Påtalemyndigheten i Sør-Korea har tatt ut en ny tiltale mot tidligere president Yoon Suk-yeol. Han anklages nå for maktmisbruk, i tillegg til en pågående sak om opprør.
Påtalemyndigheten i Sør-Korea har tiltalt ekspresident Yoon Suk-yeol for maktmisbruk. Denne nye tiltalen kommer som et tillegg til den pågående straffesaken hvor Yoon allerede er anklaget for opprør, knyttet til hans beslutning om å innføre unntakstilstand i desember. Etterforskningen som førte til maktmisbruk-tiltalen startet i januar.
Påtalemyndigheten opplyser at den siste tiltalen er reist uten begjæring om pågripelse. Yoon ble formelt fjernet fra presidentembetet 4.
april, etter at erklæringen om unntakstilstand hadde skapt betydelig politisk uro. Det pågår for tiden flere separate straffesaker mot Yoon for ulike forhold, inkludert saker som ikke er direkte relatert til unntakstilstanden.
Yoon Suk-yeol
Påtalemyndigheten
Yonhap
NTB
Sør-Korea
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
3 måneder siden
Sør-Koreas suspenderte president Yoon Suk-yeol er formelt tiltalt for opprør av påtalemyndigheten. Tiltalen følger etter et mislykket forsøk på å innføre unntakstilstand i desember i fjor, der Yoon forsøkte å sette nasjonalforsamlingen til side. Yoon begrunnet tiltaket med behovet for å forsvare landet mot «antistatlige elementer», med henvisning til Nord-Korea og påstått sårbarhet i valgsystemet. Riksrettssaken mot Yoon vil avgjøre om han blir avsatt som president og eventuelt fengslet. Han er inntil videre fratatt sine fullmakter som president.
3 måneder siden
Sørkoreanske etterforskere har anbefalt at president Yoon Suk-yeol tiltales for opprør og maktmisbruk. Anbefalingen ble oversendt påtalemyndigheten torsdag. Yoon er anklaget for å ha forsøkt å innføre unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side i desember. Han begrunnet dette med behovet for å forsvare landet mot «antistatlige elementer» og utenlandsk påvirkning. Yoon har lovet å svare på alle spørsmål i forbindelse med riksrettssaken, som vil avgjøre om han blir avsatt og fengslet. Inntil videre er han fratatt sine fullmakter som president.
2 måneder siden
Sør-Koreas avsatte president, Yoon Suk Yeol, er historisk sett den første sittende presidenten som stilles for retten i en straffesak. Han er anklaget for opprør etter et forsøk på å innføre unntakstilstand, og risikerer livstid i fengsel eller dødsstraff. Forsvarerne argumenterer for at handlingen var innenfor hans presidentfullmakter. Parallelt pågår en riksrettssak mot Yoon, som allerede er fratatt sine fullmakter. Selv om unntakstilstanden kun varte i seks timer, har hendelsen ført til politisk uro og demonstrasjoner i Sør-Korea.
3 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er tiltalt for å ha ledet til opprør, etter en anbefaling fra korrupsjonsetterforskere. Tiltalen kommer etter at Yoon i desember forsøkte å innføre unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side, noe som førte til riksrettssak. Han er nå fratatt sine fullmakter som president. Yoon forklarte krisetiltaket med at landet måtte forsvares mot «antistatlige elementer», med referanse til Nord-Korea, og antydet at valgsystemet var sårbart for utenlandsk påvirkning. Utfallet av riksrettssaken vil avgjøre om Yoon blir avsatt og fengslet.
3 måneder siden
Sørkoreanske etterforskere har anbefalt at president Yoon Suk-yeol tiltales for opprør og maktmisbruk. Anbefalingen kommer etter at Yoon forsøkte å innføre unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side i desember. Dette forsøket ble stoppet av de folkevalgte. Yoon begrunnet tiltaket med at landet måtte forsvares mot «antistatlige elementer» og antydet at valgsystemet var sårbart for utenlandsk påvirkning. Utfallet av riksrettssaken vil avgjøre om Yoon blir avsatt og eventuelt fengslet. Han er inntil videre fratatt sine fullmakter som president.
3 måneder siden
En politisk krise utspiller seg i Sør-Korea der den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol nekter å samarbeide med etterforskere. Etter å ha erklært en kortvarig militær unntakstilstand, er Yoon nå stilt for riksrett. Politiet forsøkte å pågripe ham i presidentboligen, men ble stoppet av hans tilhengere og sikkerhetsstyrker. Situasjonen er spent med demonstrasjoner både for og imot presidenten. Riksrettssaken skal avgjøre om Yoon blir avsatt eller gjeninnsatt, men han nekter å gi opp. Flere sentrale personer er også tiltalt i saken, og flere fungerende presidenter har blitt stilt for riksrett.
29 dager siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er formelt avsatt av grunnlovsdomstolen etter en riksrettssak. Han ble suspendert i desember etter å ha forsøkt å innføre en militær unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side, noe som utløste en politisk krise. Yoon var anklaget for å ha brutt grunnloven ved å undertrykke forsamlingsaktiviteter og undergrave freden. Domstolens kjennelse ble sendt direkte på TV, og et nytt presidentvalg må avholdes innen 60 dager. Det er ventet store demonstrasjoner i gatene, og politiet er mobilisert. I tillegg til riksretten pågår det en strafferettslig etterforskning av Yoon.
4 måneder siden
Onsdag gjennomføres flere politiaksjoner i Sør-Korea knyttet til unntakstilstand-saken, inkludert ransaking av president Yoon Suk-yeols kontor. Spesialenheten i politiet ransaker også lokalene til nasjonal- og hovedstadspolitiet samt nasjonalforsamlingens sikkerhetsavdeling. President Yoon etterforskes for forsøk på opprør etter å ha erklært unntakstilstand, som raskt ble opphevet. Opposisjonen forsøkte å stille ham for riksrett, men lyktes ikke. Tidligere forsvarsminister Kim Yong-hyun, som anklages for en sentral rolle i saken, forsøkte å ta sitt eget liv i varetekt. Flere høytstående politiledere er pågrepet, inkludert den nasjonale politisjefen og hovedstadspolitiets leder.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er midlertidig avsatt etter å ha erklært unntakstilstand, noe som førte til store protester. Han står nå overfor riksrett og risikerer livstid eller dødsstraff for opprør og maktmisbruk. Statsminister Han Duck-soo har overtatt som midlertidig leder. Flere arrestasjoner er gjort, inkludert tidligere forsvarsminister. Riksrettssaken er i gang, og dersom presidenten dømmes, vil det bli nyvalg. Befolkningen har vist demokratisk modenhet gjennom fredelige protester.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Seok-Yeol er suspendert og har fått utstedt en arrestordre etter å ha erklært unntakstilstand og satt inn militæret mot nasjonalforsamlingen. Han anklages for maktmisbruk, men nekter straffskyld. En spesialenhet etterforsker saken, og flere er pågrepet, inkludert tidligere forsvarsminister. Det er imidlertid usikkert om presidenten faktisk kan pågripes, da loven forbyr pågripelse i områder knyttet til militære hemmeligheter, og presidentens sikkerhetstjeneste blokkerer tilgang. En midlertidig president er innsatt, mens debatten om lovtolkning og arrestasjon pågår.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er under etterforskning for å ha forsøkt å innføre militær unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side. En domstol i Seoul har godkjent arrestordre og ransakingsordre mot ham, noe som gjør ham til den første sittende presidenten i landets historie som opplever dette. Presidentens sikkerhetstjeneste har tidligere hindret politiet i å ransake presidentkontoret. Yoon erklærte unntakstilstand i en TV-sendt tale, noe som førte til at nasjonalforsamlingen ble blokkert av politi og soldater. Opposisjonen krevde riksrett, og fikk etter hvert med seg regjeringspartiet. Yoon har nektet å møte til avhør. Sør-Korea har hatt tre presidenter på under en måned, hvorav to er stilt for riksrett.
1 måned siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol løslates etter at påtalemyndigheten har valgt å ikke anke rettsavgjørelsen om oppheving av fengslingsbegjæringen. Yoon ble stilt for riksrett etter å ha skapt politisk kaos ved å erklære militær unntakstilstand i desember i fjor, der han forsøkte å tilsidesette det sivile styret. Den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen avviste imidlertid unntakstilstanden etter noen timer, og riksrettssaken fulgte senere.
4 måneder siden
En domstol i Sør-Korea har utstedt en arrestordre mot den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol. Han er anklaget for opprør etter å ha innført militær unntakstilstand 3. desember, en beslutning han trakk tilbake etter fem timer. Yoon begrunnet unntakstilstanden med behovet for å beskytte landet mot pro-nordkoreanske krefter og hevdet å ville verne om den frie konstitusjonelle ordenen. Det er også påstått at han hadde en liste over politikere som skulle arresteres. Yoons handlinger førte til politisk kaos og riksrett, og han er nå suspendert fra stillingen. Både Yoon og flere rundt ham etterforskes, og han er ilagt utreiseforbud.
4 måneder siden
Sør-Koreas parlament har stemt for å stille fungerende president Han Duck-soo for riksrett. Dette skjer samtidig som politiet etterforsker den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol for forsøk på å innføre militær unntakstilstand. Politiet har ransaket en statlig eiendom som ble brukt av Yoon for å diskutere planene om unntakstilstand. De forsøker også å identifisere personer som var til stede før unntakstilstanden ble erklært. Opposisjonen anklager Han Duck-soo for å ha hindret utnevnelser til grunnlovsdomstolen. Riksrettssaken mot Yoon skal behandles i grunnlovsdomstolen, med neste rettsmøte 3. januar.
29 dager siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er avsatt etter en avgjørelse i landets forfatningsdomstol. Yoon ble stilt for riksrett etter å ha innført en kortvarig unntakstilstand, noe som utløste en politisk krise. Domstolen fant at erklæringen av unntakstilstand ikke oppfylte de juridiske kravene. Yoon misbrukte sin rolle som øverstkommanderende ved å mobilisere militærstyrker, og han brøt loven ved å sende soldater til nasjonalforsamlingen for å hindre dem i å avblåse unntakstilstanden. Nasjonalforsamlingen stemte for riksrett i desember, noe som har ført til demonstrasjoner.