Artikkelen tar for seg en debatt om ytringsfrihet i Tyskland, utløst av flere kontroversielle saker. Statistikker bekrefter en politikers påstand om at asylsøkere er overrepresentert i gruppevoldtekter.
En sak der en 15 år gammel jente ble voldtatt av ti asylsøkere resulterte i milde straffer, mens en person som kritiserte dem på nett ble dømt for hatefulle ytringer. Elon Musk har kritisert Tyskland for manglende ytringsfrihet, særlig etter at en pensjonist ble bøtelagt for å ha kalt en politiker en "idiot".
Dette har ført til spørsmål om proporsjonaliteten i rettssystemet og politikeres bruk av politianmeldelser mot kritikere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Tyske politikere reagerer sterkt på Elon Musks innblanding i tysk politikk, spesielt etter at han uttalte at kun det ytre høyre-partiet AfD kan redde Tyskland. EU-parlamentsmedlem Dennis Radtke kaller Musks innblanding for en trussel mot demokratiet. Statsminister Olaf Scholz understreker ytringsfriheten, men påpeker at Musks syn ikke deles av de demokratiske partiene. AfD hyller derimot Musks utspill. Dette er ikke første gang Musk har uttalt seg om tysk politikk, og hans Tesla-fabrikk har også skapt kontrovers.
4 måneder siden
Et angrep mot et julemarked i Magdeburg, Tyskland, resulterte i flere dødsfall og skader. Kort tid etter angrepet kritiserte Elon Musk Tysklands kansler Olaf Scholz og krevde hans avgang på X. Musk uttrykte også støtte til det tyske partiet AfD, noe som førte til sterk kritikk fra tyske politikere. De beskyldte Musk for å blande seg inn i tysk politikk og for å spre hat og radikalisering. Tysklands kansler svarte med å si at ytringsfriheten tillater ukorrekte uttalelser, men at de demokratiske partiene i Tyskland ikke deler Musks syn.
2 måneder siden
Tyskland forbereder seg på valg midt i påstander om utenlandsk påvirkning. Sosiale medier preges av rykter og falsk informasjon før valgdagen.
4 måneder siden
Elon Musk har skapt kontrovers ved å publisere et meningsinnlegg i Welt am Sonntag der han uttrykker støtte til det høyreorienterte partiet AfD, og hevder at de er Tysklands «siste gnist av håp». Dette har ført til at kommentarredaktøren i avisen har sagt opp i protest. Musks innlegg, som ble publisert både på nett og i papiravisen, argumenterer for at AfD ikke er ekstremistisk og er landets redning. Sjefredaktøren i avisen forsvarer publiseringen med henvisning til ytringsfrihet, selv om han er uenig i Musks konklusjoner. AfD er klassifisert som mulig ekstremistisk av tysk etterretning, men er likevel et av de største partiene i Tyskland. Musk begrunner sin innblanding i tysk politikk med sine betydelige investeringer i landet.
3 måneder siden
Elon Musk har uttalt at kun AfD kan redde Tyskland, etter et intervju med Alice Weidel. Weidel kritiserte Angela Merkels politikk, spesielt innen klima og innvandring, og stengningen av atomkraftverk. Musk støtter fornybar energi, men også kjernekraft. Begge er kritiske til byråkrati, skatter og utdanningssystemet. De diskuterte også sensur og media. Weidel avviste sammenligninger med Hitler og plasserte ham på venstresiden, noe historikere tilbakeviser. Musk har tidligere engasjert seg i europeisk politikk, noe som har skapt reaksjoner.
3 måneder siden
Elon Musk har skapt kontrovers med en gest som flere tolker som en høyreekstrem hilsen. Professor Tore Wig ved Universitetet i Oslo mener dette bidrar til å normalisere fascisme og nynazisme, og at det sender et signal om at slike holdninger er mer akseptable. Wig påpeker at Musks handlinger, inkludert støtte til det tyske partiet AfD, vekker bekymring for demokratiske verdier. Kroppsspråkekspert Vidar Hansen ser klare likheter med en nazihelsing i Musks gest, selv om intensjonen er uklar. Kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll mener hendelsen ikke bør avskrives som tilfeldig, men heller ikke overdramatiseres. Musk har også kritisert Tysklands statsminister Olaf Scholz for å ta avstand fra ytre høyre, og hans plattform X har blitt kritisert for å fremme høyreekstreme ideer.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Elon Musk urettmessig anklages for å være nazist. Kritikken mot Musk startet etter at han kjøpte Twitter og utfordret etablerte maktstrukturer. Han har blitt anklaget for antisemittisme etter å ha delt et innlegg på X, og en håndgest har blitt tolket som en nazihilsen. Artikkelen avviser disse påstandene og viser til støtte fra Anti-Defamation League (ADL) og Ervin Kohn. Det hevdes at pressen presenterer et feilaktig bilde av situasjonen, og at anklagene er et forsøk på å undergrave Musks innflytelse og ytringsfrihet. Artikkelen konkluderer med at det å stemple Musk som nazist kun hjelper nynazister.
3 måneder siden
Ytre høyre-partier i EU-parlamentet har invitert Elon Musk til Brussel for å holde foredrag om ytringsfrihet. Dette skjer etter at EU har skjerpet tonen mot Musk og X, og Tysklands statsminister har uttalt at Musk truer demokratiet i Europa. 40 EU-parlamentarikere har signert et opprop for å invitere Musk, og de mener EUs Digital Service Act brukes til å sensurere ytringsfriheten. Samtidig krever EU-kommisjonen innsyn i Xs algoritmer, noe ytre høyre-partiene reagerer på. Musk har kvittert med en hilsen til sine støttespillere i Europa, og EU avviser at granskingen av X er politisk motivert.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende støtten til det høyreradikale partiet AfD i Tyskland, og hvordan dette påvirker det politiske landskapet. Partiet har endret sin retorikk og tiltrekker seg velgere med innvandringskritiske holdninger. CDU-leder Friedrich Merz forsøkte å få gjennomslag for strengere innvandringstiltak, men ble avhengig av støtte fra AfD, noe som førte til kritikk fra andre partier. Elon Musks støtte til AfD har også skapt debatt. Samtidig har det vært store demonstrasjoner mot AfD, men det er usikkert om dette vil påvirke partiets oppslutning ved valget. Artikkelen belyser også den vanskelige situasjonen for de etablerte partiene, og hvordan de sliter med å finne en felles linje i møte med den økende høyreekstremismen.
3 måneder siden
Elon Musks uttalelser om grooming-skandalen i Storbritannia har ført til en opphetet politisk debatt. Skandalen omfatter omfattende seksuelle overgrep mot mindreårige jenter over flere tiår, der mange gjerningsmenn hadde pakistansk bakgrunn. Rapporter fra byer som Rotherham, Rochdale og Telford avdekket alvorlige mangler i politiets håndtering av sakene. Musk hevder at britiske myndigheter bevisst dekket over overgrepene, men dette er delvis tilbakevist. Det er viktig å merke seg at menn fra alle samfunnslag begår seksuelle overgrep mot barn, og at britisk-pakistanere ikke er overrepresentert i slike saker. Musk anklages for å forsterke kulturkrigen i Storbritannia.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer reaksjoner på statistikk fra justisminister Emilie Enger Mehl om somaliske innvandrere. Den hevder at ubehagelige fakta om lav yrkesdeltakelse og høy kriminalitet i gruppen blir møtt med anklager om fremmedfrykt, og at dette hindrer en ærlig integreringsdebatt. Spesielt kritiseres SVs Marian Hussein for å være mer opptatt av å bli krenket enn å ta tak i konkrete problemer som negativ sosial kontroll og omsorgssvikt. Forfatteren argumenterer for at ærlighet er nødvendig for reell integrering, selv om det kan være ubehagelig.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks økende politiske engasjement i Europa, der han har uttrykt støtte til høyreradikale partier og politikere i Tyskland og Storbritannia. Musk har blant annet kritisert den tyske regjeringen og støttet AfD, samt gitt sin støtte til den britiske høyreradikaleren Tommy Robinson. Dette har ført til reaksjoner både i Europa og i Donald Trumps krets, der Steve Bannon har rådet Musk til å holde seg unna politikk. Samtidig har en representant fra Fremskrittspartiet nominert Musk til Nobels fredspris. Artikkelen spekulerer også i om Musks politiske engasjement kan påvirke det kommende norske valget, og om det kan føre til negative reaksjoner blant norske velgere.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks konflikt med deler av MAGA-bevegelsen angående innvandring, der Musk støtter visum for eksperter, mens andre ønsker deportering. Musk har også engasjert seg i europeisk politikk ved å støtte ytre høyre-partier som AfD i Tyskland. Dette har ført til kritikk om innblanding i valg og spredning av propaganda. Musk har endret sin identitet på X og bruker ytre høyre-memes, noe som har skapt reaksjoner. En eksplosjon av en Tesla Cybertruck utenfor et Trump-hotell etterforskes som mulig terror, noe som skaper bekymring for fremtiden.
2 måneder siden
Under NRK-programmet «Debatten» oppstod en opphetet ordveksling mellom podkaster Ole Asbjørn Ness og stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) under en debatt om J.D. Vances tale. Programleder Fredrik Solvang måtte gripe inn. AUF-leder Gaute Skjervjø reagerte på debattklimaet og kalte det uverdig. Varaordfører Erling Moe (V) kritiserte Ness for å være provoserende og kunnskapsløs, og mente debatten var mislykket. Kringkastingsrådet har mottatt tolv klager på programmet. Redaksjonssjef Solveig Tvedt forsvarer at ulike stemmer må få komme til orde. Lysbakken mener Ness viste et eksempel på en politisk metode som forgifter debatten.
1 måned siden
Trygve Barfot, en tidligere politiker fra Norgesdemokratene, er tiltalt for et Facebook-innlegg fra sommeren 2023. Innlegget inneholdt en kritisk tekst om muslimer og deres integrering i det norske samfunnet, publisert under en kronikk av muslimske samfunnsdebattanter. Barfot hevder at han ikke husker å ha publisert innlegget, men står likevel fast ved budskapet og mener at «såpass må være lov å si i Norge». Aktoratet mener at innlegget er hatefullt og diskriminerende, og at det innebærer en grov nedvurdering av en gruppes menneskeverd. Forsvareren argumenterer derimot for at innlegget faller innenfor ytringsfriheten. Aktor har lagt ned påstand om betinget fengsel og bot, mens forsvareren har bedt om frifinnelse. Dommen ventes innen 31. mars.