Den norske kronen styrker seg noe etter at Norges Bank besluttet å holde renten uendret. Euroen handles for 11,34 kroner, og dollaren koster 10,52 kroner.
Norges Bank anslår at kronen vil holde seg nær dagens nivå. Kronestyrkingen kommer etter høyere inflasjonstall for februar.
En høy norsk rente gjør det mer attraktivt for investorer å plassere penger i Norge, men seniorstrateg Dane Cekov er usikker på om styrkingen vil vedvare.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg til sitt sterkeste nivå i 2025 mot både euro og dollar. Én euro koster nå 11,53 kroner, ned fra 11,77 ved årsskiftet, mens dollaren handles for 10,56 kroner, ned fra 11,37. Denne styrkingen skyldes overraskende høye inflasjonstall i februar, som igjen kan føre til at Norges Bank holder renten uendret. Økonomer antyder at renten kan forbli høyere lenger enn tidligere forventet. Til tross for den nylige styrkingen, er kronen fortsatt svakere enn før pandemien, da dollaren lå mellom åtte og ni kroner.
1 måned siden
Den norske kronen styrker seg markant mot både euro og dollar, og handles nå på sitt sterkeste nivå siden juli i fjor. Denne styrkingen kommer som følge av overraskende høye inflasjonstall for februar, noe som har skapt usikkerhet rundt Norges Banks kommende rentebeslutning. Flere økonomer spekulerer nå i om rentekuttet vil utebli. Handelsbanken påpeker at de sterke inflasjonstallene har ført til en reprising av det norske rentemarkedet, og valutastrateg Nils Kristian Knudsen fremhever at kronen har blitt en attraktiv valuta for investorer.
22 dager siden
Den norske kronen har svekket seg betydelig den siste tiden, noe som bekymrer økonomer. En svakere krone kan føre til økt inflasjon, og dermed utsette rentekutt fra Norges Bank. Tirsdag nådde euroen over 12 kroner, mens dollaren kostet rundt 11 kroner. Handelsbanken tror fortsatt på et rentekutt i september, mens Nordea Markets er mer skeptiske.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg betydelig mot dollaren, og nådde mandag sitt sterkeste nivå siden september i fjor. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at kronen har hatt medvind til tross for urolige børser og fallende olje- og gasspriser. Kronen har også styrket seg mot euro. Cekov påpeker at dollaren har svekket seg bredt, og at Trumps nye tollsatser kan påvirke kronekursen. Markedet venter nå på Norges Banks rentebeslutning, og flere økonomer tror et rentekutt kan utebli. Nordea Markets mener uendret rente kan styrke kronen ytterligere mot euroen.
1 måned siden
Den norske kronen styrker seg mot euro og dollar, og er på sitt sterkeste nivå siden juli i fjor. Styrkingen kommer etter inflasjonstall som har bidratt til økt rentedifferanse mot utlandet. Markedet priser nå inn en lavere sannsynlighet for rentekutt fra Norges Bank, men det er fortsatt en mulighet. Sentralbankens rentebeslutning tas onsdag og offentliggjøres torsdag. Uten rentekutt vil boliglånsrentene fortsatt ligge over 5,5 prosent. Økonomer påpeker at en sterkere krone paradoksalt nok kan øke sannsynligheten for rentekutt.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg betydelig mot dollar i år, hovedsakelig drevet av overraskende høy inflasjon i februar og en generell svekkelse av dollaren. Euroen har også styrket seg mot dollar på grunn av endringer i europeisk finanspolitikk og økte investeringer i forsvar. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen påpeker at svakere vekstutsikter i USA bidrar til dollarsvekkelsen. Samtidig kan økt inflasjon i Norge gjøre det vanskeligere for Norges Bank å kutte rentene, noe som igjen kan styrke kronen ytterligere. Det er nå usikkert om Norges Bank vil kutte renten i mars.
16 dager siden
Den norske kronen er historisk svak, noe som skaper utfordringer for Norges Bank med tanke på rentekutt. Kronekursen er svakere enn forventet, samtidig som kjerneinflasjonen ligger over målet. Oljeprisen er også lav, noe som bidrar til usikkerhet. Markedet forventer rentekutt, men sjeføkonom i Handelsbanken tror Norges Bank vil være avventende på grunn av den svake kronen og den vedvarende høye inflasjonen. Samtidig forventes det at Den europeiske sentralbanken vil kutte renten, noe som vil føre til at Norges rente blir dobbelt så høy som i Europa.
1 måned siden
Kronen har opplevd en betydelig styrking mot euro og dollar de siste ukene, men seniorstrateg Dane Cekov advarer om at denne trenden trolig ikke vil vare. Styrkingen startet etter overraskende høye inflasjonstall og en påfølgende nedjustering av renteforventningene. I tillegg har Trumps utspill om Venezuela og forventninger om at Norges Bank vil holde renten uendret, bidratt til kronens styrke. Cekov påpeker at markedet allerede har tatt høyde for en viss sannsynlighet for rentekutt, og han advarer om at et faktisk rentekutt kan utløse et kraftig fall i kronekursen. Han understreker at det skal lite til av negative nyheter før kronen igjen svekkes.
1 måned siden
Det er stor spenning før rentemøtet i Norges Bank. DNB Markets spår at en sterkere krone kan føre til lavere rentebane, dersom Norges Bank anser styrkingen som vedvarende. Kronen har styrket seg betydelig den siste tiden. Selv om DNB Markets ikke forventer rentekutt i mars, er det stor usikkerhet knyttet til Norges Banks beslutning, spesielt etter overraskende høye inflasjonstall. En undersøkelse viser at 16 meglerhus tror på uendret rente, mens 9 venter et kutt.
1 måned siden
Den norske kronen opplever en markant styrking mot dollaren i mars, drevet av overraskende høye inflasjonstall og forventninger om økte renter. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank fremhever at Donald Trumps konfronterende politikk og usikkerhet rundt tollsatser også bidrar til denne utviklingen. Tirsdag kostet en dollar 10,70 kroner, ned fra 10,90 før helgen. Statistikk fra SSB viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som ifølge Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen gjør et rentekutt mindre sannsynlig. Olsen spår at Norges Bank må heve rentebanen med 50 punkter.
1 måned siden
Den norske kronen viser en splittet utvikling, med styrking mot dollar og svekkelse mot euro. Endringene tilskrives blant annet USAs tollpolitikk og Europas økte investeringer, spesielt Tysklands planer om store investeringer i infrastruktur og forsvar, som bidrar til å styrke euroen. Markedet preges av usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk, noe som begrenser omsetningen. Kronekursen kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger fremover, men de fleste analytikere venter fortsatt rentekutt.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, og signaliserer et første rentekutt i mars. Dette til tross for at mange hadde håpet på et tidligere kutt. Sentralbanken begrunner sin forsiktighet med en svak kronekurs, spesielt mot dollaren, som gir utfordringer. I tillegg går norsk økonomi bra med lav arbeidsledighet og gode lønnsoppgjør, noe som bidrar til å holde prisveksten oppe. Nordmenn har også overraskende høy konsum og økende sparerate. Alt i alt ser ikke sentralbanken noen grunn til å stresse med rentekutt, selv om mange hadde ønsket seg det.
1 måned siden
Den norske kronen styrker seg mot euro i påvente av rentemøtet, og er nå på samme nivå som i fjor sommer. Analytikere mener dette kan gjøre sommerferien billigere. Bakteppet er den sterke prisstigningen i februar, som har ført til økte renteforventninger. Markedet venter spent på sentralbankens rentebeslutning. Høyere inflasjonstall bidrar til økt rentedifferanse mot utlandet, noe som også styrker kronen.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Renten har bidratt til å dempe prisveksten, men høy kostnadsvekst i bedriftene og færre forventede rentekutt i utlandet gjør at Norges Bank fortsatt ser behov for en innstrammende pengepolitikk. Arbeidsledigheten har økt noe, men fra et lavt nivå. Inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent, men det er fortsatt usikkerhet rundt den videre utviklingen.
1 måned siden
Den norske kronen opplever en kraftig styrkelse mot både euro og dollar, og når sitt sterkeste nivå hittil i år. Dette skyldes økende usikkerhet rundt veksten i USA, samt trusler om nye tollsatser på import fra Europa. Investorer ser nå på kronen som en tryggere havn, spesielt sammenlignet med dollaren, og lav politisk risiko i Norge gjør landet attraktivt for investorer fra blant annet Asia og Midtøsten. I tillegg bidrar økte renteforventninger i Norge til å styrke kronen ytterligere.