Professor Ola Honningdal Grytten ved NHH ser likheter mellom dagens økonomiske situasjon og 1930-tallet, spesielt økningen i tollbarrierer som kan føre til redusert internasjonal handel og resesjon. Han understreker at deflasjon, som var et stort problem på 1930-tallet, ikke er en like stor trussel i dag.
Grytten deler bekymringen for en global handelskrig, som kan føre til økte priser og redusert velferd, men mener situasjonen likevel ser lysere ut enn på 1930-tallet.
Utfallet avhenger av hvordan EU, USA og Kina handler fremover.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En NHH-professor advarer om at Trumps handelspolitikk kan føre til en situasjon som ligner tiden før andre verdenskrig, med økte handelshindringer og handelskrig. Trusler om straffetoll mellom USA, EU og Kina tilspisser situasjonen. Professoren mener at selv om vernetoll kan skape amerikanske arbeidsplasser, vil det ramme amerikanske forbrukere og bedrifter gjennom økte priser og lavere vekst. En annen professor påpeker at tilliten til USA som en pålitelig aktør er svekket, og at Europa må ta større ansvar.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymring blant økonomer for en mulig resesjon i USA, drevet av handelskrigen og president Trumps økonomiske politikk. Professor Steinar Holden ved UiO påpeker at omfattende tollsatser kan utløse en resesjon, mens BI-professor Hilde Bjørnland advarer om svekket kjøpekraft som følge av økte priser. Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov fremhever den negative effekten av usikkerhet på investeringer. Proteksjonisme kan også skade Norge gjennom redusert teknologiimport og vanskeligere forhold for eksportnæringen. Økonomene understreker at situasjonen er uoversiktlig, og at en resesjon ikke kan utelukkes.
1 måned siden
Det internasjonale handelskammer (ICC) advarer om at Donald Trumps tollpolitikk kan utløse en global økonomisk krise, sammenlignbar med depresjonen på 1930-tallet. Trump har innført toll på varer fra flere land, og har varslet toll på EU-varer fra april. Norge frykter å bli rammet av en potensiell tollkrig mellom USA og EU, og regjeringen arbeider aktivt for å sikre at EØS-avtalen opprettholdes. Utenriksministeren understreker at regjeringens største bekymring er hvordan Trumps tolltrusler påvirker verdenshandelen. Næringsministeren fremhever at situasjonen er uoversiktlig, og at utfallet avhenger av USAs vilje til å endre sin tollpolitikk.
28 dager siden
USA ventes å auke tollsatsane på ei rekke varer frå fleire land, noko som skapar frykt for ein handelskrig. Finansminister Stoltenberg åtvarar om at Noreg kan verte hardt ramma, særleg gjennom EUs mottiltak. EU-kommisjonens president seier dei er klare med eit motsvar når dei veit kva som kjem. Hydros konsernsjef uttrykker bekymring for uro i marknaden og redusert tillit hos forbrukarane. Auken i tollsatsane blir omtalt som ei omfattande kursendring i internasjonal økonomi, samanlikna med situasjonen på 1920-talet.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg uttrykker bekymring for at en handelskrig mellom USA, Kina og EU er i emning etter Trumps varsel om 25 prosent toll på EU-varer. Stoltenberg frykter at Norge kan havne i en «trippel skvis» med tollbarrierer fra USA og mottiltak fra EU, samt redusert global økonomisk vekst. Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe kaller utviklingen «rystende», mens statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen er forberedt på en tollmur.
2 måneder siden
En potensiell handelskrig mellom USA og EU skaper bekymring for økte matpriser i Norge. USA har varslet straffetoll på varer fra EU, som igjen truer med å svare med samme mynt. Finansminister Stoltenberg arbeider for å sikre Norges interesser gjennom en avtale med EU. Professor Ola Grytten ved NHH forventer at en tollkrig vil føre til prisstigning på importerte matvarer som hvete, rug, frukt og grønnsaker. Dagligvarekjedene følger situasjonen nøye, og Virke understreker behovet for et styrket handelspolitisk samarbeid med EU for å minimere negative konsekvenser for norsk økonomi.
23 dager siden
Nobelprisvinner Simon Johnson advarer om at Trumps tollsatser kan føre til en situasjon som ligner den store depresjonen på 1930-tallet, med fallende børser og handelskrig som resultat. Johnson mener at den amerikanske regjeringen nå provoserer frem en potensiell global krise. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen ser også paralleller, men understreker samtidig at det er viktige forskjeller. Investor Jan Petter Sissener lar seg ikke affisere av den nåværende børsuroen.
24 dager siden
Økonomiprofessor og Nobelprisvinner Simon Johnson mener USAs nylige kunngjøring av gjengjeldelsestoller kan sammenlignes med situasjonen under den store depresjonen på 1930-tallet. Han viser til likheter med de første årene etter børskrakket i 1929, da en handelskrig startet og flere store banker kollapset. Johnson uttaler at den store forskjellen er at det nå er den amerikanske regjeringen som provoserer frem en potensiell global katastrofe.
2 måneder siden
Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe og finansminister Jens Stoltenberg har uttrykt sterk bekymring for Norges posisjon i en potensiell internasjonal handelskonflikt. Uttalelsene kommer etter at president Trump signaliserte mulige tollsatser mot EU. Ulltveit-Moe frykter at Norge kan havne i kryssilden mellom USA og EU, og dermed bli rammet av begge parters økonomiske tiltak. Stoltenberg deler denne bekymringen og advarer om en mulig trippel skvis for norsk økonomi, som kan inkludere tollbarrierer fra USA, mottiltak fra EU, og en generell nedgang i verdensøkonomien. Begge understreker viktigheten av et godt forhold til EU i den nåværende situasjonen.
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
29 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for at Donald Trumps varslede tollsatser kan svekke verdensøkonomien og føre til resesjon eller stagflasjon. Norge står utenfor EUs tollunion, noe som kompliserer situasjonen da EUs mottiltak også kan ramme Norge. Eide understreker viktigheten av EØS-samarbeidet for å ivareta Norges interesser og sikre tilgang til det indre markedet. Han påpeker at en nedgang i EU, spesielt i tysk bilindustri som mange norske bedrifter leverer til, vil ramme norsk industri. Eide advarer mot en omfattende handelskrig og trekker paralleller til de negative konsekvensene fra 1930-tallet, og understreker behovet for å begrense skadeomfanget.
17 dager siden
En eskalerende handelskrig mellom USA og Kina vekker bekymring for globale konsekvenser, også for Norge. Forskere ved NUPI påpeker at konflikten kan føre til store forstyrrelser i verdensøkonomien. Økte tollsatser struper handelen mellom de to stormaktene, og det er liten vilje til å forhandle. Samtidig kritiseres USAs president for å undergrave internasjonale samarbeidsavtaler og for å manipulere tollsatsene. Norske forskere understreker at Norge, som en liten og åpen økonomi, er sårbar for slike globale handelskonflikter.
2 måneder siden
USA har innført toll på import av stål og aluminium, noe NHH-professor Ola H. Grytten beskriver som et typisk amerikansk virkemiddel med historisk forankring. Grytten mener Trump bruker toll som et politisk pressmiddel, spesielt overfor Canada og Mexico, og advarer om risikoen for en handelskrig. En slik handelskrig kan ha negative konsekvenser for global økonomisk vekst, føre til økt prisnivå og redusere innovasjon. Professoren påpeker at Trumps motivasjon er å styrke USAs konkurransekraft, en politikk som ofte vinner støtte blant amerikanske velgere.
14 dager siden
Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i den globale varehandelen på 0,2 prosent i år, hovedsakelig på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina. WTO uttrykker bekymring for usikkerheten i handelspolitikken og forventer at eksporten fra Nord-Amerika vil falle betydelig. NHO-direktør Ole Erik Almlid advarer om at redusert verdenshandel vil ramme Norge. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er ikke overrasket over WTOs prognoser og påpeker at lavere global vekst vil påvirke norsk økonomi negativt. Han understreker at det er vanskelig å anslå de nøyaktige økonomiske konsekvensene av handelskrigen.
2 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid advarer om at verden kan være på vei inn i en global handelskrig som følge av Donald Trumps tollpolitikk. Han påpeker at usikkerheten rundt Trumps utspill i seg selv kan skade økonomien. Almlid understreker at i utgangspunktet alle vil rammes, spesielt eksportindustrien, og at NHO har tett dialog med regjeringen for å bistå bedriftene. Han mener norsk næringsliv er forberedt på uforutsigbarhet, men at situasjonen er krevende. Almlid trekker frem et eksempel der tollmur mellom USA og Kina kan føre til at kinesiske varer oversvømmer Europa, noe som vil ramme norsk industri.