I Garmisch-Partenkirchen fikk vinneren av kvinnenes kvalifisering baderomstilbehør som premie, mens herrenes vinner fikk 37. 000 kroner.
Dette har skapt sterke reaksjoner blant hoppere og ledere, som mener det er uverdig og nitrist. Kvinnene deltar ikke i den tradisjonelle hoppuka, men i en kortere versjon kalt «Two nights tour».
Det er enighet om at det er en lang vei å gå for å gi kvinnene de samme tilbudene som mennene. Hopptopp lover å jobbe for å endre situasjonen og øke markedsverdien for kvinnehopp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Den tyske skihopperen Selina Freitag reagerte på de store forskjellene i premiepenger mellom menn og kvinner etter å ha vunnet kvalifiseringen i Garmisch-Partenkirchen. Mens mennene får 3000 sveitsiske franc for en kvalifiseringsseier, fikk hun en pose med dusjsåpe og håndklær. Det er også store forskjeller i premiepenger for vinnerne av minihoppuka og den tysk-østerrikske hoppuka. Kvinnelig vinner fikk 9400 franc, mens mannlige vinner får 100.000 franc. Både tysk landslagssjef og norsk sportssjef reagerer på de store forskjellene og mener det må tas grep.
4 måneder siden
Halvor Egner Granerud uttrykker sterk misnøye med at kvinnelige hoppere ikke får delta i den tradisjonsrike Hoppuka. Kvinnene får kun delta i to renn i Tyskland, mens mennene får hoppe alle fire rennene. Granerud mener Østerrike er hovedårsaken til denne forskjellsbehandlingen, og at de må ta seg sammen. Kvinnehoppernes trener, Christian Meyer, er enig og mener det er snakk om vrangvilje fra Østerrike. Han antyder at en gammel konflikt med Tyskland kan være årsaken. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu håper på en felles terminliste for kvinner og menn i fremtiden, og ser for seg en løsning der begge kjønn får hoppe foran samme publikum.
3 måneder siden
Den tyske skihopperen Selina Freitag reagerer på store forskjeller i premiepenger mellom menn og kvinner i skihopping. Etter å ha vunnet kvalifiseringen i Garmisch-Partenkirchen, mottok hun en pose med reklameartikler, mens menn får 3000 sveitsiske franc for tilsvarende prestasjon. Det er også betydelig forskjell i premiepenger for vinnerne av henholdsvis kvinne-minitouren og den tysk-østerrikske hoppuka. Landslagssjef for de tyske kvinnehopperne, Heinz Kuttin, mener det er behov for et skritt videre for å bedre de økonomiske forholdene for kvinnelige hoppere.
3 måneder siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) har som mål å samle kvinners og menns skihoppkonkurranser i én felles verdenscup innen sesongen 2026-27. En overgangssesong er planlagt i 2025-26, med hensyn til vinter-OL i Italia. Kvinnelige skihoppere har lenge kjempet for like rettigheter, men konkurrerer ofte i mindre bakker med færre tilskuere. Dette ble tydelig under den nylige kvinneturneringen i Tyskland, der tilskuertallene var betydelig lavere enn for mennenes kvalifisering.
4 måneder siden
Norske hoppstjerner uttrykker sterk misnøye med at ingen norske TV-kanaler har kjøpt rettighetene til de to siste rennene i Hoppuka. Mens Viaplay sender de to første rennene, vil de siste rennene i Innsbruck og Bischofshofen ikke bli vist på norsk TV. Dette skyldes en 'Østerrike-pakke' med en høy pris som TV-kanalene anser som for dyr i forhold til potensielle seertall. Hoppstjernene og hopp-sjefen er bekymret for at norske seere går glipp av viktige renn i en tradisjonsrik TV-begivenhet. Samtidig er det stor interesse for Hoppuka i Tyskland, med forventet 100 000 tilskuere.
15 dager siden
Hoppkvinner må vente nok en sesong på en fullverdig hoppuke. FIS sitt forslag til kalender for 2025/2026 inkluderer egne renn for kvinner i Garmisch-Partenkirchen og Oberstdorf, men etter dette reiser kvinnene videre til Villach, mens mennene fortsetter den tradisjonelle hoppuken. Logistikkutfordringer, som mangel på flomlys i Innsbruck, er en av årsakene til at kvinnene ikke får konkurrere i den tradisjonelle hoppuken. Både menn og kvinner starter sesongen på Lillehammer i november og avslutter i Planica i mars 2026. Det endelige programmet vedtas i juni.
19 dager siden
Den svenske langrennsstjernen Ebba Andersson reagerer kraftig på behandlingen av kvinnelige utøvere i «Janteloppet». Hun kritiserer arrangøren for å ha redusert premiepengene for dameklassen betraktelig, og føler seg nedprioritert. Andersson mener det er under enhver kritikk at premiepotten for herrene var betydelig høyere, og stiller spørsmål ved om verdien av kvinnelige deltakere blir like høyt verdsatt. Rennleder Pål Trøan Aune forklarer at endringene skyldes lav påmelding i dameklassen, og beklager manglende informasjon om at 20-kilometeren ikke hadde premiepenger. Andersson ser nå frem til ferie etter en sesong med blant annet tre VM-gull.
4 måneder siden
Eirin Maria Kvandal sikret andreplassen i det første rennet i kvinnenes mini-hoppuke i Garmisch-Partenkirchen. Hun leverte sterke hopp på 132,5 og 135 meter, men ble slått av slovenske Prevc med 7,2 poeng. Dommernes stilbedømming av Kvandal i første omgang ble kritisert av Viaplay-ekspert Andreas Stjernen, som mente hun ble straffet urettferdig. Thea Minyan Bjørseth oppnådde en sjetteplass, mens Anna Odine Strøm endte på tiendeplass. Heidi Dyhre Traaserud og Ingvild Midtskogen klarte ikke å kvalifisere seg til finaleomgangen. Det neste rennet i mini-hoppuken arrangeres i Oberstdorf 1. nyttårsdag.
17 dager siden
Janteloppet har møtt kritikk etter å ha redusert premiepotten for kvinner i det 40 kilometer lange rennet, noe som førte til protester fra blant andre Astrid Øyre Slind. TV 2-ekspert Petter Skinstad kalte avgjørelsen for kjønnsdiskriminering. Reda El Chaar, Janteloppets medeier, avviser kritikken og mener endringen skyldes for få påmeldte kvinner. Han anklager Skinstad for å bruke saken til å fremme seg selv. Flere utøvere, inkludert Ebba Andersson, har uttrykt misnøye med situasjonen, selv om El Chaar mener Janteloppet viser engasjement for kvinners deltakelse i sporten.
4 måneder siden
Jan Åge Fjørtoft uttrykker sterk misnøye med at kvinnelige kombinertutøvere nektes OL-deltakelse i 2026. Han mener det er «helt bak mål» og oppfordrer alle til å støtte kvinnene i deres kamp. IOC begrunner avgjørelsen med sportens popularitet og mangfold, men dette møter motstand fra utøvere som Gyda Westvold Hansen, som understreker det merkelige i at kun menn får representere sporten i OL. Til tross for motgangen, fortsetter kombinertmiljøet å jobbe for å inkludere kvinnene i fremtidige OL, og Westvold Hansen forteller om stor støtte fra omgivelsene.
19 dager siden
Astrid Øyre Slind trakk seg fra Petter Northugs «Janteloppet» og brente startnummeret i protest mot at kvinneklassen ble kansellert og premiepengene redusert. Opprinnelig skulle det være et pro-race på 40 kilometer med lik premie (en halv million kroner) for kvinner og menn, men arrangøren endret dette grunnet for få påmeldte kvinner. Løperne fikk tilbud om å gå en 20-kilometer med redusert premiepott. Slind mener dette er et tegn på manglende satsing på dameidrett og uprofesjonelt av arrangøren, da betingelsene ble endret rett før rennet. Arrangøren forsvarer seg med at de måtte ta en vanskelig avgjørelse basert på lav deltakelse. TV 2-ekspert Petter Skinstad omtaler hendelsen som kjønnsdiskriminering.
3 måneder siden
Ingen norske TV-kanaler har kjøpt rettighetene til de to siste rennene i den tysk-østerrikske hoppuka, noe som har ført til sterke reaksjoner i hoppmiljøet. Johann André Forfang kvalifiserte seg til en andreplass i Innsbruck, men norske seere fikk ikke sett det på TV. TV-kanalene begrunner avgjørelsen med for høy pris, mens utøverne er skuffet over at en så viktig tradisjon ikke er tilgjengelig for det norske publikum. Det finnes en strømmeløsning, men den er ikke tilgjengelig for alle. Utøverne håper dette er en engangshendelse og at TV-kanalene vil prioritere Hoppuka i fremtiden.
19 dager siden
Astrid Øyre Slind reagerte sterkt da premiepengene for kvinner i Janteloppet ble drastisk redusert dagen før rennet, samtidig som distansen ble halvert. Som en protest mot det hun oppfatter som forskjellsbehandling og manglende satsing på dameidrett, nektet hun å starte og tente på startnummeret sitt. Arrangøren begrunner endringene med lav deltakelse, men Slind mener dette sender et uheldig signal om likestilling i sporten. Hendelsen har skapt debatt om likeverd i langrenn.
16 dager siden
Artikkelen omhandler stor pågang av skiturister på Sognefjellet grunnet gode snøforhold, noe som kontrasteres av parkeringskaos på Valdresflye. Samtidig har Astrid Øyre Slind reagert kraftig på at kvinnenes langdistanse i Janteloppet ble avlyst, og premiepengene redusert. Petter Northug får kritikk for sin håndtering av saken, og Petter Skinstad slakter Northugs svar og beskylder Janteloppet for kjønnsdiskriminering.
1 måned siden
Flere kvinnelige utøvere reagerer på at det ikke er planlagt noen kvinneøvelser under ski-VM på kvinnedagen. Therese Johaug uttrykker skuffelse, og flere stiller spørsmål ved programplanleggingen. Kvinnene er enten ferdige med sine konkurranser eller har fått fri, mens herrene skal konkurrere i langrenn, hopp og kombinert. Marit Bjørgen, nå assistenttrener, antyder at arrangørene ikke var oppmerksomme på at programmet falt på kvinnedagen.