Ski-VM i Trondheim møter kritikk for pengebruken, der politikere fra Rødt og MDG mener prestisje har overtrumfet økonomisk nøkternhet. MDG kritiserer manglende utnyttelse av posisjonen som eneste søker og uforutsette utgifter.
VM-sjefen avviser kritikken, fremhever samarbeidet med kommunen og argumenterer for at kostnadsøkningen følger prisstigningen siden 2021.
Han trekker frem fotballhallen som et eksempel på vellykket bruk under mesterskapet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere i Trondheim er skeptiske til at kommunen har brukt 1,2 milliarder kroner på ski-VM. Rødt-politiker Roald Arentz mener pengebruken er for høy og at pengene heller burde gått til skoler, helsevesen og svømmeopplæring. Han påpeker at mange skoler i Trondheim ikke når kravene om lærertetthet. Kommunen hadde et krisebudsjett, men ble reddet av en bevilgning på 213 millioner kroner fra regjeringen. Arentz tviler på at oppgraderingen av Granåsen vil gi en avkastning som forsvarer kostnadene, men understreker at han ikke er motstander av selve arrangementet, men kostnadsfordelingen.
2 måneder siden
Trondheim kommune har brukt over 1,2 milliarder kroner på ski-VM i Granåsen, noe som har ført til reaksjoner. Finansbyråden i Trondheim kommune mener at kostnadene har blitt for høye, spesielt knyttet til provisoriske løsninger. Samtidig påpeker Trondhjems svømme- og livredningsklubb behovet for flere svømmeanlegg i kommunen, og mener disse blir nedprioritert til fordel for VM. Rødt reagerer også på de høye kostnadene og mener kommunen burde trukket seg fra avtalen om de hadde visst hvor dyrt det ville bli. Finansbyråden ønsker nå en debatt om hva det skal koste å arrangere mesterskap.
1 måned siden
MDGs gruppeleder i Trondheim bystyre, Thomas Sakshaug, kritiserer pengebruken på 1,2 milliarder kroner for ski-VM, og kaller det en uklok investering. En meningsmåling viser at nordmenn er splittet i synet på Trondheims pengebruk, med størst skepsis i aldersgruppen 30-65 år. Sakshaug mener pengene burde vært brukt på andre områder i kommunen, og stiller spørsmål ved prioriteringen av hoppbakken. Han påpeker også at næringslivet ikke opplevde stor omsetningsvekst under arrangementet. Mildvær og behovet for kunstig snøproduksjon aktualiserer spørsmålet om klimaendringenes innvirkning på fremtidige vinterarrangementer.
3 måneder siden
En fanklubbleder kritiserer de høye prisene i Trondheim under Ski-VM, og mener det grenser til økonomisk utnyttelse av folk. Han påpeker at prisene på overnatting, bobilparkering og transport er langt høyere enn ved andre internasjonale arrangementer. Dette skremmer bort både norske og utenlandske supportere, og kan føre til at mange ikke får oppleve mesterskapet. Arrangørene frykter at overprising kan føre til at utleiere ikke får leid ut. Trondheim Parkering begrunner prisøkningen med økte driftskostnader og høy etterspørsel.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer pengebruken og mangelen på åpenhet under ski-VM i Trondheim. Den stiller spørsmål ved kostnadene for hoppanlegget, som beløper seg til 444 millioner kroner, og stiller spørsmål ved verdien av investeringen. Arrangementets bærekraftsprofil kritiseres også, med henvisning til transport av utstyr og energikrevende snøproduksjon. Manglende tilgang for lokalradio og favorisering av VM-sponsor Adresseavisen i nyhetsformidlingen fremheves som eksempler på manglende åpenhet. Artikkelen konkluderer med at ærlighet og åpenhet er viktigere enn selve arrangementet.
2 dager siden
Stavanger konserthus brukte over 200.000 kroner på en avskjedsfest for sin direktør. Dette skjer samtidig som eierkommunen Stavanger kutter kostnader.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende «sløseripopulismen» i Norge, der kritikk av offentlig pengebruk og ineffektivitet har blitt mer fremtredende. Et eksempel er Tøyenbadet i Oslo, som etter en kostbar oppussing åpnet med synlige feil. Denne kritikken har fått fotfeste i sosiale medier og den offentlige samtalen, og partier som Frp har utnyttet frustrasjonen ved å love skattekutt og billigere strøm. Flere profilerte personer har også fått et stort publikum ved å kritisere offentlig sløsing. Samtidig er det en økende følelse av at staten har for mye makt over folks økonomi, og at mange ønsker å beholde mer av sine egne penger. Det understrekes at debatten om sløsing er viktig, men at man må være forsiktig med forenklinger.
2 måneder siden
Ski-VM i Trondheim har en kostnadsramme på over 1,2 milliarder kroner, noe som har skapt reaksjoner. Oppgraderinger av Granåsen utgjør en stor del av kostnaden, men mye av dette ville blitt gjort uavhengig av mesterskapet. Per Osland, daglig leder i Trondheims svømme- og livredningsklubb, uttrykker frustrasjon over mangelen på svømmeanlegg i byen, spesielt sett i lys av de høye VM-kostnadene. Finansbyråd Kjetil Reinskou innrømmer at de ikke har hatt god nok kontroll over utgiftene til provisoriske løsninger.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler en konflikt rundt Oslos økonomiske situasjon, der Stortinget har vedtatt økt skatteutjevning som fører til at Oslo må spare penger. Forslag om å utsette eller utrede en særskilt støtteordning for Oslo ble nedstemt av regjeringspartiene Ap og Sp, samt SV. Dette har ført til kritikk fra opposisjonen, som mener at de rødgrønne politikerne forsøker å unndra seg ansvar for situasjonen. Artikkelen peker også på at store investeringsprosjekter i Oslo, som Fornebubanen og Ny vannforsyning, bidrar til kommunens økonomiske utfordringer.
4 dager siden
Stavanger kommune står i en alvorlig økonomisk krise og kutter goder for sine ansatte. Samtidig arrangerte det kommunalt eide Stavanger konserthus en kostbar avskjedsfest for sin direktør.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg har uttrykt usikkerhet rundt havvind, noe som har ført til kritikk fra Frp-leder Sylvi Listhaug. Stoltenbergs uttalelser kommer etter at Finansdepartementets eget utvalg har konkludert med at havvind ikke er et lønnsomt klimatiltak. Listhaug anklager regjeringen for sløsing med skattebetalernes penger, mens statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer regjeringens grønne satsinger og pengebruk. Støre understreker at regjeringen vil møte høyresidens kritikk av offentlig pengebruk, men vil prioritere å verne førstelinjetjenester.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Trygve Slagsvold Vedums periode som finansminister, og hevder at hans politikk har ført til økte priser på strøm, drivstoff og matvarer. Det påstås at Vedum har stemt ned forslag fra Frp om å redusere avgifter og moms, og at hans politikk har truet arbeidsplasser og verdiskapning. Videre hevdes det at Vedum har prioritert grønne prosjekter og bistand fremfor velferdstjenester som skoler og eldreomsorg. Artikkelen konkluderer med at Norge trenger en ny regjering med Frp og Høyre for å endre kursen.
4 måneder siden
Oslo kommune skal bruke nesten to millioner kroner på et lysshow på nyttårsaften, noe som har skapt sterke reaksjoner fra Rødt. Siavash Mobasheri i Rødt mener dette er sløsing og feil prioritering av midler, spesielt i en tid hvor kommunen har økonomiske utfordringer. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) forsvarer derimot lysshowet, og argumenterer for at det er en viktig markering av nyttår. Han påpeker at det er en mer moderne og støyvennlig løsning enn det tradisjonelle fyrverkeriet. Kostnaden for lysshowet er betydelig høyere enn for tidligere fyrverkeri.
2 måneder siden
Nettavisen melder at 930 millioner kroner i bompengeinntekter ikke ble brukt i Oslo-området i fjor. NAF reagerer kraftig og mener det gir inntrykk av at bilistene kun er en melkeku, og foreslår å senke takstene inntil pengene brukes. Oslo kommune avviser kritikken og sier alle bompengene blir satt i arbeid, men erkjenner at utgiftene fordelte seg annerledes enn forventet. Forsinkelser i store prosjekter som Fornebubanen er en viktig årsak til at pengene ikke er brukt. MDG etterlyser mer ambisiøse planer for å bruke bompengene.
2 måneder siden
En artikkel i Nettavisen avdekker at Bane Nor bruker 1,4 milliarder kroner på eksterne konsulenter i 2024, en betydelig økning fra 257 millioner i 2017. Kritikere, som Rødt-politiker Mímir Kristjánsson, mener dette er et resultat av politisk styrt nedbemanning og påfølgende avhengighet av konsulenter. Mange tidligere ansatte har startet egne selskaper og leies inn igjen til høye priser. Høyre forsvarer konsulentbruken med at det skyldes økt aktivitet og nye prosjekter, mens MDG foreslår å skille ut nyinvesteringer i et eget selskap for å tydeliggjøre ansvarsfordelingen. Det er bred enighet om at situasjonen krever strakstiltak.