Ungarn står i fare for å miste 2,95 milliarder kroner i EØS-midler, da landet ikke overholder kravene fra Norge og EU. EU har uttrykt bekymring for rettsstatsprinsipper og demokrati i Ungarn, mens statsminister Viktor Orbán søker støtte hos likesinnede ledere i Europa og USA.
En ny opposisjonsgruppe utfordrer Orbáns parti og kan potensielt endre landets forhold til EU og EØS-midler i fremtiden.
Ekspert Nick Sitter understreker at EØS-avtalen er fordelaktig for Norge, men at midlene har begrenset innflytelse på demokratiutviklingen i mottakerlandene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
En dansk EU-politiker uttrykker bekymring over Norges manglende implementering av EU-direktiver og oppfordrer landet til å stå samlet med EU for å møte potensielle tollutfordringer fra USA. Han påpeker at Norges nølende holdning skaper irritasjon blant EU-land, selv om Norge har viktige forhandlingskort som en betydelig leverandør av ressurser. Samtidig antydes det at et EU-medlemskap kunne gi Norge større innflytelse, men avgjørelsen ligger hos Norge selv. Politikeren understreker viktigheten av å stå sammen i møte med globale utfordringer og proteksjonistisk politikk.
2 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer mot å bruke EØS-avtalen i et partipolitisk spill, og uttrykker bekymring for at Norge har lite goodwill igjen i EU. Han frykter at Norge kan bli stående utenfor fremtidige handelsavtaler mellom USA og EU, forverret av etterslep i implementeringen av EU-saker. Holsether er urolig over signaler om direktivnekt fra regjeringen og mener Norge sender blandede signaler om kraftpolitikken. Han advarer mot en potensiell dobbel skvis for norsk næringsliv og understreker behovet for brede politiske forlik for å sikre EØS-avtalens stabilitet og forutsigbarhet.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer den vanskelige situasjonen statsminister Jonas Gahr Støre står i, der han må velge mellom å presse gjennom EUs energipakke og risikere regjeringskrise, eller å gi etter for Sps krav og svekke forholdet til EU. Forholdet til EU er viktigere enn noensinne på grunn av Trumps skepsis til internasjonale organisasjoner. Norge er avhengig av EUs velvilje for å unngå økonomisk skvis og for å sikre tilgang til vaksiner i en potensiell ny pandemi. Støre kan styrke sin posisjon ved å prioritere forholdet til EU, selv om det kan føre til at Sp går ut av regjeringen. En ren Ap-regjering kan få mer spillerom i EU-spørsmål, men kan møte mer motstand i andre politiske saker.
1 måned siden
EU-ledere møtes til krisemøte for å diskutere støtte til Ukraina og styrke Europas forsvarsevne etter endringer i USAs politikk. Ungarn og Viktor Orban motsetter seg Ukraina-støtte og truer med å blokkere vedtak. EU vurderer en stor støttepakke til Ukraina og økte investeringer i europeisk forsvar. Kreative løsninger for å omgå Orbans motstand kan bli nødvendig.
3 måneder siden
En ekspert hevder at Europas demokratier er mer truet nå enn på 50 år, og frykter en utvikling mot autoritære regimer. Donald Trumps politikk og Elon Musks støtte til ytre høyre-partier i Europa bidrar til denne bekymringen. Det advares mot en dominoeffekt der autoritære styreformer sprer seg. Tyskland er spesielt sårbart for påvirkningskampanjer i sosiale medier, mens Norge anses som et tryggere land, men må likevel være på vakt. Eksperten peker på Ungarn som et eksempel på hvordan et demokrati kan gli over i et autoritært styre, og understreker at utviklingen ikke er like voldelig som tidligere.
2 måneder siden
Eksperter kritiserer norske politikere for å unngå en ny EU-debatt i lys av Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. De mener Norge risikerer å miste innflytelse, spesielt innen sikkerhet og forsvar. En meningsmåling viser fortsatt flertall mot EU-medlemskap, men EØS-tilhengere øker. Statsminister Støre og Solberg avviser en ny debatt nå, mens forskere foreslår alternativer som EUs tollunion for å styrke Norges posisjon.
3 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby er bekymret for Norges omdømme i EU på grunn av et stort etterslep i EØS-saker. Hun mener utenriksministeren ikke klarer å håndtere situasjonen alene og foreslår at statsministeren oppretter en egen ministerpost for EU-forhold. Melby påpeker at 624 saker fra EU venter på behandling, noe som skaper usikkerhet om Norges forpliktelser i EØS-avtalen. Hun advarer om at manglende oppfølging av EU-saker kan få store konsekvenser for norske arbeidsplasser og sikkerhet. Melby understreker at Norge må ta et større ansvar i samarbeidet med EU og ikke bare velge de sakene som passer best.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid roser statsminister Jonas Gahr Støre for å ha stått fast på EU-direktivene etter Senterpartiets utgang fra regjeringen. Almlid understreker at Norge trenger mer, ikke mindre, EØS-samarbeid, spesielt i en tid med internasjonal usikkerhet. Han uttrykker bekymring for den kommende valgkampens EØS-debatt og avviser forslaget om en egen EU-minister, og mener at alle i regjeringen må jobbe med EØS-saker. Almlid er spent på den nye regjeringssammensetningen, men håper valgkampen vil fokusere på Norges rolle i Europa.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Jonas Gahr Støres vanskelige situasjon med å forsvare EØS-avtalen etter at Senterpartiet trakk seg fra regjeringen. Både SV og Sp er motstandere av avtalen, noe som gjør at Ap nå er avhengig av støtte fra Høyre for å sikre Norges tilknytning til EU. Høyre har invitert Ap til samarbeid om EUs energidirektiver, men Støre har foreløpig avvist dette. Artikkelen understreker EØS-avtalens betydning for norsk næringsliv, pensjonister, studenter og forskere, og argumenterer for at et samarbeid mellom Ap og Høyre er nødvendig for å sikre Norges interesser i en usikker verden. Den peker også på at det kan være et skifte i norsk politikk der forholdet til Europa blir viktigere enn tradisjonell høyre-venstre-aksen.
2 måneder siden
Norge forsøker å navigere i spenningen mellom EU og USA, i frykt for en potensiell handelskrig. Statssekretær Maria Varteressian understreker viktigheten av EØS-avtalen for å sikre Norges interesser, men erkjenner at landet kan havne i en vanskelig tollskvis siden Norge ikke er en del av EUs tollunion. Regjeringen arbeider for å overbevise EU om at Norge bør behandles som en del av det indre markedet. Varteressian advarer mot å bruke norske gassleveranser som pressmiddel, og fremhever behovet for å overholde EØS-avtalen og redusere etterslepet i implementeringen av EU-direktiver. Hun ser Jens Stoltenbergs erfaring som en styrke i dette arbeidet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til mulige konsekvenser for Norge etter at USA har økt tollen på varer fra EU. Politikere og representanter fra eksportindustrien frykter at dette kan føre til økte tollsatser også for Norge, noe som vil ramme norsk økonomi og arbeidsplasser. Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror likevel at Norge kan unngå EU-toll, da de mener EU vil tape på å straffe Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til å avvente situasjonen og understreker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke Norge. Flere bedrifter uttrykker bekymring for konkurransekraften og frykter tap av arbeidsplasser dersom det innføres tollbarrierer.
3 måneder siden
Ungarns statsminister Viktor Orban mener EU bør avslutte sanksjonene mot Russland, og begrunner dette med at EU må tilpasse seg en ny tid med Donald Trump tilbake i Det hvite hus. Orban, som regnes som den mest Russland-vennlige av EUs statsledere, har tidligere blokkert EU-midler til Ukraina og varslet at han ikke vil godkjenne en forlengelse av sanksjonene. Han ønsker å se hva Trump gjør før han tar endelig stilling. Sanksjonene må godkjennes enstemmig av EU-landene hvert halvår. Det er bekymring i EU for at Russland kan få tilgang til store frosne midler dersom sanksjonene oppheves, men belgisk lov kan hindre dette.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å forlate regjeringen på grunn av uenighet om EUs ren energi-pakke. Dette kan føre til at partiet mister mye av sin politiske innflytelse. Det er et flertall på Stortinget for å samarbeide med EU om ren energi, og Norge er avhengig av samarbeidet for å unngå straffetoll fra USA. Statsminister Jonas Gahr Støre står overfor tre mulige utfall: å stå fast på EUs energipakke, inngå kompromiss eller utsette saken. Senterpartiet risikerer å miste politiske seire ved å forlate regjeringen. SV støtter Senterpartiet i saken, mens Trond Giske indirekte støtter statsministeren.
28 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) uttrykker bekymring for at Frps holdning til EØS kan påvirke internasjonalt samarbeid dersom det blir en borgerlig regjering. Eide mener at partier som utfordrer EØS-avtalen, opptrer uansvarlig i dagens situasjon, og kritiserer Frp for deres syn på bistand. Hans Andreas Limi fra Frp understreker at partiet står fast på EØS-avtalen, men vil fortsette å utfordre EU-direktiver som ikke er i Norges interesse. Limi er uenig i at bistandskutt vil svekke Norges posisjon internasjonalt. Eide fremhever viktigheten av en stabil utenrikspolitikk og økonomisk orden i en urolig tid.