Artikkelen omhandler den såkalte «munnkurv-regelen» som republikanske presidenter i USA har innført. Denne regelen hindrer bistandsorganisasjoner som mottar amerikansk helsehjelp i å informere om, henvise til eller utføre aborter.
Under Trumps forrige periode ble regelen utvidet til å gjelde samarbeidspartnere, noe som førte til redusert tilgang til helsetjenester og en økning i tenåringsgraviditeter. Det fryktes at regelen vil bli enda strengere i en ny Trump-periode, med forslag om å utvide den til å gjelde flere organisasjoner og all bistand, inkludert nødhjelp.
Dette kan få store konsekvenser for kvinnehelse globalt, spesielt i land som er avhengige av amerikansk bistand.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
President Trump har gjeninnført «munnkurvregelen», som forbyr amerikansk støtte til organisasjoner som jobber med abort eller abortrettigheter i andre land. Regelen innebærer også at helseorganisasjoner som mottar amerikansk bistand ikke kan informere om, henvise til eller utføre aborter. Samtidig annullerte Trump presidentordrer fra Biden som hadde bedret tilgangen til abort og nødprevensjon. Humanitære organisasjoner kritiserer Trumps grep og frykter at det vil føre til flere utrygge aborter og dødsfall. De viser til forskning som indikerer at slike restriksjoner ikke reduserer antall aborter, men øker risikoen for kvinner.
3 måneder siden
President Donald Trump har gjeninnført «Mexico City Policy», også kjent som «munnkurvregelen», som forbyr internasjonale hjelpeorganisasjoner å bruke amerikanske bistandsmidler til å gi informasjon om abort. Regelen ble først innført av Ronald Reagan på 80-tallet, og har siden blitt opphevet av demokratiske presidenter og gjeninnført av republikanske. Trump har også sluttet seg til «Geneva Consensus Declaration» som forplikter land til å «beskytte liv i alle stadier». I tillegg har han trukket tilbake to presidentordrer fra Joe Biden som skulle sikre aborttjenester i stater med strenge abortlover, etter en høyesterettsdom i 2022 som åpnet for strengere abortregler på delstatsnivå.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler USAs gjeninnføring av en regel som nekter bistand til internasjonale organisasjoner som tilbyr informasjon om eller utfører abort. Dette vil ifølge artikkelforfatterne føre til at kvinner dør i barsel, unge jenter blir uønsket gravide og dør etter utrygge aborter. Artikkelen argumenterer for at Norge må ta en lederrolle i arbeidet for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og foreslår en økning i bevilgningene til dette formålet. Det understrekes at kvinners rett til å bestemme over egen kropp er en grunnleggende menneskerettighet, og at Norge må vise lederskap når disse rettighetene trues.
1 måned siden
Trump-administrasjonen fryser føderale midler til familieplanlegging gjennom Title X-programmet, noe som berører ni avdelinger av Planned Parenthood. Dette innebærer en umiddelbar frys av 27,5 millioner dollar i tilskudd. Planned Parenthood advarer om at dette vil føre til redusert tilgang til helsetjenester, inkludert prevensjon og kreftscreening, samt en potensiell økning i seksuelt overførbare infeksjoner. Konservative har lenge ønsket å kutte støtten til organisasjonen på grunn av deres aborttilbud, selv om føderale midler til aborter har vært forbudt siden 1977.
2 måneder siden
Donald Trumps beslutning om å stanse bistanden via USAID får alvorlige konsekvenser globalt. Mary i Kenya risikerer å miste livsviktig hivmedisin. I Ukraina fryses midler til nødhjelp, mens Norsk Folkehjelp må stoppe minerydding i Irak. Somalia mister støtte til helsesentre for mødre og barn. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk og frykter at millioner vil miste livsviktig hjelp.
1 måned siden
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.
16 dager siden
Artikkelen belyser innskrenkninger i transpersoners rettigheter i USA og Norge. I USA har Trump-administrasjonen innført lovendringer som begrenser disse rettighetene, noe som har fått flere land til å advare transpersoner mot å reise dit. I Norge har helsedirektørene strammet inn på tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år. Artikkelen fremhever forskning som viser en potensiell økning i selvmordsraten blant unge transpersoner i områder med slike restriksjoner. Forfatteren argumenterer for at transrettigheter er grunnleggende menneskerettigheter og oppfordrer politikere til å ta ansvar og motarbeide feilinformasjon.
24 dager siden
Donald Trumps beslutning om å fryse bistand som ikke gagner USA, fører til store kutt i Verdens matvareprogram (WFP). Dette resulterer i at millioner av mennesker mister mathjelp, og FN frykter økt sult og dødsfall, særlig blant kvinner og barn i land som Afghanistan, Sør-Sudan og Kongo. Flere vestlige land har også redusert sin bistand. WFP-topp Carl Skau roser Norge for å opprettholde bistanden og forsvare humanitære prinsipper. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at bistand er viktig for Norges sikkerhet, da redusert hjelp kan føre til økt risiko for sykdommer og at land som står langt fra Norges verdier fyller tomrommet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler konsekvensene av Trump-administrasjonens angrep på mangfolds-, likeverds- og inkluderingsprogrammer (DEI) i USA. Etter at Trump gjorde motstand mot DEI til en valgkampsak og signerte presidentordrer som reverserer myndighetenes arbeid med mangfold, har flere selskaper redusert eller avsluttet sine DEI-programmer. Dette har ført til tap av kontrakter for konsulentselskaper innen DEI, og frykt for at marginaliserte grupper vil rammes hardest. Samtidig mener noen at dette kan være en mulighet til å fremme reell integrering og like rettigheter, og at mange initiativer har vært overfladiske.
2 måneder siden
Donald Trumps midlertidige stopp i utenlandsk bistand, inkludert HIV-medisiner via PEPFAR, skaper frykt for konsekvensene i Afrika, spesielt i Sør-Afrika. Landet er den største mottakeren av midlene, og millioner er avhengige av medisiner. Organisasjoner melder om stans i tjenester og permitteringer. En aktivist frykter økt spredning av viruset og flere dødsfall. Konsekvensene kan bli millioner av nye HIV-infeksjoner og AIDS-relaterte dødsfall innen 2029, ifølge en organisasjon.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
18 dager siden
Trump-administrasjonen har kuttet i nødhjelpen til flere av verdens fattigste og mest konfliktfylte land, samtidig som de innfører straffetoll. Dette rammer land som Afghanistan og Jemen hardt, hvor millioner allerede lider av matmangel og humanitære kriser. Selv om noe nødhjelp er gjenopprettet for enkelte land, frykter bistandsorganisasjoner at kuttene vil føre til en global humanitær katastrofe. Kritikere mener at Trumps politikk skaper usikkerhet og forverrer situasjonen for sårbare land, samtidig som det kan være motivert av hensyn til amerikansk landbruk.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen stanser nødhjelpsarbeidet i nærmere 20 land fordi USA ikke har refundert finansiering av deres globale nødhjelpsprogrammer. Dette fører til oppsigelser av bistandsarbeidere globalt, inkludert i Afghanistan, hvor de hjelper jenter, kvinner og familier. Flyktninghjelpen har millioner av dollar i utestående betalingsforespørsler til USA og frykter å måtte stanse livreddende hjelpeprogrammer innen slutten av februar. USA er en av Flyktninghjelpens største givere og bidro med underkant av 20 prosent av finansieringen i 2024.
2 måneder siden
President Trump har beordret nedleggelse av USAID, USAs etat for utviklingshjelp, og gitt Elon Musk ansvaret for å effektivisere organisasjonen. USAID-ansatte har fått munnkurv, er beordret hjem, og nettsiden er lagt ned. Trump anklager etaten for å sløse med penger på prosjekter som kondomer til Gaza, noe en ansatt tilbakeviser. En varsler i USAID frykter at nedleggelsen vil få store konsekvenser for nødhjelpsarbeidet og føre til at tusenvis vil dø. Han mener også at dette er en trussel mot demokratiet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser helseeksperters bekymring for at Donald Trumps helsekutt vil føre til en global helsekrise. Kutt i finansiering til internasjonale organisasjoner som WHO, kombinert med masseoppsigelser i smittevernbyrået CDC, skaper frykt for redusert global helseberedskap. Spesielt bekymringsfullt er det store fugleinfluensautbruddet i USA, der man frykter mutasjon og spredning til mennesker. Utnevnelsen av Robert F. Kennedy Jr., en kjent vaksinemotstander, som helseminister forsterker bekymringene for økt vaksineskepsis og spredning av feilinformasjon, noe som kan true folkehelsen globalt.