En australsk delstatspolitiker ved navn Ben Dawkins har endret navn til «Aussie Trump» som en protest mot det regjerende Labor-partiet i Western Australia. Han beskylder partiet for tyranni og systematisk korrupsjon.
Politikeren, som nå er uavhengig representant, har oppdatert navnet sitt på parlamentets nettside og delt bekreftelse på navneendringen. Aussie Trump ble ekskludert fra Labor i 2023 på grunn av familievoldssaker.
Protesten kommer foran et kommende delstatsvalg og et nasjonalt valg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Donald Trump har uttalt at han ikke vil søke en tredje presidentperiode. Samtidig har han sparket sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz, angivelig grunnet irritasjon over Waltz' linje og hemmelige samtaler med Israel, i tillegg til en tidligere Signal-skandale. Utenriksminister Marco Rubio overtar midlertidig. Trumps andre periode har også ført til en markant nedgang i turismen til USA, og Canadas nye statsminister Mark Carney forbereder seg på et anspent møte med Trump i Washington.
Israel har kalt inn titusenvis av reservister som forberedelse til en mulig opptrapping av krigen i Gaza, to måneder etter at nødhjelp ble blokkert. Samtidig har Houthi-bevegelsen tatt ansvar for et missilangrep nær Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv, som forårsaket skader og midlertidig stans i flytrafikken. I Norge kritiserer 50 organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder, og mener det er doble standarder sammenlignet med regjeringens offisielle råd.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kommer etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, og med støtte fra disse er hun nå ansett som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Samtidig pågår debatten om Eggum-saken, der enkelte mener mediedekningen har oversett mulige arbeidstakerrettigheter for Merethe Solberg.
Fremskrittspartiet (Frp) har på sitt landsmøte vedtatt å tillate surrogati i Norge med klart flertall. Dette markerer en endring i partiets politikk og gjør Frp til det første partiet som går inn for dette. Vedtaket ble fattet til tross for advarsler fra partileder Sylvi Listhaug og nestleder Hans Andreas Limi, som pekte på etiske betenkeligheter og risiko. Tilhengere argumenterte for behovet for trygge rammer i Norge.
Det er bred forventning om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent på sitt kommende rentemøte, til tross for at andre sentralbanker har startet kutt. Høy inflasjon i Norge og usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi og kronekursen påvirker beslutningen. Økonomer venter rentekutt senere i år, men tidspunktet er usikkert. Samtidig har dollaren svekket seg kraftig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.
Det norske selskapet Heimdal har suksess med et anlegg i Oklahoma som fanger CO₂ fra luften til en betydelig lavere kostnad enn konkurrenter, ved hjelp av kalsiumhydroksid. Samtidig advarer miljøorganisasjonen Bellona om at norsk nøling med å innføre krav tilsvarende EUs Net-Zero Industry Act for CO₂-lagring kan skade Norges omdømme og investeringsklima. Offshore Norge understreker at CO₂-lagring må være lønnsomt og at hele verdikjeden må på plass.
2 måneder siden
Den australske politikeren Ben Dawkins har skiftet navn til Aussie Trump i protest mot partiet Labor, som han ble ekskludert fra i 2023. Dawkins, nå uavhengig, bruker sosiale medier og referanser til Donald Trumps slagord for å markedsføre sitt politiske budskap. Delstatsminister Roger Cook, leder for Labor i Vest-Australia, beskriver navnebyttet som et forsøk på å tiltrekke seg oppmerksomhet.
1 måned siden
En Tesla-eier i Østlandet har utført en politisk protest mot Elon Musk ved å erstatte Tesla-logoen på sin Model 3 med en Toyota-logo. Bileieren forklarer til VG at han er fornøyd med bilen, men angrer på kjøpet grunnet Musks politiske tilknytning til Donald Trump. Han ønsket å sende ut sosialdemokratiske signaler som en reaksjon på den amerikanske administrasjonens politikk. Fjerningen av Tesla-logoen ble gjort ved hjelp av varmepistol, fiskesnøre og skirens, før Toyota-logoen ble montert. Tesla Owners Club Norway bekrefter at det tidligere har vært protestaksjoner mot Tesla-eiere, men bileieren understreker at hans stunt er en markering mot Musk, ikke frykt for hærverk.
1 dag siden
Statsminister Anthony Albanese har vunnet valget i Australia og sikret gjenvalg for sin sentrum-venstre-regjering. Eksperter mener seieren delvis skyldes en reaksjon mot politikk assosiert med Donald Trump.
1 måned siden
Artikkelen beskriver økende sinne og protester i USA rettet mot Donald Trump og det politiske systemet. Velgere føler seg lurt etter brutte løfter og kutt som rammer dem direkte. Elon Musk er blitt et sentralt mål for demonstrasjoner, og republikanere unngår folkemøter på grunn av sinte velgere. Grasrotbevegelsen vokser, men demokratene sliter med å vinne tillit i denne situasjonen.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Zelenskyj som en diktator har utløst kraftige reaksjoner. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for et svekket verdifellesskap over Atlanteren, mens Høyre-leder Erna Solberg avviser Trumps påstand som russisk propaganda. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar også sterk avstand fra uttalelsen og understreker viktigheten av å motstå usannheter. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump handler impulsivt og ønsker å hevne seg på Zelenskyj for tidligere uenigheter.
3 måneder siden
USA-ekspert Svein Melby mener at USA slik vi kjenner det kan være borte for alltid når Donald Trump overtar som president. Melby deler en kronikk som hevder at Trumps valg har svekket demokratiet globalt og at USA minner mer om en bananrepublikk. Han mener at den amerikanske elitens manglende forståelse for store gruppers frustrasjon har skapt mistillit til demokratiet. Melby tror at USA vil endre sin utenrikspolitikk og prioritere maktpolitikk fremfor ideer og internasjonalt samarbeid. Han mener også at USA slutter å være en idéstat basert på liberale verdier som demokrati og frihet.
1 måned siden
Professor Carl Henrik Knutsen mener Donald Trump følger en «diktator-oppskrift» for å svekke demokratiet, lik den man har sett i land som Russland og Tyrkia. Trump truer frie medier gjennom søksmål, presser sivilsamfunnet ved å mistenkeliggjøre demonstrasjoner, og angriper rettsvesenet ved å true dommere. En presidentordre om endringer i valgsystemet krever gyldig legitimasjon, noe som kan ramme grupper som stemmer demokratisk. Knutsen er overrasket over tempoet og brutaliteten, men ser et håp i at Trumps åpenhet kan mobilisere motstand.
2 måneder siden
En underskriftskampanje i Canada krever at Elon Musk fratas sitt canadiske statsborgerskap, med over en kvart million underskrifter. Initiativtakerne anklager Musk for å motarbeide landets interesser og støtte en fremmed makt. Musk, som også er amerikansk statsborger og rådgiver for tidligere president Donald Trump, har sett Trump ta til orde for at Canada burde bli en del av USA. Parlamentariker Charlie Angus står bak kampanjen, som han beskriver som en protest mot oligarkers økende innflytelse. Selv om myndighetene ikke er forpliktet til å handle på bakgrunn av slike kampanjer, kan det utløse en formell respons fra regjeringen. Canadisk lov åpner for å frata statsborgerskap ved svindel eller tjeneste i fremmed hær mot Canada.
2 måneder siden
Artikkelen omhandlar spliden i Kristen-Noreg grunna Donald Trump si rolle i å revitalisere kristendommen. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk åtvarar mot å la seg blende av Trump, og meiner fleire kristne har gitt etter for autoritære lengslar. Andre meiner han har stått fast i forsvaret av kristne verdiar, ufødde liv og Israel. Undersøkingar viser at mange kristne støtta Trump under det amerikanske valet. Reaksjonane er delte, der nokon takkar for tydeleg tale, medan andre meiner Selbekk har gått seg vill. Kyrkjerådet understrekar at kyrkja skal romme ulike politiske meiningar, men protesterer når grunnleggjande verdiar blir trua. Selbekk presiserer at han ser positivt på at kristne kjempar for det dei trur på politisk, men meiner Trump er ein autoritær og udemokratisk leiar.
1 måned siden
Donald Trump har signert en ordre som endrer USAs valglov. Alle velgere må bevise statsborgerskap for å stemme i føderale valg, og stemmesedler må leveres på valgdagen. Delstater som ikke retter seg etter ordren, risikerer å miste økonomisk støtte. Trump har varslet flere endringer og møter trolig motstand. Tidligere har Trump påstått valgfusk uten bevis, spesielt ved brevstemmer, men har endret syn på dette da ordningen er populær blant republikanere.
1 måned siden
Demokratisk senator Chris Murphy anklager Donald Trumps administrasjon for korrupsjon uten sidestykke i amerikansk historie. Han viser til flere eksempler, blant annet Trumps engasjement i kryptovaluta, en påstått avtale med New Yorks ordfører, og favorisering av Elon Musks selskap Starlink. Statsviter Hilmar Mjelde påpeker et problematisk samrøre mellom presidenten og næringslivsledere, men mener det er for sterkt å sammenligne situasjonen med Putins Russland. Murphy uttrykker bekymring for at denne normaliseringen av korrupsjon undergraver demokratiet, mens Mjelde mener Trump sentraliserer makten og svekker kontrollmekanismene i det politiske systemet.
1 måned siden
Donald Trump forsøker å endre USAs valglover gjennom en presidentordre som krever at alle som deltar i føderale valg beviser sitt statsborgerskap. Dette innebærer at en fødselsattest eller gyldig legitimasjon som førerkort ikke lenger er tilstrekkelig. Trump vil også stemple poststemmer som kommer inn etter valgdagen som ugyldige, og begrunner tiltakene med udokumenterte påstander om valgfusk. Kritikere mener endringene er et angrep på demokratiet og vil føre til at millioner av amerikanere blir utestengt fra den politiske prosessen. Flere søksmål er varslet mot presidentordren.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Alice Weidel og hennes fremtredende rolle i det tyske partiet Alternativ für Deutschland (AfD). Med støtte fra Elon Musk har Weidel fått økt oppmerksomhet og selvtillit. Hun har markert seg med en tydeligere høyrepopulistisk profil, særlig i innvandringspolitikken, og kritiserer de etablerte partiene for manglende løsninger på landets problemer. AfD forventes å gjøre et sterkt valg, men er utelukket fra koalisjon med CDU, noe som kan føre til fortsatt politisk uro i Tyskland. Partiet ønsker også endringer i Tysklands utenrikspolitikk, inkludert å stoppe støtten til Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump holdt tale i Justisdepartementet der han anklaget Biden-administrasjonen for korrupsjon. Han hevdet at straffesakene mot ham skyldes tidligere ledelse i departementet. Trump varslet at han vil bruke krigslovgivning for å fremskynde utvisningen av innvandrere, og har allerede omdirigert flere føderale byråer til innvandringsarbeid. Dette har skapt irritasjon internt, da mange mener de blir avledet fra sine kjerneoppgaver. Trump har lenge sett på Justisdepartementet som et sentrum for motstand mot ham.
22 timer siden
Nylige valgresultater i Australia og Canada viser en trend der moderate krefter vinner frem. Artikkelen knytter dette til en reaksjon mot politikere assosiert med Donald Trump og trumpismen.