Dagbladets artikkelserie «De døde alene», som omhandler mennesker som dør alene og blir liggende lenge før de blir funnet, er nominert til prisen for beste datavisualisering av World Association of News Publishers. Serien har avdekket flere hull i velferdsstaten og viser hvordan sårbare mennesker uten pårørende blir sviktet av samfunnet.
Helseministeren har uttalt at han vil ta tak i problemet og vurdere økt tilsyn. Serien er også nominert til Webby Awards, kjent som internetts «Oscar».
Prosjektet er et resultat av et samarbeid mellom flere journalister, utviklere og videojournalister i Dagbladet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Dagbladet er nominert til den prestisjetunge Webby Awards for graveprosjektet «De døde alene», som setter fokus på ensomme dødsfall og svikt fra det offentlige. Prosjektet er nominert i kategorien Best Editorial og har fått hederlig omtale i ytterligere en kategori. I tillegg har Dagbladets artikkel om Bjørn Martin Larsen fått hederlig omtale for sin fotojournalistikk. Webby Awards er en anerkjent internasjonal pris, ofte omtalt som internetts Oscar.
4 måneder siden
Etter avsløringer i Dagbladet om at flere mennesker har ligget døde i sine boliger i Oslo i lang tid, strammer byrådet grepet om bydelene. Kommunen har fått kritikk for manglende oppfølging og mulig lovbrudd. Byrådet vil nå tydeliggjøre bydelenes ansvar for journalføring og håndtering av bekymringsmeldinger, samt gå gjennom rutinene for tilsyn i omsorg+-boliger. De vil også kontakte bydelene for å sikre gode rutiner for beboere som ikke svarer eller ønsker hjelp. Kommunen jobber med å avdekke hjelpebehov blant innbyggerne for å forhindre at sårbare mennesker går under radaren.
4 måneder siden
Dagbladet har avdekket 451 tilfeller der personer ble funnet døde hjemme etter å ha ligget i over en uke. Til tross for at mange av de avdøde var sårbare og underernærte, er kun én sak etterforsket for mulig svikt fra kommunen. Jusprofessorer påpeker at dette kan være lovbrudd, men manglende sanksjonsmuligheter fører til lav risiko for kommunene. Politiet har taushetsplikt og får ikke informasjon om avdødes hjelpevedtak, noe som gjør det vanskelig å vurdere om det skal etterforskes. Etter Dagbladets avsløringer har Oslo-politiet lovet å senke terskelen for å oversende saker til Statsforvalteren, men tilsynsorganene går sjelden inn i slike saker.
17 dager siden
Artikkelen setter fokus på stigmaet knyttet til overdosedødsfall og den manglende støtten etterlatte ofte opplever. Berit Lie deler sin personlige historie om broren Runes bortgang og familiens møte med hjelpeapparatet. Forskning understreker at mange etterlatte sliter med sorg og isolasjon. Helsedirektoratet understreker behovet for forbedret oppfølging, mens Landsforeningen for etterlatte ved rus rapporterer om tilfeller der pårørende ikke mottar nødvendig informasjon eller hjelp. Arendal kommune har tatt grep ved å etablere et psykososialt kriseteam og anerkjenner viktigheten av å dele erfaringer.
4 måneder siden
Husbanken undersøker Trondheim kommune for mulig brudd på tilskuddsvilkår for omsorgsboliger, da kun 30% av beboerne i en blokk har vedtak om heldøgns omsorg. Husbanken krever at beboere i tilskuddsfinansierte omsorgsboliger skal ha vedtak om heldøgns pleie, mens Trondheim kommune mener tilgang på tjenester er nok. Dagbladets avsløringer viser at flere eldre har blitt funnet døde alene i omsorgsboliger. Oslo kommune mener man ikke trenger vedtak for å bo i en Omsorg pluss-bolig, og Husbanken innrømmer at kravet om «vedtak» er av nyere dato.
10 dager siden
Artikkelen er et hjertesukk fra en etterlatt som uttrykker bekymring over den høye selvmordsraten i Norge, som er den høyeste siden årtusenskiftet. Forfatteren påpeker at til tross for en nullvisjon for selvmord, har situasjonen ikke bedret seg. Det etterlyses konkrete tiltak og bedre systemer for å fange opp sårbare grupper, spesielt ved utskrivelse fra institusjon. Økningen i mottagere av arbeidsavklaringspenger (AAP) fremheves som en potensiell risikofaktor for utenforskap. Forfatteren understreker behovet for samfunnsendringer og forebyggende tiltak for å redusere ensomhet og utenforskap.
3 måneder siden
Artikkelen belyser selvmord blant eldre, spesielt menn, som et alvorlig folkehelseproblem. Den beskriver hvordan ensomhet, følelse av meningsløshet og opplevelsen av å være en byrde kan føre til selvmordstanker hos eldre. Forskning viser at mange eldre varsler om sine selvmordstanker, men at disse varslene ofte ikke blir tatt alvorlig. Det understrekes et behov for mer forskning og kunnskap om forebygging av selvmord blant eldre. Artikkelen oppfordrer til åpenhet, lytting og direkte spørsmål om selvmordstanker som en form for livreddende førstehjelp, samtidig som den anerkjenner at det alltid er den enkeltes valg å avslutte livet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler 174 dødsfall som har skjedd i forbindelse med legevaktbesøk i Norge de siste fem årene. Helsetilsynet uttrykker bekymring for mørketall og peker på feil i diagnostikk og kommunikasjon mellom legevakt og sykehus som kritiske punkter. Pasient- og brukerombudet reagerer på hendelsene og fremhever risikoen for feilvurderinger grunnet tidspress og mangelfull informasjon. Helsetilsynet understreker behovet for bedre ledelse, riktig kompetanse og grundig gjennomgang av feil, samt at mange henvendelser burde vært håndtert av fastlegen for å redusere presset på legevaktene.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for en grundig utredning av aktiv dødshjelp i Norge, etter avsløringer om ulovlige handlinger. Human-Etisk Forbund foreslår et offentlig utvalg for å vurdere juridiske, etiske og medisinske aspekter. De viser til økende støtte i befolkningen, erfaringer fra andre land, og personlige historier som understreker behovet for klare rammer. Artikkelen understreker at dagens situasjon skaper fortvilelse og åpner for ulovligheter, og at en bred diskusjon er nødvendig for å ivareta rettssikkerhet og verdighet.
4 måneder siden
Siavash Mobasheri fra Rødt retter sterk kritikk mot Oslo kommune etter Dagbladets avsløringer om at nesten hundre personer har ligget døde i kommunale boliger i over en uke før de ble funnet de siste fem årene. Han kaller situasjonen en systemsvikt og krever at bystyret tar ansvar. Rødt fremmer forslag om bedre oppfølging av sårbare personer, inkludert varslingssystemer og planer, som skal behandles i bystyret under budsjettmøtet. Jusprofessor Henriette Sinding Aasen og overlege Arne Stray-Pedersen støtter kritikken og peker på mulige brudd på lover og menneskerettigheter. Flere politikere har stilt spørsmål til byrådet om saken.
4 dager siden
En død person er funnet i Lille Leirsjøen i Trondheim. Politiet knytter funnet til en pågående savnetsak i området.
1 måned siden
Helsetilsynets første rapport om pasientskader, utløst av TV 2s avsløringer, viser alvorlige og vedvarende problemer i norsk helsevesen. Over 4500 pasienter har blitt alvorlig skadet eller dødd de siste fem årene, hvor dødsfall forekommer i 60 prosent av sakene. Rapporten peker på kommunikasjonssvikt, mangelfull samhandling og feilmedisinering som viktige årsaker. Helsetilsynet understreker behovet for et nasjonalt løft for å bedre pasientsikkerheten, og fremhever at det å ikke skade pasienter er helsepersonells fremste forpliktelse.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den vanskelige debatten om dødshjelp i Norge, etter at TV 2 har avdekket useriøse aktører som tilbyr assistert selvmord. Det understrekes at selv om mange er positive til dødshjelp, er det viktig å diskutere etiske aspekter og sikre gode palliative tilbud. Flere land tillater dødshjelp under strenge kriterier, men helsepersonell er generelt skeptiske. Artikkelen argumenterer for at helsevesenet må forbedre lindring i livets sluttfase, og at spørsmålet om dødshjelp må diskuteres åpent.
3 måneder siden
TV 2s dokumentarserie «Norge bak fasaden» har avdekket et undergrunnsmiljø der såkalte «dødshjelpere» tilbyr sine tjenester, noe som har sjokkert det politiske Norge og skapt en ny debatt om aktiv dødshjelp. Flere pårørende etterlyser en ny debatt om aktiv dødshjelp, og flere partier skal diskutere spørsmålet på sine landsmøter. Høyre-leder Erna Solberg er sterkt imot å utrede aktiv dødshjelp, og frykter at det vil føre til et umenneskelig press på sårbare mennesker. En lokalpolitiker i Venstre med MS mener derimot at Norge trenger å utrede en lovendring for å tilby en verdig død. KrF-lederen advarer mot aktiv dødshjelp og viser til negative erfaringer fra Nederland, der assistert selvmord har økt blant unge jenter og eldre med demens.
2 måneder siden
Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk deler sine tanker om aktiv dødshjelp i forbindelse med TV 2-serien «Dødsenglene» og morens bortgang. Moren ønsket å dø på grunn av sterke smerter og valgte å avslutte behandlingen, noe Selbekk definerer som passiv dødshjelp. Han er kritisk til aktiv dødshjelp og frykter utviklingen i land hvor dette liberaliseres. En undersøkelse viser at mange nordmenn ønsker en liberalisering, men Selbekk mener staten ikke bør bidra til selvmord. TV-serien som tar opp temaet hylles for sin journalistikk.