En artikkel i Wall Street Journal hevder at russisk etterretning ba kapteinen på det kinesiske lasteskipet Yi Peng 3 om å sabotere undersjøiske kabler i Østersjøen. Skipet mistenkes for å ha skadet kabler i Sveriges økonomiske sone i november.
Danmark og andre land har forsøkt å undersøke skipet, men Kina har nektet dem adgang. Etterforskere mener ankeret ble slept med vilje langs havbunnen.
Hendelsen sees i sammenheng med økt spenning mellom Russland og Nato og russisk sabotasjevirksomhet. En GRU-topp, Andrej Averjanov, er satt på EUs sanksjonsliste for å lede operasjoner mot Vesten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Det kinesiske skipet Yi Peng 3, som er mistenkt for å ha forårsaket brudd på to kommunikasjonskabler i Østersjøen, har lettet anker i Kattegat og er på vei til Egypt. Skipet har vært under inspeksjon av eksperter fra Danmark, Sverige, Tyskland, Kina og Finland. Svensk kystvakt bekrefter at skipet nå seiler mot Port Said i Egypt. Det er gjort «betydningsfulle observasjoner» på skipet under inspeksjonen. Flere land mistenker at kabelbruddene i november var sabotasje. De skadede kablene går mellom Finland og Tyskland, og mellom Sverige og Litauen.
4 måneder siden
Svensk politi skal torsdag borde det kinesiske fartøyet «Yi Peng 3» i Kattegat, mistenkt for å ha forårsaket skader på undersjøiske kabler i Østersjøen i november. Fartøyet har ligget ankret i området siden hendelsen. Svensk politi har startet en etterforskning av sabotasje. Kinesiske myndigheter vil også gjennomføre en undersøkelse om bord på skipet, med svensk politi og den nasjonale havarikommisjonen til stede som observatører. Danske myndigheter skal også bistå i etterforskningen. Kina har tidligere uttrykt vilje til å samarbeide med de berørte landene.
4 måneder siden
Det kinesiske bulkskipet «Yi Peng 3» har ligget stille i Kattegat siden 20. november, etter å ha blitt stoppet av den danske marinen. Skipet mistenkes for å ha skadet internettkabler i Østersjøen ved å slippe et anker som slepte langs havbunnen. Sverige ønsker å etterforske saken videre, men skipets plassering i internasjonalt farvann begrenser myndighetenes fullmakter. Samtidig har diplomatiske spenninger mellom Kina og Litauen eskalert, noe som har forsinket fremdriften. For å unngå ytterligere kriser foreslår Polens statsminister Donald Tusk felles maritim overvåkning for landene rundt Østersjøen. Hendelsen minner om en lignende episode i fjor, der et kinesisk skip skadet en gassrørledning.
4 måneder siden
Et kinesisk skip, mistenkt for å ha forårsaket brudd på to kommunikasjonskabler i Østersjøen, ble undersøkt. Svensk politi var til stede som observatører, sammen med representanter fra Finland, Tyskland og Danmark. Undersøkelsen ble gjennomført etter at Sverige, Tyskland og Finland mistenkte sabotasje. Kabelbruddene skjedde 17. og 18. november, og det kinesiske skipet befant seg i nærheten av kablene da de ble skadet. En av kablene går mellom Finland og Tyskland, mens den andre går mellom Sverige og Litauen. Etter inspeksjonen fikk skipet tillatelse til å seile videre.
4 måneder siden
Det kinesiske skipet Yi Peng 3, som er mistenkt for sabotasje mot undersjøiske datakabler, har forlatt dansk farvann etter å ha ligget stille i Kattegat i over en måned. Skipet var i området like før to datakabler ble skadet i midten av november. Representanter fra Sverige, Finland, Tyskland, Litauen og Danmark gjennomførte undersøkelser om bord sammen med kinesiske myndigheter. Svenske myndigheter rapporterte om «betydelige» funn. En planlagt levering av mat og drikke ble plutselig avlyst, noe som er uvanlig for skip som venter forsyninger. Det danske forsvaret følger skipet ut av dansk farvann.
4 måneder siden
Sverige kritiserer Kina for å nekte svenske myndigheter full tilgang til informasjon i forbindelse med etterforskningen av mulig kabelsabotasje i Østersjøen. Det kinesiske lasteskipet «Yi Peng 3», som er under mistanke, forlot Kattegat uten at svenske etterforskere fikk inspisere skipet. Kina avviser kritikken og hevder å ha invitert til felles etterforskning. Sverige, Finland og Litauen har etablert en felles etterforskningsgruppe. Det er uenighet om hvorvidt Kina samarbeider i etterforskningen, og det spekuleres i om Kina var involvert i hendelsen.
3 måneder siden
Et bulgarskregistrert skip er mistenkt for å ha forårsaket skade på en kabel i Østersjøen. Svensk kystvakt stoppet skipet etter at en kabel mellom Sverige og Latvia ble skadet. Rederiet avviser anklager om sabotasje og hevder at et anker kan ha skadet kabelen i kraftig vind. Skipet ligger nå til ankers i Sverige mens hendelsen etterforskes. De siste månedene har det vært flere tilfeller av skader på kabler i Østersjøen, noe som har ført til spekulasjoner om sabotasje. En professor i militærstrategi mener Russland kan stå bak som en del av en hybridkrig.
3 måneder siden
To russisk-registrerte fartøyer har siden mandag sirkulert i Kattegat mellom Sverige og Danmark. Svensk kystvakt har varslet danske myndigheter om fartøyene, som befinner seg i dansk farvann. Det ene fartøyet er en SAR-båt, og det andre er en slepebåt. Det spekuleres i om det er fire russiske fartøyer i området, inkludert en mulig ubåt. Etter kabelbruddene i Østersjøen har svenske og danske myndigheter styrket oppsynet med fartøy i området. Et kinesisk fartøy lå i Kattegat i en måned i november og desember, mistenkt for å være involvert i sabotasje.
3 måneder siden
Sikkerhetstjenestene i flere Nato-land mener nå at kabelbruddene i Østersjøen trolig skyldes uhell og dårlig sjømannskap, ikke sabotasje. Tidligere har det vært mistanke om at Russland sto bak, men etterforskningen har ikke funnet bevis for dette. En mer sannsynlig forklaring er at dårlig vedlikeholdte skip i Russlands «skyggeflåte» har forårsaket skadene. Et tankskip ble tatt i arrest etter en hendelse der en strømkabel ble skadet, og et anker ble funnet i et langt slepespor på havbunnen. Finsk politi leder etterforskningen, men har ikke funnet bevis for at skadene var tilsiktet.
2 måneder siden
En rekke undersjøiske rørledninger og kabler i Østersjøen har fått skader de siste årene. Artikkelen kartlegger hendelsene og etterforskningen.
2 måneder siden
Et norskregistrert skip med helrussisk mannskap er innbrakt av politiet i Tromsø etter en rettsanmodning fra latviske myndigheter, mistenkt for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Eksperter ved Sjøkrigsskolen advarer mot sikkerhetsrisikoen ved å bruke russisk mannskap på norske skip, og mener det utgjør en trussel med tanke på etterretning og sabotasje. De hevder at russiske myndigheter aktivt forsøker å plassere russisk mannskap på norske skip. Flere partier har tidligere foreslått å stramme inn praksisen med å tillate russiske kapteiner på norske skip, men har møtt motstand fra regjeringspartiene. Rederinæringen på sin side peker på mangel på norske sjøfolk som en årsak til at de bruker russisk mannskap, men erkjenner at det er en komplisert situasjon. Det har den siste tiden vært flere hendelser der kabler har blitt skadet eller ødelagt i Østersjøen, noe som skaper uro og bekymring.
3 måneder siden
En rekke hendelser med skadde undersjøiske kabler i Østersjøen har skapt bekymring. Et lasteskip er mistenkt for sabotasje, og en ekspert mener at et mønster peker mot Russland. Disse hendelsene skjer i en kontekst der Russland er under press i Ukraina-krigen. Norge er også utsatt, som et viktig land for Nato og energileverandør. Eksperten mener at hybridtrusler har fått en mer fysisk dimensjon i 2024, og at Nato er satt sjakk matt i denne formen for lavintensitetskrig.
4 måneder siden
EU planlegger å skjerpe tiltakene mot den såkalte skyggeflåten av skip som frakter varer til og fra Russland i strid med sanksjonene. Dette kommer etter en hendelse der en finsk strømkabel til Estland ble skadet, antageligvis som en sabotasjeaksjon. Skipet Eagle S, registrert på Cookøyene, er mistenkt for å ha forårsaket skaden ved å dra et anker langs havbunnen. EU anser dette skipet som en del av Russlands skyggeflåte, som brukes til å omgå sanksjoner. EU ser hendelsen som en del av et større mønster av forsøk på å skade europeisk infrastruktur.
2 måneder siden
En ekspert mener Russland utnytter havretten ved å stå bak en rekke kabelbrudd i Østersjøen. Det har vært et tosifret antall kabelbrudd på under to år, noe som skaper uro og frykt. Et norsk skip ble ransaket, men politiet fant ingen bevis for sabotasje. Eksperter mener at Russland tester grensene for hva de kan gjøre uten å provosere frem en militær reaksjon fra NATO. De sivile skipene som brukes til sabotasje, har gått under radaren fordi de driver lovlig kommersiell virksomhet. Kabelbruddene kan skape problemer for datatrafikken og destabilisere samfunnet.
2 måneder siden
En russisk politiker krever hevn mot Norge etter at det norskregistrerte skipet «Silver Dania» ble undersøkt i Tromsø for mulig sabotasje på en fiberkabel i Østersjøen. Skipet ble brakt til Tromsø etter anmodning fra Latvia, men politiet fant ingen bevis som knytter skipet til hendelsen og lot det seile videre. Den russiske politikeren, Aleksej Tsjepa, hevder anklagene er en del av en antirussisk trend og krever mottiltak mot norske skip. Skipet seiler mellom St. Petersburg og Murmansk. Mannskapet har ikke kontaktet den russiske ambassaden, men ambassaden følger situasjonen nøye. Kabelen som ble skadet går mellom Latvia og Sverige.