Donald Trumps beslutning om å stanse bistanden via USAID får alvorlige konsekvenser globalt. Mary i Kenya risikerer å miste livsviktig hivmedisin.
I Ukraina fryses midler til nødhjelp, mens Norsk Folkehjelp må stoppe minerydding i Irak. Somalia mister støtte til helsesentre for mødre og barn.
Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk og frykter at millioner vil miste livsviktig hjelp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.
2 måneder siden
Donald Trumps midlertidige stopp i utenlandsk bistand, inkludert HIV-medisiner via PEPFAR, skaper frykt for konsekvensene i Afrika, spesielt i Sør-Afrika. Landet er den største mottakeren av midlene, og millioner er avhengige av medisiner. Organisasjoner melder om stans i tjenester og permitteringer. En aktivist frykter økt spredning av viruset og flere dødsfall. Konsekvensene kan bli millioner av nye HIV-infeksjoner og AIDS-relaterte dødsfall innen 2029, ifølge en organisasjon.
1 måned siden
Donald Trumps nedleggelse av USAID har ført til at tusenvis av ansatte har mistet jobben, og bistandsprogrammer over hele verden er stanset. Konsekvensene er alvorlige for verdens fattigste, som mister tilgang til mat, helsehjelp og medisiner. Amerikanske selskaper og bønder rammes også. Prosjekter som matutdeling i Kongo og opprydning etter Agent Orange i Vietnam er i fare. En domstol har slått fast at nedstengningen var ulovlig og at USA må betale utestående bistandspenger.
2 måneder siden
Donald Trump har stanset nesten all bistand til verdens fattige og syke i 90 dager, noe som har skapt en global krise. Stansen rammer land i Afrika, Asia og Latin-Amerika, med Ukraina som den største mottakeren. Bistandsarbeidet i Al-hol-leiren i Syria ble plutselig stanset, og anti-HIV-arbeidet ble også midlertidig stoppet. Selv om noen unntak er gjort for matvarehjelp og militær bistand, har stansen ført til usikkerhet og kaos. Spesielt sårbare kvinner er hardt rammet, og stansen kan føre til tap av liv. Tilliten til USA er svekket, og det åpner for økt innflytelse fra andre stormakter.
24 dager siden
Donald Trumps beslutning om å fryse bistand som ikke gagner USA, fører til store kutt i Verdens matvareprogram (WFP). Dette resulterer i at millioner av mennesker mister mathjelp, og FN frykter økt sult og dødsfall, særlig blant kvinner og barn i land som Afghanistan, Sør-Sudan og Kongo. Flere vestlige land har også redusert sin bistand. WFP-topp Carl Skau roser Norge for å opprettholde bistanden og forsvare humanitære prinsipper. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at bistand er viktig for Norges sikkerhet, da redusert hjelp kan føre til økt risiko for sykdommer og at land som står langt fra Norges verdier fyller tomrommet.
1 måned siden
Lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA) uttaler at USAs bistandskutt under president Donald Trump har skapt store problemer for nødhjelpsarbeidet globalt. Minst 300 millioner mennesker trenger nødhjelp, og kuttene beskrives som et jordskjelv for sektoren. OCHA-sjefen, Tom Fletcher, frykter at mange vil dø som følge av bortfall av bistand. USAs utenriksdepartement har stanset 83 prosent av USAID-programmene etter å ha fryst bistandsutbetalinger for gjennomgang. FN erkjenner at de har vært for avhengige av amerikansk bistand, og må nå ta vanskelige valg om hvilke liv som skal prioriteres.
1 måned siden
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at president Donald Trumps beslutning om å kutte kraftig i USAs bistand, kan koste millioner av menneskeliv. Han ber Trump-administrasjonen om å revurdere sin beslutning, da kuttene vil få dramatiske følger for den globale innsatsen mot hiv og aids. Ifølge WHO-sjefen kan dette reversere 20 års fremgang, og føre til mer enn 10 millioner nye tilfeller av hiv og 3 millioner hiv-relaterte dødsfall.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen må stanse livreddende nødhjelp til flere tusen mennesker etter at USA har fryst nesten all finansiering til bistand i 90 dager. USAs bistandsfrys kommer som et ledd i en effektiviseringsplan. Flyktninghjelpen har allerede sendt ut permitteringsvarsler og frykter å måtte innstille virksomheten helt hvis situasjonen vedvarer. Konsekvensene er alvorlige, med stopp i matutdeling, rent drikkevann og hjelp til kvinner og barn i flere land. Eksperter frykter økt konflikt og at radikale krefter vil fylle tomrommet.
1 måned siden
Lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA) uttaler at USAs bistandskutt under president Donald Trump har skapt store problemer for nødhjelpsarbeidet globalt. Minst 300 millioner mennesker trenger nødhjelp, og OCHA-sjef Tom Fletcher sier at mange vil dø som følge av bistandskuttene. USAs utenriksdepartement har kunngjort at de vil stanse 83 prosent av USAID sine programmer, etter å ha fryst all utbetaling av bistand for en gjennomgang. Fletcher erkjenner at FN har vært for avhengig av amerikansk bistand, og at vanskelige valg må tas om hvilke liv som skal prioriteres.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen planlegger en dramatisk nedbemanning i USAID, der kun 294 av over 10 000 ansatte globalt vil beholde jobben. Kilder melder om store kutt i Afrika- og Asia-avdelingene. En tidligere USAID-leder kritiserer nedbemanningen og mener det vil ramme hjelpearbeidet for millioner av mennesker. Målet er å slå sammen USAID med utenriksdepartementet, men det er usikkert om dette kan gjennomføres uten godkjenning fra Kongressen. USAID forvaltet over 40 milliarder dollar i bistand til rundt 130 land i 2023, og nedbemanningen truer viktig innsats mot sykdom, sult og fattigdom.
3 måneder siden
Donald Trump besluttet på sin første dag som president å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Forskere advarer om at dette vil få store konsekvenser for den globale helsesituasjonen, svekke WHO og isolere USA. USA har vært en av WHOs viktigste økonomiske bidragsytere og sentral i verdens pandemiberedskap. Trump begrunner beslutningen med WHOs håndtering av Covid-19 og manglende uavhengighet. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at USAs utmelding skaper utfordringer og understreker WHOs viktighet for Norge og global helse.
1 måned siden
USA har stanset all militærhjelp til Ukraina etter en konflikt mellom president Trump og Zelenskyj. Statsminister Støre beskriver situasjonen som svært alvorlig for Ukraina, da amerikansk hjelp har vært essensiell i landets forsvarskamp. Stortinget har kalt inn til krisemøte for å diskutere situasjonen. En USA-ekspert kaller USAs handling en kolossal tabbe.
2 måneder siden
Etter ordre fra Donald Trump har det amerikanske folkehelseinstituttet CDC fjernet store mengder informasjon om LHBTQ og hiv fra sine nettsider. Dette inkluderer statistikk, forskning og veiledning om skeive barns helse, hivsmitte og trygge skoler. Tiltaket kommer etter at Trump beordret en «tokjønnspolitikk» og fjernet mangfoldstiltak. Kritikere frykter at dette vil ha alvorlige konsekvenser for helsen til millioner av mennesker fra ulike minoriteter, og at det vil gjøre det vanskeligere å kartlegge sosiale forskjeller og gi nødvendig helsehjelp.
18 dager siden
Trump-administrasjonen har kuttet i nødhjelpen til flere av verdens fattigste og mest konfliktfylte land, samtidig som de innfører straffetoll. Dette rammer land som Afghanistan og Jemen hardt, hvor millioner allerede lider av matmangel og humanitære kriser. Selv om noe nødhjelp er gjenopprettet for enkelte land, frykter bistandsorganisasjoner at kuttene vil føre til en global humanitær katastrofe. Kritikere mener at Trumps politikk skaper usikkerhet og forverrer situasjonen for sårbare land, samtidig som det kan være motivert av hensyn til amerikansk landbruk.