En pressemelding fra FHIS viser at 2024 ble et rekordår for gonorésmitte i Norge, med totalt 3127 rapporterte tilfeller. Av disse var 2217 menn og 909 kvinner. Dette er en økning fra 2985 tilfeller i 2023.
Smitten har økt blant menn, mens det har vært en nedgang blant kvinner. En bioingeniør ved OsloMet uttrykker bekymring over utviklingen og mener at mange undervurderer risikoen ved kjønnssykdommer.
Ubehandlet gonoré kan føre til alvorlige helsekomplikasjoner som infertilitet og kroniske smerter. Gonoré omtales som «kjønnsråte» blant unge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet viser at 2024 ble et rekordår for gonoré-smittede, med 3127 tilfeller. Smitten økte mest blant menn, mens det var en nedgang hos kvinner. En undersøkelse viser at mange unnlater å teste seg etter ubeskyttet sex, selv om de anser kjønnssykdommer som alvorlige. Gonoré kan føre til alvorlige helsekomplikasjoner, og det er en økende risiko for antibiotikaresistens. Testing for kjønnssykdommer er gratis i Norge, og det oppfordres til jevnlig testing, spesielt ved bytte av partnere.
3 måneder siden
Antall gonoré-tilfeller i Norge har nådd rekordhøyder i 2024, med 3127 rapporterte tilfeller. En undersøkelse viser at mange unngår testing etter ubeskyttet sex, til tross for at de anser kjønnssykdommer som alvorlige. Dette fører til økt smitte og risiko for alvorlige komplikasjoner som infertilitet og betennelser. Det er også bekymring for økende antibiotikaresistens. Eksperter oppfordrer til bruk av kondom og regelmessig testing for å redusere smitte og forhindre komplikasjoner. Gonoré, også kjent som kjønnsråte, kan behandles med antibiotika, men det er viktig å ta ansvar for egen og andres helse.
3 måneder siden
Norge har i 2024 opplevd en rekordøkning i gonorétilfeller, med 3127 rapporterte tilfeller, en økning fra 2985 i 2023. En undersøkelse viser at mange unnlater å teste seg etter ubeskyttet sex, til tross for at de anser kjønnssykdommer som en helserisiko. Eksperter understreker viktigheten av jevnlig testing, da de fleste med gonoré ikke opplever symptomer. Det er også bekymring for økende antibiotikaresistens, da det allerede er registrert enkelte tilfeller i Norge. Det oppfordres til å bruke kondom og teste seg ved partnerbytte.
23 dager siden
Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser en nedgang i gonoré- og klamydiatilfeller blant unge under 30 år i Norge. Etter en kraftig økning i gonorétilfeller i 2022 og 2023, har trenden nå snudd. Samtidig fortsetter nedgangen i klamydiatilfeller for andre år på rad. I 2024 ble det meldt 3150 tilfeller av gonoré, en økning på 6 prosent fra året før, mens klamydiatallene viser en nedgang på 18 prosent, med 23.117 tilfeller. FHI mener økt oppmerksomhet og forebyggende arbeid kan ha bidratt til nedgangen, men advarer om at gonoré fortsatt er svært smittsomt.
23 dager siden
Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser en nedgang i klamydiatilfeller i Norge, med det laveste antallet siden 2013. Gynekolog Siri Kløkstad ved Sex og samfunn ser dette som et tegn på økt kondombruk og en endring i holdninger blant unge. Samtidig opplever Norge en økning i gonorétilfeller, spesielt blant menn som har sex med menn. Til tross for nedgangen i klamydia, oppfordrer helsemyndighetene til fortsatt fokus på forebygging og testing for å redusere smitte av seksuelt overførbare sykdommer.
2 måneder siden
En ny rapport fra ECDC viser en kraftig økning i seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) i Europa. Gonoré og syfilis har hatt en betydelig økning i 2023, med henholdsvis 31 % og 13 % flere tilfeller enn året før. Klamydia er fortsatt den mest rapporterte kjønnssykdommen. Økt testing forklarer delvis økningen, men endringer i seksuell atferd, som mindre kondombruk, kan også spille en rolle. ECDC understreker behovet for umiddelbare tiltak og anbefaler konsekvent kondombruk og åpen kommunikasjon om seksuell helse.
1 måned siden
En undersøkelse viser nedgang i kondombruk blant unge i Norge, noe RFSU finner bekymringsfullt. Mange unge anser kondomer som upraktiske og ser ikke klamydia som en alvorlig trussel på grunn av enkel behandling. Dette øker risikoen for spredning av kjønnssykdommer. Sex og samfunn understreker viktigheten av kondombruk og foreslår undervisning om dette i skolen. Universitetet tilbyr anonyme teststasjoner for klamydia.
3 måneder siden
En markant økning i klamydia- og gonorésmitte er observert blant unge etter jule- og nyttårsfeiringen. Mange smittede opplever ingen symptomer, noe som gjør det vanskelig å oppdage infeksjonen. Helsesykepleiere understreker viktigheten av regelmessig testing etter partnerbytte, da begge sykdommene er svært smittsomme. Ubehandlet kan disse infeksjonene føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert infertilitet. Testingen er enkel og gratis, og tilbys på flere steder som skoler og helsestasjoner. Helsesykepleiere oppfordrer ungdom til å teste seg for å unngå alvorlige helsekonsekvenser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i borreliose-tilfeller i Norge, med rekord i 2024. Per Johnny Voldseth fra Møre og Romsdal fikk alvorlige komplikasjoner etter flåttbitt, inkludert lammelser og måtte sy igjen øynene. Flåttsenteret forklarer at klimaendringer og endret arealbruk bidrar til økningen av flått. De understreker viktigheten av å sjekke seg for flåttbitt og søke legehjelp ved symptomer, selv om de fleste blir friske.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest smittede, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen, og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker viktigheten av å følge med på klimaet for å forutse utviklingen av smittebildet. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer.
23 dager siden
Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterer om 727 registrerte selvmord i Norge i 2024, fordelt på 535 menn og 192 kvinner. Halvparten av de som tok sitt eget liv var under 47 år. Selvmordsraten har økt til 13,2 per 100.000 innbyggere, som er den høyeste siden årtusenskiftet, men tilsvarende nivå som i 2018 og 2023. FHI påpeker at dette indikerer en fortsettelse av den svakt økende trenden i selvmordstall de siste årene.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest tilfeller, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker at klimaet vil avgjøre utviklingen av smittebildet fremover. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer på borreliose.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefalte i 2023 at unge menn og risikogrupper skulle få gratis HPV-vaksine, men dette ble ikke prioritert i statsbudsjettet. Kreftforeningen og eksperter er skuffet over dette, og mener det er kjønnsdiskriminering da jenter har fått tilbud om gratis vaksine siden 2009, mens gutter først fikk tilbud i 2018. Det har heller ikke vært et opphentingsprogram for gutter. Helse- og omsorgsdepartementet sier at HPV-viruset rammer kvinner i større grad, men åpner for at vaksinen kan inkluderes i voksenvaksinasjonsprogrammet senere. Det er ikke et screeningprogram for menn slik det er for kvinner, og HPV-relatert kreft hos menn er økende.
3 måneder siden
Sverige opplever en rekordøkning av salmonellatilfeller i 2024, det høyeste siden 2007. Dette skaper bekymring, spesielt med tanke på nordmenns grensehandel der mange kjøper egg. Salmonella smitter gjennom mat, særlig egg som brukes rå eller lett varmebehandlet, og kan overleve i eggeplommen. Eksperter understreker viktigheten av god mathygiene, korrekt varmebehandling og oppbevaring av egg for å unngå smitte. Nordmenn som handler egg i Sverige bør være ekstra oppmerksomme på risikoen og følge anbefalinger for mathygiene. Smittesporing pågår, men forbrukernes bevissthet er avgjørende for å hindre videre spredning.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.