Statens vegvesen reagerer på det høye antallet stryk på teoriprøven for førerkort i 2024. Med kun 57 prosent bestått av rekordmange gjennomførte prøver, har over 90 000 kandidater strøket.
Dette fører til unødvendig sløsing med tid og penger, samt lengre ventetid for oppkjøring. Vegvesenet oppfordrer kandidatene til å forberede seg bedre, både teoretisk og praktisk gjennom øvelseskjøring.
Til tross for utfordringene med teoriprøven, viser statistikken at 78 prosent består oppkjøringen, en andel som har vært stabil de siste fire årene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I Trøndelag strøk 43 prosent av de som tok teoriprøven for bil i fjor. Dette er en like høy strykprosent som landsgjennomsnittet og tidligere år. Statens vegvesen mener dette er for dårlig og fører til sløsing med tid og penger for både kandidater og myndighetene. De fleste som tar førerprøven består oppkjøringen, med en beståttprosent på 77 i Trøndelag og 78 nasjonalt. Artikkelen fremhever viktigheten av å øve godt på teorien og øvelseskjøre mye for å øke sjansene for å bestå teoriprøven. Flere ferske sjåfører forteller at de var mer nervøse for oppkjøringen enn teoriprøven.
1 time siden
Fremskrittspartiet (Frp) foreslår flere tiltak for å redusere kostnadene ved å ta førerkort i Norge. Partiet mener dagens priser er for høye og at førerkort er en nødvendighet, ikke en luksus.
14 dager siden
Mange unge nordmenn opplever lange ventetider for å ta førerprøven, noe som skaper frustrasjon og forsinkelser. Elliot Sönnerlid (18) må vente over tre måneder på oppkjøring, og er skuffet over at han ikke får tatt lappen før sommeren. Statens vegvesen bekrefter stor pågang, spesielt ved trafikkstasjonene i de store byene, og forklarer at ventetiden kan variere avhengig av sesong, kapasitet og strykprosent. De anbefaler å starte tidlig med øvelseskjøring og være godt forberedt. Sönnerlid frykter at lang ventetid kan bli et problem dersom han ikke består.
3 måneder siden
Joakim Pettersen opplevde å måtte betale dobbelt for leie av bil til førerprøven da den første ble avlyst på kort varsel. Dette førte til en debatt om trafikkskolers og Statens vegvesens ansvar ved avlysninger. FrP-representant Erlend Wiborg engasjerte seg i saken, og samferdselsministeren har nå besluttet å innføre en prøveordning med kompensasjon for kandidater som opplever avlysninger grunnet sykdom hos sensor. Ordningen vil gi kompensasjon tilsvarende to kjøretimer og skal innføres i 2025. Statens vegvesen anslår at dette vil koste 1,5 millioner kroner årlig, og foreslår en økning i gebyret for oppkjøring for å dekke kostnaden.
1 dag siden
En stor andel av vogntogene som kontrolleres ved grensen har feil eller mangler. Dette skaper bekymring for trafikksikkerheten på norske veier.
3 måneder siden
Nye Veier foreslår å senke fartsgrensen på den nye E18 mellom Kragerø og Bamble fra 110 til 100 km/t. Samtidig planlegges det økt gjenbruk av eksisterende veitrase for å redusere kostnader, klimagassutslipp og arealbeslag. Dette innebærer at deler av den nye firefeltsveien vil følge dagens trasé, med en gjenbruksgrad på opptil 100 prosent i Bamble og 30 prosent i Kragerø. Naturvernforbundet er kritisk og mener prosjektet fortsatt er for omfattende, og etterlyser et alternativ med 2/3-felts vei og lavere fartsgrense. Ordføreren i Kragerø støtter gjenbruk, men peker på mangelfulle tiltak for vilt og landbruk.
24 dager siden
Flere passkontorer i Norge har lange ventetider på grunn av stor pågang og mangel på sommervikarer, noe som minner om passkaoset i 2022. Ventetiden varierer, med Oslo og Trondheim som de hardest rammede. Politidirektoratet forklarer at kapasiteten ble redusert etter en periode med synkende etterspørsel. De oppfordrer folk til å avbestille timer de ikke trenger, og de uten umiddelbare reiseplaner om å vente med å søke. Politiet planlegger å øke bemanningen for å løse situasjonen før sommeren, og oppfordrer reisende til å sjekke politiets nettsider jevnlig for oppdateringer.
18 dager siden
Transportbransjen i Norge sliter med å rekruttere nok yrkessjåfører innen gods- og persontransport, til tross for økende popularitet for yrkesfag. Mangelen på sjåfører skyldes blant annet kapasitetsproblemer med førerkortopplæring, få skuleplassar og lang reisevei. Bransjen etterspør tiltak som økt status og bedre økonomiske vilkår for å gjøre yrket mer attraktivt. En nyutdannet sjåfør mener yrket har et ufortjent stigma og oppfordrer media til å skrive mer positivt om yrkessjåfører. Samtidig ser bransjen et lyspunkt i økte søkertall til yrkesfag, men understreker behovet for flere skuleplassar.
2 måneder siden
I 2024 betalte norske bilister 346 millioner kroner i fotoboksbøter, fordelt på 83 408 bøter, og 463 førerkort ble beslaglagt. Fotoboksene i Operatunnelen i Oslo var mest aktive. Utrykningspolitiet (UP) melder om en positiv utvikling over tid, med en økende andel kjøretøy som overholder fartsgrensene. Det finnes rundt 430 fotobokser i Norge, og flere vil bli installert i 2025. I 2023 var inntektene fra fotobokser 334 millioner kroner.
4 måneder siden
Kollektivselskaper som Vy og Ruter har utbetalt rekordhøye summer i refusjoner til kunder på grunn av store forsinkelser og innstillinger i 2024. Vy har betalt ut 8,4 millioner kroner, en økning på 50% fra 2023, mens Ruter har utbetalt 7,9 millioner kroner i reisegaranti, en markant økning fra 2,7 millioner i fjor. Samferdselsministeren har blitt kalt inn på Stortinget for å forklare den dårlige punktligheten, til tross for et tidligere løfte om forbedring. Regjeringen planlegger å investere i jernbanenettet og har iverksatt tiltak for å redusere forsinkelser, men opposisjonen kritiserer regjeringen for manglende kortsiktige løsninger.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår betydelige økninger i bøtesatsene for trafikkovertredelser, med en bot på 10 450 kroner for mobilbruk bak rattet. Politidirektoratet og Utrykningspolitiet er imot forslaget, og mener dagens satser er tilstrekkelig avskrekkende. De argumenterer for at det er viktigere å øke risikoen for å bli tatt enn å øke bøtesatsene ytterligere. Norsk Lastebileier-Forbund er også kritisk, og påpeker at de nye satsene vil ramme unge og yrkessjåfører spesielt hardt. Samferdselsdepartementet forsvarer forslaget med at bøtesatsene må justeres for å opprettholde sin forebyggende effekt over tid.
3 måneder siden
Samferdselsdepartementet foreslår nok en økning i trafikkbøter, noe som vil føre til at bøter for mobilbruk, kjøring på rødt lys og for kort avstand til bilen foran øker til 10 450 kroner. Dette kommer etter to tidligere økninger de siste årene. Politidirektoratet protesterer mot forslaget og mener bøtene nå er høye nok, og at økt kontroll er et bedre virkemiddel. De frykter også at høye bøter rammer de med dårlig råd hardest. Samferdselsdepartementet forsvarer forslaget med at bøtenes forebyggende effekt reduseres over tid hvis satsene ikke justeres i takt med prisstigningen.
3 måneder siden
Statens vegvesen rapporterer at 27 prosent av kontrollerte kjøretøy i 2024 hadde feil på bremsene, ofte på grunn av slitasje eller rust. Elbiler har en høyere andel bremsefeil grunnet mindre bruk av bremsene. Totalt hadde 676 000 av 1,4 millioner kontrollerte kjøretøy feil som krevde utbedring for EU-godkjenning. Etter bremsefeil, var feil på lys og elektrisk utstyr nest vanligst med 25 prosent, etterfulgt av feil på akslinger, hjul og dekk med 22 prosent. Statens vegvesen oppfordrer bileiere til å vedlikeholde bilene jevnlig for å unngå feil og etterkontroll.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at 7 av 10 bilister blir hissige eller stresset i trafikken. Kvinner er mer hissige enn menn, med henholdsvis 74 og 69 prosent. Finnmark topper listen over de mest hissige bilistene med 93 prosent, mens aldersgruppen 40-49 år har 83 prosent. Fagsjef i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, påpeker at stressede sjåfører er farligere og mer uoppmerksomme. Han viser også til en økning i antall skader i januar 2024, med 62 853 skader og en kostnad på 1,5 milliarder kroner. Ytre-Hauge understreker at bilistene må tilpasse kjøringen etter forholdene for å redusere risikoen for ulykker.
1 måned siden
Et rekordhøyt antall konkurser skaper store problemer for Nav, og ansatte må vente i opptil 15 måneder på å få utbetalt lønnsgaranti. Antallet konkurser økte med 30 prosent i 2023, noe som har ført til at Nav sliter med å behandle alle sakene. I fjor utbetalte Nav over 1 milliard kroner i lønnsgaranti, en økning på 30,8 prosent fra året før. Bobestyrer Stine Snertingdalen kritiserer systemet for å være tungvint og ineffektivt, og mener det fører til unødvendig dobbeltarbeid. Nav beklager de lange ventetidene og oppgir at de jobber med å redusere dem ved å ansette flere saksbehandlere. Totalt utbetalte Nav 635 milliarder kroner i 2024, en økning på 51 milliarder fra året før, som skyldes økning i pensjoner, sykefravær og arbeidsavklaringspenger.