Ukraina hevder å ha avslørt ungarsk spionnettverk
Ukrainas sikkerhetstjeneste (SSU) hevder å ha avdekket et ungarsk spionnettverk i landet. Dette har ført til at både Ukraina og Ungarn har utvist hverandres diplomater.
Ukrainas sikkerhetstjeneste (SSU) hevder å ha avdekket et ungarsk spionnettverk i landet. Dette har ført til at både Ukraina og Ungarn har utvist hverandres diplomater.
Ukrainas sikkerhetstjeneste (SSU) hevder å ha avslørt et nettverk av ungarske militære etterretningsagenter som opererte i Zakarpatska-regionen vest i Ukraina. To ukrainske statsborgere, en tidligere militær offiser og en kvinne som tjenestegjorde i forsvaret, er pågrepet mistenkt for spionasje. De skal ha samlet informasjon om militær sikkerhet, luftforsvar, og lokalbefolkningens holdninger til en potensiell ungarsk militær inntreden.
SSU beskriver dette som første gang et NATO-lands spionnettverk er avslørt i Ukraina. Som en direkte følge av avsløringen har Ungarn utvist to ukrainske diplomater anklaget for spionasje, noe Ukraina raskt besvarte med å utvise to ungarske diplomater. Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto har avvist anklagene som «anti-ungarsk propaganda».
Forholdet mellom landene er allerede anspent, blant annet grunnet Ungarns blokkering av Ukrainas EU-medlemskap. De pågrepne ukrainske statsborgerne er siktet for landsforræderi og risikerer livstid i fengsel.
Peter Szijjarto
Viktor Orban
Ukrainas sikkerhetstjeneste (SSU)
NATO
Ukrainas forsvar
Ukrainas ambassade
Ungarns regjering
Ukraina
Ungarn
Zakarpatska-regionen
Berehove-distriktet
Budapest
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig med gjensidige rakettangrep. Pakistan hevder å ha angrepet mål i India som svar på indiske angrep mot pakistanske baser, mens India bekrefter angrep mot mål i Pakistan. Eksperter advarer om en farlig situasjon som er vanskelig å deeskalere, og minst 48 dødsfall er rapportert den siste uken. Norsk-pakistanske familier er strandet i Pakistan grunnet kansellerte fly. G7-landene oppfordrer til dialog og tilbakeholdenhet.
Tysklands forbundskansler, Frankrikes president og Storbritannias statsminister har ankommet Kyiv for å møte Ukrainas president Zelenskyj og Polens statsminister. Målet er å forhandle frem en 30-dagers våpenhvile. Samtidig hevder Ukrainas sikkerhetstjeneste (SSU) å ha avslørt et ungarsk militært spionnettverk i Zakarpatska-regionen, noe som har ført til pågripelser og gjensidige utvisninger av diplomater mellom Ukraina og Ungarn. Ungarn avviser spionasjeanklagene.
En føderal dommer i California har midlertidig stoppet Donald Trumps planer om omfattende masseoppsigelser og omorganiseringer i 21 amerikanske departementer, med begrunnelse om manglende lovhjemmel. Samtidig har Trump bedt om en prosess for å innføre 100 prosent toll på film produsert i utlandet, et forslag som skaper usikkerhet og bekymring i den internasjonale filmbransjen for økonomiske konsekvenser og potensiell skade på ytringsfriheten.
Norge nærmer seg en avgjørelse om kjøp av fem til seks nye fregatter, en investering estimert til rundt 125 milliarder kroner, for å overvåke russisk aktivitet langs kysten. Samtidig melder Etterretningstjenesten om en tidoblet informasjonsmengde og økt spionasjetrussel fra land som Kina og Russland, spesielt rettet mot norsk teknologi og forskning. Nye sikkerhetskrav fra myndighetene legger også økt press på norske bedrifter for å styrke eget sikkerhetsarbeid.
Israels tidligere forsvarssjef og forsvarsminister, Moshe Yaalon, retter skarp kritikk mot statsminister Benjamin Netanyahus regjering og forsvarssjef Eyal Zamir. Yaalon anklager dem for en plan om å erobre Gaza og drive innbyggerne sørover, noe han betegner som en krigsforbrytelse, tvangsforflytning eller deportasjon. Han mener planen innebærer etnisk rensing og at regjeringen har mistet kontakten med jødisk moral og Israels interesser.
Statnett varsler et betydelig økt strømforbruk i Midt-Norge, som allerede har et produksjonsunderskudd på vinteren, og peker på behov for ny kraftproduksjon grunnet stor etterspørsel fra kraftkrevende industri. Samtidig viser planer for nye datasentre i Norge et samlet potensielt strømforbruk som kan overgå alle norske husholdningers forbruk. Dette har utløst debatt om kraftprioritering, nasjonal beredskap og behovet for strengere regulering av datasenteretableringer.