Elena Krossnes, en 19 år gammel student, søkte Dyrebeskyttelsen om økonomisk støtte for å sterilisere katten sin på grunn av økte utgifter til dyrehold. Hun er langt fra alene, og Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Haugaland, rapporterer en 70 prosent økning i henvendelser om økonomisk hjelp sammenlignet med 2023. Organisasjonen hadde 60.
000 kroner tilgjengelig for å hjelpe 20–25 dyr, men mottok over 100 søknader. Økte veterinærkostnader, matpriser og forsikringer gjør det dyrere å ha kjæledyr. Dyrebeskyttelsen oppfordrer folk til å tenke nøye gjennom kostnadene ved å skaffe seg dyr, inkludert viktigheten av forsikring og valg av friske raser.
Norsk familieøkonomi anbefaler å lage budsjett før man skaffer seg kjæledyr, da årlige kostnader for en katt kan være 6000–7000 kroner, mens hunder kan koste betydelig mer. Dyrebeskyttelsen har også åpnet en gratis veterinærklinikk i Oslo for eiere med økonomiske utfordringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tonje Henriksen opplevde høye veterinærutgifter da hennes hund Freja utviklet komplikasjoner etter en operasjon, noe som resulterte i flere veterinærbesøk og kostnader på over 52.000 kroner. Henriksen reagerte på de høye prisene hos veterinærkjedene og uttrykte skepsis, samtidig som hun følte press for å akseptere anbefalte behandlinger. Veterinærene forsvarer prisnivået med at moderne veterinærmedisin krever avansert utstyr og spesialistkompetanse, og anbefaler forsikring for å unngå økonomiske bekymringer. Henriksen er kritisk til at det ble anbefalt tannrens på en gammel hund med helseproblemer, og mener veterinærpriser bør reguleres.
4 måneder siden
Mange sosialhjelpsmottakere er ikke klar over at de kan søke om ekstra økonomisk støtte fra Nav før jul. Denne støtten kan være avgjørende for å skape en god jul for de som har minst. Nav ønsker å informere flere om denne muligheten, da pågangen hos frivillige organisasjoner som Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Røde Kors har økt betydelig. Antallet sosialhjelpsmottakere har økt, og mange opplever økonomisk press på grunn av høy prisvekst og rentehevinger. En undersøkelse viser at mange gruer seg til jul på grunn av økonomiske bekymringer. Nav understreker at alle som trenger det kan søke, og at barnefamilier vil få særskilt vurdering. Støttebeløpet varierer mellom kommuner.
9 dager siden
Cesar, en seks år gammel blandingshund, måtte akuttopereres for prolaps etter en skade som gjorde ham lam i bakbeina. Eieren Airi Laanepuu sto overfor valget mellom operasjon eller avliving, og valgte operasjon. Til tross for at Cesar var forsikret, dekket forsikringen kun 30.000 kroner av de totale veterinærkostnadene som allerede har nådd 120.000 kroner, og kan stige til 140.000 kroner eller mer med rehabilitering. Airi, som er ufør og alenemor, har opprettet en innsamlingsaksjon for å få økonomisk hjelp. Veterinærkostnadene har økt betydelig de siste årene, noe flere forsikringsselskaper bekrefter, og dekningen varierer. Cesar er i bedring, men trenger fortsatt fysioterapi og oppfølging, noe som er kostbart. Eksperter anbefaler hundeeiere å nøye vurdere forsikringsdekning og økonomi før valg av forsikring. Airi feiret nylig sin 50-årsdag på gulvet sammen med Cesar for å være nær ham under rehabiliteringen.
2 måneder siden
Inkassosaker blant unge under 30 år opplevde en kraftig økning i 2024, med en økning på 18 prosent ifølge tall fra Intrum. Denne økningen kommer etter en periode med nedgang, og sammenfaller med en økning i sosialhjelpsmottakere i samme aldersgruppe. Hovedårsaken til denne utviklingen er den generelle dyrtiden, hvor spesielt gjentagende regninger som offentlige avgifter og telefoni skaper økonomiske utfordringer. Analysesjefen i Intrum påpeker at mange unge nå opplever betalingsproblemer for første gang, og at dette i hovedsak skyldes at kostnadene har oversteget inntektene, snarere enn dårlig økonomisk kontroll. Kredinor bekrefter også en økning blant de yngste, men ikke like markant som Intrum.
3 måneder siden
En markant økning i antall familier som søker økonomisk støtte for å la barna delta i idrett, bekymrer idrettslag over hele landet. Høyere renter, strømpriser og matkostnader gjør det vanskeligere for mange å betale for idrettsaktiviteter. I Trondheim har antall søknader økt med 39 prosent på ett år, og i Stavanger trenger nå én av ti familier hjelp, mot én av tolv for to år siden. Idrettslagene har blitt flinkere til å informere om støtteordninger, men økningen skyldes hovedsakelig de økte levekostnadene. Idrettspresidenten understreker at dette er en av de viktigste sakene for norsk idrett, og at de jobber for å sikre at alle barn skal ha mulighet til å delta.
11 dager siden
Tone Lise Opsahl sliter med milliongjeld etter flere studievalg. Hun mener det er for enkelt å få studielån uten god veiledning om de økonomiske konsekvensene. Antall studenter med milliongjeld har økt kraftig, og mange sliter med å betale tilbake på grunn av renteøkninger. Lånekassen sier de gir god informasjon, men Tone Lise savner personlig oppfølging og mener det er for lett å ta opp lån. Hun må nå betale over 7000 kr i måneden. Forsknings- og utdanningsministeren påpeker at studielånet fortsatt er gunstigere enn andre lån. Tone Lise oppfordrer andre til å tenke seg godt om før de tar opp studielån.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.
3 måneder siden
Foreløpige tall fra Nav viser en betydelig økning i sosialhjelpsutbetalinger og antall mottakere i 2024. Utbetalingene økte med 23 prosent, mens antall mottakere steg med 15 prosent. Spesielt bekymringsfullt er økningen på 13 prosent blant mottakere under 30 år. Nav-sjefen forklarer økningen med dyrtiden etter pandemien, der mange sliter med å dekke grunnleggende behov som mat. Kirkens Bymisjon påpeker at fattigdom har alvorlige konsekvenser, særlig for barn og unge. Økningen skyldes også flyktninger fra Ukraina og at sosiale stønader ikke holder tritt med prisveksten, spesielt matutgifter.
1 måned siden
Stadig flere unge opplever økonomisk bekymring på grunn av høye boligpriser og global usikkerhet. Psykolog Ingvild Stjernen Tisløv mener denne bekymringen kan være sunn, da den kan motivere til å ta tak i situasjonen. Hun påpeker at dagens unge stilles overfor større krav til økonomisk ansvarlighet enn tidligere, samtidig som studenters kjøpekraft har blitt svekket. Tisløv råder de som sliter med betalinger til å søke hjelp, og understreker sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, der sparing kan bidra til økt trygghet.
3 måneder siden
Antallet personer som mottar sosialhjelp i Norge har økt betydelig i 2024, med en økning på 15 prosent i antall mottakere og 23 prosent i utbetalinger. Arbeids- og velferdsdirektøren slår alarm og påpeker at dette er en trend som har tiltatt siden 2020. Økningen skyldes i stor grad dyrtid og høye boutgifter, som rammer spesielt barnefamilier og unge. Barneombudet uttrykker bekymring for de negative konsekvensene fattigdom har for barns utvikling. Regjeringen understreker at sosialhjelp ikke skal være en varig løsning, og at de jobber for å inkludere flere i arbeidslivet. Nav mener økt deltakelse i arbeidslivet er sentralt for å redusere antall sosialhjelpsmottakere.
21 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økte matvarepriser og levekostnader rammer både arbeidsledige og folk i jobb, noe som fører til økt behov for hjelp fra frivillige organisasjoner. SIFO vurderer å oppdatere sitt referansebudsjett for å bedre reflektere de reelle utgiftene husholdninger har, da mange sliter med å dekke nødvendige utgifter. Frelsesarmeen melder om økt behov for matutdeling. Regjeringen viser til iverksatte tiltak, men erkjenner at situasjonen er krevende. Terskelen for å søke hjelp fra NAV kan være høy, og mange tyr derfor til frivillige organisasjoner for å få mat.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan dyrtiden fører til økt pågang hos Nav og Namsfogden, også fra personer med etablerte liv og faste inntekter. Avdelingsdirektør ved Nav Sandnes, Ågot Elise Vatnedal, forklarer at økte utgifter overstiger inntektene for mange. Namsfogden i Rogaland har opplevd en dobling i antall søknader om gjeldsordning i januar, og på landsbasis har antallet økt med nesten 50 prosent. Susanne R. Roalkvam, seksjonsleder for gjeldsordning i Stavanger og Sandnes, understreker at situasjonen er alvorlig og rammer mange familier. Ifølge Nav er det spesielt personer i 40–50 årene som opplever størst økonomisk press.
1 måned siden
Linn Assersen reagerte på en kraftig prisøkning på sin katteforsikring hos Agria, til tross for at hun aldri har brukt den. Agria forklarer økningen med bortfall av rabattordninger og generelt økte veterinærkostnader. Assersen er skeptisk til mangelen på en individuell begrunnelse og mener selskapet burde gitt mer informasjon. Agria sier at premien baseres på statistikk og prognoser, og at de ikke kan gi individuelle begrunnelser av konkurransehensyn. Forbrukerrådet råder kunder til å følge med på prisjusteringer og forsøke å forhandle om prisen, samt sjekke priser hos andre selskaper.
3 måneder siden
Foreløpige tall fra Nav viser en betydelig økning i antall sosialhjelpsmottakere i 2024, med en økning på 15 prosent i antall personer og 23 prosent i utbetalinger. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte knytter økningen til dyrtid og høye boutgifter. Det er også en økning i antall barnefamilier og unge under 30 år som mottar sosialhjelp. Nav antar at en del av økningen skyldes flyktninger fra Ukraina, men forventer at dette vil avta etter hvert som flere kommer i arbeid. Økt deltakelse i arbeidslivet er sentralt for å redusere behovet for sosialhjelp.
3 måneder siden
En ny rapport fra SIFO viser at 1 av 6 norske hushold har store økonomiske problemer. Andelen hushold som sliter økonomisk har økt dramatisk siden 2021, med en tredobling av de som er «ille ute». Hovedårsakene er høy prisvekst, rentehevinger og lav inntektsvekst. Selv om prisveksten avtar, er prisnivået fortsatt høyt. Noen grupper, som pensjonister og uføretrygdede, har opplevd en liten bedring, men situasjonen er fortsatt utfordrende for mange. SIFO anbefaler økt støtte til barnefamilier og lavinntektsgrupper, og mener at eksisterende tiltak må styrkes.