USAs president Donald Trump varslet tirsdag en betydelig reduksjon i tollen på kinesiske varer, som tidligere var på 145 prosent. Samme dag uttrykte USAs finansminister at tollkrigen med Kina ikke er bærekraftig.
Kina svarte raskt med sterke uttalelser fra president Xi Jinping, som kritiserte Trumps politikk for å skade verdensøkonomien og svekke verdenshandelen. Xi understreket samtidig Kinas vilje til samarbeid med Aserbajdsjan for å opprettholde det internasjonale systemet.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener signalene om en kursendring er positive, men påpeker at situasjonen fortsatt er uoversiktlig. Han fremhever også at markedene reagerer kraftig på usikkerheten rundt tollkrigen, og at Trumps tollpolitikk fortsatt kan svekke økonomien.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
Børsene i Asia-Stillehavsregionen viser blandede resultater etter kinesiske løfter om økonomisk støtte. Markedene preges også av usikkerhet rundt USAs tollsatser.
5 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.
21 dager siden
President Trump kunngjør en 90-dagers tollpause med redusert toll på 10 prosent for over 75 land som ikke har svart med gjengjeldelse og som ønsker å forhandle. Samtidig øker USA tollen på Kina til 125 prosent som følge av manglende respekt for verdens markeder og gjengjeldelse av tidligere tollsanksjoner. Tiltakene trer i kraft umiddelbart. Finansministeren forklarer at dette er en belønning for de landene som ikke svarer med samme mynt. Handelskrigene mellom USA, Kina og EU har eskalert den siste tiden med gjensidige tolløkninger.
7 dager siden
I januar uttrykte oljefondets sjef, Nicolai Tangen, optimisme for amerikansk økonomi, basert på forventninger om deregulering, lavere skatt og offentlige utgifter. Denne optimismen ble utfordret da USAs president Donald Trump i april annonserte høye tollsatser på import fra flere land, inkludert Norge og EU, noe som førte til kraftige børsfall globalt. Handelskrigen mellom USA og Kina har skapt økt usikkerhet i markedene. Økonomer som Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 mener Trumps tollpolitikk er negativ for både amerikansk og global vekst, og beskriver den som autoritær med risiko for korrupsjon og svekkede internasjonale institusjoner. Oljefondet har foreløpig ikke kommentert saken, men vil svare ved kvartalsrapporten i april. Kritikken retter seg mot at Trump bryter med tidligere amerikansk økonomisk politikk og skaper usikkerhet for investeringer og verdensøkonomien.
2 måneder siden
President Donald Trump har varslet gjensidige tollsatser, noe USA-ekspert Eirik Løkke definerer som en handelskrig der alle taper. Trump har innført toll på import av stål, aluminium og kinesiske produkter. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpeker at implementeringen kan ta tid og at Trumps utspill kan tolkes som et forhandlingsinnspill. Løkke mener dette skaper usikkerhet som vil ramme markedene. Han ser to mulige årsaker til Trumps handlinger: enten tror Trump på proteksjonisme, eller så bruker han toll som et forhandlingskort. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har advart mot handelskrig.
28 dager siden
Artikkelen gir en oversikt over USAs president Donald Trumps varslede og innførte tolltiltak, samt mottiltak fra andre land. Trump har varslet toll på en rekke varer, inkludert biler, databrikker og trelast, med mål om å redusere handelsunderskudd og flytte produksjon til USA. Tiltakene har møtt motstand fra blant annet EU, Kina og Canada, som har svart med egne tollsatser. Flere tollplaner er blitt utsatt for å gi rom for forhandlinger, men Trump truer med ytterligere tiltak dersom land samarbeider for å skade USAs økonomi.
23 dager siden
Donald Trump truer Kina med å øke tollen på kinesiske varer med 50 prosent hvis de ikke dropper sin planlagte toll på 34 prosent på amerikanske varer. Advarselen kommer etter at Trump varslet en økning til 54 prosent toll på kinesiske varer fra 9. april, noe som utløste et motsvar fra Kina med 34 prosent toll på amerikanske varer fra 10. april. Trump anklager Kina for ulovlig subsidiering og valutamanipulering, og truer med å avslutte alle samtaler om møter med USA hvis Kina ikke etterkommer kravene. Han vil heller starte forhandlinger med andre land.
25 dager siden
Kina reagerer kraftig på USAs nye tollsatser på utenlandske varer, og kaller dem "uprovoserte" og "ubegrunnede". Som svar innfører Kina mottiltak, inkludert toll på amerikanske varer, en formell klage til Verdens handelsorganisasjon (WTO), og eksportkontroll på sjeldne mineraler. Tiltakene har ført til børsfall, men president Trump mener dette er en mulighet for investorer. Handelskonflikten skaper usikkerhet i markedene, og Kina oppfordrer USA til å løse problemene gjennom forhandlinger.
17 dager siden
Kinesiske myndigheter ser USAs nylige tollunntak for elektroniske produkter som et forsiktig positivt signal, men understreker behovet for mer omfattende endringer. Kina oppfordrer USA til å avslutte den skadelige praksisen med gjengjeldelsestoll og gjenopprette gjensidig respekt i handelsforholdet. Samtidig varsler USA muligheten for nye toller på elektronikk, noe som kompliserer situasjonen ytterligere. Den eskalerende handelskrigen, initiert av Donald Trump med høye tollsatser på kinesiske varer, har ført til gjensidige tiltak fra Kina og skaper bekymring for den globale økonomiske utviklingen.
26 dager siden
President Trumps innføring av høye tollsatser møter kritikk fra økonomer, som spår prisøkninger og økonomisk nedgang. Tollsatsene, som varierer fra 10 til 50 prosent, har ført til motreaksjoner fra Kina. Eksperter mener Trumps mål er å gjøre USA mer uavhengig, men at resultatet kan bli en fattigere verden. Civita-rådgiver Eirik Løkke kaller det en skatteøkning for amerikanske forbrukere. Finansminister Jens Stoltenberg omtaler det som den største trusselen mot verdenshandelen siden mellomkrigstiden, og analytikere frykter resesjon.
2 måneder siden
USAs president Donald Trump har innført straffetoll på varer fra Mexico, Canada og Kina, noe som skaper usikkerhet i det globale handelssystemet. Eksperter i Norge frykter at dette kan føre til høyere inflasjon, svakere krone og økte renter. Samtidig peker noen på at tollen kan føre til billigere import av forbruksvarer, spesielt elektronikk og elbiler, dersom Kina dumper varer til lavere priser. Det er også enighet om at Norge kan oppleve fallende importpriser hvis de ikke innfører egne tariffer. Ekspertene anbefaler norske forbrukere å være forsiktige med pengebruken i tiden fremover, da dette kan være starten på en langvarig handelskrig.
17 dager siden
Donald Trumps nylige tollpolitikk har skapt reaksjoner. Etter å ha innført økte tollsatser, ga Trump en 90-dagers pause for å forhandle med berørte land. Mens noen av hans støttespillere hyller dette som en genial strategi, mener eksperter at det var et økonomisk og politisk selvmål. Kritikere hevder at Trump ble forskrekket over børsraset og den sterke kritikken, og at han snudde for å unngå en større krise. Kina og USA har trappet opp tollsatsene mot hverandre, noe som kan føre til en handelskrig. Det er et håp om at diplomati og et møte mellom Trump og Xi Jinping kan løse konflikten.
17 dager siden
Donald Trumps tollsatser har skapt ubalanse i verdensøkonomien. Etter å ha annonsert nye tollsatser mot nesten alle land, svarte Kina med å heve tollen på amerikanske produkter. Trump ga senere fritak for toll på visse elektroniske varer produsert i Kina. Aksjeekspert Roger Berntsen mener USA ikke har overtaket i denne handelskrigen, da de står mot 75 prosent av verdensøkonomien. Han påpeker at USA er avhengig av globale pengestrømmer og at landets utfordringer ligger på hjemmebane. Berntsen tror likevel at en løsning vil bli funnet og råder folk til å være rolige.
26 dager siden
USAs sentralbanksjef Jerome Powell uttaler at de økonomiske effektene av Donald Trumps tolløkninger kan bli større enn tidligere antatt, med potensiell høyere inflasjon og lavere vekst. Uttalelsen kommer samtidig som Wall Street opplever kraftig nedgang. Trump svarer med å oppfordre Powell til å kutte renten. Kina svarer på Trumps tolløkninger med å innføre 34 prosent toll på varer fra USA. EU rammes av 20 prosent toll, mens Norge får en tollsats på 15 prosent.
4 måneder siden
Kinas leder Xi Jinping melder at landets økonomi ser ut til å nå målet om 5 prosent vekst i 2024. Dette til tross for utfordringer i eiendomssektoren. Kinesiske myndigheter har iverksatt flere tiltak for å stimulere økonomien, inkludert rentekutt og en mer aktiv finanspolitikk. Samtidig forbereder Kina seg på mulige konsekvenser av en ny handelskrig med USA, ettersom Donald Trump planlegger å øke tollen på kinesiske varer. Analytikere påpeker at Trumps politikk kan ha stor innvirkning på Kinas økonomiske strategi.