Høyesterett har besluttet å behandle anken i saken mot Fosen-aksjonistene, etter at de ble frikjent i Borgarting lagmannsrett. Aksjonistene ble ilagt bøter etter å ha okkupert Energidepartementet og blokkert Finansdepartementet i februar og mars 2023.
De nektet å betale bøtene, noe som førte til rettssak. I lagmannsretten var det et mindretall av dommerne som mente at politiets tiltak og bøtene var uforholdsmessige og krenket aksjonistenes rett til forsamlings- og ytringsfrihet.
Saken skal nå behandles i Norges høyeste rettsinstans.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Påtalemyndigheten har anket frifinnelsen av Fosen-aksjonistene til Høyesterett. Aksjonistene ble bøtelagt etter å ha okkupert Energidepartementet og blokkert Finansdepartementet i Oslo i februar og mars 2023, men de nektet å betale bøtene. Borgarting lagmannsrett frifant aksjonistene i januar, og statsadvokat Stian F. Hermansen opplyser at anken gjelder lovanvendelsen. SVs Hilde M. Gaebpie Danielsen kritiserer anken og mener staten bør slutte å forfølge ungdommen og heller rette opp skadene de er dømt for i Fosen-saken.
19 dager siden
Fosen-aksjonistene som demonstrerte mot vindkraftutbyggingen må møte i Høyesterett etter at påtalemyndighetene anket saken. 18 demonstranter ble ilagt bøter for å ha okkupert Energidepartementet og blokkert Finansdepartementet samt Keysers gate 6 i Oslo i februar og mars 2023. Aksjonistene nektet å godta bøtene, noe som førte til at saken først gikk til tingretten og deretter lagmannsretten, hvor de ble frikjent. Påtalemyndighetene har nå anket avgjørelsen til Høyesterett.
4 måneder siden
Fosen-aksjonistene møter i lagmannsretten etter å ha blitt frifunnet i tingretten for demonstrasjoner ved departementene. Aksjonistene nektet å betale bøter de fikk etter å ha okkupert Olje- og energidepartementet, samt blokkert Finansdepartementet og Keysers gate 6. Tingretten mente at pålegget om å avslutte demonstrasjonen krenket aksjonistenes rett til å demonstrere fredelig. Påtalemyndigheten anket avgjørelsen og mener at en straffereaksjon i form av bot er berettiget. Saken omhandler en strid mellom reindrift og vindkraftutbygging på Fosen, hvor Høyesterett tidligere har fastslått et menneskerettighetsbrudd.
3 måneder siden
Fosen-aksjonistene er frifunnet i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt anket for okkupasjon av Olje- og energidepartementet. Demonstrantene nektet å betale bøter etter flere demonstrasjoner i Oslo i 2023, inkludert ved Finansdepartementet. I tingretten ble de først frifunnet, men påtalemyndigheten anket. Lagmannsretten har nå stadfestet frifinnelsen. Aksjonistenes advokat argumenterte for at straff ville være et brudd på deres menneskerettigheter, spesielt ytrings- og demonstrasjonsfriheten.
2 måneder siden
Statsadvokaten har anket frifinnelsen av Fosen-aksjonistene, etter at de ble frikjent i Borgarting lagmannsrett i januar. Bakgrunnen for saken er en okkupasjon av Energidepartementet som fant sted i februar 2023, ifølge NRK.
3 måneder siden
Fosen-aksjonistene er frifunnet i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt anklaget for okkupasjon av Olje- og energidepartementet. Aksjonistene nektet å betale bøter de fikk etter å ha blokkert flere departementer i protest mot vindmølleparker i Fosen. Både tingretten og lagmannsretten har nå frifunnet dem. Påtalemyndigheten mente aksjonistene burde dømmes for ikke å ha fulgt politiets pålegg om å fjerne seg, men aksepterte at selve demonstrasjonen var lovlig. Saken har bakgrunn i en konflikt rundt vindmølleparker i Fosen-området, som Høyesterett har erklært ulovlige etter at reindriften vant frem.
3 måneder siden
Borgarting lagmannsrett har frifunnet de 13 Fosen-aksjonistene som var tiltalt for ikke å ha vedtatt bøter etter aksjonene. Aktivistene har argumentert for at aksjonene var nødvendige for å oppnå en løsning for reindriftssamene på Fosen. Påtalemyndigheten hadde opprinnelig foreslått bøter på 6000 kroner eller seks dager i fengsel. Tidligere ble 18 aktivister frifunnet i tingretten, men påtalemyndigheten anket saken for 13 av dem, noe som førte til rettssaken i lagmannsretten.
4 måneder siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken fra miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom, som ønsker midlertidig stans av produksjonen ved tre oljefelt i Nordsjøen: Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Dette følger etter at Borgarting lagmannsrett 14. oktober avslo kravet om stans i påvente av en rettslig avklaring i klimasøksmålet. I januar fikk organisasjonene medhold i Oslo tingrett, som erklærte tillatelsene til utbygging av feltene ugyldige. Lagmannsretten skal senere behandle statens anke over tingrettens dom. Greenpeace-leder Frode Pleym uttrykker håp om at Høyesterett vil gjeninnføre midlertidige forbud for å redusere CO2-utslipp.
19 dager siden
Høyesterett har gitt Greenpeace og Natur og Ungdom medhold i anken mot staten i klimasøksmålet om oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Saken dreier seg om en midlertidig stans i virksomheten på petroleumsfeltene i Nordsjøen for å hindre klimagassutslipp. Høyesterett mener lagmannsretten har tolket loven feil og opphever kjennelsen. Staten er dømt til å betale sakskostnadene. Greenpeace krever nå at energiministeren bekrefter at produksjonen på de tre oljefeltene stanses.
19 dager siden
Høyesterett har bestemt at lagmannsretten må behandle miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdoms krav om midlertidig stans i oljeprosjekter på nytt. Høyesterett mener lagmannsretten har feiltolket loven. Klimasøksmålet omhandler tillatelsene til oljeutvinning på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Miljøorganisasjonene ønsker å stoppe utslipp av klimagasser. Lagmannsretten mente tidligere at det var opp til Stortinget å avgjøre et eventuelt forbud mot oljevirksomhet, men Høyesterett har opphevet denne kjennelsen.
4 måneder siden
En politimann er frikjent av Høyesterett for maktbruk under en hendelse på Kongsberg i 2022. Politimannen var opprinnelig tiltalt for grov vold og tjenestefeil etter et basketak med to menn. Han ble først dømt til 120 dager i fengsel av lagmannsretten, men anket dommen. Høyesterett konkluderte med at maktbruken var nødvendig og forsvarlig, og opphevet dermed dommen. Ansettelsesrådet har nå opphevet suspensjonen av politimannen, og han vil få tilbake jobben. Saken har vært gjenstand for uenighet blant dommerne i Høyesterett, der to dommere mente han burde dømmes til 45 dager fengsel.
1 måned siden
Oslo tingrett har frifunnet tre demonstranter som fulgte etter Sylvi Listhaug i Oslo sentrum i forbindelse med en Palestina-demonstrasjon. Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel, men retten mente demonstrasjonen var innenfor ytringsfrihetens grenser og ikke truende. Retten kritiserte også Listhaugs opptreden, da hun ignorerte demonstrantene. Dommen understreker viktigheten av forsamlings- og ytringsfrihet, selv om demonstrantenes metoder ikke anbefales. Påtalemyndigheten kan anke, men dommen anses som viktig for demonstrasjonsretten.
4 måneder siden
Høyesterett har frifunnet en politimann som var tiltalt for grov kroppskrenkelse og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten etter en hendelse i Kongsberg i 2022. Politimannen brukte makt mot to personer under en arrestasjon. Han ble først frikjent i tingretten, men dømt i lagmannsretten. Høyesterett har nå omgjort dommen og konkludert med at maktbruken var innenfor lovens rammer, og at det må utvises romslighet i vurderingen av politiets maktbruk. De mener også at tjenestepersoner må innrømmes en viss margin for feilvurderinger i pressede situasjoner. Et mindretall i Høyesterett var uenig og mente maktbruken var for sterk.
29 dager siden
Statsadvokaten har anket saken der tre kvinner ble enstemmig frikjent for å ha forfulgt daværende justisminister Sylvi Listhaug. Statsadvokat Frederik Ranke anker både bevisbedømmelsen og lovanvendelsen, og mener Oslo tingrett har lagt en for streng norm i vurderingen av hva som er hensynsløs adferd. Listhaug uttalte at dersom dommen blir stående, vil det få konsekvenser for hvordan politikere må tenke sikkerhet i fremtiden. Aktoratet hadde bedt om 75 dagers fengsel for de tre kvinnene.
6 dager siden
Lagmannsretten konkluderte med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig. Staten har nå anket saken til Høyesterett, som må godkjenne anken før saken kan behandles. Saken reiser viktige spørsmål om individets rett til å forlate et trossamfunn og barns rettigheter innenfor slike samfunn. Jehovas vitner tapte i tingretten i mars 2024, men vant i lagmannsretten. Staten fratok dem statstilskudd og offentlig registrering i 2022, med begrunnelse i at Jehovas vitners eksklusjonspraksis innebærer negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, noe staten mener bryter med trossamfunnsloven.