Norges første krisesenter for dyr har åpnet for å tilby trygge omgivelser for dyr som tilhører familier i krise. Initiativet kommer som et svar på at mange valdsutsatte vegrer seg for å søke hjelp fordi de er bekymret for dyrene sine.
Krisesenteret tilbyr midlertidig husly for en rekke dyrearter, og er et resultat av donasjoner fra lokale butikker. Dyrebeskyttelsen og politiet støtter tiltaket, og understreker at vold mot dyr ofte er knyttet til vold i nære relasjoner.
Det er et økende fokus på å identifisere og håndtere vold mot både mennesker og dyr, med økt samarbeid mellom relevante instanser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler problemstillingen rundt familiedyr og adgang til tilfluktsrom i Norge. NOAH kritiserer forbudet mot dyr i tilfluktsrom, og påpeker at mange nordmenn forventer å kunne ta med dyrene sine i en krisesituasjon. Det argumenteres for at dyr er familiemedlemmer, og at det er inhumant å ikke planlegge for deres sikkerhet. Artikkelen understreker også dyrs psykologiske betydning i krisesituasjoner, og konkluderer med at et forbud skaper unødig konflikt og lidelse. Den fremhever at flere land tillater dyr i bomberom, og at Norge skiller seg ut med sitt forbud.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Hanne Stenvaag, leder for et krisesenter i Tromsø, som hjelper voldsutsatte. Hun fremhever at vold i hjemmet er tabubelagt, og at mange ofre venter lenge med å søke hjelp. Artikkelen belyser også Partnerdrapskommisjonen, ledet av professor Lena Bendiksen, som gransker partnerdrap for å forebygge fremtidige hendelser. Stenvaag kritiserer den langsomme saksbehandlingen i norske domstoler og etterlyser mer ressurser for å beskytte ofrene og begrense voldsutøveres handlinger. Hun viser til at en tredjedel av de som bor på krisesenter har levd med vold i over fem år, og understreker behovet for mer forebygging.
3 måneder siden
Skogbrannene i Los Angeles har forårsaket en krise for mange dyr, som har blitt forlatt, skadet eller evakuert fra sine hjem. Dyreorganisasjoner som Pasadena Humane Society, Los Angeles Country Animal Care og Los Angeles Equestrian Center har tatt imot hundrevis av dyr. Frivillige og dyreelskere har også bidratt med å redde og ta vare på dyrene. En veterinær har omgjort et operasjonsrom til et midlertidig hotell for dyrene, og en kvinne evakuerte 15 hunder og to katter i sin egen bil. Mange dyr har blitt funnet i gatene, mens andre har blitt levert av evakuerte eiere. En hund ved navn Candela ble gjenforent med sin eier etter å ha blitt funnet i ruinene.
4 måneder siden
Flere kommuner i Norge legger ned eller flytter krisesentre til nabokommuner for å redusere kostnader, noe som skaper lengre reisevei for voldsutsatte. I Halden har kommunen valgt å ikke fornye kontrakten med Blå Kors, og driften kan flyttes til Sarpsborg. I Brønnøysund må brukere fra 2025 reise over fem timer for å få hjelp, og lignende situasjoner har oppstått i andre deler av landet. Forskere og ledere advarer om at lengre avstand kan hindre voldsutsatte i å oppsøke hjelp, spesielt i akutte situasjoner. Krisesenterloven fra 2010 revideres nå, men finansieringsrammen er ikke inkludert i vurderingen.
3 måneder siden
Et dyrebeskyttelsessenter i Agoura nord for Malibu har blitt et tilfluktssted for over hundre dyr som er evakuert fra skogbrannene i Los Angeles. Dyrene inkluderer ulvehunder, skilpadder, slanger, høner, katter og papegøyer. De fleste dyrene er levert av eierne, men noen er funnet av redningsmannskaper. Mange av dyrene er stresset og viser tegn på frykt og ubehag. Frivillige jobber med å berolige dyrene mens de venter på at eierne skal hente dem. Noen dyr har blitt funnet med brannskader, og det er en utfordring å håndtere de redde dyrene.
19 dager siden
Stortinget har vedtatt en ny dyrevelferdsmelding, den første på 20 år, som skal bedre velferden for produksjonsdyr, kjæledyr og viltlevende dyr. Meldingen inneholder rundt 70 konkrete tiltak, blant annet bedre plass for griser, ID-merking av hunder og mer lys for kyllinger. Kritikere fra MDG og dyrevernsorganisasjonen Noah mener meldingen er for lite konkret og gir ikke et tilstrekkelig løft for dyrevelferden, særlig for gris, slaktekylling og kalkun. En grisebonde i Løten mener næringen stadig forbedrer seg, men understreker behovet for økonomisk støtte dersom nye krav fører til store endringer i driften.
1 måned siden
Norge tar over ledelsen i det globale initiativet Call to Action on Protection from Gender-Based Violence in Emergencies (CtA). Initiativet arbeider for å hindre vold mot kvinner i humanitære kriser og konflikter. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at seksualisert og kjønnsbasert vold øker i krisesituasjoner, og at kvinner og jenter er hardest rammet. Norge skal lede initiativets tre arbeidsgrupper i 2025 og 2026, med fokus på å sikre at overlevende får tilgang til nødvendig hjelp, inkludert seksuelle og reproduktive helsetjenester, samt å prioritere forebygging.
4 måneder siden
Mange kjæledyr opplever nyttårsaften som en svært vanskelig dag på grunn av frykt for fyrverkeri. Clarion Hotel Bergen Airport tilbyr derfor overnatting for dyr for å skjerme dem fra smellene. I år har 162 hunder og to katter sjekket inn på hotellet. En dyreeier forteller at hennes hund blir svært redd og skjelver på nyttårsaften. Veterinær forklarer at hunder hører høyfrekvente lyder som gjør rakettlyder ekstra ubehagelige. Hotellet har arrangert dette tilbudet i ni år, da det er fyrverkeriforbud i nærheten av flyplassen.
19 dager siden
Vold- og overgrepslinjen og Alarmtelefonen for barn og unge har opplevd rekordhøy pågang i mars og april. Dette sammenfaller med økt mediedekning av vold i nære relasjoner, blant annet relatert til rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen. Vold- og overgrepslinjen registrerte 379 telefonhenvendelser i mars, det høyeste antallet noensinne. Hjelpelinjene understreker at mange som tar kontakt forteller om vold for første gang og trenger informasjon og støtte. Psykisk vold fremheves som en spesielt skadelig form for vold. Krisesentersekretariatet oppfordrer voldsutsatte til å søke hjelp og understreker at det er mulig å starte et liv uten vold.
1 måned siden
Voldsforskere mener at Ingebrigtsen-saken kan gjøre det lettere for andre å stå frem om familievold. Saken har fått stor oppmerksomhet, og forskere understreker at det er viktig at en profilert person som Jakob Ingebrigtsen forteller om sine erfaringer. Kartlegginger viser at mange nordmenn utsettes for vold i nære relasjoner, men få anmelder forholdene. Forskning viser at familievold har store konsekvenser for både enkeltpersoner og samfunnet, og tidlig innsats er avgjørende. Hjelpetilbudet har mangler, særlig innen forebygging og tverrfaglig samarbeid.
4 måneder siden
Nok.-sentrene, som tilbyr hjelp til overgrepsutsatte, opplever økonomiske utfordringer da flere kommuner sier opp avtalene på grunn av trang kommuneøkonomi. Dette fører til redusert tilbud og usikkerhet for sentrene. Et eksempel er Nok. Hamar, som må legge ned tilbudet i Kongsvinger etter at kommunen trakk sin støtte. Selv om bruken av sentrene øker, er de avhengige av kommunale avtaler for å få statlig støtte. Voldtektsutvalget anbefaler statlig finansiering for å sikre et mer likeverdig tilbud, men regjeringen avviser endringer i finansieringsmodellen.
1 måned siden
Romerike Krisesenter har siden 2022 hatt et felles botilbud for menn og kvinner, til tross for loven som sier at kjønnene skal holdes adskilt. Krisesenteret mener at loven må endres for å gi et bedre tilbud til menn og deres barn, da de ofte blir isolert. Beboere forteller om både positive og negative erfaringer med å bo på et felles krisesenter. En evaluering viser at de fleste kvinner ikke har hatt problemer med å dele fellesarealer med menn, og at sikkerheten ikke har vært et problem. Krisesenteret mener at voldsutsatte sjeldent blir trigget av kjønnet som de forbinder med volden, og at loven gjør tjenesten lite fleksibel.
1 måned siden
Boligmangel i Tromsø fører til at voldsutsatte sliter med å finne bolig etter endt opphold på krisesenteret, noe som skaper sprengt kapasitet. Krisesenteret opplever at beboere må bo der lenger enn ønskelig, fordi de ikke finner et sted å flytte. Lederen for krisesenteret påpeker at økt turisme og bruk av Airbnb bidrar til problemet, og etterlyser flere kommunale boliger. Kommunen er klar over situasjonen og jobber med å finne akutte løsninger, men sliter med å skaffe nok boliger.
1 måned siden
Artikkelen bruker Ingebrigtsen-saken som utgangspunkt for å belyse psykisk vold mot barn og barns overlevelsesstrategier i utrygge hjem. Den understreker barns avhengighet av sine omsorgspersoner og hvordan vedvarende stress og utrygghet kan ha alvorlige konsekvenser for deres utvikling. Artikkelen viser til forskning som indikerer at en betydelig andel barn i Norge opplever psykisk vold fra foreldre, og argumenterer for at åpenhet rundt slike erfaringer er viktig for å hjelpe andre og fremme forebygging.