En veterinær uttrykker dyp bekymring over norsk praksis for avlivning av dyr. Vedkommende opplever ukentlig forespørsler om å avlive friske eller behandlingsdyktige dyr.
En veterinær i Norge forteller at vedkommende ukentlig blir sjokkert over kulturen rundt avlivning av dyr. Veterinæren har mottatt forespørsler om å avlive unge, friske dyr eller dyr med behandlingsdyktige lidelser, kun basert på eierens ønske eller bekvemmelighet.
Dette inkluderer eksempler som avlivning av en hund med allergi fordi eier ikke ville gi medisin, en katt grunnet ny partners allergi, og en hund med korsbåndskade fordi oppfølging ble ansett som for krevende. Veterinæren påpeker at norsk lov tillater avlivning av friske dyr uten medisinsk grunn, noe som står i sterk kontrast til lovverk i land som Spania, Frankrike og Thailand.
Vedkommende har forsøkt å informere, nekte uetiske avlivinger og snakke med media, og understreker at etikken alltid vil prioriteres for dyrets beste.
Norge
Spania
Frankrike
Thailand
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
26 dager siden
Et ektepar i Kristiansund måtte avlive sin 14 år gamle katt og reagerer på den høye prisen for veterinærvakt i helgen. De kritiserer mangelen på rimeligere løsninger for akutt dyrehelsehjelp og stiller spørsmål ved hva de som ikke har råd skal gjøre. Veterinæren forsvarer prisen, men beklager samtidig at eierne opplevde situasjonen som vanskelig. En annen katteeier forteller om en lignende hendelse hvor hun ikke fikk hjelp, og katten døde. Veterinæren beklager hendelsen og sier det kan skje vurderingsfeil, men understreker at han vanligvis stiller opp.
3 måneder siden
TV 2s dokumentarserie «Norge bak fasaden» har avdekket et undergrunnsmiljø der såkalte «dødshjelpere» tilbyr sine tjenester, noe som har sjokkert det politiske Norge og skapt en ny debatt om aktiv dødshjelp. Flere pårørende etterlyser en ny debatt om aktiv dødshjelp, og flere partier skal diskutere spørsmålet på sine landsmøter. Høyre-leder Erna Solberg er sterkt imot å utrede aktiv dødshjelp, og frykter at det vil føre til et umenneskelig press på sårbare mennesker. En lokalpolitiker i Venstre med MS mener derimot at Norge trenger å utrede en lovendring for å tilby en verdig død. KrF-lederen advarer mot aktiv dødshjelp og viser til negative erfaringer fra Nederland, der assistert selvmord har økt blant unge jenter og eldre med demens.
4 dager siden
En ansatt i Mattilsynet uttrykker bekymring for prioriteringen av dyrevelferdssaker. Hun mener troverdige meldinger ofte legges vekk grunnet ressursmangel.
3 måneder siden
Artikkelen belyser forskjellsbehandlingen av katter og hunder i Norge, og argumenterer for at katter ofte blir ansett som mindre verdifulle kjæledyr. Katter dumpes oftere, ID-merkes sjeldnere, og får sjeldnere veterinærbehandling og forsikring sammenlignet med hunder. Til tross for et stort antall katter i Norge, lever mange som hjemløse og dør årlig. Artikkelen kritiserer manglende tiltak for å bedre katters velferd, og peker på artssjåvinisme som en underliggende årsak til at katter ikke får samme omsorg som hunder. Den konkluderer med at alle dyr bør behandles med respekt og egenverdi.
1 måned siden
Tonje Henriksen opplevde høye veterinærutgifter da hennes hund Freja utviklet komplikasjoner etter en operasjon, noe som resulterte i flere veterinærbesøk og kostnader på over 52.000 kroner. Henriksen reagerte på de høye prisene hos veterinærkjedene og uttrykte skepsis, samtidig som hun følte press for å akseptere anbefalte behandlinger. Veterinærene forsvarer prisnivået med at moderne veterinærmedisin krever avansert utstyr og spesialistkompetanse, og anbefaler forsikring for å unngå økonomiske bekymringer. Henriksen er kritisk til at det ble anbefalt tannrens på en gammel hund med helseproblemer, og mener veterinærpriser bør reguleres.
3 måneder siden
En ny TV-serie og en bok har aktualisert debatten om aktiv dødshjelp i Norge. TV-serien «Norge bak fasaden» viser sterke historier om mennesker som ønsker å avslutte livet på grunn av uutholdelige smerter eller sykdom. En mann med MS forteller om sine lidelser, mens en annen mann beskriver hvordan han hjelper mennesker med å dø, med detaljer som sjokkerer. En annen historie handler om en ung kvinne som fikk hjelp til å dø i Sveits. Selv om en undersøkelse viser at et flertall av nordmenn støtter aktiv dødshjelp, vegrer politikere og helsepersonell seg. Artikkelen etterlyser en offentlig utredning for å få i gang en bred debatt om temaet, og stiller spørsmål om hvem som skal utføre aktiv dødshjelp og under hvilke betingelser.
12 timer siden
Mattilsynet mottok et rekordhøyt antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd i 2024. Til tross for økningen, kritiseres tilsynet for å følge opp færre saker enn tidligere.
6 dager siden
TV-profil Morten Hegseth tar et klart standpunkt i debatten om kjæledyr i tilfluktsrom. Han vil heller bli hjemme med hunden enn å gå i bomberom.
10 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
27 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
2 måneder siden
En viltvakt måtte avlive et rådyr i Sørkedalen etter at det ble angrepet av en løshund. Hendelsen skjedde før den offisielle båndtvangen trer i kraft, men viltvakten understreker at hundeeiere likevel plikter å ha kontroll over sine dyr. Han forteller at rådyr er spesielt sårbare på denne tiden av året etter å ha vært gjennom en lang og kald vinter. Viltvakten oppfordrer hundeeiere til å ta ansvar og bruke bånd for å beskytte dyrelivet, og sier at han bevisst skaper oppmerksomhet rundt saken.
2 dager siden
Hundrevis av hunder og katter blir årlig bitt av hoggorm i Norge. Forsikringsselskapet Tryg rapporterer om mange saker og høye kostnader knyttet til dette.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den pågående debatten om aktiv dødshjelp i Norge, der helsepersonell er splittet. En overlege forteller om en pasient som fikk han til å endre syn på aktiv dødshjelp. Mens et flertall i befolkningen støtter legalisering, er mange helsepersonell skeptiske. Motstandere frykter vanskelige avgrensninger, vanskelige situasjoner for leger og at sårbare pasienter kan føle seg presset. Tilhengere argumenterer for at et tydelig regelverk kan sikre pasienters verdighet og selvbestemmelse, og viser til erfaringer fra land som har legalisert aktiv dødshjelp.
4 måneder siden
Lederen i Norsk vegansamfunn (NVS), Steffen Althand, opplever at mange veganere føler de lever i en skrekkfilm på grunn av måten dyr behandles på. NVS har saksøkt staten for å få status som livssynssamfunn, etter å ha fått avslag fra Statsforvalteren i Agder og Barne- og familiedepartementet. Med status som livssynssamfunn vil NVS kunne kreve statstilskudd. NVS tilbyr allerede veganske seremonier som navnefest, konfirmasjon og gravferd. Althand mener dyr har rett til å leve uten å bli spist, men understreker at han ikke mener en kylling er like mye verdt som et menneske. Han har tro på at søksmålet vil føre til at veganisme blir godkjent som livssyn.
4 måneder siden
Styreleder i Norsk vegansamfunn (NVS), Steffen Althand, opplever at mange veganere føler de lever i en skrekkfilm på grunn av måten dyr behandles på. NVS har saksøkt staten for å få status som livssynssamfunn, noe som vil gi dem statstilskudd. Søknaden ble tidligere avslått av Statsforvalteren og Barne- og familiedepartementet. NVS tilbyr allerede veganske seremonier som navnefest, konfirmasjon og gravferd. Althand mener dyr har rett til å leve og ikke bare være en ressurs for mennesker, men understreker at han ikke mener en kylling er like mye verdt som et menneske.