Eksperter gir råd om investeringer i 2025, og anbefaler global spredning og helseaksjer. De advarer mot teknologifond, krypto og selskaper med høy gjeld.
Oslo Børs anses som et attraktivt marked. Renter forventes å stimulere markedet, men lavere avkastning enn tidligere forventes.
Forbrukslån med høy rente frarådes. Det advares også mot stor fallhøyde for høyt prisede amerikanske teknologiaksjer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Usikkerhet i verdensbildet preger finansmarkedene, og eksperter gir råd om hvordan man bør investere i denne perioden. Det anbefales langsiktig sparing i globale indeksfond for å spre risiko, samt diversifisering i ulike sektorer som råvarer, teknologi og forbruksvarer. Ekspertene er enige om at det er lurt å investere internasjonalt for å unngå å være for avhengig av det norske markedet. Noen mener det er greit å ta ut gevinst ved uro, mens andre understreker viktigheten av en lang investeringshorisont. Det anbefales også å spre risiko ved å investere i flere aksjer, da mange nordmenn kun eier aksjer i ett selskap.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventede rentekutt i 2024 og hvordan dette vil påvirke folks økonomi. Norges Bank anslår tre rentekutt, som kan gi en betydelig reduksjon i renteutgifter for boliglån. Eksperter anbefaler å bruke disse pengene til sparing eller investering, fremfor økt forbruk. Det diskuteres om man bør betale ned gjeld eller investere, og det konkluderes med at investering kan være mer lønnsomt for de som tåler risiko. Artikkelen gir også råd om ulike investeringsalternativer, fra aksjefond til kryptovaluta, og understreker viktigheten av å vurdere egen risikovilje og tidshorisont.
1 måned siden
I en artikkel om aksjesparing i usikre tider, deler Johan H. Andresen og Magne Gundersen sine synspunkter. Andresen understreker at selv om han ikke gir konkrete råd, har investering i verdensøkonomien historisk sett vært lønnsomt. Gundersen råder folk til å bevare roen og minner om at markedene har en tendens til å komme seg etter kriser. Han anbefaler også jevnlig sparing og ser nedgangstider som muligheter for å kjøpe aksjer til redusert pris. Begge ekspertene foreslår å vurdere nordiske fond for å spre risikoen, og Gundersen anbefaler å søke personlig tilpasset veiledning fra pålitelige kilder for å ta informerte investeringsbeslutninger.
23 dager siden
Aksjemarkedet er turbulent, og eksperter råder investorer til å unngå panikksalg. Forbrukerøkonomer understreker viktigheten av en lang tidshorisont og å unngå realisering av tap. De anbefaler å vurdere tryggere sparealternativer som sparekonto for fremtidige investeringer, spesielt for kortsiktige behov som boligkjøp. Artikkelen belyser også risikoen for en global handelskrig som kan påvirke indeksfond. Det understrekes at situasjonen kan være en nyttig påminnelse om å vurdere egen risikotoleranse og investeringsstrategi.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot boligpanikk etter medieoppslag om forventet prisvekst i 2025. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim frykter at medieomtalen kan føre til overilte budrunder og kunstig høye priser, og mener man kan tape på å kjøpe i panikk. Prognosesenteret bekrefter at forventninger om prisvekst øker etterspørselen. Eiendomsmeglerforbundet mener bransjen er tjent med et balansert marked og advarer mot å hausse opp prisene. Ekspertene er enige om at det er viktig å ikke la seg stresse, og at det vil komme nye boliger på markedet. De understreker også at boligmarkedet er sammensatt, og at det er forskjeller mellom ulike områder.
4 måneder siden
Flere forbrukerøkonomer har delt sine råd om hvordan man kan bruke 10.000 kroner for å oppnå best mulig avkastning. Derya Incedursun anbefaler først å betale ned gjeld med høye renter, deretter vurdere høyrentekonto eller globalt indeksfond for tryggere avkastning. Hallgeir Kvadsheim foreslår bufferkonto eller pengemarkedsfond for lav risiko, men nevner også muligheten for enkeltaksjer eller kryptovaluta for høyere risiko og potensiell dobling av beløpet. Silje Sandmæl oppfordrer til å finne beste rente via Finansportalen og vurderer BSU for unge under 34 år. Valg av strategi avhenger av risikovilje og tidshorisont.
1 måned siden
Artikkelen undersøker om det er klokt å følge rådene fra fondseksperter om å holde seg rolig i aksjemarkedet, spesielt med tanke på den kraftige veksten i amerikanske teknologiaksjer. De såkalte 'Magnificent Seven' har opplevd en eventyrlig økning i verdi, men artikkelen stiller spørsmål ved om de høye forventningene er realistiske. Nvidia fremheves som et eksempel, med en enorm aksjekursvekst drevet av forventninger om fremtidig inntjening. Artikkelen advarer om at den høye prisingen og forventningene kan minne om dotcom-boblen i 2000, og oppfordrer fondskunder til å vurdere risikoen nøye. Ekspertenes motiver drøftes også.
1 måned siden
Forbrukerøkonomer anbefaler å bruke årets skattepenger fornuftig, med fokus på langsiktig økonomisk trygghet i en tid preget av høye priser og renter. Nedbetaling av dyr gjeld prioriteres, spesielt for de som sliter økonomisk, samt å bygge opp en buffer. For de som har mulighet til å spare, nevnes høyrentekontoer og globale aksjefond som gode alternativer. Ekspertene understreker viktigheten av å få oversikt over egen økonomi og vurdere offentlige støtteordninger ved behov.
20 dager siden
Sparebank 1 advarer kunder mot å prøve å time markedet, og oppfordrer til å holde seg til langsiktige spareavtaler. Banken observerer økt aktivitet i fondskjøp, spesielt innen globale indeksfond og teknologifond. Markedene har opplevd store svingninger den siste tiden, men eksperter understreker at timing er vanskelig, og at langsiktig sparing er nøkkelen. De anbefaler å fortsette med eksisterende spareplaner og fylle på sparingen jevnt, fremfor å ta panikkbeslutninger.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg hvordan den økte spenningen i verdenspolitikken kan påvirke nordmenns privatøkonomi. Forbrukerøkonom Magne Gundersen råder folk til å se over sine investeringer i aksjefond, spesielt de med eksponering mot amerikanske selskaper. Han understreker at langsiktig sparing i fond fortsatt er en god idé, men anbefaler å ta ut penger gradvis dersom de skal brukes innen kort tid. Gundersen påpeker også at en sparekonto med 5 prosent rente kan være et godt alternativ for de som er bekymret for svingninger i aksjemarkedet, og mener det er for sent å investere i våpenindustrien.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende uro i markedet grunnet geopolitiske spenninger og frykt for finanskrise, og hvordan dette påvirker folks investeringer. Eksperter understreker viktigheten av langsiktig sparing og tilpasning av risiko etter tidshorisont. Investeringsplattformen Nordnet ser at folk søker mer informasjon og at investorer flytter investeringer fra amerikanske aksjefond til andre markeder. Det anbefales å ha en kontantbuffer for å kunne utnytte eventuelle kjøpsmuligheter som oppstår i et fallende marked. Ekspertene understreker at det ikke er grunn til panikk, og at markedet historisk sett har kommet seg gjennom perioder med uro.
23 dager siden
Eksperter mener norsk økonomi er relativt skjermet fra globale økonomiske utfordringer på grunn av sterk råvareeksport og handlingsrommet myndighetene har med Statens pensjonsfond utland. Markedet forventer rentekutt, men Norges Bank vil trolig trenge klare tegn på svakhet i arbeidsmarkedet før de reduserer renten. Husholdninger rådes til å opprettholde sine spareplaner og vurdere innenlandsreiser på grunn av den ustabile kronekursen. Samtidig oppfordres det til en kritisk vurdering av regjeringens næringspolitikk, og det understrekes at det er viktig å ha en plan for sine investeringer.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg usikkerheten rundt fondssparing i nedgangstider. Eksperter anbefaler å spre investeringene, redusere eksponeringen mot amerikanske aksjer og å søke veiledning. Mange sparere selger unna globale indeksfond, og det understrekes viktigheten av å ha en langsiktig plan og ikke la seg stresse av markedets svingninger. For unge sparere er det essensielt å vurdere investeringshorisonten og risikoviljen, mens andre oppfordres til å se nedgangen som en potensiell kjøpsmulighet.
26 dager siden
Børsfall som følge av Trumps tollpolitikk fører til bekymring blant sparere, som søker råd fra bankene. Investor Jan Petter Sissener anbefaler å være tålmodig og ser langsiktige kjøpsmuligheter, mens økonom Harald Magnus Andreassen anbefaler forsiktighet og økt likviditet. DNB har redusert sin aksjeeksponering. Ekspertene er enige om at pensjonssparere bør ignorere kortsiktig uro. En platebutikkeier i Ålesund foretrekker sparekonto, mens andre velger å avvente situasjonen.
3 måneder siden
Eksperter spår et spennende, men ustabilt 2025 for kryptovaluta. Bitcoin forventes å sette nye rekorder, potensielt over 200.000 dollar, drevet av faktorer som en mulig amerikansk bitcoin-reserve og forventninger om rentekutt. Samtidig er det bekymring for finansiell ustabilitet og en mulig korreksjon i markedet. Reguleringer i USA og EU vil påvirke sektoren, men kan også hemme innovasjon. Meme coins vil trolig fortsette å være populære for spekulasjon, men anses som svært risikable. Bitcoin-halveringen i 2024 kan føre til en prisøkning i 2025, med potensial for dobling. Det er også forventninger om økt bruk av NFT-er på bitcoin-blokkjeden.