India og Pakistan: Konflikt eskalerer, risiko for atomkrig
Konflikten mellom atommaktene India og Pakistan har blusset opp etter nylige angrep. Dette reiser spørsmål om risikoen for ytterligere eskalering, inkludert bruk av atomvåpen.
Konflikten mellom atommaktene India og Pakistan har blusset opp etter nylige angrep. Dette reiser spørsmål om risikoen for ytterligere eskalering, inkludert bruk av atomvåpen.
Etter et indisk rakettangrep mot Pakistan, som Pakistan hevder drepte 26 personer og førte til nedskyting av indiske fly, har spenningen mellom landene økt. India anklager Pakistan for et nylig terrorangrep i Kashmir.
Begge landene besitter betydelige atomvåpenarsenaler, noe som gir konflikten en "ekstra dimensjon", ifølge utenriksminister Espen Barth Eide. Atomvåpenekspert Kjølv Egeland beskriver situasjonen som en form for "terrorbalanse" og anser risikoen for atomkrig som liten, men alvorlig på grunn av de katastrofale konsekvensene.
Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole mener sannsynligheten for atomkrig er ekstremt liten, basert på tidligere konflikter og det internasjonale tabuet mot bruk av atomvåpen. Ekspertene diskuterer også potensielle globale klimaeffekter og nedfall i Norge ved en fullskala atomkrig, samt risikoen for eskalering grunnet tekniske feil eller misforståelser.
Espen Barth Eide
Kjølv Egeland
Tormod Heier
Norsar
Stockholm International Peace Research Institute
Forsvarets høgskole
NTB
TV 2
Arbeiderpartiet
India
Pakistan
Norge
Kashmir
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 timer siden
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert, noe som reiser bekymring for bruk av atomvåpen. Eksperter vurderer risikoen og de potensielt katastrofale globale konsekvensene.
1 dag siden
India har utført rakettangrep mot Pakistan som svar på drap i Kashmir. Situasjonen er spent, og eksperter advarer om fare for videre eskalering mellom atommaktene.
23 timer siden
Konflikten mellom atommaktene India og Pakistan i Kashmir-regionen har økt betydelig. En professor advarer om risikoen for storkrig, selv om begge sider ønsker å unngå det.
14 timer siden
Spenningen mellom India og Pakistan har økt betydelig etter et angrep i Kashmir. Eksperter vurderer risikoen for videre opptrapping og atomkrig.
20 timer siden
Spenningen mellom India og Pakistan har økt betydelig etter nylige angrep i Kashmir. Dette har ført til gjengjeldelsesangrep og frykt for eskalering mellom atommaktene.
1 dag siden
Kamphandlingene mellom atommaktene India og Pakistan har eskalert til det verste nivået på over 20 år. Konflikten har ført til betydelige sivile tap på begge sider av grensen.
13 timer siden
India har bombet mål i Pakistan, noe som har ført til frykt for gjengjeldelse og ytterligere eskalering. Konflikten over Kashmir, et omstridt område siden 1947, ligger til grunn for spenningen.
11 dager siden
Situasjonen mellom India og Pakistan i Kashmir har eskalert kraftig. Et angrep på turister har ført til diplomatisk krise.
4 dager siden
Spenningen mellom Pakistan og India har økt betydelig etter et dødelig angrep i Kashmir. Midt i den forverrede situasjonen har Pakistan testet en ballistisk rakett.
8 timer siden
Spenningen øker betydelig mellom atommaktene India og Pakistan i Kashmir-regionen. Militære angrep og gjengjeldelser har ført til frykt blant lokalbefolkningen.
12 dager siden
Et terrorangrep i den indiskkontrollerte delen av Kashmir drepte minst 26 turister og har utløst en alvorlig diplomatisk krise mellom India og Pakistan, to atommakter med en lang konfliktshistorie. The Resistance Front, en gruppe med bånd til Pakistan, har påtatt seg ansvaret. India anklager Pakistan for å stå bak angrepet, noe Pakistan benekter. Som svar har India stengt grenseoverganger, kastet ut pakistanske diplomater og trukket tilbake visum, mens Pakistan har svart med tilsvarende tiltak. Konflikten eskalerer ytterligere ved at India trekker seg fra Indus-vannavtalen, som kan få katastrofale konsekvenser for Pakistans jordbruk og befolkning. Væpnede trefninger langs grensen har allerede funnet sted, og FN oppfordrer til selvbeherskelse. Situasjonen er spent og kan få vidtrekkende regionale og globale konsekvenser dersom den ikke løses diplomatisk.
20 timer siden
To stortingsrepresentanter med bakgrunn fra India og Pakistan står sammen for å mane til fred. De uttrykker bekymring for den eskalerende situasjonen mellom de to atommaktene.
1 dag siden
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert ytterligere. FN og flere land ber partene om å trappe ned spenningen.
1 dag siden
Spenningen mellom India og Pakistan har eskalert etter nattens angrep. En norsk ekspert vurderer situasjonen som svært farlig.
1 dag siden
Konflikten mellom atommaktene India og Pakistan eskalerer kraftig. Pakistan hevder å ha skutt ned indiske militærfly etter Indias angrep.