Hageekspert Tommy Tønsberg advarer mot at tujahekker kan bli brune og dø på grunn av frost i bakken kombinert med sterk sol. Når tujaen først er brun, er det for sent å redde den.
Forebyggende tiltak inkluderer å dekke tujaen med striesekk for å beskytte mot solen, samt regelmessig vanning og gjødsling i etableringsfasen.
Som et alternativ til tuja anbefaler Tønsberg barlind, som tåler beskjæring bedre og kan få nytt grønt bar på brune kvister.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Ekspert Knut Olav Skrindo fra Norsk Juletre gir råd for å holde juletreet friskt. Han anbefaler å akklimatisere treet i et rom med mellomtemperatur før pynting, og å skjære et nytt snitt i stammen før det settes i vann. Treet kan drikke store mengder vann det første døgnet, så det er viktig å fylle på. Unngå varmt vann og plasser treet unna varmekilder. Skrindo avliver myter om bruk av viagra og rom, og anbefaler plantenæring. Etter jul kan greinene brukes i blomsterbed og stammen som ved, men gran må tørkes før bruk i peis. Viktigst av alt: Monter en stjerne på toppen.
4 måneder siden
Eksperter advarer om at frysebokser ikke bør stå i for kalde rom, som uisolerte kjellere, uteboder, garasjer eller hytter om vinteren. For lav temperatur kan føre til at kompressoren slites ut fordi smøremidlene blir tykkere. Dette kan resultere i at fryseren går i stykker, og slike skader dekkes ikke av forsikringen. Forsikringen dekker kun skader som skyldes plutselige og tilfeldige hendelser, som lynnedslag. I tillegg kan garantien bortfalle hvis fryseren ikke brukes i henhold til bruksanvisningens anbefalte romtemperatur. Det anbefales å installere en varmekilde for å holde temperaturen stabil.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd for å holde et ekte juletre friskt gjennom julen. Det anbefales å velge et tre som ser friskt ut og ikke drysser. Når treet er hentet hjem, bør man kutte 1,5-2 cm av stammen for å åpne porene. Treet bør akklimatiseres i et døgn i en bøtte med vann i et rom med 10-15 grader. Det er viktig å vanne treet jevnlig, gjerne med varmt vann, og unngå å plassere det nær varmekilder. Hvis man reiser bort, kan en flaske med vann i juletrefoten sørge for vanning.
3 måneder siden
En rørlegger advarer om risikoen for frostskader på vannrør når temperaturene synker. Det er meldt om kaldt vær i hele landet, med temperaturer ned mot 20-30 minusgrader flere steder. Rørleggeren understreker viktigheten av å holde plussgrader i alle rom med vannrør, spesielt i eldre hus og hytter. Han anbefaler å lukke vinduer og lufteluker for å unngå trekk, og sørge for luftsirkulasjon i kalde sjakter. For hytter er det viktig å stenge vannet og holde hytta varm for å unngå frostskader. Kulden har allerede ført til svært lave temperaturer flere steder i landet.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot å stable snø inntil husveggene, en vanlig praksis tidligere brukt for isolasjon. Snø mot veggen kan føre til fukt- og råteskader ved å blokkere luftespalter og ventilasjonsluker, som er viktige for drenering og ventilasjon. Smeltende snø gir stor fuktbelastning og øker risikoen for frostsprengning. Det er viktig å sørge for god drenering og fjerne snø fra husveggen, spesielt etter takmåking, for å unngå kostbare skader. Ekspertene understreker at selv om snø isolerer, kan store mengder langs grunnmuren og husveggen skape problemer.
8 dager siden
Etter en lang og våt vinter kan skjulte fuktskader som råte og hussopp utvikle seg i huset, noe som kan føre til store og kostbare reparasjoner. Biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring anbefaler en grundig vårsjekk for å oppdage slike problemer tidlig. Sjekken bør omfatte yttervegger, tak, overganger, kjeller og loft. Det er viktig å kontrollere kledning, maling, takstein, beslag og takrenner, og sørge for at vann ledes bort fra grunnmuren. Overganger rundt vinduer, dører og ventiler må være tette for å hindre fuktskader. Kjelleren bør inspiseres for fukt, mugg og kondens, mens loftet må ha god ventilasjon og være tett for å unngå råte. En slik vårsjekk kan spare huseiere for store kostnader og sikre at huset tåler vårens skiftende værforhold.
18 dager siden
Artikkelen åtvarar om sterk UV-stråling i påska, sjølv om vêret er skiftande. Ekspertar tilrår å sjekke UV-indeksen og beskytte seg mot sola, spesielt sidan sein påske gir sterkare stråling. Også overskya vêr kan vere skadeleg, og snø reflekterer strålane. Det er viktig å smøre seg, sjølv på fjellet.
20 dager siden
Artikkelen understreker viktigheten av solkrem om våren, da huden er ekstra sårbar etter vinteren. Hudlege Reza Sohrab forklarer at huden er uforberedt på vårsolen. Kjemiker Alexander Sandtorv anbefaler solfaktor 30 eller høyere, og råder til å prøve billigere alternativer først. Valg av solkrem bør baseres på preferanser og hudtype; solfaktoren er viktigere enn prisen. For barn anbefales solkremer med fysiske filtre, og babyer under 12 måneder bør unngå direkte sollys. Artikkelen minner om å kombinere solkrem med andre solbeskyttelsestiltak og sjekke holdbarheten på gamle solkremer.
14 dager siden
Artikkelen tar for seg vanlige myter om soling og solkrem. Hudlege Miray Al-Mustafa understreker viktigheten av å unngå sterk sol, bruke fysiske barrierer som klær og hatt, og bruke solkrem som siste utvei. Fagrådgiver Anne Blakseth Nordby i Apotek 1 avkrefter også flere myter, som at solkrem gir kviser, reduserer vitamin D-produksjonen, er klissete, eller at sminke med solfaktor er tilstrekkelig. Det understrekes at tilstrekkelig mengde solkrem og hyppig påføring er viktig for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse, og at soling generelt øker risikoen for hudkreft.
2 måneder siden
En ekspert anbefaler å ta flåttvaksinen nå, spesielt for de som bor i flåttrike områder langs kysten av Sør-Norge. Antall tilfeller av Lyme borreliose er økende, men selv om det ikke finnes vaksine mot denne sykdommen, kan man vaksinere seg mot skogflåttencefalitt (TBE). Klimaendringer og mer tid tilbrakt i naturen bidrar til økningen av flåttbårne sykdommer. Vaksinen bør tas på høsten for å være klar til våren, men kan også tas tidligere ved reise til risikoområder. Selv etter vaksinasjon er det viktig å sjekke for og fjerne flått.
19 dager siden
NVE advarer mot våris, som de beskriver som den farligste istypen, og oppfordrer folk til å være forsiktige på islagte vann. Isen er spesielt svekket i lavlandet i Sør-Norge, mens den i Nord-Norge og i fjellet fortsatt er relativt trygg. Det er viktig å sjekke istykkelsen, unngå områder med strøm under isen, og aldri gå alene. Våris kan gjøre det vanskelig å komme seg opp av vannet om uhellet skulle være ute.
23 dager siden
Artikkelen omhandler skredfare i påsken på bakgrunn av lite snø i Sør-Norge. Varmt vær kan føre til ustabile forhold og øke skredfaren, selv om det generelt er lite snø. Skredeksperter anbefaler å sjekke vær- og skredvarsler, unngå bratt terreng og ta fjellvettreglene i bruk. DNT oppfordrer folk til å planlegge turen godt og vurdere alternative aktiviteter som fotturer eller båtturer dersom snøforholdene er dårlige. Det understrekes at lite snø ikke nødvendigvis betyr trygge forhold, og man må alltid være oppmerksom på skredfaren.
3 måneder siden
Tryg Forsikring advarer huseiere i Sør-Norge om å sikre boligene sine før mildværet setter inn. Meteorologene melder om mildvær og mye regn fra mandag, noe som vil føre til rask smelting av store snømengder. NVE har varslet om skred- og flomfare, og Tryg Forsikring beskriver situasjonen som en «varslet ekstremtilstand» med is, sørpe, vann og oversvømmelser. De oppfordrer folk til å lage renner for å lede smeltevann bort fra huset og unngå at snø og smeltevann samler seg mot husvegg eller grunnmur. Det advares også om faren for underkjølt regn, som kan skape farlige forhold for både bilister og fotgjengere. I fjor ble det registrert rekordmange vannskader i Norge.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot bruk av kuldekrem, da det kan føre til økt risiko for frostskader. En studie fra Finland viste at de som brukte kuldekrem hadde høyere forekomst av frostskader. Kuldekrem legger seg som en film over huden og hindrer svette i å komme ut, noe som kan føre til frostskader. Det anbefales heller å bruke en fuktighetskrem med over 30 prosent fett, uten parfyme, og smøre den på 20-30 minutter før man går ut. Det er også viktig å smøre huden når man kommer inn igjen. Man bør være ekstra oppmerksom på utsatte områder som øreflipper, nese, kinn og lepper. Tykke kuldekremer bør tørkes av når man kommer inn for å la huden puste.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan kvitte seg med juletreet etter jul. Det advares mot å brenne treet på grunn av giftige gasser og fare for pipebrann. De fleste kommuner tilbyr henting eller mottak av juletrær som hageavfall på gjenvinningsstasjoner. Oslo kommune har spesifikke hentedager i januar. Et bryggeri lager gin av juletrær, og tar imot trær eller barnåler. Det anbefales å sjekke lokale retningslinjer for avfallshåndtering.