spesielt angående Russlands rolle i krigen mot Ukraina. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump forstår effekten av sine uttalelser og mener de kan være et resultat av hevnmotiver.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator» har utløst sterke reaksjoner internasjonalt. Chuck Schumer kritiserer Trump for å støtte Vladimir Putin, mens Tysklands statsminister Olaf Scholz beskriver Trumps utsagn som «feil og farlig». Zelenskyj har hatt samtaler med NATOs generalsekretær om behovet for sikkerhetsgarantier og understreker viktigheten av tillit til at Putin ikke vil gjenta krigshandlinger. Sveriges statsminister Ulf Kristersson oppfordrer til å dempe situasjonen og mener Trumps beskrivelse er feilaktig.