Barnevernet i Skien har de siste fire årene betalt for utenlandsturer for åtte barn og unge med sammensatt problematikk, noe som har skapt debatt. Høyre-politiker Mahmoud Farahmand kritiserer praksisen og mener det er en fallitterklæring for barnevernet, som han mener «outsourcer» oppdragelsen.
Barnevernet i Skien forsvarer tiltaket med at det kan være et godt hjelpetiltak for enkelte barn, og at det er billigere enn institusjonsopphold. De avviser at det er snakk om tvang eller outsourcing av oppdragelse, og understreker at det er snakk om et fåtall barn.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe påpeker at det ikke finnes noen nasjonal oversikt over slike turer, og understreker den lokale kontrollen hos kommunene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Høyre og Nordkalottfolket kritiserer Sametingets tilbud om gratis barnehageplasser i samiske barnehager utenfor kjerneområdene. Kritikken går ut på at midlene heller burde vært brukt på å utdanne flere samiskspråklige lærere, da ordningen slik den er nå favoriserer enkelte familier uten å løse det underliggende problemet med lærermangel. Sametingsråden forsvarer ordningen og mener den er et viktig rekrutteringsgrunnlag for å øke antall samiske språkbrukere, samtidig som de har stipendordninger for å utdanne lærere. Foreldreutvalget støtter begge tiltakene, mens kunnskapsministeren overlater til Sametinget å kommentere ordningen.
4 måneder siden
Tidligere Ap-nestleder Hadia Tajik kritiserte Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) for å foreslå at barnevernet skal kunne sperre kriminelle barn inne. Tajik mener dette er en fallitterklæring og etterlyser mer forebygging. Venstres sosialbyråd Julianne Ferskaug og Høyres Arina Aamir anklager Tajik for feilinformasjon og peker på at Ap-regjeringen selv har foreslått lignende tiltak som trygghetshus. Ferskaug hevder Ap ikke forstår Oslos utfordringer og viser til økt ungdomskriminalitet under Ap-styret. Tajik svarer med å anklage Høyre og Venstre for å prioritere skattekutt fremfor barnevern.
7 dager siden
Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen la fram en rapport som kritiserer at utfordringene i barnevernet har vedvart over lang tid uten tilfredsstillende løsninger. Rapporten peker på at Bufetat ikke klarer å oppfylle sin plikt til å tilby forsvarlige plasseringstiltak når kommunene ber om det, og at brudd på denne bistandsplikten har økt kraftig siden 2022. Riksrevisjonen fremhever også samarbeidsproblemer mellom forvaltningsnivåene og manglende tilbud i andre velferdstjenester som viktige årsaker til at barn ikke får nødvendig hjelp. Schjøtt-Pedersen understreker at det er kritikkverdig at barn ikke får det tilbudet de trenger, og at situasjonen er sammensatt med flere underliggende faktorer.
2 måneder siden
I en meningsartikkel forsvarer regjeringen sin innsats mot barnefattigdom, og kritiserer Venstre for å ikke anerkjenne resultatene. Regjeringen viser til at barnefattigdommen har gått ned for tredje året på rad, etter en periode med økning under Solberg-regjeringen. Dette tilskrives en rekke tiltak, som skattelettelser, økt barnetrygd og billigere barnehage og SFO. Venstre anklages for å ignorere den positive utviklingen og for å unnlate å nevne økningen i barnefattigdom under deres egen regjeringstid. Regjeringen understreker betydningen av universelle velferdsordninger og tiltak for å få flere i arbeid, og gjentar at kampen mot barnefattigdommen fortsetter.
2 måneder siden
Flere sykehus i Norge praktiserer egenbetaling for bedøvelse av barn, selv om helsetjenester for barn under 16 år skal være gratis. Dette gjelder blant annet bedøvelsesplaster som brukes før sprøytestikk. Foreldre beskriver ordningen som kynisk og urettferdig, spesielt for familier med barn som trenger hyppige prosedyrer. Rødt kritiserer praksisen og mener gratis helsehjelp må gjelde alle barn. Helseminister Jan Christian Vestre har lovet å rydde opp og har bedt om en oversikt fra alle sykehus for å sikre lik behandling.
1 måned siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter kritikk fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) angående manglende døgnåpent psykisk helsetilbud for barn og unge, spesielt de under barnevernets omsorg. Trøen reagerer på at barne- og ungdomspsykiatriske klinikker fortsatt er helgestengt og mener regjeringen mangler handlekraft. Vestre svarer at helseforetakene har ansvaret og viser til igangsatte tiltak som ambulante team. Trøen er kritisk til at ministeren tilsynelatende baserer seg på informasjon fra TV 2 fremfor interne styringssignaler, og krever at Vestre aktivt prioriterer et døgnåpent tilbud.
1 måned siden
En TV 2-undersøkelse avslører at flere helsetiltak for barn og unge med rus- og psykiatriutfordringer fortsatt mangler, til tross for tidligere løfter fra regjeringen. Dette inkluderer manglende psykiatriteam i barnevernsinstitusjoner, treg satsing på heldøgnsplasser og helgestengte klinikker. Høyres Tone Trøen kritiserer regjeringen for manglende handling og bringer saken til Stortinget. Helseminister Jan Christian Vestre forsvarer seg med at helseregionene jobber med å implementere tiltakene, og takker samtidig en mor som har engasjert seg i saken. Utvalgsleder Erik Stene påpekte tidligere at manglende handling ville føre til flere dødsfall, noe som har vist seg å stemme.
1 måned siden
Stjørdal kommune har vedtatt å flytte de 8 år gamle, utviklingshemmede tvillingdøtrene til Tonje Avløs til en barnebolig, begrunnet med at de mener barna vil få bedre oppfølging av helsepersonell der. Foreldrene er sterkt uenige og fremhever viktigheten av familiens nærhet og omsorg for jentenes utvikling. Norsk forbund for utviklingshemmede kritiserer også vedtaket, og understreker barns rett til å vokse opp i en familie. Familien har engasjert advokat for å kjempe mot avgjørelsen. Kommunen mener at en barnebolig best kan ivareta barnas behov, mens foreldrene frykter at en slik plassering vil ha en negativ innvirkning på jentenes trivsel og utvikling, og viser til tidligere negative erfaringer med barnebolig.
4 måneder siden
Barne- og familieminister Kjersti Toppe forteller om sin erfaring som seksbarnsmor og hjemmeværende. Hun kritiserer samfunnets manglende verdsetting av omsorgsarbeid i hjemmet og skråblikket hun møtte. Toppe mener foreldre må ha frihet til å velge omsorgsløsning for barna. KrF kritiserer Toppe for kutt i kontantstøtten, som de mener skaper ulikhet. Toppe forsvarer kontantstøtten som en viktig støtte for lavtlønte. Hun understreker at familier trenger fleksibilitet i småbarnsperioden, og at en 'slækk' i jobb kan være bra for psyken. Hun er uenig i at man skal klandres om man ikke har barn i barnehage.
24 dager siden
Rekordmange barn i Norge venter på fosterhjem, noe som skaper bekymring hos Fosterhjemsforeningen. De krever tiltak fra politikerne for å bedre situasjonen, da mange fosterforeldre sliter økonomisk og føler seg utilstrekkelige. En tidligere fostermor understreker behovet for kompetanse og støtte. Venstre-politiker Grunde Almeland mener situasjonen er alvorlig og krever hastetiltak fra barne- og familieministeren. Barne- og familiedepartementet sier de vil bedre situasjonen gjennom et kvalitetsløft for barnevernet, økt beslutningsmyndighet for fosterforeldre og mer forutsigbare økonomiske rammer.
21 dager siden
Norge har tatt imot åtte barn fra Gaza for medisinsk behandling. Utenriksminister Espen Barth Eide sier at helsesystemet i Gaza har kollapset, og er glad for at Norge kan hjelpe. Barna er enten krigsskadde eller har alvorlige diagnoser som ikke kan behandles i Gaza. Evakueringen er en del av en større humanitær innsats støttet av Norge og koordinert gjennom EUs ordning for sivil beredskap. Eide takker rumenske myndigheter for deres bistand med evakueringen. Seks palestinske barn ble evakuert til Norge i desember.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Vestland kritiserer barnevernstjenesten i en kommune for omfattende svikt i oppfølgingen av barn etter at moren ble drept. Barnevernet mottok flere bekymringsmeldinger, inkludert fra politiet, før drapet, men unnlot å snakke med barna eller hente inn tilstrekkelig informasjon. De åpnet ikke undersøkelsessak etter drapet og snakket ikke med barna før fem måneder senere. Statsforvalteren mener dette har påført barna tilleggsbelastninger og mulig mistillit til barnevernet. Kommunedirektøren forsvarer seg med at barnas stemme ble hørt via omsorgspersoner, men Statsforvalteren er uenig. Barnevernet kritiseres også for ikke å ha hentet inn informasjon fra tidligere barnevernstjenester.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) slår alarm om det de mener er misbruk av sosialhjelp, der penger sendes ut av landet. Kristoffer Sivertsen, FrPs førstekandidat i Rogaland, foreslår å avkorte stønaden krone for krone for de som sender penger utenlands. Han mener sosialhjelp skal hjelpe folk i Norge, ikke finansiere utenlandske regimer. Sivertsen viser til SSB-tall som indikerer at en stor andel av sosialhjelpen går til innvandrere, og at det er en sammenheng mellom sosialhjelp og pengeoverføringer til utlandet. FrP ønsker å stoppe dette, og mener det går på bekostning av barn i Norge. Erlend Wiborg støtter forslaget og ser frem til en intern debatt om løsninger.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan vinterferien kan være en vanskelig tid for barn som vokser opp i familier med dårlig råd, der manglende økonomiske ressurser hindrer deltakelse i aktiviteter og skaper utenforskap. Selv om SSB-tall viser en nedgang i antall familier med lav inntekt, er det fortsatt mange barn som lever under fattigdomsgrensen, noe som fører til sosial isolasjon og manglende muligheter. Artikkelen understreker at både NAV og politikere må ta ansvar for å sikre at alle barn får en trygg oppvekst og like muligheter, uavhengig av familiens økonomiske situasjon. NAV bør forbedre sin oppfølging og kompetanse, mens politikere må sikre nødvendige ressurser og tiltak.
8 dager siden
I NRK-programmet «Debatten» ble norsk utenlandsadopsjon satt under kritisk søkelys, med programleder Fredrik Solvang som stilte spørsmål ved lovligheten og etikken i praksisen. Flere etablerte oppfatninger, som at alle adopterte barn var foreldreløse og at dokumentasjonen alltid var korrekt, blir nå utfordret. Forfatter og adoptivmor Kristin Molvik Botnmark uttrykte både kjærlighet til sitt adoptivbarn og kritikk av adopsjonspraksisen, og understreket at adopsjon ikke bare er en privatsak, men et samfunnsansvar. Debatten har ført til at utenlandsadopterte som Uma Feed nå saksøker staten for manglende hensyn til deres rettigheter, identitet og tap av språk, kultur og familiehistorikk. Det oppfordres til at norske myndigheter og samfunnet revurderer praksisen som stammer fra 1960-tallet og begynner å lytte til de utenlandsadopterte selv.