Fleire nordmenn organiserer seg i Facebook-grupper for å boikotte amerikanske varer og tenester i protest mot politikken til USA. Initiativtakarane meiner dette er ein måte å sende eit tydeleg signal om at dei ikkje støttar handlingane til USA.
Det er likevel vanskeleg å finne gode alternativ, særleg innanfor digitale tenester. Økonomiprofessorar åtvarar mot boikott, og peikar på at det kan føre til eskalering og har liten effekt på grunn av komplekse, globale verdikjeder.
Aktivistane er klar over at det er dobbeltmoralsk å bruke amerikanske plattformer som Facebook for å organisere boikotten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Etter at president Trump varslet toll på varer fra Norge og EU, har tusenvis av nordmenn engasjert seg i en Facebook-gruppe for å boikotte amerikanske varer. Medlemmene deler tips om alternativer til produkter som Coca-Cola og Netflix, og oppfordrer til å snu amerikanske varer i butikkhyllene som en stille protest. En økonomiprofessor mener at en fullstendig boikott er nær umulig, fordi amerikansk teknologi er integrert i mange produkter og tjenester. Statsminister Støre er også skeptisk til boikott, men understreker at forbrukere har rett til å ta bevisste valg. Boikottere møter utfordringer knyttet til praktiske hindringer og etiske dilemmaer, som for eksempel spørsmål om nødvendige medisiner.
24 dager siden
En Facebook-gruppe for boikott av amerikanske varer har vokst raskt, men eksperter stiller spørsmål ved effekten av en full boikott. Vanskeligheten med å unngå amerikanske produkter i hverdagen, kombinert med Norges tette integrasjon med USA, gjør en bred boikott utfordrende. Det foreslås å fokusere på enkeltselskaper som Tesla, men artikkelen advarer også mot proteksjonisme og viktigheten av kildekritikk i brukergenererte fora. Målet er å styrke europeisk og norsk næringsliv for å stå sterkere i en internasjonal handelssituasjon.
1 måned siden
Nordmenn reagerer på Donald Trumps politikk, spesielt hans behandling av Ukrainas president, ved å boikotte amerikanske varer og reiser. Reisebyråer rapporterer om nedgang i bestillinger til USA, og en Facebook-gruppe for boikott har fått tusenvis av medlemmer. En psykolog forteller om økt pågang fra pasienter som er bekymret for verdenssituasjonen. En professor mener imidlertid at boikotten vil være virkningsløs og potensielt skade forholdet mellom Norge og USA.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økende trend der forbrukere boikotter amerikanske varer som en reaksjon på politikk og handlinger fra USA. Dette inkluderer initiativer som Facebook-grupper for å identifisere og unngå amerikanske produkter, merking av europeiske varer i Danmark, og en nedgang i reiser til USA. Spesielt nevnes Tesla og Elon Musk, samt dagligvarekjeden Target, som selskaper som merker forbrukernes misnøye. Canada er et foregangsland i boikotten, der lokale produkter prioriteres og amerikanske varer fjernes fra hyllene som svar på amerikansk straffetoll og politiske utspill.
1 måned siden
Misnøyen med Donald Trump og Elon Musk fører til økende boikott av amerikanske varer i Europa. Danske Ivan Hansen boikotter amerikanske produkter på grunn av Trumps uttalelser om Grønland og Musks støtte til AfD. En voksende bevegelse utveksler tips om alternativer til amerikanske produkter i Facebook-grupper. Tesla-salget har stupt, og et fransk selskap kansellerte en bestilling på 15 biler i protest. Danmarks største butikkjede merker europeiske varer for å møte forbrukernes krav om å unngå amerikanske produkter. Boikotten sprer seg også i Frankrike.
1 måned siden
Misnøyen med Donald Trump og Elon Musk fører til økende boikott av amerikanske varer i Europa. Danske Ivan Hansen boikotter amerikanske produkter på grunn av Trumps uttalelser om Grønland og Musks støtte til ytre høyre. En voksende bevegelse i Europa og Canada utveksler tips for å unngå amerikanske varer, spesielt i Norden. Tesla-salget har falt, og noen selskaper kansellerer bestillinger i protest. En butikkjede merker europeiske varer for å møte forbrukernes krav. Facebook-grupper for boikott har mange medlemmer, og folk avlyser reiser og slutter å kjøpe amerikanske produkter.
1 måned siden
Misnøyen med Donald Trump og Elon Musk fører til økende boikott av amerikanske varer i Europa. Danske Ivan Hansen boikotter amerikanske produkter på grunn av Trumps uttalelser og Musks handlinger. En voksende bevegelse i Europa og Canada oppfordrer til å finne alternativer til amerikanske varer. Tesla-salget har falt, og et fransk selskap kansellerte en stor bestilling. Butikkjeder merker nå europeiske varer for å møte forbrukernes ønske om å unngå amerikanske produkter. Facebook-grupper for boikott opplever stor vekst, og forbrukere bruker lommeboken som virkemiddel.
1 måned siden
Danske IT-eksperter advarer om at Danmark er svært avhengig av amerikansk teknologi, spesielt skytjenester. De frykter at landet kan lammes på bare en time hvis USA stenger disse tjenestene. Usikkerheten rundt tidligere forhold mellom USA og Europa forsterker bekymringen, og ekspertene anbefaler å vurdere en «plan B». Selv om det er vanskelig å endre eksisterende programvareløsninger raskt, understrekes behovet for å unngå økt avhengighet av én leverandør. Samtidig har flere dansker startet Facebook-grupper for å boikotte amerikanske varer.
1 måned siden
Supportere i Eliteserien varsler aksjoner ved seriestart i protest mot det de oppfatter som et økende press mot medlemsdemokratiet i norsk fotball. Aksjonene er planlagt gjennomført i de to første serierundene, og involverer flere supporterallianser. Erlend Vågane, leder for Brann Bataljonen, bekrefter at markeringer vil finne sted, men ønsker ikke å spesifisere detaljene. Initiativet kommer som en reaksjon på bekymringer rundt eierskap og innflytelse i norsk fotball, der supporterne frykter at klubbene kan bli utnyttet. Norsk Supporterallianse har foreløpig valgt å ikke kommentere de kommende aksjonene.
1 måned siden
Brann-supportere planlegger en protestaksjon under serieåpningen som følge av VAR-debatten og det de oppfatter som manglende respekt for medlemsdemokratiet i norsk fotball. Flere supportergrupper over hele landet slutter seg til aksjonen, som skal markeres under de to første serierundene. Supporterleder i Brann Bataljonen, Erlend Vågane, mener klubbene undergraver medlemsdemokratiet. Norsk Supporterallianse har foreløpig ingen kommentar til de planlagte aksjonene.
1 måned siden
USAs handelsunderskudd økte markant i januar, hovedsakelig drevet av en kraftig økning i importen. Som svar på Donald Trumps toll, fjerner flere canadiske provinser amerikansk alkohol fra butikkhyllene, noe som rammer amerikanske produsenter. Boikott av varer fra USA sprer seg også i Europa, med grupper i Danmark og Sverige som oppfordrer til boikott. I USA har en grasrotbevegelse erklært en 24-timers boikott av store butikkjeder i protest mot amerikansk politikk og store bedrifters behandling av befolkningen.
4 måneder siden
En Bodø/Glimt-supporter boikotter lagets kommende kamp mot Maccabi Tel Aviv i Europaligaen, som en protest mot Israels politikk. Han mener idrett ikke er nøytralt, og at deltakelse i kampen er å godta 'folkemord'. En meningsmåling viser at halvparten av nordmenn støtter boikott av kamper mot israelske lag. Tidligere landslagssjef Egil Olsen støtter utestengelse av Israel fra internasjonal fotball. Bodø/Glimt vil likevel ikke boikotte kampen, men tar avstand fra brudd på menneskerettigheter og håper dialog kan belyse situasjonen. Politiet i Nordland setter inn ekstra ressurser i forbindelse med kampen.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for en boikott av USA som svar på Donald Trumps handelspolitikk og Elon Musks støtte til Trump. Den oppfordrer norske forbrukere til å slutte å kjøpe amerikansk olje, biler, ferier og alkohol, og heller velge europeiske alternativer. Artikkelen hevder at USA ikke lenger er ledende på kvalitet, og at det finnes bedre alternativer i Europa og andre land. Det advares om at en slik boikott kan ha økonomiske konsekvenser for Norge, da Oljefondet har store investeringer i USA.
1 måned siden
En oppfordring om å boikotte store dagligvarekjeder i Sverige har spredt seg i sosiale medier, på grunn av de høye matprisene. Initiativtaker Annika Morina oppfordrer folk til å boikotte Ica, Coop, Hemköp, Willys, City Gross og Lidl neste uke, og heller bruke mat man har hjemme eller handle i mindre butikker. Morinas video har fått stor oppmerksomhet, og hun håper boikotten vil skape debatt rundt de økende matvareprisene. Den svenske regjeringen har allerede innkalt dagligvarebransjen til et møte angående prisstigningen.
28 dager siden
En journalist gjennomfører et eksperiment for å se hvor vanskelig det er å boikotte amerikanske produkter og tjenester i en uke. Det viser seg å være svært utfordrende, spesielt i jobbsammenheng, da mye avhenger av amerikansk teknologi. Uten tilgang til vanlige arbeidsverktøy og underholdningskanaler, måtte journalisten finne alternative løsninger og utforske kinesiske apper. Eksperimentet avdekker også problematiske sider ved algoritmestyrt innhold på TikTok. Digitaliseringsminister Karianne Tung kommenterer Norges avhengighet av amerikansk teknologi og behovet for å styrke europeisk konkurransekraft.