Økt politisk uro i USA fører til bekymring blant norske studenter, særlig knyttet til arrestasjoner og innskrenkninger i ytringsfriheten. ANSA melder om økt usikkerhet og pågang fra studenter som vurderer andre studiesteder.
Utenriksminister Marco Rubio har fratatt visum til studenter som deltar i demonstrasjoner. En tyrkisk doktorgradsstudent ble arrestert, anklaget for å støtte Hamas etter å ha kritisert universitetets Israel-politikk.
ANSA understreker viktigheten av å være klar over risikoen ved politisk engasjement i USA, men støtter studenters rett til ytringsfrihet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) uttrykker bekymring for norske studenters situasjon i USA, der politisk uro og innstramming av ytringsfriheten skaper usikkerhet. ANSA melder at flere studenter er usikre på USA som studiested. Arrestasjoner av utenlandske studenter etter demonstrasjoner og tilbakeholdelse av midler til universiteter bidrar til bekymringen. Aasland understreker viktigheten av god informasjon til studenter og forskere, og ANSA antyder at alternative studiesteder kan vurderes. Hun oppfordrer studenter til å følge UDs reiseråd og vurdere risikoen ved studier i ulike land.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymringer rundt ytringsfrihet og akademisk frihet i USA, etter flere pågripelser av studenter og andre tilreisende. En tyrkisk doktorgradsstudent ble arrestert, angivelig for å ha støttet Hamas, noe som har skapt frykt og usikkerhet. Samskipnaden for norske studenter i utlandet (ANSA) følger situasjonen nøye og står klare til å bistå norske studenter. Kunnskapsdepartementet har uttrykt bekymring for utviklingen, og flere land har oppdatert sine reiseråd for USA. FN har også rådet sine ansatte til å bære identifikasjon.
16 dager siden
Et amerikansk universitet har advart internasjonale studenter mot å delta i demonstrasjoner eller dele politiske meninger i sosiale medier, på grunn av frykt for deportasjoner som følge av innstramminger. Flere utenlandske studenter har blitt arrestert og deportert, angivelig for å ha støttet Hamas eller deltatt i pro-palestinske demonstrasjoner. Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland uttrykker bekymring for ytringsfriheten, og ANSA følger situasjonen nøye, og oppfordrer studenter til å være oppmerksomme. Jurist Anine Kierulf mener dette er en innskrenking av ytringsfriheten, selv om grunnlaget for deportasjonene er uklart.
1 måned siden
En tyrkisk doktorgradsstudent ved Tufts University, Rumeysa Ozturk, er arrestert av amerikanske immigrasjonsmyndigheter, angivelig for å støtte Hamas. Hun er ikke siktet for noe. Arrestasjonen skaper frykt og uro på campus, spesielt etter at det kommer frem at Ozturk tidligere har kritisert universitetet for dets forhold til Israel. Flere studenter frykter nå at ytringsfriheten er truet. Universitetet er også under etterforskning for påstått antisemittisme. En jurist påpeker at arrestasjonen reiser spørsmål om visumregler blir brukt mot politiske ytringer.
7 dager siden
Flere norske studenter i USA er bekymret for at de ikke vil få komme tilbake til landet etter sommerferien i Norge. Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har varslet at de kan nekte adgang basert på ytringer på sosiale medier, noe som har skapt usikkerhet blant studentene. En norsk student med kritiske kommentarer om Trump på sosiale medier vurderer risikoen for å bli nektet innreise som høy, og universitetet har anbefalt å unngå utenlandsreiser. En annen student planlegger å reise hjem, men dobbeltsjekker visum og dokumenter. ANSA beskriver situasjonen som uoversiktlig, men kjenner ikke til tilfeller av nektet innreise blant norske studenter. Utenriksdepartementet understreker at det er amerikanske myndigheter som avgjør innreise, og at de ikke kan gripe inn, men oppfordrer til å følge gjeldende regler og reiseinformasjon.
25 dager siden
USA har begynt å deportere internasjonale studenter for deres meninger, særlig de som støtter boikott av israelske varer. Private organisasjoner svartelister studenter, og deres personlige informasjon blir offentliggjort, noe som fører til arrestasjoner. Utenriksdepartementet bruker kunstig intelligens for å overvåke og identifisere studenter som sympatiserer med Hamas. Dette har skapt frykt blant amerikanere for at deres ytringsfrihet er truet, og at de kan bli forfulgt for sine meninger på internett. Tiltakene beskrives som politisk forfølgelse og skaper frykt i befolkningen.
1 måned siden
Donald Trump har kunngjort at han vil kutte støtten til universiteter som tillater det han kaller «ulovlige demonstrasjoner». Han truer også med å deportere utenlandske studenter som deltar i slike protester, og inndra visum for Hamas-sympatisører. Samtidig revurderer Trump-administrasjonen støtten til Columbia University på grunn av påstått manglende håndtering av antisemittisme i forbindelse med propalestinske demonstrasjoner. Komiteen for amerikansk-arabisk anti-diskriminering (ADC) har uttrykt bekymring for et mulig muslim-forbud, da flere studenter allerede har fått beskjed om deportasjon grunnet «hatefulle ytringer» i propalestinske demonstrasjoner. Politiske demonstrasjoner er beskyttet av USAs grunnlov så lenge de er fredelige.
20 dager siden
Artikkelen omhandler utenlandske studenter i USA som er arrestert og plassert i interneringssentre i Louisiana, kjent for dårlige forhold og menneskerettighetsbrudd. Studentene anklages for «antiamerikanske aktiviteter» og støtte til Hamas, noe de selv avviser. En UiT-forsker hevder Trump-administrasjonen tester grensene for rettssystemet, noe som fører til økende selvsensur i akademia og samfunnet. Minst 300 studentvisum er trukket tilbake, og flere studenter er pågrepet nær sine hjem før de fraktes til isolerte fengsler. Kritikken omfatter også mangel på grunnleggende hygiene og medisinsk tilsyn i interneringssentrene.
16 dager siden
Andrea Bolstad (20), en norsk journalistikkstudent i USA, opplever at hennes ytringsfrihet er begrenset etter at Donald Trump ble president. Hun forteller om advarsler fra universitetsledelsen om å være forsiktig med hva hun legger ut på sosiale medier og å unngå å kritisere Trump-administrasjonen. Studenter fra enkelte land anbefales å ikke reise hjem, og flere internasjonale studenter har blitt pågrepet og utvist. Arrangementer for minoritetsgrupper ved universitetet har blitt avlyst. Bolstad frykter at dette er et første steg mot økt sensur også for amerikanske borgere, men nekter å la seg målbinde og er villig til å ta konsekvensene av å dele sin historie.
13 dager siden
Trump-administrasjonen truer Harvard med å miste retten til å ta imot utenlandske studenter hvis universitetet ikke deler informasjon om visumholdere. Innenlands sikkerhetsminister Kristi Noem krever dokumentasjon på «ulovlige og voldelige aktiviteter» blant utenlandske studenter og anklager universitetet for å fremme en «antiamerikansk, pro-Hamas ideologi». Samtidig har departementet kansellert to tilskudd til Harvard på til sammen 2,7 millioner dollar. Harvard avviser flere av regjeringens krav, men sier de vil følge loven. Menneskerettighetsadvokater har uttrykt bekymring for ytringsfriheten.
1 måned siden
Tyrkiske studenter protesterer mot arrestasjoner etter at Istanbuls ordfører ble arrestert. Demonstrasjonene ledes av studenter som frykter for sin fremtid og rettigheter. Politiet slår hardt ned på protestene, med over 1500 arrestasjoner. Studentene bruker kreative metoder som ansiktsmaling for å unngå identifisering. Situasjonen er spent, og opposisjonsledere uttrykker bekymring for rettssikkerheten i landet. Til tross for risikoen fortsetter studentene å demonstrere for sine krav.
1 måned siden
Mahmoud Khalil, en palestinsk student med permanent oppholdstillatelse i USA, ble arrestert etter ordre fra tidligere president Donald Trump, noe som har skapt bekymring for ytringsfriheten. Trump begrunner arrestasjonen med Khalils påståtte «proterror, antisemittiske og anti-amerikanske aktiviteter», uten å presentere bevis. Khalil, som har deltatt i demonstrasjoner mot USAs støtte til Israel, risikerer nå deportasjon. Professor Hilmar Mjelde kritiserer arrestasjonen som politisk motivert og et tegn på at politiske rettigheter er under press i USA. Jødiske støttespillere har demonstrert for Khalils løslatelse, og hans høygravide kone håper han løslates før barnet deres blir født.
19 dager siden
University of Florida har avbrutt et planlagt undervisningssamarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) innen kjønnsstudier. Samarbeidet skulle koble amerikanske og norske studenter i felles refleksjon rundt skeiv teori. Avbruddet begrunnes med det vanskelige politiske klimaet i USA, der guvernør Ron DeSantis har inntatt en sentral posisjon i «anti woke»-bevegelsen. Selv om kurset var utformet for å være nøytralt, frykter universitetet å miste føderal støtte under president Donald Trump dersom de underviser i temaer som føderale myndigheter ikke setter pris på. Leder Kari Jegerstedt ved UiB beskriver situasjonen som trist og skremmende.
1 måned siden
Studenten Mahmoud Khalil ble pågrepet etter ordre fra tidligere president Donald Trump, som vil deportere utenlandske studenter som deltar i demonstrasjoner. Pågripelsen har ført til store protester, blant annet i Trump Tower i New York. Demonstranter krever Khalils løslatelse og kritiserer anklagene om antisemittisme og Hamas-støtte fremsatt av utenriksminister Marco Rubio. En dommer har midlertidig blokkert utsendelsen, og Khalils advokat mener han målrettes for sin kritikk av amerikanske og israelske myndigheter. Trump har uttalt at flere arrestasjoner vil følge, rettet mot studenter som deltar i det han mener er pro-terroristisk og anti-amerikansk aktivitet.
6 dager siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.