Folkerettsjurist Cecilie Hellestveit anklaget flere medier, inkludert Aftenposten, Dag og Tid og Klassekampen, for å bruke villedende «klikkhoreri»-titler på hennes debattinnlegg. Hun hevder titlene ikke gjenspeiler hennes meninger, og at hun feilaktig blir sitert i andre medier.
Flere forskere kritiserte Hellestveit for å trekke seg fra tidligere analyser, spesielt om Syria. Hellestveit svarte at hun forstår kritikken, men at hun ikke kan være usikker på alle faktorer i en konflikt.
Dag og Tid beklaget sin tittel, mens Aftenposten avviste anklagene. Hellestveit vurderer nå å slutte med medieopptredener.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
NRK annonserte nye anklager mot LO-toppen Jørn Eggum i forkant av «Debatten». Disse anklagene ble imidlertid ikke presentert i selve programmet.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) for å støtte Frps forslag om at syriske flyktninger i Norge skal returnere til Syria etter regimeskiftet. Det argumenteres for at dette er en kortsiktig og populistisk tilnærming, da situasjonen i Syria fortsatt er usikker og potensielt farlig. Mange syrere i Norge har fått statsborgerskap og er integrert i samfunnet. Artikkelen påpeker at regjeringen bør være mer seriøs og forberede seg på en mulig ny flyktningstrøm, i stedet for å fokusere på retur.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikk mot Norges investeringer via Oljefondet i selskaper som er knyttet til folkerettsstridige israelske bosettinger. Kritikere som Rania Iraki anklager Norge for å bidra til etnisk rensing og folkemord, mens jurist Josef Adam Younes understreker Norges folkerettslige forpliktelser til å sikre at Oljefondet ikke bidrar til folkerettsbrudd. Etikkrådet vurderer selskaper for brudd på folkeretten, men har kun trukket seg ut av ett selskap i 2024. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik forsvarer Oljefondets system og fremhever Norges tydelige holdning overfor Israel.
2 måneder siden
NFF-president Lise Klaveness kritiserer det hun mener er grunnløse påstander og mistenkeliggjøring i VAR-debatten. Hun avviser anklager om udemokratisk oppførsel og maktmisbruk fra Norsk Supporterallianse, og forsvarer offentliggjøringen av en analyse av VAR-debatten i sosiale medier. Klaveness understreker at NFF ønsker åpenhet og dialog, men erkjenner at det finnes en følelse av å bli lurt blant supportere. Hun mener det er en tendens i samfunnet at ufunderte påstander får leve, og at det er viktig å komme videre i debatten.
1 måned siden
Fæbrik, medgrunnlagt av Jenny Skavlan, arrangerte en kvinnedagsfrokost som utløste kritikk. Sofia Rana fra Antirasistisk Senter beskrev det som «overklassefeminisme», og mente frokosten favoriserte privilegerte kvinner. Kritikken rettet seg mot manglende mangfold blant gjestene og invitasjonen av folkerettsforsker Cecilie Hellestveit, som er kontroversiell grunnet sine uttalelser om Midtøsten. Hellestveit beklaget at Fæbrik ble rammet, mens Ingrid Vik Lysne avviste at frokosten manglet mangfold, men erkjente forbedringspotensial. Joakim Aadland fra Balansekunst påpekte at arrangementet reproduserte sosiale sirkler og maktforhold.
3 måneder siden
Nidar trakk en reklamefilm med Johannes Høsflot Klæbo etter kritikk fra en advokat og Rådgivning om spiseforstyrrelser. Petter Northug kritiserer både Skiforbundet og Nidar for håndteringen av saken. Han mener reklamen var lite troverdig og at Nidar er for lite kontroversielle. Skiforbundet registrerer at Nidar trakk reklamen og har tillit til deres vurdering. Flere kommentatorer stiller spørsmål ved Nidars håndtering av reklamekampanjen, og påpeker at de virker lite forberedt på å stå i en debatt. Reklamefilmen har også skapt overskrifter i svenske og russiske medier.
1 måned siden
Aftenpostens reklameplakat, som kommenterer Donald Trumps uttalelser om Gaza, har utløst sterke reaksjoner og debatt. Kritikere mener at reklamen legitimerer Trumps forslag og viser manglende hensyn til ofrene i Gaza. Blant kritikerne er en lege og Aftenposten-skribent som uttrykte ubehag over reklamen, og fikk støtte fra mange følgere i sosiale medier. Aftenposten beklager at reklamen er blitt feiltolket og understreker at intensjonen var å kommentere nyhetsbildet, ikke å støtte Trumps synspunkter. Avisen vurderer nå om kampanjen bør justeres. En ekspert foreslår at Aftenposten burde ha testet reklamen på berørte grupper før publisering for å unngå å støte noen.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har konkludert med at NRK brøt god presseskikk i flere artikler om våpenprodusenten Nammo. NRK publiserte feilaktig informasjon om at mindreårige jobber med våpenproduksjon, og at Nammo leverer «norske våpen» til Israel. PFU kritiserte NRK for upresise formuleringer som kunne skape forvirring om hvor våpnene var produsert, og for ikke å ha gitt Nammo samtidig imøtegåelse i en av artiklene. NRK har beklaget feilene og rettet artiklene i etterkant, men PFU mener dette ikke veier opp for de opprinnelige overtrampene. PFU understreker viktigheten av å kontrollere opplysninger før publisering og gi mulighet for samtidig imøtegåelse ved sterke beskyldninger.
2 måneder siden
Innlandet fylkeskommune engasjerte et byrå for 95.000 kroner for å kartlegge journalister som dekket skolestruktur-saken. Rapporten rangerte journalister og medier etter antall positive, nøytrale og negative oppslag. Kommunikasjonssjef Halvor Løkken mener mediedekningen har vært ensidig og favorisert motstandere av skolestrukturforslaget, men vil ikke klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Norsk Redaktørforening kritiserer kartleggingen og mener den vitner om manglende kunnskap om medienes rolle og undergraver pressens viktige samfunnsrolle. Mindretallspartiene i fylkestinget tar også avstand fra rapporten og stiller spørsmål ved hvorfor den ble bestilt og hva den skal brukes til.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten», har fått kritikk for spørsmål han stilte til Lene Vågslid om å kombinere statsrådsjobb med småbarnsliv, noe som ble ansett som gammeldags og irrelevant. Han beklaget også et spørsmål til Eivind Salen om prorussiske sympatier, etter at det viste seg at grunnlaget var en misforstått tweet fra 2018. Spørsmålene har reist en debatt om hva som er akseptabel spørsmålsteknikk i journalistikken, og artikkelen understreker viktigheten av å basere spørsmål på fakta for å unngå å spre mistanker og undergrave debatten.
3 måneder siden
Etter at Assad-regimet i Syria falt, har norske politikere diskutert retur av syriske flyktninger. Justisminister Emilie Enger Mehl har tilbudt 15 000 kroner og flybilletter til syrere som returnerer, noe som har møtt kritikk fra flere syrere i Norge. De mener situasjonen i Syria fortsatt er for usikker, og at mange har mistet alt og ikke har noe å vende tilbake til. En norsk-syrer som reiste til Syria for å feire regimets fall, returnerte til Norge på grunn av usikkerhet. En professor i internasjonal migrasjonsrett understreker at Syria ikke er trygt for retur og at Norge må støtte en bærekraftig returprosess. UNHCR mener at repatriering kun bør skje når sikkerhetsmessige, humanitære og samfunnsmessige utfordringer er håndtert.
10 dager siden
Hurtigruten er under kritikk for å ha feilaktige beskrivelser av attraksjoner og steder på sine nettsider. Kulturskolelærer Nina Therese Bakke fant flere feil, blant annet et ikke-eksisterende Hurtigrutemuseum i Tromsø, samt feilaktige beskrivelser av steder som Ørnes og Narvik. Bakke mistenker at kunstig intelligens kan ha generert tekstene. Hurtigrutens pressevakt, Tarjei Kramviken, beklager feilene og lover å rette dem, men avviser at KI er brukt. Han forklarer noen av feilene som skrivefeil og redigeringsfeil.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for brudd på god presseskikk i en kommentarartikkel om varslere. Nettavisen hevdet at varslerne hadde fabrikkert eller justert ordlyden i sine varsler, noe PFU mener er en sterk anklage uten tilstrekkelig dokumentasjon. PFU påpeker at varslerne ikke fikk mulighet til å imøtegå anklagene før publisering. Nettavisen avviste at de hadde rettet sterke beskyldninger mot varslerne, og mente at kommentaren var innenfor presseetiske grenser. PFU konkluderte med at avisen hadde brutt god presseskikk, men et mindretall i utvalget var uenig i denne konklusjonen.
17 timer siden
Fellesforbundet og leder Jørn Eggum reagerer sterkt på NRKs omtale i Dagsrevyen. NRK beklaget senere innslaget som inneholdt påstander de ikke hadde grunnlag for.
2 måneder siden
Aurora Gude kritiserer Kjersti Grini for å ha uttalt at hun angrer på at hun beklaget bruken av n-ordet. Gude mener Grini ikke forstår den større sammenhengen og at slik bruk hindrer samfunnsutviklingen. Til tross for uenigheten, har Gude blitt positivt overrasket over hyggelige meldinger fra Grini. Gude forteller også at hun følte seg feilklippet i «Torpet kjendis», hvor hun mener hun ble fremstilt som latere enn hun faktisk var.