Norge har tatt imot åtte barn fra Gaza for medisinsk behandling. Utenriksminister Espen Barth Eide sier at helsesystemet i Gaza har kollapset, og er glad for at Norge kan hjelpe.
Barna er enten krigsskadde eller har alvorlige diagnoser som ikke kan behandles i Gaza. Evakueringen er en del av en større humanitær innsats støttet av Norge og koordinert gjennom EUs ordning for sivil beredskap.
Eide takker rumenske myndigheter for deres bistand med evakueringen. Seks palestinske barn ble evakuert til Norge i desember.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Åtte pasienter fra Gazastripen ankom Norge i natt for medisinsk oppfølging etter å ha blitt evakuert. Utenriksminister Espen Barth Eide uttaler at helsesystemet i Gaza er i krise, med mange klinikker ødelagt og begrenset tilgang til behandling. Norge bidrar ved å ta imot pasienter for medisinsk behandling.
28 dager siden
Norske myndigheter har bistått 14 norske borgere og personer med tilknytning til Norge med å forlate Gaza. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker glede over at de evakuerte, hvorav halvparten er barn, nå er i sikkerhet etter å ha levd i en krigssone. De ble fraktet via Kerem Shalom-overgangen til Israel, der de fikk assistanse fra norske ambassader, og videre til Jordan. Dette er den første uttransporten av nordmenn fra Gaza på nesten ett år, etter at UD tidligere har hjulpet rundt 300 personer ut via Rafah-overgangen.
28 dager siden
Norge har evakuert 14 borgere, inkludert flere barn, fra Gaza via Kerem Shalom-overgangen til Israel, og videre til Jordan. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker lettelse over at de er i sikkerhet etter å ha levd i en krigssone i 17 måneder. De evakuerte vil få hjelp av den norske ambassaden i Amman før videre transport til Norge. Dette er første uthenting siden april i fjor, og Eide takker alle involverte i den komplekse operasjonen. Han oppfordrer partene i konflikten til våpenhvile og understreker den alvorlige humanitære situasjonen i Gaza, hvor over to millioner mennesker er fanget.
28 dager siden
14 norske borgere og personer med tilknytning til Norge, inkludert flere barn, ble onsdag evakuert fra Gaza til Israel med assistanse fra norske myndigheter. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker glede over evakueringen, og understreker at de evakuerte har levd i frykt i en krigssone. De ble transportert via Kerem Shalom-overgangen, hvor de ble møtt av norsk ambassade-personell. Tidligere har utenrikstjenesten hjulpet rundt 300 nordmenn ut av Gaza. Eide benytter anledningen til å oppfordre partene i konflikten til våpenhvile, løslatelse av gisler, og respekt for folkeretten, samtidig som han påpeker den humanitære krisen i Gaza.
1 måned siden
En norsk anestesilege fra NORWAC rapporterer om en kritisk humanitær situasjon i Gaza, hvor barn lider av alvorlige traumer som følge av krigen. Til tross for våpenhvile, fortsetter luftangrep og kamper, og over 46.000 mennesker er drept. Legen forteller om barn med senskader og psykiske traumer, og viser til at minst 14.500 barn er drept ifølge Unicef. Den israelske blokaden fører til matmangel og frykt for utstyrskrise på sykehusene, men befolkningen holder motet oppe. NORWAC bidrar med medisinsk personell og koordinerer arbeidet med WHO og norske myndigheter.
2 måneder siden
For første gang siden mai ble Rafah-overgangen mellom Gaza og Egypt åpnet for evakuering av syke og sårede palestinere. 50 barn ble fraktet i palestinske ambulanser til grensen, der egyptiske ambulanser ventet for å frakte dem videre. Åpningen av grenseovergangen er en del av våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas. Helsepersonell melder at tusenvis av palestinere trenger behandling som de ikke kan få i Gaza, der helsevesenet er hardt rammet av israelske angrep.
1 måned siden
Etter en kort våpenhvileperiode blusser konflikten mellom Israel og Hamas opp igjen, og sykehusene i Gaza fylles med sårede. Den norske legen Bjarte Askeland, som er i Gaza for NORWAC, forteller om store lidelser og mange døde, spesielt blant barn. Blant pasientene er 13 år gamle Islam, som ligger i koma etter å ha mistet hele familien sin i et israelsk angrep. Askeland beskriver det som hjerteskjærende å se barnas lidelser og fortvilelsen til foreldrene som har mistet sine barn. Han uttrykker at inntrykkene fra Gaza vil prege ham for alltid.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler barnepsykolog Katrin Glatz Brubakks arbeid i Gaza, der hun hjelper traumatiserte barn gjennom lek etter krigshandlinger. Mange barn har mistet familiemedlemmer, og situasjonen beskrives som katastrofal med mangel på ressurser. Brubakk, som jobber for Leger Uten Grenser, forteller om hverdagen preget av frykt og død, og om hvordan hun forsøker å gi barna håp. Helseministeren i Gaza bekrefter det store antallet foreldreløse barn og beskriver situasjonen som et folkemord. Brubakk har selv skrevet et avskjedsbrev til sine sønner, noe hun aldri har gjort tidligere.
27 dager siden
Artikkelen omhandler sterke inntrykk fra hjelpearbeidere i Gaza, spesielt knyttet til barn. En barnepsykolog beskriver ekstreme reaksjoner fra traumatiserte barn, mens en kirurg forteller om omfattende krigsskader. Krigen i Gaza er en av de dødeligste for journalister og hjelpearbeidere. Over 15.000 barn er identifisert som drept i krigen, og hver tredje drepte er under 18 år. Israel nekter utenlandske journalister adgang til Gaza, noe som gjør hjelpearbeidernes vitnesbyrd enda viktigere.
4 måneder siden
Norge arbeider for å få FNs domstol til å vurdere lovligheten av Israels forbud mot UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. Forbudet, som trer i kraft i januar, kan lamme hjelpearbeidet i Gaza. Israel hevder UNRWA er infiltrert av Hamas, mens Norge mener forbudet bryter folkeretten. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at UNRWA er avgjørende for nødhjelp i Gaza og at et forbud vil ramme befolkningen hardt. De fleste partiene på Stortinget støtter Norges initiativ, men Frp mener forbudet er uproblematisk og at det ikke er vits i å bruke tid på en domstolsbehandling.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide mener en våpenhvile i Gaza er svært nær, med støtte fra både Biden og Trump. Forhandlingene i Qatar involverer løslatelse av gisler mot fanger og israelsk tilbaketrekning. Eide påpeker at en lignende avtale kunne ha forhindret mye lidelse det siste halvåret. Saudi-Arabias rolle er sentral, da de kan bidra til normalisering av forholdet mellom arabiske land og Israel. Norge er vert for et internasjonalt møte om Palestina, der gjenoppbygging av Gaza og en tostatsløsning er tema.
4 måneder siden
En palestinsk barnelege og sykehussjef, Hussam Abu Safiya, ble arrestert etter å ha jobbet under vanskelige forhold på Kamal Adwan-sykehuset i Gaza. Sykehuset ble evakuert og utbombet etter voldsomme kamper. Amnesty krever løslatelse av Abu Safiya og andre arresterte palestinere. De tre sykehusene i Nord-Gaza er ødelagt, og 75 000 mennesker mangler helsetjenester. Mange i Gaza er på flukt uten vintertøy, og det rapporteres om at barn fryser ihjel. Norske helsearbeidere planlegger å reise inn i Gaza for å hjelpe, men får kun ta med seg utstyr til eget bruk.
3 måneder siden
En barnepsykolog fra Leger uten grenser i Gaza meldte om at flere spedbarn hadde fryst i hjel. Dette førte til at nordmenn begynte å strikke babyluer som ble sendt til Gaza. Psykologen fikk med seg rundt tusen luer som ble delt ut ved fødeavdelinger. Forholdene i Gaza er vanskelige med kalde og fuktige skur som ikke gir tilstrekkelig beskyttelse. Luene er derfor svært viktige for å holde nyfødte varme. Det fødes mange barn i Gaza hver dag, og en lue kan være avgjørende for deres overlevelse. Det er ikke behov for flere luer nå, men det er stort behov for annet utstyr som sykehusutstyr, drikkevann og byggematerialer.
4 måneder siden
Fem spedbarn har frosset i hjel i Gaza i løpet av julen, ifølge palestinske helsemyndigheter. Det siste dødsfallet var 20 dager gamle Jumaa al-Batran, som døde i et telt i Deir al-Balah. Mange familier i Gaza bor i tynne nylontelt som ikke beskytter mot kulde og regn. Dødsfallene skyldes mangel på ly, medisinsk hjelp og underernæring. Unicef mener dødsfallene kunne vært unngått. Israel beskyldes for å angripe helsevesenet, mens de selv hevder å jobbe for å beskytte sivile. En familiefar forteller om vanskelige forhold i teltleiren, med lite søvn og helseproblemer.
3 måneder siden
Et team fra den norske bistandsorganisasjonen Norwac er på vei til Gaza etter at en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas ble inngått. To helsearbeidere reiser først via Jordan, og fire til slutter seg til teamet på søndag. De skal jobbe på European Gaza-sykehuset, der Norwac har hatt team siden januar i fjor. Det pågår diskusjoner mellom humanitære organisasjoner om gjenoppbygging av Gaza, og Norwac har utarbeidet en plan for sitt arbeid. Våpenhvileavtalen ble først avkreftet av Israels statsminister, men senere bekreftet. Det gjenstår enkelte detaljer i avtalen, som Israels krigskabinett skal stemme over torsdag.