Flere store bilprodusenter trekker tilbake sine økonomiske prognoser for USA. Økt usikkerhet knyttet til amerikanske tollsatser er hovedårsaken til dette.
Flere av verdens største bilprodusenter, deriblant Mercedes-Benz, Tesla, General Motors, Porsche, Stellantis og Volvo Cars, trekker nå tilbake sine økonomiske prognoser for det amerikanske markedet for 2025. Hovedårsaken er den vedvarende usikkerheten rundt amerikanske tollsatser, selv etter at president Donald Trump nylig annonserte lettelser på enkelte toller.
Selskapene advarer om at tollene kan påvirke lønnsomheten betydelig. Som en konsekvens vurderer eller iverksetter bilprodusentene ulike tiltak; Volvo Cars planlegger å flytte mer produksjon til USA, Aston Martin vil begrense forsendelser, og lastebilprodusenten Volvo Group forbereder oppsigelser ved amerikanske fabrikker.
Volkswagen har foreløpig ikke endret prognoser, men advarer om konsekvensene av avgiftene.
Donald Trump
Harald Wilhelm
Arno Antlitz
Mercedes-Benz
Tesla
General Motors
Volvo Cars
Volkswagen
Aston Martin
Volvo Group
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
2 måneder siden
Europeiske bilprodusenter opplever kursfall etter at Donald Trump varslet mulig innføring av 25 prosent toll på importerte biler til USA. Tyske bilprodusenter som Volkswagen, Mercedes-Benz og BMW faller mellom 1,9 og 2,5 prosent. Også andre europeiske bilaksjer som Stellantis, Volvo Cars og Renault viser nedgang. Trump har lenge ønsket å beskytte den amerikanske bilindustrien ved å gjøre utenlandske konkurrenter dyrere. I fjor ble omtrent halvparten av alle biler solgt i USA importert.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av tollsatser på en rekke varer, inkludert metaller, biler og kinesiske produkter. Tiltakene har ført til global usikkerhet og mottiltak fra flere land, deriblant Kina, EU og Canada. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene for norske bedrifter og globale verdikjeder. Trump-administrasjonen har også gitt enkelte unntak og utsettelser, samt truet med ytterligere tollsatser på blant annet trevarer og legemidler. Målet er å flytte produksjon tilbake til USA og redusere landets handelsunderskudd.
1 måned siden
Donald Trump har varslet en toll på 25 prosent på biler og bildeler som importeres til USA. Dette beskrives som dramatisk for europeisk bilindustri, spesielt for Tyskland som har USA som sitt viktigste marked. Tiltaket kan føre til at bilprodusenter flytter produksjonen til USA. EU vil forhandle, men beskytte sine interesser, og ser på toll som skadelig for både næringsliv og forbrukere. Porsche forventes å bli hardt rammet på grunn av lav produksjon i USA.
1 måned siden
Elon Musk har uttrykt bekymring for at Donald Trumps varslede biltoll vil ha en betydelig innvirkning på Tesla. Bilindustrien har slått alarm og ber Trump om å omgjøre beslutningen. Den varslede tollen på 25 prosent har ført til børsfall, og bilindustrien frykter negative konsekvenser for både global og amerikansk industri. Trump-administrasjonen forventer store inntekter fra tollen, men kritikere advarer om at det vil ramme forbrukere og bilprodusenter. Frankrikes finansminister mener EU må svare med å øke tollen på amerikanske produkter. Bilindustrien er en viktig del av europeisk økonomi, og EU har lagt frem en redningsplan for sektoren.
29 dager siden
Bilprodusenten Volvo flytter deler av sin produksjon til USA etter at tidligere president Trump innførte nye tollsatser på 25 prosent. Dette tolkes av eksperter som et tegn på at Trumps politikk for å skape arbeidsplasser i USA kan være effektiv. Flyttingen innebærer at Volvo må produsere en ekstra bilmodell ved sin fabrikk i Sør-Carolina. Selv om dette kan medføre ekstrakostnader, reduserer det samtidig usikkerhet knyttet til fremtidige tollsatser og handelsavtaler. Enkelte eksperter spekulerer i om dette kan være et tegn på en ny verdensorden, der land prioriterer å ha en sterk hjemmeindustri for å sikre forsyningen.
2 måneder siden
Donald Trump har varslet toll på import av stål og aluminium, noe som får konsekvenser for norsk industri. Hydro forbereder seg på ulike scenarioer og vurderer hvordan selskapet skal tilpasse produksjonen. Selskapet har anlegg i USA, Mexico og Canada som kan bli berørt. Elkem ser også at situasjonen skaper usikkerhet, spesielt rundt silisiumproduksjon, men mener de er godt posisjonert på grunn av en robust forretningsmodell.
1 måned siden
USAs president Donald Trump har kunngjort en toll på 25 prosent på import av biler og andre kjøretøy til USA. Tiltaket gjelder alle biler som ikke er produsert i USA, og har som mål å stimulere den amerikanske bilindustrien. Trump mener at bilprodusenter vil etablere fabrikker i USA for å unngå tollen. Samtidig importerer bilprodusenter, også de i USA, deler fra mange land, noe som kan gjøre tollinnføringen komplisert. Etter kunngjøringen falt aksjene til General Motors og Ford.
22 dager siden
Donald Trumps midlertidige reduksjon av tollen på norske varer fra 15 til 10 prosent gir Sleipner Motor et pusterom, etter tidligere anslag om et omsetningstap på 70 millioner kroner. De stadig skiftende tollmurene skaper usikkerhet og utfordringer for bedrifter, som søker råd om å redusere innførselsverdien av varer. Advokat Espen Qvist i PwC melder om økt pågang fra bedrifter som trenger rådgivning. Til tross for usikkerheten planlegger ikke Sleipner å flytte produksjonen til USA, da de ønsker å beholde utvikling og montering under samme tak.
1 måned siden
President Trump har varslet økt toll, noe som skaper stor usikkerhet i markedene. Økonomer advarer om risikoen for en global handelskrig, og det påpekes at Trump-administrasjonen ikke har gjennomført en kostnadsanalyse. Kina og Canada har allerede iverksatt mottiltak, mens EU forbereder en strategi for å møte situasjonen. Norge, som ikke er en del av EUs tollunion, frykter å bli rammet og jobber aktivt for å sikre avtaler som kan beskytte norsk økonomi. Amerikanske velgere er også skeptiske til Trumps tollgrep.
1 måned siden
Donald Trump kunngjør nye tollsatser for USA, som finansministeren beskriver som potensielt de mest massive på mange tiår. Tiltakene inkluderer forventet toll på biler, legemidler og databrikker, og skal gjelde alle land. Trump begrunner dette med behovet for å beskytte amerikanske interesser og mener utenlandske selskaper har undergravd amerikansk industri. Flere økonomer og EU frykter en handelskrig som kan føre til økte priser, redusert økonomisk vekst og uro i aksjemarkedene. Goldman Sachs har allerede nedjustert sine anslag for amerikansk økonomi som følge av de varslede tolløkningene.
2 måneder siden
Flere bedrifter i Fredrikstad, som Sleipner Motor, Jøtul og Norxe, er bekymret for hvordan Donald Trumps tollpolitikk kan påvirke deres eksport til USA. Bedriftene følger nøye med på utviklingen og frykter at økte importavgifter kan føre til redusert etterspørsel etter deres produkter. Jøtul har en fordel ved at mye av verdiskapingen allerede skjer i USA, da de monterer sine produkter der. Norxe vurderer å opprette et underbruk i USA dersom tollen påvirker konkurranseevnen negativt. Bedriftene ser også at like tollsatser for alle kan opprettholde konkurranseforholdet, men er bekymret for en eventuell særskilt avgift for norske varer.
3 dager siden
President Donald Trump har signert en presidentordre som letter på tollene rettet mot bilindustrien. Dette skjer kun dager før nye, omfattende tollsatser på importerte bildeler skulle innføres.
29 dager siden
Hydro vurderer å flytte produksjon mellom fabrikker etter at Trump innførte tollsatser på import til USA. Tollsatsene er 16 prosent for Norge og 20 prosent for EU, noe som bekymrer flere norske bedrifter. Flere toppsjefer møtte næringsministeren for å diskutere situasjonen. Mowi forventer konsekvenser for lakseeksporten, men ser etter nye markeder. Tomra er mest bekymret for de langsiktige effektene på investeringer og etterspørsel. LO-sjefen beskriver situasjonen som en mørk dag for verdenshandelen.
3 måneder siden
Norske storselskaper som Yara, Hydro og Equinor forbereder seg på mulige konsekvenser av Donald Trumps politikk, spesielt knyttet til importtoll og skatterabatter. Yara er bekymret for uforutsigbarhet rundt toll, mens Hydro mener de er godt forberedt med sin diversifiserte virksomhet. Equinor følger nøye med på endringer i handelspolitikken og er trygge på å navigere disse. Flex LNG ser positivt på Trumps planer om å oppheve moratoriet på LNG-eksport, men frykter negative konsekvenser av en potensiell tollkrig. Selskapene understreker viktigheten av stabile rammevilkår og fri handel, men er forberedt på endringer.
1 måned siden
President Donald Trump sier han ikke bryr seg om at biler kan bli dyrere som følge av den varslede tollen på 25 prosent. Han tror høyere priser vil føre til økt salg av amerikanskproduserte biler, og dermed redde landets bilindustri. Tollen gjelder alle biler produsert utenfor USA, men er utsatt for bildeler omfattet av handelsavtalen med Mexico og Canada. Eksperter frykter at tollen vil ramme amerikanske forbrukere, noe som har fått aksjemarkedet til å reagere negativt.