Stortingsrepresentant Jenny Klinge (SP) har den siste tiden brukt bleier på jobb på grunn av diaré. Hun har delt åpent om dette i et debattinnlegg, og forteller at hun pendler mellom Oslo og Surnadal, noe som gjør situasjonen ekstra utfordrende.
Klinge håper å senke terskelen for å snakke om tilpasninger på arbeidsplassen, og understreker viktigheten av å jobbe når man kan og være sykemeldt når man må.
Hun har selv erfaring med å være sykemeldt i perioder, og mener det er viktig å finne kreative løsninger på problemer, selv om de kan være pinlige.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelforfatteren forteller om sin erfaring med å bruke bleie på jobb i en uke på grunn av kraftig diaré. Inspirert av Carina Olset, som har vært åpen om sin bruk av bleie på jobb grunnet kronisk tarmsykdom, har forfatteren valgt å jobbe til tross for plagene. Artikkelen diskuterer temaet sykefravær og argumenterer for at samfunnet bør fokusere mer på hvordan folk kan jobbe med sine plager, i stedet for å fordømme sykefravær. Forfatteren mener at en viss andel sykefravær er nødvendig for å unngå uførhet, men at toleransen for ulike plager i arbeidslivet bør økes. Artikkelen tar også opp bekymringen rundt økende uførhet, spesielt blant unge, og oppfordrer til å delta i arbeidslivet til tross for helseproblemer.
2 dager siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
3 måneder siden
Linn Godfredsen (35) opplevde intens hodepine og var sengeliggende i over to år. Til tross for dette fortsatte hun å jobbe som kompetanseutvikler med fleksible arbeidsforhold, og tok samtidig en mastergrad. Hun forsket på egne erfaringer med kronisk sykdom i arbeidslivet, og fant at åpenhet og fleksibilitet er viktig for å inkludere flere i arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er imponert over Linns innsats og lover tiltak for å inkludere flere i arbeidslivet. Regjeringen vil bruke 770 millioner kroner for å få 150 000 flere i arbeid, blant annet gjennom lønnstilskudd.
2 måneder siden
Rødt kritiserer dagens sykelønnsordning, og mener alvorlig syke «dømmes til fattigdom» ved overgang til AAP etter ett år. Partiet foreslår å forlenge sykepengeperioden og innføre en «tidskonto» for mer fleksibel bruk av sykedager. Kreftforeningen støtter behovet for en mer fleksibel ordning for å opprettholde kontakt med arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) erkjenner at dagens ordning har uheldige utslag, men understreker samtidig regjeringens bekymring for at endringer kan forverre situasjonen for de sykeste. Regjeringen samarbeider med Nav for å identifisere mulige forbedringer innenfor gjeldende rammer.
29 dager siden
Hans Inge Rønningen, ufør og ansatt i Rema 1000, opplever at det ikke lønner seg å jobbe over inntektsgrensen for uføretrygd, fordi han sitter igjen med lite av lønnen etter skatt. Rødt foreslår å heve grensen til 1G for å motivere flere uføre til å jobbe og bidra til samfunnet, og mener det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Arbeiderpartiet signaliserer vilje til å se på saken, men vil ikke love en økning til 1G. Regjeringen ønsker generelt at flere uføre skal kombinere trygd og arbeid, og vurderer regelendringer for å gjøre dette lettere, blant annet gjennom flere arbeidsforsøk uten tilbakebetalingsrisiko.
1 måned siden
En ufør person kritiserer arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna for å fremme en arbeidslinje som ikke fungerer for uføretrygdede. Vedkommende forteller om å tape penger på jobb fordi barnetillegget fjernes, og mener systemet straffer de som vil bidra. Kritikken er at det trengs handling for å endre dette. Personen oppfordrer Brenna til å lytte til de med erfaring som ufrivillig ufør, og endre systemet slik at det blir økonomisk mulig å jobbe uten å miste trygdeytelser.
4 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.
19 dager siden
Stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen inviterte Team Pølsa til Stortinget for å dele sine historier om å leve med funksjonsnedsettelser. Møtet gjorde inntrykk, og Sem-Jacobsen er nå enda mer oppsatt på å jobbe for at Grønkjær skisenter skal bli et nasjonalt parasenter. Hun planlegger å ta familie- og kulturkomiteen med dit for å vise dem arbeidet som gjøres. Sem-Jacobsen kjemper også for at FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) skal inkorporeres i menneskerettsloven, noe som vil kreve økte ressurser i kommunene.
1 måned siden
I en kronikk argumenterer en representant fra SV for at partiet tar folks problemer på alvor og vil prioritere å løse bemanningskrisen i helse-, omsorg- og oppvekstsektoren. SV mener det er viktig å rekruttere og beholde ansatte i disse sektorene, skape gode arbeidsplasser og redusere deltidsstillinger. De kritiserer høyresiden for å favorisere private løsninger som svekker offentlig velferd, og understreker at SV vil fortsette å drive frem sosiale velferdsreformer for å sikre trygghet for alle.
1 måned siden
Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik uttrykte bekymring for økende leiepriser i Oslo, noe som resulterte i kritikk fra en kommentator i Nettavisen. Kritikken gikk ut på at hun måtte «ta seg sammen». Engvik svarte at hun taler på vegne av mange som har det vanskeligere enn henne selv, og deler anonyme meldinger fra folk som sliter økonomisk. Hun understreker at hun vil fortsette å være en stemme for de som strever. Engvik er takknemlig for debatten rundt bolig- og leiepriser, og forteller at hennes engasjement allerede har hjulpet folk i vanskelige situasjoner med å finne en løsning.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den fastlåste situasjonen rundt sykelønnsordningen i Norge, der arbeidsminister Tonje Brenna ber LO om å komme tilbake til forhandlingsbordet. Dette skjer etter at LO brøt forhandlingene, mens NHO står fast på kravet om mer forskning og endring av ordningen. Det fremheves at sykefraværet koster samfunnet over 100 milliarder kroner årlig, og at Norge har et betydelig høyere sykefravær enn Sverige. Artikkelen argumenterer for at dagens sykelønnsordning bidrar til økt sykefravær og skulk, og at det er behov for en endring for å redusere kostnadene og øke yrkesdeltakelsen.
18 dager siden
Jan-Erik Søfteland opplevde å tape penger på å gå tilbake i jobb etter å ha vært ufør. Han uttrykte sin frustrasjon over Nav-systemet i et innlegg på sosiale medier, noe som førte til et møte med arbeidsminister Tonje Brenna. Søfteland jobber nå fulltid, men taper penger på det på grunn av kompliserte regler for avkorting av trygd. Regelverket gjør at han mister barnetillegget og taper omtrent 1000 kroner i måneden. Flere eksperter mener at dette er en vanlig problemstilling, og at regelverket kan være et hinder for uføre som ønsker å jobbe. Et flertall på Stortinget ønsker nå å øke fribeløpet for uføre.
2 måneder siden
Pia Olsrud, en lærer og tidligere kreftsykepleier, opplevde økonomiske vanskeligheter etter kreftbehandling da hun gikk over fra sykelønn til arbeidsavklaringspenger (AAP). Med redusert inntekt ble hun tvunget tilbake i full jobb før hun var klar, noe som går utover hennes helse. Kreftforeningen kritiserer dagens sykelønnsordning og tar til orde for en mer fleksibel løsning. Nav erkjenner behovet for forbedringer for langtidssyke. Arbeids- og inkluderingsministeren forsvarer ordningen, men innrømmer at den kan slå uheldig ut for alvorlig syke.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økende andelen unge uføretrygdede i Norge, spesielt de med psykiske diagnoser. Den forteller historiene om Paul og Benedikte, som begge har klart å komme seg ut av trygdestatistikken og inn i arbeidslivet. Paul ble ansatt i IT-selskapet Sicra etter at daglig leder leste om han i en artikkel, mens Benedikte fikk jobb ved Nordlandssykehuset gjennom prosjektet «Heilt Med». Begge fremhever viktigheten av tillit, tilrettelegging og et inkluderende arbeidsmiljø for å lykkes. Artikkelen understreker også at mange unge uføre kan delta i arbeidslivet med riktig oppfølging og at bedrifter som ansetter personer med utfordringer bidrar til et mer inkluderende samfunn.