Artikkelen beskriver hvordan Volodymyr Zelenskyjs besøk i Norge utilsiktet overskygget Høyres landsmøte og Erna Solbergs tale. Mens Solberg talte, ankom Zelenskyj, og tiltrakk seg all oppmerksomhet.
Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre fikk dermed en mulighet til å stå i sentrum av en internasjonal begivenhet, noe som fremhever Høyres utfordring med å konkurrere mot den tryggheten Stoltenberg representerer.
Besøket minner velgerne om alvoret i den internasjonale situasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Volodymyr Zelenskyjs besøk i Oslo har blitt møtt med støtteerklæringer. Besøket har bidratt til en erkjennelse blant norske politikere om at støtten til Ukraina må økes, spesielt i lys av usikkerhet rundt USAs engasjement. Zelenskyj fremstår som en kampklar leder, noe som har styrket troen på at krigen ikke er tapt. Europa reagerer nå med handling og økt støtte til Ukraina, samt styrking av eget forsvar. Møtet med Zelenskyj har gjort inntrykk på norske stortingspolitikere, og vil være viktig i de tøffe prioriteringene som må tas fremover.
1 måned siden
President Zelenskyj møtte kronprinsregenten på slottet for en privat audiens, mens kong Harald var på ferie. Møtet, som fant sted uten offentlig referat, understreker kongehusets symbolske betydning og gir Zelenskyj en anerkjennelse. Selv om kronprinsregenten ikke har politisk innflytelse, viser møtet kongehusets rolle som en døråpner. Besøket krevde omfattende sikkerhetstiltak, men sikkerheten ble kompromittert da detaljer ble lekket til media.
1 måned siden
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er i Norge for et offisielt besøk og møter kronprins Haakon i audiens på Slottet. Dette skjer mens kong Harald er på ferie, og kronprinsen fungerer som kronprinsregent. Samtalene ventes å dreie seg om situasjonen i Ukraina og behovet for støtte. Selv om kronprinsen ikke har en politisk rolle, understrekes den symbolske verdien av besøket, spesielt viktig for Zelenskyj i den nåværende situasjonen. Besøket følger faste protokoller, og pressen får vanligvis kun tilgang til innledende deler av audiensen.
1 måned siden
President Zelenskyj besøkte Oslo for å møte norske politikere og takke for støtten til Ukraina. Besøket var preget av et stort sikkerhetsoppbud. Zelenskyj understreket viktigheten av fortsatt støtte og sikkerhetsgarantier for å oppnå fred, samtidig som han avviste kompromisser om Nato-medlemskap. Ukrainske demonstranter møtte opp for å vise sin støtte, og en av dem sender bilder til soldater ved fronten for å motivere dem. Samtidig rapporteres det om en vanskelig situasjon ved frontlinjen, hvor usikker våpenstøtte fra USA skaper bekymring.
2 måneder siden
Volodymyr Zelenskyj ble intervjuet av Fox News etter et møte med Donald Trump som vakte oppsikt. Zelenskyj beskrev møtet som negativt for begge parter, men avviste å beklage til Trump. Han fremhevet at Ukraina fortsatt ønsker å signere mineralavtalen med USA. Møtet resulterte i at Zelenskyj avlyste flere arrangementer i Washington D.C., samtidig som han mottok støtte fra europeiske ledere, inkludert Jonas Gahr Støre. Zelenskyj understreker at hans syn på Russland ikke vil endres.
1 måned siden
Høyre, Frp og Sp forsøkte å begrense Jens Stoltenbergs deltakelse på en pressekonferanse om den historiske økningen av Ukraina-støtten til 85 milliarder kroner. Partienes pressesjefer signaliserte via e-post at de ønsket en representasjon basert på partistørrelse, uten Stoltenberg. Høyres kommunikasjonssjef argumenterte for at Stoltenberg ikke hadde en formell rolle overfor Stortinget i saken. Aps pressesjef begrunnet Stoltenbergs deltakelse med de store økonomiske prioriteringene saken innebar. Aps parlamentariske leder Bjørnar Skjæran deltok også på pressekonferansen, noe som overrasket flere. Høyre uttrykte at Ap var svært opptatt av at Stoltenberg skulle delta.
1 måned siden
Volodymyr Zelenskyj uttrykker skuffelse over utfallet av møtet i Det hvite hus og understreker Ukrainas beredskap til å undertegne mineralavtalen med USA. Møtet mellom Zelenskyj, Trump og Vance utviklet seg til en krangel. Samtidig uttrykker Erna Solberg bekymring for Europas sikkerhet dersom meldingene om at USA pauser militærhjelpen til Ukraina stemmer. Flere medier melder at Trump ønsker å se en forpliktelse til fred i krigen mellom Russland og Ukraina før han vil fortsette å gi militær støtte. Solberg mener Trump begår en historisk feil om han hjelper Putin å vinne krigen.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg besøker Det hvite hus for å fremme norske økonomiske interesser, blant annet lettelser i amerikanske tollsatser. Møtet skjer samtidig som USAs president Donald Trump presenterer en kontroversiell fredsplan for Ukraina som gir Russland betydelige fordeler, noe Norge og Stoltenberg har uttrykt bekymring for. Ukraina står overfor nye bombeangrep, og temaet vil trolig dominere mediedekningen under besøket. Trump styrer selv pressekonferansen, noe som kan gjøre møtet uforutsigbart. Norge ønsker å balansere mellom å fremme egne interesser og å markere støtte til Ukraina i en tid med stor usikkerhet og politisk uro i USA.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Jens Stoltenbergs fremtredende rolle i regjeringen Støre, hvor han tilsynelatende fyller flere funksjoner samtidig, inkludert statsminister- og utenriksministeroppgaver. Dette illustreres ved hans deltakelse på sikkerhetskonferansen i München, hvor NRK prioriterte hans synspunkter på sikkerhetspolitikk fremfor statsministerens eller utenriksministerens. Samtidig deltok statsminister Støre på sentralbanksjefens årstale, mens Stoltenberg, som tidligere var aktuell som sentralbanksjef, var fraværende. Artikkelen antyder at Arbeiderpartiet bruker Stoltenberg aktivt i valgkampen, men reiser spørsmål om ansvarsfordelingen og autoriteten til andre regjeringsmedlemmer.
6 dager siden
Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg deltok i et møte med Donald Trump i Det hvite hus, preget av en vennlig og jovial stemning uten utskjelling eller konflikt. Møtet fulgte et tidligere kontroversielt møte med Ukrainas president Zelenskyj, og det var stor spenning knyttet til hvordan Trump ville møte den norske delegasjonen. Trump roste Stoltenberg for hans innsats i NATO og uttrykte positivt syn på Norges handelsbalanse med USA. Ukraina var et sentralt tema, hvor Støre anerkjente Trumps engasjement og viktigheten av våpenhvile, selv om artikkelen stiller spørsmål ved dette. Trump opprettholdt sitt perspektiv på krigen og understreket sitt mål om å redde liv, uten å endre syn etter møtet. Møtet varte lenger enn planlagt, og det ble antydet at det ble diskutert mer inngående temaer uten medieopptreden. Til tross for spenningen på forhånd, endte møtet uten dramatikk, og den norske delegasjonen ble ikke møtt med fiendtlighet.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Det hvite hus og møtte president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Møtet var preget av Trumps ros til Norge og delegasjonen, men også tydelige uenigheter, særlig om krigen i Ukraina og amerikansk tollpolitikk. Støre fremhevet Norges viktige rolle i amerikansk sikkerhet, spesielt i nordområdene, og fikk bekreftet en gjensidig tillit i NATO-samarbeidet. Til tross for uenighet om hvordan konflikten i Ukraina bør løses, understreket Støre Norges støtte til et sterkt ukrainsk forsvar og press på Russland. Tollspørsmålet forble uavklart, med Trump som opprettholdt sin holdning om at Norge kan betale mer. Eksperter mener Støre og Stoltenberg kan ha lykkes i å få Trumps oppmerksomhet på sikkerhetsspørsmål, men tviler på at de endret hans syn på toll og fredsforhandlinger.
2 måneder siden
Jens Stoltenbergs tilbakekomst til norsk politikk som finansminister har skapt begeistring, spesielt med tanke på hans internasjonale erfaring og tidligere rolle som NATO-sjef. Artikkelen fremhever to områder der Stoltenberg kan utgjøre en forskjell: økt støtte til Ukraina og evnen til å kommunisere med Donald Trump. Hans gode forhold til Trump kan være verdifullt for Norge i en urolig verden. Samtidig har Stoltenbergs inntreden overrasket Høyre og Fremskrittspartiet, mens Støre strategisk utnyttet situasjonen for å styrke Arbeiderpartiet.
22 dager siden
I sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget fokuserte utenriksminister Espen Barth Eide på Ukraina-krigen og dens konsekvenser for Norge og Europa. Han understreket viktigheten av et samlet Europa og et sterkt NATO, samtidig som han uttrykte bekymring for usikkerheten knyttet til Donald Trumps politikk i USA. Redegjørelsen viet mindre oppmerksomhet til konflikten mellom Hamas og Israel, noe som signaliserer at regjeringen prioriterer andre utenrikspolitiske spørsmål høyere. Eide fremhevet Norges anerkjennelse av Palestina, men erkjente at støtten internasjonalt er begrenset.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
2 måneder siden
Møtet mellom Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj i Det ovale kontor utartet til en diplomatisk krise, preget av Trumps uventede uttalelser og anklager om manglende takknemlighet fra Zelenskyjs side. Tidligere diplomat Kai Eide påpeker at møtet var dårlig forberedt og preget av ulike forventninger: Zelenskyj søkte sikkerhetsgarantier, mens Trump ser seg selv som en nøytral megler. Trumps retorikk har skapt usikkerhet rundt USAs rolle i NATO og forholdet til Europa, noe som har fått europeiske ledere til å reagere med støtte til Ukraina og understreke behovet for økt europeisk ansvar for landets sikkerhet.