Opprørsgruppen M23 har erklært våpenhvile i Kongo, ifølge en uttalelse referert av Reuters. Våpenhvilen skal tre i kraft fra og med 4.
februar. Artikkelen gir ingen ytterligere detaljer om årsaken til våpenhvilen eller om den er en del av en større avtale.
Det er en lenke til en annen artikkel om konflikten, som omhandler kampen om blodmineraler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Den Rwanda-støttede opprørsgruppen M23, som har tatt kontroll over storbyen Goma i Øst-Kongo, har erklært våpenhvile. Våpenhvilen skal tre i kraft tirsdag. Erklæringen kommer etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte at minst 900 mennesker er drept etter at M23 erobret byen i forrige uke. M23 har den siste tiden tatt kontroll over flere områder i Øst-Kongo, noe som har ført til stor uro og fordrivelse av sivile.
5 dager siden
Kongo og Rwanda har forpliktet seg til å ha et utkast til en fredsavtale klart innen 2. mai. Avtalen, som ble underskrevet i Washington med USAs utenriksminister til stede, skal fremme fred, stabilitet og økonomisk utvikling i Øst-Kongo, samt gjenoppta bilaterale forhold og respektere hverandres suverenitet. Konflikten i regionen har vært preget av opprørsgruppen M23s offensiv, som har tatt kontroll over store deler av Nord-Kivu og Sør-Kivu, og forårsaket store lidelser og flyktningstrømmer. FN og andre internasjonale aktører anklager Rwanda for å støtte M23, noe Rwanda benekter. Avtalen kommer samtidig som USA vurderer store investeringer i Kongos mineralressurser, og Rwanda er i samtaler med USA om en mineralavtale.
1 måned siden
Den Rwanda-støttede opprørsgruppen M23 trekker seg fra de planlagte fredssamtalene med Kongos regjering i Angola, og begrunner dette med EU-sanksjoner mot deres ledere samt pågående offensiver fra regjeringsstyrkene. M23 kontrollerer store deler av provinsene Nord-Kivu og Sør-Kivu, og kamphandlingene har drevet millioner på flukt. FN-eksperter har funnet bevis for at Rwanda har kontroll over M23, noe Rwanda benekter. Flere land har nå fryst bistanden til Rwanda som følge av landets støtte til opprørerne.
1 måned siden
Rwanda-støttede M23-opprørere har trukket seg fra de planlagte fredssamtalene med Kongos regjering i Luanda. Opprørerne begrunner dette med EU-sanksjoner mot medlemmer og militære offensiver fra Kongos militære. Kongos regjering hadde tidligere avvist samtaler, men signaliserte nylig at de ville delta. Konflikten i østlige Kongo har eskalert siden januar, da M23-opprørerne tok kontroll over viktige byer.
3 måneder siden
Konflikten i Kongo er sterkt knyttet til kampen om mineraler som coltan og kobolt, som er essensielle for teknologiindustrien. Landet har store reserver av disse mineralene, men krigen har ført til omfattende vold og overgrep, der voldtekt brukes som et våpen. M23-gruppen, med støtte fra Rwanda, kontrollerer gruver og eksporterer mineraler for å finansiere sin virksomhet. EU kritiseres for å opprettholde konflikten gjennom sin handel med Rwanda, samtidig som de fordømmer deres rolle i konflikten. Fredsprisvinner Denis Mukwege oppfordrer til en global bevegelse for å stoppe utnyttelsen av «blodmineraler» og sikre at kongolesere blir behandlet med verdighet.
3 måneder siden
Den rwandiskstøttede opprørsgruppen M23 hevder å ha tatt kontroll over byen Goma i det østlige Kongo, noe som har ført til at tusenvis av mennesker er på flukt. Kampene brøt ut i sentrum av byen, og det meldes om kraftig skyting og eksplosjoner. FN fordømmer M23s handlinger og krever at de trekker seg ut. De anklager også Rwanda for å støtte opprørsgruppen, noe Rwanda benekter. Konflikten har ført til at Kongo har brutt de diplomatiske forbindelsene med Rwanda. Det er planlagt samtaler mellom presidentene i de to landene i løpet av de neste dagene. Goma er en viktig by i regionen, og området er rikt på mineraler.
2 måneder siden
Artikkelen skildrer hvordan konfliktene i Øst-Kongo, drevet av kampen om mineralressurser og støttet av Rwanda, ødelegger et potensielt turistparadis. Den beskriver en situasjon der M23-militsen kjemper mot den kongolesiske hæren, mens et internasjonalt næringsliv bidrar til konflikten ved å kjøpe «blodmineraler». Artikkelen trekker også linjer tilbake til kolonitiden og fremhever hvordan utnyttelse har preget Kongos historie. Fraværet av en fungerende rettsstat fører til gatejustis og manglende tillit til myndighetene, noe som rammer sivile hardt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler samtaler mellom Putin og Trump, der en våpenhvile i Ukraina er diskutert. Putin krever stans i vestlige våpenleveranser og garantier mot NATO-medlemskap for Ukraina. Russland lokker USA med store mineralressurser og økonomisk samarbeid. Trump aksepterte Putins forslag om en felles ishockeykamp, til tross for Russlands utestengelse fra internasjonal ishockey. Zelenskyj mener Putin forsøker å svekke Ukraina og ikke er klar for våpenhvile. Russland har allerede gitt ordre om å slutte å angripe ukrainske energianlegg og infrastruktur de neste 30 dagene.
4 måneder siden
En våpenhvileavtale er inngått mellom opprørsstyrker og de kurdisk-ledede SDF-styrkene i den nordsyriske byen Manbij. Avtalen, som ble meklet frem av USA, har som mål å sikre trygghet for sivile i området. SDF-leder Mazloum Abdi opplyser at styrkene fra Manbij militærråd, som har forsvart byen siden 27. november, vil trekke seg ut. Tyrkiskstøttede opprørsgrupper har nylig tatt kontroll over byen, som tidligere var kontrollert av SDF. Manbij har vært en strategisk viktig by i kampen mot IS, og de siste dagene har det vært intense kamper mellom SDF og opprørsgrupper.
1 måned siden
Ukraina og USA har blitt enige om en våpenhvileplan som innebærer en full stans i krigsaktivitetene i 30 dager, men planen krever godkjennelse fra Russland. Bare timer etter avtalen ble inngått, angrep Russland flere ukrainske byer med Shahed-droner. Russland har uttalt at deres beslutninger om konflikten tas uavhengig av eksterne avtaler. Avtalen innebærer at USA gjenopptar militær støtte til Ukraina, og begge parter åpner for muligheten for en forlengelse av våpenhvilen. En mineralavtale mellom Ukraina og USA er også nevnt, sammen med viktigheten av humanitær hjelp som en del av fredsprosessen.
3 måneder siden
M23-opprørere har tatt kontroll over Goma i Kongo, noe som har ført til kraftig artilleriild og masserømming fra et fengsel. Flere internasjonale hjelpeorganisasjoner og FN-ansatte evakueres fra byen, mens den kongolesiske regjeringen anklager Rwanda for å støtte opprørerne. FNs sikkerhetsråd fordømmer M23s offensiv og krever umiddelbar tilbaketrekning. Samtidig oppfordrer de Rwanda og Kongo til å gjenoppta diplomatiske samtaler. Konflikten har ført til at millioner av mennesker er på flukt, og den økende volden har kostet flere fredsbevarende soldater livet. Kongo har brutt de diplomatiske forbindelsene med Rwanda.
2 dager siden
Russland erklærer at de vil innføre en våpenhvile i Ukraina i mai. Uttalelsen kommer kort tid etter at Russland signaliserte vilje til samtaler.
9 dager siden
Russlands president Vladimir Putin erklærte at krigen i Ukraina er gjenopptatt etter en to dager lang ensidig våpenhvile som Russland kunngjorde av humanitære grunner. Ukraina anklager Russland for å ha brutt våpenhvilen 2935 ganger i løpet av 30 timer, mens Russland beskylder Ukraina for brudd med droner og granater. Putin hevder at kampintensiteten ved fronten ble betydelig redusert under våpenhvilen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har formelt foreslått en full våpenhvile i 30 dager, men Russland har ikke svart på forslaget.
3 måneder siden
Kongos president, Felix Tshisekedi, skal tale til nasjonen for første gang etter at opprørsgruppen M23 tok kontroll over store deler av Goma. Samtidig melder Rwandas ambassadør at M23 sannsynligvis vil fortsette å erobre mer territorium i Øst-Kongo. Tshisekedi vil ikke delta på et planlagt krisemøte, men Rwandas president, Paul Kagame, vil delta. M23 har tatt kontroll over Goma, inkludert flyplassen, noe som har ført til at tusenvis av mennesker er på flukt. FN, USA, Kina og EU har oppfordret Rwanda til å trekke sine styrker ut av regionen, og USA har bedt om en umiddelbar våpenhvile.
3 måneder siden
Flere medier melder om enighet om en våpenhvileavtale for Gazastripen, som innebærer en seks ukers innledende fase med gradvis tilbaketrekning av israelske styrker. Avtalen inkluderer også utveksling av gisler og fanger. Norsk Folkehjelp står klare med nødhjelp. Det er fortsatt uenighet om hva som skal skje etter våpenhvilen, spesielt rundt Israels tilbaketrekning. Donald Trump har uttalt at en avtale er inngått og at USA vil jobbe for å sikre at Gaza ikke blir en fristat for terrorister.