Ein ny film om nasjonalhelten Hans Nielsen Hauge er lansert, med Odin Waage i hovudrolla. Filmen skildrer Hauges liv som predikant og gründer, og hans betydning for norsk historie.
Hauges engasjement for likestilling og hans bidrag til etableringa av moderne bankvesen blir også belyst. Filmen kombinerer drama og dokumentar, og har som mål å nå eit yngre publikum og inspirere til samfunnsengasjement.
Filmskaparen håper filmen vil leve lenge og brukast i undervisning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Den norske filmen «Drømmer», regissert av Dag Johan Haugerud, er nominert til den prestisjetunge Gullbjørnen-prisen under filmfestivalen Berlinalen. Haugerud og produsent Yngve Sæther uttrykker stor spenning og glede over nominasjonen. Filmen, som er den andre i Haugeruds trilogi «Sex Drømmer Kjærlighet», handler om en 17-åring som forelsker seg i læreren sin. Sist en norsk film var nominert til Gullbjørnen var i 2019. Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt, hyller Haugerud for prestasjonen.
29 dager siden
Filmskaper Benjamin Ree er tildelt Årets Peer Gynt for sin dokumentar «Ibelin», som skildrer livet til Mats Steen. Prisen deles ut under Peer Gynt-festivalen på Vinstra. Komiteen fremhever at Ree gjennom filmen har vist hvordan personlige historier kan skape samtaler om viktige temaer som sorg, fellesskap og håp, både nasjonalt og internasjonalt. Ree understreker at han deler prisen med teamet bak filmen og håper den vil bidra til å holde minnet om Mats Steen levende og inspirere andre. Han trekker frem tidligere prisvinnere som Anne-Cath. Vestly og Thorbjørn Egner som store forbilder.
4 måneder siden
Romjulen byr på et variert kinotilbud, med den norske filmen «Kjærlighet» som den mest populære. Filmen er den siste i en trilogi av regissør Dag Johan Haugerud, og utforsker temaer som sex, håp og kjærlighet. Andre filmer som anmeldes er det biografiske dramaet «Team Havnaa», den bhutanske filmen «Munken og geværet», og det italienske dramaet «Vi har ennå i morgen». Animasjonsfilmen «Kvitebjørn» får derimot en lunken mottakelse. Anmelderne fremhever særlig «Kjærlighet» og «Team Havnaa» som sterke filmopplevelser.
2 måneder siden
Den norske filmen «Drømmer», regissert av Dag Johan Haugerud, har vunnet Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin. Dette er første gang en norsk film mottar denne prestisjetunge prisen, noe som gjør det til en historisk begivenhet. Haugerud uttrykte stor glede og overraskelse over seieren. Filmen konkurrerte mot 18 andre filmer, inkludert bidrag fra anerkjente regissører som Richard Linklater. «Drømmer» er den andre filmen i Haugeruds trilogi «Sex, Drømmer og Kjærlighet», og følger en ung jente som forelsker seg i læreren sin. Filmen utforsker temaer som forelskelse og litterære kvaliteter, og skildrer reaksjonene til hennes mor og bestemor når de leser hennes historie. Kulturminister Lubna Jaffery gratulerer Haugerud og understreker viktigheten av internasjonal anerkjennelse for norsk film.
2 måneder siden
Filmanmelderen gir «A Complete Unknown» terningkast 4 og beskriver den som en introduksjon til Bob Dylan for et yngre publikum. Filmen skildrer Dylans ankomst til New York i 1961, hans møte med ikoner som Woody Guthrie og Pete Seeger, samt hans relasjoner til Suze Rotolo (Sylvie Russo) og Joan Baez. Den utforsker Dylans talent og selvoppfinnelse, men også hans problematiske karaktertrekk. Anmelderen påpeker at filmen tar seg friheter med fakta for å skape drama, men fanger likevel essensen av den unge Dylan. Filmen forventes å påvirke motebildet, og anmelderen foreslår videre filmer om Dylans liv.
1 dag siden
Illusjonisten Alexx Alexxander får sin dramatiske livshistorie filmatisert. Norsk filminstitutt gir tre millioner kroner i tilskudd til prosjektet.
3 måneder siden
Nettavisens filmanmelder Jon Selås anmelder denne uken to kinofilmer. Den ene er dokumentaren «De rettsløse», som tar for seg behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Filmen er et viktig bidrag til forståelse av denne delen av norsk historie, spesielt for yngre generasjoner. Den andre filmen er et indisk drama som handler om tre kvinner som jobber på et sykehus i Mumbai. Filmen beskrives som et mesterverk med en sterk historie, godt skuespill og en overraskende avslutning. Begge filmene anbefales.
4 måneder siden
«Team Havnaa» er en norsk sportsfilm som forteller historien om brødrene Erling og Magne Havnaa. Magne ble verdensmester i boksing, mens Erling var kickbokser. Filmen skildrer deres liv, utfordringer og forholdet mellom dem. Den tar også for seg Erlings involvering i Nokas-ranet og Magnes tragiske død i en båtulykke. Filmen utforsker temaer som maskulinitet, forventninger og press i et boksemiljø. Den skildrer også det kriminelle miljøet og livet i en liten norsk by. Filmen veksler mellom tidslinjer og har en autentisk 80-talls estetikk.
3 måneder siden
Espen von Ibenfeldt, en 47-åring fra Trondheim uten tidligere erfaring med manus, skrev originalmanuset til filmen 'Nr. 24' om krigshelten Gunnar Sønsteby. Filmen ble den mest sette på norske kinoer i 2024 og er nå blant de mest populære på Netflix. Erlend Loe bearbeidet manuset og knyttet historien til et foredrag Sønsteby holdt for ungdom. Von Ibenfeldts interesse for andre verdenskrig kommer fra hans morfar, som var motstandsmann. Han jobber nå med manus om Henry Oliver Rinnan og Arnfinn Nesset.
1 måned siden
Den norsk-palestinske dokumentaren «No Other Land» har vunnet Oscar-prisen for beste dokumentar. Filmen, produsert av Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg, skildrer livet i landsbyen Masafer Yatta på Vestbredden og vennskapet mellom en palestiner og en israeler. Produsentene håper prisen vil gi filmen større eksponering og bidra til positiv endring. Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt (NFI), understreker filmens kraft og betydningen av å fortelle historier om vennskap på tvers av konfliktlinjer. «No Other Land» har tidligere mottatt flere internasjonale priser, inkludert beste dokumentar under filmfestivalen i Berlin.
4 måneder siden
I filmen 'Kjærlighet' avslutter Dag Johan Haugerud sin trilogi som også består av 'Sex' og 'Drømmer'. Filmene utforsker temaer som sex, drømmer og kjærlighet gjennom hverdagen til ulike karakterer i Oslo. 'Kjærlighet' følger legen Marianne og sykepleieren Frank, som jobber med menn som har prostatakreft. Filmen viser hvordan diagnosen og behandlingen påvirker menns selvbilde og seksualitet. Et uventet forhold utvikler seg mellom de to kollegene, og filmen utforsker irrasjonelle fantasier og seksuell praksis. Til tross for vanskelige temaer, formidler filmen håp og en ærlig fremstilling av livet. Haugerud etablerer seg med denne trilogien som en viktig norsk filmskaper.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er positiv til valget av Jens Stoltenberg som finansminister, og trekker frem hans lange erfaring og gode kontaktnettverk. Hun mener Stoltenberg har en god forståelse for den norske modellen. NHO-sjef Ole Erik Almlid ser frem til samarbeid og håper Stoltenberg vil vise forståelse for næringslivets behov i en urolig tid. Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte den nye regjeringen, og beskrev den som en kombinasjon av nye og kjente fjes.
2 måneder siden
«The Brutalist» er en ambisiøs film med en spilletid på nesten tre og en halv time, og omhandler den jødiske arkitekten László Toths forsøk på å skape et nytt liv i USA etter å ha overlevd Holocaust. Han får muligheten til å realisere sitt livs verk gjennom et gigantisk kulturhusprosjekt for den rike Harrison van Buren. Filmen berører store temaer som etterkrigstraumer, rasisme og forholdet mellom kunst og kommers. Anmelderen lar seg imponere av filmens omfang, men finner den også tidvis oppstyltet og distansert, og stiller spørsmål ved om den lykkes fullt ut med sine ambisjoner.
2 måneder siden
Halfdan Ullmann Tøndel og Renate Reinsve ble tildelt Kon-Tiki-prisen under Nordisk Films prisutdeling Isbjørnen for deres bidrag til å fremme norsk film internasjonalt med filmen «Armand». Lilja Ingolfsdottir mottok Nordisk Films Talentpris for «Elskling», som har hatt stor suksess på kino. Den norske filmskolen på Lillehammer ble hedret med Veiviseren-prisen for sin betydningsfulle rolle i utviklingen av norsk film siden 90-tallet.
29 dager siden
«Onkel Jens» er en dramakomedie om kulturkollisjoner og innvandringspolitikk. Filmen følger Akam, en norsk-kurdisk historielærer, som får besøk av sin onkel Khdr fra Kurdistan. Onkelen, som kaller seg Jens, flytter inn i Akams kollektiv og skaper komplikasjoner. Akam mistenker at onkelen har skjulte hensikter og tar kontakt med UDI. Filmen skildrer konfliktene med både humor og alvor, og berører temaer som identitet og tilhørighet i det norske samfunnet. Skuespillerne Peiman Azizpour og Hamza Agooshi får ros for sine tolkninger.